Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie 202Domowa masa makowa to jest to, co bez czego nie wyobrażam sobie świątecznego makowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje(...)innego, tylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: - 300 g suchego maku - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła w temp.pokojowej - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich posiekanych - opcjonalnie aromat migdałowy 1 łyżeczka Mak opłukać i zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia Odsączyć na sicie, wyłożonej
CookYourself
Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z czarnych oliwek, kaparów i musztardy z oliwą z suszonych pomidorów 186Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - 2 łyżeczki kaparów - 100 gram czarnych oliwek - 1 łyżka musztardy dijon - 2 łyżki masła - 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów - pieprz Przygotowanie: Kapary, oliwki, musztardę, masło i oliwę razem miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Nacieramy marynatą oczyszczoną z błon, umytą i osuszoną polędwiczkę. Całość zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut, a najlepiej(...)pożądanego stopnia wysmażenia (wszystko zależy od wielkości polędwiczki, ale trzeba pamiętać, że wieprzowina nie może nosić oznak surowości). Polędwiczce dajemy odpocząć na chłodnej części grilla, a w warunkach domowych na ogrzanym naczyniu, przez około 5-7 minut. Po tym czasie kroimy ją na porcję i serwujemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smaku
Masa kajmakowa kakaowa. 243przepis na kajmak. Trochę się obawiałam, lecz niepotrzebnie! Wyszedł mi najlepszy kajmak jaki dotychczas jadłam! Gęsty, aksamitny, z dodatkiem kakao... bajka! Właśnie piję kawę i wcinam banana nurzanego w domowej masie kajmakowej kakaowej, coś wspaniałego! Dodam jeszcze, że cały proces mieszania trwał... 30 minut, a i tak okazał się za długi. Bardzo polecam Wam na te Święta(...)bawcie się!!! Składniki na masę kajmakową kakaową: 1 kg cukru 500 ml wrzącego mleka 50 g ciemnego, gorzkiego kakao 1 laska wanilii (ewentualnie ekstrakt, pasta lub aromat) 180 g masła Przygotowujemy szeroki garnek lub rondel o grubym dnie, ma być porządny i ciężki (inaczej kajmak się nam przypali) mój ma 25 cm średnicy. Do tegoż garnka wsypujemy
Rozpustne gotowanie
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 284gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy dodajemy(...)pszennej o dużej zawartości białka • 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy • 1 łyżeczka mielonego imbiru, dodałam kawałek świeżego startego imbiru • ½ łyżeczki zmielonych goździków • 90g melasy • 25 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli Skórka piwna • około 2,5 g świeżych drożdży (czyli połowa z 5g – może będzie łatwiej odmierzyć) • 100 ml ciemnego piwa • 60g mąki żytniej razowej • 1/4 łyżeczki soli
Leśny Zakątek
ciasto "kraina lodu" 205Kraina Lodu to chyba najpopularniejsza bajka ostatnich lat. Zewsząd zerka na nas jasnowłosa Elsa w błękitnej sukni, która to była inspiracją do stworzenia tego ciasta. Jak
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka świąteczne, czyli zabawa z dziećmi. 187Hej kochani :) Dzisiaj wigilia i pomyśleliśmy, że przypomnimy tym z Was, którzy być może nie robią ciastek na święta, że warto zabawić się z dziećmi w
vegetanie
Domowe batoniki Daim 4190Mocno chrupiące, karmelowo - migdałowe, delikatnie słonawe wnętrze i mleczna czekolada... To szwedzki batonik Daim. Taki sam od ponad 60 lat. Znany i lubiany na
maniapieczenia
Babka z makiem na białkach 700Czasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.Składniki
Kuchnia domowa Ani
Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1369Wiem , że część z Was już od dawna tego przepisu u mnie wypatruje!Pokazałam kiedyś zdjęcie, a po przepisie ślad zaginął <tak , tak lenia miałam
Ostra na Słodko
kawowe ciasto z sernikiem... 249Składniki: CIASTO KAWOWE: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 5
W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 503Sernik, któremu naprawdę bardzo trudno się oprzeć. Jest po prostu meeeeega smaczny. Połączenie słodyczy ze słonymi orzeszkami ziemnymi jest jak dla mnie poezją smaku
Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ziemniaczana 219się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi
w mojej kuchni
krucho-drożdżowe rogaliki z morelowym nadzieniem 234Przywiozłam z Węgier obłędną morelową marmoladę, serio tak dobrą, że lepszej nie jadłam. Jak tylko jej spróbowałam to wiedziałam, że skończy w rogalikach. Nie mogło być
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe z jagodami i kruszonką 170To już ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia