masło domowe - 3019 przepisów (strona:121/202)

Ciasto budyniowo-gruszkowe 207

tortowe nie suche, wilgotne, słodkie,  jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe.  Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek  w wersji domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę lub kupić gęsty sok gruszkowy typu Kubuś. Polecam Wam to ciasto! Składniki: Kwadratowa blaszka 24/24 cm Biszkopt: 5 jaj 5 pełnych łyżek mąki tortowej 4 łyżki(...)cukru Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła aromat śmietankowy-odrobina Mus gruszkowy: ½ litra gęstego soku z gruszek 6 listków  żelatyny Dr.Oetker Poncz: 200 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 50 ml wódki

Wanilia i Kardamon
Ciasto marchewkowe z kremem i jabłkami 215

polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 2 jajka 200 g cukru pudru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g orzechów włoskich 100 g drobno pokrojonego jabłka(...)wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 150 g kremowego serka 50 g miękkiego masła 100 g cukru pudru orzechy włoskie do dekoracji Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej

Domowa cukiernia Ewy
Bułeczki z marmoladą i rodzynkami 122

Oj, jak ten czas leci...kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..tym razem miało być drożdżowo i bogato nadziane...u mnie drożdżowo jest

Moje domowe kucharzenie
bajaderki 135

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ok. 20 szt. małych: 150 g suchego biszkoptu lub biszkopcików lub dowolnego ciasta bez kremu 100 g powideł 50 g serka

Domowy Smak Jedzenia
oczy św. Łucji- Lussekatter 117

Lussekatter to drożdżowe bułeczki pieczone w Szwecji, gdzie obchodzi się święto Świętej Łucji. Dlaczego akurat oczy? Dlatego, że Święta Łucja męczennica wydłubała je sobie a w

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z malinami i kokosem 113

Ledwo wróciłam z wakacji, już marzy mi się kolejny wyjazd ;) Może tym razem Beskid Sądecki? Cudne krajobrazy, a i baza noclegowa na wysokim poziomie, hotel http://

Domowa cukiernia Ewy
Wege lody orzechowe 162

szybko zrobić domowe lody ? W dodatku takie bez jaj, bez mleka, bez ucierania, miksowania, ciągłego mieszania. Tajemnica tkwi w .. bananie ! Tak, banan. Bazując na tym owocu w mig przygotujecie lody. Wystarczy banana zamrozić, dołożyć ulubione dodatki i zmiksować blenderem. JA do swoich lodów, dodałam jeszcze awokado. Dzięki niemu stały się bardziej kremowe. Składniki: 1 dojrzały banan 1/2 dojrzałego awokado(...)łyżki masła orzechowego 2 łyżki siekanych orzechów ( u mnie orzechy włoskie Bakalland ) Wykonanie: Banana i awokado obrać ze skóry. Pokroić w nieduże kawałki, umieścić w zamykanym pojemniczku i  wstawić do zamrażarki. Orzechy włoskie ( lub inne orzechy ) posiekać na drobno. Kiedy owoce się dobrze zmrożą, wyjąć z zamrażarki. Do miski przełożyć zamarznięte kawałki banana i awokado, dodać masło orzechowe

kolorowotorcikowo
Czekoladowe babeczki z cukinią i malinami 95

Obłędnie pyszne babeczki! Mocno czekoladowe, miękkie, cudownie wilgotne. Cukinii w ogóle nie czuć, naprawdę ciężko się domyślić, że jest jednym z głównych składników babeczek :) Długo zachowują

Domowa cukiernia Ewy
Tradycyjne udka pieczone 144

solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut do zrumienienia skórki. Od razu po upieczeniu przekładamy(...)innego naczynia, aby odsączyć z wytopionego tłuszczu. Rady: Pozostały po pieczeniu tłuszcz można wykorzystać! Np. przelewając do foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając

Kolorowy Przepisownik
Smażony ser z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią 196

dobę aby zgliwiała - zacznie się robić szklista i przypominać stopiony, żółty ser. (Nie bójmy się - tak ma być! :) Gdy czas przeznaczony na gliwienie sera minie to w garnku/rondelku rozpuszczamy masło i przekładamy ser. Na najmniejszym palniku grzejemy ser, cały czas mieszając. Ser powinien uzyskać gładką, jednolitą konsystencję, bez grudek. Uważajmy też, żeby go nie zagotować. Gdy jest już gładki(...)kremowy to rozlewamy do miseczek lub kokilek, odstawiamy do przestygnięcia i wstawiamy do lodówki. Ser można jeść zarówno w postaci jeszcze płynnej jak i po stwardnieniu ;) Proste, pyszne i domowe :) a do tego pełna gama smaków i wariantów przypraw. Polecam (poniżej wersja płynna sera, świeżo po zrobieniu. Następne zdjęcia to już po kilku godzinach w lodówce

