mleka 10g drożdży świeżych 3 i 1/2 łyżki cukru 20g (2 łyżki roztopionego) masła szczypta soli NADZIENIE 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 20g (2 łyżki roztopionego) masła Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć, przełożyć do kubka, dodać 1/5 szklanki letniej wody (lub mleka), 1/2 łyżki cukru oraz(...)krótko wyrobić, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach około 36x52cm lub podzielić na dwie części, a każdą rozwałkować na placek o wymiarach około 36x26cm - placek posmarować masłem, oprószyć cynamonem i posypać domowym cukrem waniliowym - placek ciasno zwinąć, jeśli podsypywaliśmy mąkę pod ciasto, można przy zwijaniu strzepnąć ją za pomocą pędzelka, dzięki temu ciasto lepiej się sklei - gotowy rulon pokroić
Smakołyki Berenikiformie o wymiarach 28x27cm . Bułeczki cynamonowe z rabarbarem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 600g mąki pszennej 350ml mleka 20g drożdży 1 jajko 1 żółtko 100g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 40g masła szczypta soli NADZIENIE 250g rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 20g masła 1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być(...)minut) - masło rozpuścić, ostudzić - do miski z mąką i rozczynem dodać pozostałe mleko, jajko i żółtko, szczyptę soli, przesiany cukier puder oraz domowy cukier waniliowy - składniki wymieszać do utworzenia się ciasta - stopniowo dodawać masło, ciasto wyrabiać dłonią lub mikserem, aż będzie odchodzić od dłoni (może się nieco kleić, nie należy dodawać więcej mąki) - miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić
Smakołyki Berenikimasę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych jak bawełna(...)bardzo małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak odsączmy na gęstym sicie, następnie mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, posiekane rodzynki, domową skórkę pomarańczową, mielone migdały. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą, następnie dodajemy zmielony mak i smażymy (cały czas mieszając, na małym ogniu) przez
mojewypiekiinietylkoBardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.Składniki:60 dag solonych płatów śledziowych 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie7 - 8 średniej wielkości cebul3 pełne łyżki dobrej jakości majonezuoliwa lub olejsólpieprz2
Apetyczna babeczkaOrzechowe tosty francuskie* z gruszką *z masłem orzechowym, z domowej chałki I jakbyście byli zainteresowani to wczorajszy post uzupełniłam o przepisy ;) Przepis: 2 grube kromki chałki/innego słodkiego pieczywa ok.20-30g masła orzechowego jajko 30-50ml mleka szczypta soli, cynamonu Wszystkie składniki oprócz chałki wymieszać, w powstałej masie wymoczyć kromki chałki, aż cały płyn zniknie. Smazyć na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsprzygotowania: 180 minut Składniki na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g brązowego cukru
Kulinarne przygody Gatityilość składników w porównaniu z oryginalną recepturą, żeby móc go wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Szarlotka z połówkami jabłek Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 180g masła 150g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka - owoców ma być tyle, aby połówki zakryły całe dno formy, ułożone w niedużych odstępach od siebie (użyłam(...)oprószenia ciasta (jeśli boicie się namokniętego od jabłek ciasta) Wykonanie: - masło i serek powinny być schłodzone - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać - dodać kawałki zimnego masła, waniliowy serek homogenizowany oraz domowy cukier waniliowy, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto można schłodzić lub od razu przygotować szarlotkę - ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na placek wielości
Smakołyki Berenikiświeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła 1 łyżka domowej vegety 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Cukinie myjemy, odcinamy końce, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy masło
Kulinarne przygody Gatityformie o wymiarach 30x20cm . Ciasto jogurtowe z makiem i morelami Składniki: 300g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 300g jogurtu greckiego 120g cukru pudru 4 jajka 75g masła 80g suchego maku 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 500g moreli cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być(...)temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - do miski przełożyć jajka,cukier puder i domowy cukier waniliowy, składniki wymieszać ręczną trzepaczką - do jajek dodać jogurt grecki oraz roztopione, ostudzone masło, składniki wymieszać - w osobnym naczyniu wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i suchym makiem - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać - formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem
Smakołyki Berenikipojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni. SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 5 łyżek powideł śliwkowych MASA MAKOWA / wszystkie składniki w temp. pokojowej 850 g gotowej masy makowej
cool and mintyproduktów. Mam tu na myśli głównie te, które możemy przygotować sami w domowym zaciszu, choć nie zabrakło też sklepowych gotowców. Większość z nich testowałam, pozostałą część na pewno wypróbuję w najbliższej przyszłości. Na końcu wpisu znajdziecie wszystkie roślinne zamienniki w formie prostej tabelki do wydrukowania. MASŁO DO SMAROWANIA PIECZYWA Czym zastąpić masło? Mamy tu ogromne pole do popisu – zamienników(...)masłem orzechowym i bananem lub dżemem to coś niesamowitego. Wg mnie masło orzechowe pasuje także do kanapek na słono. tahini – sprawdza się podobnie jak masło orzechowe hummus – domowy lub sklepowy o dobrym składzie pasuje do wszystkiego DO WYPIEKÓW olej kokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado JAJKA
Powiedz dietom nieŻelka: 300 ml wody 2 łyżki żelatyny (16 g) + 4 łyżki wody sok z połówki cytryny 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego Krem mleczny: 300 g masła 8,5 łyżki domowego cukru waniliowego (lub mniej) 0,5 szklanki mleka (125 ml) 2 szklanki mleka w proszku Czytaj całość
Anioszek w kuchnisłodkie dzięki temu bardzo wydajne ;) Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie. Polecam :) Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiadereczka 4 jajka 200 g masła 1 szkl domowego cukru waniliowego 3 budynie śmietankowe 3/4 szkl mleka Dodatkowo: ok 550 g herbatników pełnoziarnistych puszka kajmaku czekoladowego 3-4 łyżki płatków migdałowych do posypania Masa sernikowa: do dużego
Smakołyki Asiczym panierować marchewkę w rozmąconym jajku i panierce. Smażyć na wolnym ogniu na rumiano. MARCHEW W MUSIE MORELOWYM: ½ kg marchewki 5 dag żurawiny 2 łyżki dżemu morelowego (najlepiej domowy ) 2 łyżki masła Sól, cukier, sok z cytryny. Wykonanie: Marchew umyć, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru i ugotować na wolny ogniu ( nadmiar wody odlać). Pod koniec gotowania
Tradycyjna Kuchniasłodziutka truskawka. Składniki: (na dwie porcje) 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15-16 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 2 łyżeczki wiórek kokosowych 4 czubate łyżki masła czekoladowego - najlepiej domowego (przepis następnym razem) lub kupnego (uwaga! czekoladowego bez dodatków) 2 truskawki i odrobina cukru pudru Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie garnek do mleka) gotujemy mleko
Słodkie okruszki