słodko. Ja skombinowałam przepis ze składników, które znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. W atrakcyjnej formie można zapiec całkiem zdrowe składniki, a ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu(...)przygotuję takie babeczki jeszcze w wielu wariantach). Składniki (na 10-12 babeczek): 100 gram mąki pełnoziarnistej 50 gram mąki pszennej 2 małe jajka lub jedno duże 1/4 kostki masła 1/2 średniej cebuli 10 dag kiełbasy podsuszanej 10 dag żółtego sera 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki 3 łyżki mleka 3/2 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Kuchnia po mojemuWszystkim Paniom, w dniu ich święta, spełnienia marzeń:) Wczoraj dodałam przepis na bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła Polewa: 1/2 kostki masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki kakao Dodatki: 1 opakowanie małych bezików Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i przesianą mąkę. Żółtka ucieram z octem, dodaję proszek
Ciasteczkowy Potwórchodzi, no nie? Co do cukierków - a tak naprawdę pralinek - w smaku przypominają trochę 'Białe Michałki' - jeżeli lubcie te czekoladki, na pewno przypadną Wam do gustu te domowe - są łatwe w przygotowaniu, więc śmiało możecie je zrobić na podwieczorek, albo wręczyć je bliskiej osobie. Zapraszam na Pralinki migdałowe."Składniki:3/4 szklanki mleka65 g cukru2 łyżki cukru waniliowego50 g masła250(...)białej czekolady50 g zmielonych migdałów40 g fistaszków - nie solonych100 g pokruszonych maślanych herbatnikówdodatkowo : 50 g białej i 50 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukry i masło. Gdy się rozpuszczą dodajemy mleko w proszku i za pomocą trzepaczki intensywnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Do mlecznej masy partiami dodajemy rozpuszczoną czekoladę i pokruszone orzechy.Mas
Słodkie Przyjemnościszklanki -o poj.250 ml- mąki pszennej2 szklanki startej marchewki1 szklanka cukru1 szklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki kakao2 łyżki przyprawy do piernika (domowej)skórka otarta z jednej pomarańczyPolewa:100g gorzkiej czekolady lub mlecznej2-3 łyżki mleka1. Przesiać do miski mąkę, kakao, sodę, proszek i przyprawę do piernika.2. Do miski wlać olej, wsypać cukier(...)Dodać startą na małych oczkach marchewkę i otartą -sparzoną wcześniej- skórkę z pomarańczy. Ciągle miksować dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami. 3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie.Polewa: Czekoladę z mlekiem
UgotujmyTo.plWieniec czyli babka a'la torcik. Przepis na ten torcik znalazłam w książce " Domowe wypieki" i postanowiłam właśnie ten przepis na ten torcik wypróbować, troszkę go zmodyfikowałam. Myślę , że najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu . Robi się lekko wilgotny i ciasto piaskowe ładnie łączy się z kremem budyniowym.Może to być również propozycja z okazji Dnia Taty :) Foremka(...)babkiTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 40 - 45 minut Składniki:Ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g cukru 4 jaja 250 g masła 1 torebka cukru waniliowego 16 g 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 120 g cukru ( można spokojnie dodać mniej , bo krem jest dość słodki) 40 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka cukier
Słodkości i nie tylkoWitam, Dzisiaj polecam Wam smaczne drożdżówki z budyniem i marmoladą według sprawdzonego przepisu. Smakują wybornie i o wiele, wiele lepiej niż z cukierni. Zachęcam do wypróbowania
Przepisy BabciJeśli jeszcze nie zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich
Domowy Smak JedzeniaKolejny raz nie zawiodłam się używając przepisu Siostry Anastazji. Upiekłam w życiu kilkadziesiąt rodzajów ciastek ale tak dobrych jak te, jeszcze nie jadłam. Wszystkie poprzednie biją
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPysznie kwaśne crumble z rabarbarem podane ze słodkimi lodami waniliowymi ;) Niebo w buzi :D Szybkie, łatwe, najlepsze jeszcze ciepłe :) Świetnie się je jadło, przeglądając przy okazji
Domowa cukiernia Ewyinnymi charakterystycznymi dla Hamburgerów dodatkami tworzą naprawdę smakowitą całość. Nie problem iść do pierwszego lepszego Fast Fooda i kupić taką kanapkę. Sztuką jest przygotować jej domową, zdrowszą wersję. I właśnie do tego Was dzisiaj namawiam. Stwórzcie Hamburgery we własnym domu! Będzie zdrowo i pysznie ;) Składniki: (na 8 sztuk) Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru(...)Ciasto właściwe: wyrośnięty zaczyn z powyższego przepisu 100 ml śmietanki 30% 3 żółtka 350 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli (5 g) 80 g miękkiego masła Dodatkowo: białko do posmarowania bułek sezam do posypania Przygotowanie: Zaczyn: Składniki dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto właściwe
Nastoletnie WypiekaniePojawiły się co prawda dopiero niedawno, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Tak więc chociaż skromnie, to na na kilka obiadów się załapaliśmy. Dzisiaj polecam Wam pyszną, domową zupę grzybową, na bazie świeżych grzybów leśnych i suszonych (na szczęście tych mam duży zapas od ubiegłego roku). Zupa jest bezglutenowa, może być również bez laktozy, ja do swojej dodałam(...)lekko zabielane), oczywiście śmietankę można pominąć. Zamiast bulionu (u mnie wywar od parzenia wędzonej szynki - pychotka) można również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała
Smaczne ZdroweCiekawe w smaku ciasto, trochę przypomina ciasto budyniowe ( klik ), chociaż nie w 100%. Kruche ciasto z góry i z dołu oraz domowy budyń nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Na wierzchu powinny pojawić się posiekane migdały lub orzeszki ziemne, niestety ja jestem na nie uczulona i po prostu ich u nas w domu nie znajdziecie ;) - bo jeszcze by niepotrzebnie kusiły a wtedy(...)mógłby pojawić się problem :( Zatem pamiętajcie, aby na wierzch, przed pieczeniem posypać posiekanymi migdałami/orzeszkami a będą Wam przyjemnie chrupać podczas jedzenia :) 'placek włoskiej babci' Składniki: * ciasto: - 125g miękkiego masła - 150-200g cukru pudru - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 500ml mleka - 4 żółtka - 3/4-1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki pszennej
CookYourselfmiski i ubijamy, następnie dodajemy miód/melasę i proszek do pieczenia.Całość szybko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 40 minut.W tym czasie przygotowujemy domowy budyń.Mleko (2 szklanki) z ziarenkami i laską wanilii gotujemy na małym ogniu przez około 8-10 minut.W oddzielnym naczyniu mieszamy obie mąki z pozostałym mlekiem. Wyjmujemy wanilię. Do gorącego(...)gotujemy na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z ognia i przekładamy go do miski wypełnionej zimną wodą dalej mieszając do momentu aż krem całkowicie ostygnie. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń. pożądaną gęstość. Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części*, które następnie cienko rozwałkowujemy i wycinamy na równe kawałki (ja pomogłam sobie formą keksową), następnie wstawiamy
Słodkie Przyjemnoścismakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię bo sama często po nie sięgam. Przepis na pierniczki z Domowa Cukierenka a błyszcząca polewa - glazura z Słodkie Fantazje.Składniki:250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g miodu60 g masła50 g cukru50 g kwaśnej śmietany2 jajka1 łyżka kakao20(...)powidła śliwkowePolewa140 g masła75 g cukru3 łyżka kakao1 łyżka żelatyny3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Miód, przyprawę do piernika i kakao mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia. W śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać
Ala piecze i gotuje