Jedzeniomania
Tarta z lemon curd i bezą 226

piękny majowy weekend, a tu niespodzianka. Nie ma się jednak co przejmować. Czasem po pędzie zawodowego życia dobrze jest nie wpadać w pęd wyjazdu i urlopu tylko odpocząć w domowym zaciszu. Pograć w scrabble z rodziną, pogadać, wypić herbatę i zjeść ciasto. Wreszcie jest chwila, żeby sięgnąć po odkładaną na później książkę lub nadrobić zaległości filmowe. Jeśli(...)odpocząć gotując lub piekąc, zostawiam Was z przepisem na cytrynową tartę. Wreszcie możecie sprawdzić jak się robi sławny lemon curd.  Spokojnego weekendu! Składniki ciasto 220g mąki pszennej 110g masła skórka otarta z 1 cytryny 60g cukru pudru 2 żółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru sok z 2 cytryn 100g miękkiego masła skórka otarta z jednej cytryny beza

W kuchni wieczorem
Domowe wafle-andruty 147

smakuje!To naprawde slodki powrot do przeszlosci.Z przyjemnoscia odkurzylam ten stary,przeze mnie calkiem juz zapomniany przepis,ktory budzi tyle milych wspomnien,Naprawde nie pamietam kiedy ostatni raz jadlam domowe wafle,to bylo tak dawno temu....Podobnych przepisow  widzialam wiele.U mnie dodatkowo wystepuje warstwa przelozona dzemem,najlepiej o lekko kwaskowatym smaku,ktora swietnie przelamuje slodycz wafla.Zapraszam na waflowa uczte(...)opakowanie wafli1 kostka masla1 szklanka cukru (dalam trzcinowy)2 szklanki mleka w proszku2-3 lyzki kakao1/2 wody lub szklanki mleka1/2 sloika ulubionego dzemu Wykonanie:w garnku umiescic mleko,maslo i cukier.Podgrzewac do rozpuszczenia masla i cukru przesiac przez sitko kakao,wymieszac i zagotowacprzesiac przez sitko mleko w proszku i dokladnie wymieszac do uzyskamia jednolitej masylekko przestudzona masa smarowac wafle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto z grzybami leśnymi 118

niedzielnym grzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata.Składniki (4-5 porcji):400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki)500 g ryżu arborio150 ml białego wytrawnego winaok. 800 ml bulionu warzywnego1(...)duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka świeżego rozmarynugarść siekanej natki pietruszki75 g masłaoliwa z oliwekświeżo mielony pieprz100 g parmezanu, startego2 żółtka (opcjonalnie)Przygotowanie:W dużym garnku roztopić masło z łyżką oliwy. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażyć na złoto. Wtenczas oczyścić grzyby i pokroić w mniejsze cząstki. Połączyć z cebulą oraz czosnkiem. Smażyć przez około 5-10 minut. Następnie do garnka

Food Square
Angielskie bułeczki scones z truskawkowymi otrębami 141

Uwielbiam zapach świeżego domowego pieczywa... Nie ma nic lepszego niż domowe, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w nieco słodkiej wersji z dodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki:4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru(...)łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli,4 jajka, 125g masła, szkl. śmietany 18%, 3/4 szkl. granulowanych otrębów z truskawkami, cukier do posypania.PrzygotowanieMąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować

Z miłości do słodkości
Czekoladowy tort z czereśniami 203

sugerujcie się pierwszym sprawdzonym ciachem). Wyjęte z piekarnika blaty pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ! CZEKOLADOWY GANACHE : Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej misce ( czekolada powinna byc połamana w kosteczki, a masło pokrojone). Następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą(na małym ogniu), tak- aby dno miski nie dotykało wody. Od czasu do czasu mieszamy, aż wszystko się rozpuści i wszystkie(...)czereśnie… … i pyszny tort jest gotowy! Smacznego!!! Czekoladowy tort z czereśniami Czekoladowy tort z czereśniami Czekoladowy tort z czereśniami Artykuł Czekoladowy tort z czereśniami pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 154

Lekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy(...)sztuk: ciasto 500 g mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja 1,5 szklanki cukru pudru

Ugotować
makowiec japoński z kremem 370

Powiało jesienią mi zachciało się konkretniejszego wypieku. Troszkę już zbrzydły mi galaretki i lekkie owocowe desery. Naszło mnie na makowiec. Ciężki, wilgotny, z dużą ilością kremu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
orzeźwiający sernik na zimno 112

Choć nie przepadam za sernikami na zimno, to zrobiłam taki, bo mój mąż je uwielbia. Pokusiłam się o spód z maślanych ciasteczek, bo te biszkoptowe już

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptasie mleczko na czerwono :) 188

Niebiańskie ciasto: delikatne, rozpływające się w ustach. Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej kilka kropel

Domowa Cookierenka Agi
Pączki 124

Dziś Tłusty Czwartek, a więc prezentuję pączki :) Muszę się nimi pochwalić ponieważ robiłam pierwszy raz pączki w wersji tradycyjnej. Okazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to

Kuchnia domowa Ani