danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 230 g masła 3 jajka 1/3 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki suchych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru perłowego Masło rozpuścić, odłożyć do wystudzenia
Domowa cukiernia Ewy100 g masła 100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w
Świat Domowej Kuchnipodwieczorek dla dużych i małych łakomczuchów ;) 4 jabłka 2 łyżki siekanych orzechów włoskich 2 łyżki rodzynków łyżka płatków migdałowych łyżka miodu cynamon Kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g cukru waniliowego domowego Jabłka umyć, osuszyć i ściąć pr zy szypułce. Wydrążyć gniazda nasienne. Do jabłek nałożyć posiekane orzechy, rodzynki, Wlać troszkę miodu i posypać cynamonem. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Smakołyki Asiłyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka amoniaku 2 łyżki kwaśnej śmietany Krem: 500 ml mleka 4 jajka łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić
Smakołyki Asicoś słodkiego co sama bym upiekła. I strzał był w dziesiątkę. Bułeczki na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Ja podałam je z domowymi powidłami śliwkowymi, ale można z masłem, miodem, dżemem :) Składniki: 12g świeżych drożdży (łyżeczka drożdży instant) 250g mąki 1 łyżeczka proszku d pieczenia
Amatorka kuchennatylko myślami.SKŁADNIKI NA FARSZ:- 1 kg udźca z indyka,- 2x pierś z kaczki,- tacka warzyw,- przyprawy:* pieprz czarny, (łyżka)* pieprz ziołowy, (opakowanie całe),* vegeta (najlepiej domowa, do smaku),- cebula - 75 dag- masło, dużo masła.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie).Wystudzone
Wypisz Wymalujczyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityświątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy 10 dag suchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia(...)łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest idealnie szczelna, warto dno wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć
Kuchenne zapiski Edytyjednak dlaczego nie upiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego takie pyszne... Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek) 750 g mąki pszennej 350 ml mleka 120 g masła (rozpuszczonego(...)przestudzonego) 40 g świeżych drożdży 150 g cukru (lub mniej) cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki masła cukier waniliowy ok. 200-300 g truskawek odrobina mleka Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Sposób przygotowania: Ok. 150 ml mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki
Słodka StronaSłodko-kwaśny limonkowy krem z dodatkiem masła. Świetny do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Przepis pochodzi z książki "Jak być domową boginą" Nigelli Lawson. Składniki na 350 ml kremu: 75 g masła 3 jajka 75 g cukru sok z 4 limonek otarta skórka z 1 limonki W rondelku roztopić masło. Zdjąć z ognia. Dodać roztrzepane jajka, cukier, sok z limonek
wyzwania kuchennewyczuwalnymi kawałkami orzechów bardzo wzbogacił smak murzynka orzechowego. Składnik i na 2 małe keksówki murzynka orzechowego : 1 jajko, 1 1/2 szkl. jogurtu , u mnie domowy jogurt 3 łyżki kakao 4-5 łyżek masła orzechowego, 2 szklanki mąki , 3/4 szkl. cukru, spulchniacze ( po 1 łyżeczce sody i proszku) szczypta soli cukier puder Jak upiec murzynka orzechowego? Mieszałam składniki zwykłą ręczną trzepaczką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie czekoladę? Lubicie masło orzechowe? A próbowaliście już połączenia soli ze słodyczą? Domowej roboty słodycze podobne do czekoladek REESE'S. UWAGA: uzależnia ! P.S. dla tych co nie lubią orzechów - jest możliwość zastąpienia masła orzechowego masą kajmakową. Zrobienie czekoladek jest trochę upierdliwe. Trzeba chłodzić czekoladę dwukrotnie
Pora na pora i pomidoraPączki pieczone z jagodami i syropem klonowym ok 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka 4 dag drożdży 3 żółtka 5 dag masła szczypta soli 2 łyżki ekstraktu waniliowego (domowej roboty na spirytusie) delikatny przecier z czarnych jagód 1 łyżka startych sucharków (około) syrop klonowy do polania Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru brązowego(...)rozkruszonych drożdży przygotuj zaczyn. Mąkę przesiej do miski. Dodaj zaczyn , żółtka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, resztę mleka -wyrabiaj ciasto. Na końcu dodaj stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Nakryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Do dżemu dodaj starte sucharki w takiej ilości, by zagęścic nadzienie. Piekarnik nagrzej do temp
Gotuj Sam!Zrobiłam domowe masełko .. Przy pomocy maśniczki nakładanej na słoik w ciągu ok 15 min powstało przepyszne masło z wiejskiej śmietany. Śmietana nie może być bardzo zimna ani w temperaturze pokojowej, wystarczy na ok 20 minut wyjąć ją z lodówki by się tylko trochę ogrzała. Powinna być lekko gęsta nie za słodka. A że domowe jest najlepsze
Gotowanie jest łatwePierwsze grzybki w tym roku..ale jakoś na razie ich mało w naszych lasach..Grzybki w śmietanie zrobione przez mojego męża. 1 kg dowolnych grzybów
Moje domowe kucharzenieKolejny zawieruszony przepis..robiłam dawno temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek pomidory suszone susz warzywny 4
Moje domowe kucharzenieMarchewka na ciepło..pyszna.. 1 kg marchwi 1 łyżeczka cukru sól, pieprz listek, ziele 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Marchew obrać i pokroić
Moje domowe kucharzenie