Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym ok 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka 4 dag drożdży 3 żółtka 5 dag masła szczypta soli 2 łyżki ekstraktu waniliowego (domowej roboty na spirytusie) delikatny przecier z czarnych jagód 1 łyżka startych sucharków (około) syrop klonowy do polania Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru brązowego(...)rozkruszonych drożdży przygotuj zaczyn. Mąkę przesiej do miski. Dodaj zaczyn , żółtka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, resztę mleka -wyrabiaj ciasto. Na końcu dodaj stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Nakryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Do dżemu dodaj starte sucharki w takiej ilości, by zagęścic nadzienie. Piekarnik nagrzej do temp
Gotuj Sam!Zrobiłam domowe masełko .. Przy pomocy maśniczki nakładanej na słoik w ciągu ok 15 min powstało przepyszne masło z wiejskiej śmietany. Śmietana nie może być bardzo zimna ani w temperaturze pokojowej, wystarczy na ok 20 minut wyjąć ją z lodówki by się tylko trochę ogrzała. Powinna być lekko gęsta nie za słodka. A że domowe jest najlepsze
Gotowanie jest łatwePierwsze grzybki w tym roku..ale jakoś na razie ich mało w naszych lasach..Grzybki w śmietanie zrobione przez mojego męża. 1 kg dowolnych grzybów
Moje domowe kucharzenieKolejny zawieruszony przepis..robiłam dawno temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek pomidory suszone susz warzywny 4
Moje domowe kucharzenieMarchewka na ciepło..pyszna.. 1 kg marchwi 1 łyżeczka cukru sól, pieprz listek, ziele 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Marchew obrać i pokroić
Moje domowe kucharzenieMufinki...proste i szybkie do zrobienia...dodatkiem do mufinek była laska wanilii.. wyskrobane nasionka i laska dodane do mleka.Mleko ..a potem i mufinki pysznie pachniały
Moje domowe kucharzeniecukier biały. 1/2 szklanki,- melasa, 1/3 szklanki,- masło, 1/2 kostki,- smalec, 1 kostka,- mleko, 1/2 szklanki,- jajka, 3,- soda oczyszczona, 3 łyżeczki- szczypta soli,- Domowa przyprawa do piernika, 6 kopiastych łyżek, - przepis tutaj.WYRABIANIE:Mleko, masło, smalec, cukier, miód, melasę, szczyptę soli wrzucamy do dużego garnka, stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy i tworzymy jednolitą, gęstą masę
Wypisz WymalujRydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki Uwielbiam rydze, a TY ? Rydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki, to kolejny przepis na te grzyby w mojej
Kuchnia na wzgórzuNajcudowniejsze bułeczki śniadaniowe jakie do tej pory robiłam. Te domowe kajzerki to idealny zwiastun nadchodzącego weekendu. Piekę je ostatnio w piątki wieczorami, by rano uraczyć domowników pysznymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami. Ostatnio z podwójnej porcji, ponieważ już wieczorem połowa kajzerek tajemniczo znika ;-) Te kajzerki pszenne są bardzo proste(...)zrobienia. Szykuje się je błyskawicznie. Wystarczy dać ciastu wyrosnąć. Bułeczki są też mega chrupiące pachnące. Jeśli macie pigwy, to zróbcie marmoladę z pigwy .. idealna z masłem do kajzerek! Polecam również bardzo smaczne domowe bagietki na drożdżach
AniaGotuje.plchrupiące, do tego soczyste, słodkie brzoskwinie, które nadają całości delikatności i miękkości. Naprawdę pyszne! Polecam! Składniki na ciasto kruche z brzoskwiniami 250 g rozpuszczonego, letniego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 4 starte na tarce lub drobno pokruszone biszkopty(...)piekarnik do 190 stopni C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do sporej miski wkładamy cukier puder, cukier waniliowy, sól, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką lub dłonią, aż otrzymamy kruszonkę. 3/4 ciasta przekładamy do tortownicy, ugniatamy dokładnie palcami, grzbietem łyżki lub małym wałkiem. Ciasto ma być tylko na spodzie, bez rantów
Rozpustne gotowaniejajka\r","3 \u0142y\u017ceczki sody oczyszczonej\r","125 ml mleka\r","p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki soli\r","2 torebki przyprawy korzennej do piernika lub 6 \u0142y\u017cek domowej przyprawy"],"name":"Pierniczki dojrzewaj\u0105ce \u2013 piernik staropolski","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W garnku zagotowujemy mi\u00f3d, z mas\u0142em i cukrem.\r","Mieszaj\u0105c gotujemy(...)mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika lub 6 łyżek domowej przyprawy Sposób przygotowania W garnku zagotowujemy miód, z masłem i cukrem. Mieszając gotujemy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. W mleku rozpuszczamy sodę. Dodajemy pozostałe składniki do miodowej masy i zagniatamy ciasto. Ciasto chowamy do szklanej miski, przykrywamy
Mieszam w Garnkupodaję, ale polecam inny sposób formowania..tutaj możecie zobaczyć filmik jak to się robi.. Lepiej zjeść rogala domowego , niż takiego "sklepowego". 3 szkl.mąki 3/4 szk. letniego mleka 2 łyżki wody 30 g drożdży 1 jajko 2 łyżki masła roztopionego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko do posmarowania Drożdże wymieszać z mlekiem, wodą i cukrem. Odstawić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: CIASTO 130g mąki pszennej 100g cukru 160g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 75g masła 65g gorzkiej czekolady 60ml mleka (lub nieco mniej lub więcej, w zależności od gęstości purée) 2 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 40ml śmietanki(...)temperaturze pokojowej - masło i czekoladę umieścić w misce, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą, składniki rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej - rozpuszczone masło z czekoladą zdjąć na blat, ostudzić - do ostudzonej mieszanki dodać jajka, cukier, domowy cukier z wanilią oraz purée z dyni, wszystko dokładnie wymieszać - w osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
Smakołyki Berenikipoprzednich lat znajdziecie we wpisie o słodkościach kulinarnych, a dzisiaj pierwszy tegoroczny mazurek w kształcie pisanki - na jasnym kruchym cieście. Udekorowałam go domowym dżemem morelowym oraz cukierkami i żelkami. Składniki na spód: 150 g zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 200 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki 2 żółtka(...)gęsta kwaśna śmietana Dekoracja: dżem morelowy - najlepiej domowy, kolorowe cukierki i żelki Mąkę przesiać do miski z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około
Czerwień i błękitpolecam te mocno twarde - PIERNICZKI CHOINKOWE Składniki: 430 g mąki 110 g miodu naturalnego 150 g cukru pudru 2 jajka 50 g masła 20 g ciemnego kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepsza jest domowa - przepis ) 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie: Do jednej miski przełożyć miód, cukier puder, masło i jajka. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą
kolorowotorcikowo