Domowe drożdżówki z soczystymi kwaskowymi morelami i kruszonką. Takich nie kupicie nigdzie. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. Pięknie pachną, wprost rozpływają się w ustach. Sprawdzony niezawodny przepis gwarantuje delikatne ciasto. Bułeczki nie są wcale trudne do zrobienia. Idealne na weekendowe leniwe śniadanie lub podwieczorek. Bardzo polecam :-) Składniki: (Na 11 szt.) Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)drobnego cukru 120 g masła 7 g suszonych drożdży 1 duże jajko duża szczypta soli Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: około 800 g świeżych moreli 1 duże jajko do posmarowania bułeczek Mleko podgrzać tak by było lekko ciepłe, dodać cukier wymieszać. Masło rozpuścić na małym ogniu
maniapieczeniaciasta uformować kulkę i ułożyć w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica 28 cm. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Z otrębów, cukru i masła przygotować kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 200 stopni. Od momentu nagrzania piec około 20 minut(...)razem z papierem przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. *Jeśli ciasto będzie zbyt suche i twarde dolać mleka. Przepis od Liski Razem ze mną piekły: Bożena - Moje domowe kucharzenie Ewa - Ewa w kuchni Jola - Nasze życie od kuchni Aneta - Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię - zdjęcia na FB Asia - Sama słodycz...i szczypta chili Edyta - Pasja smaku Beata - Ciasteczkowy
Ala piecze i gotujepeere z jogurtem naturalnym-cebula; -bazylia; kilka świeżych listków-skórka z cytryny-jajka-świeży tymianek-szczypiorek-starte mrożone chili -ogórek zielony-liście kapusty pekińskiejDwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem.Łączymy z ziemniakami., mieszamy.Wykładamy na talerz, na ziemniaki kładziemy posolone jajko sadzone, które posypujemy(...)bazylii, startą skórkę cytryny; miksujemy ze szczyptą soli.Surówka.Posiekaną i zgniecioną w garści kapustę łączymy z tartym drobno ogórkiem, dodajemy soli i pieprzu oraz reszty kefiru. Mieszamy.Prosto, domowo, a trochę inaczej,smacznego
BaRepaszdjęcie, kiedy mała razem z babcią kręcimy pałką w misce ciasto drożdżowe. Wtedy miało ono totalnie inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być w makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec.Składniki:*ciasto:1/2 kg mąki1/2 szklanki cukru4 jajka5(...)szklanki mleka1/2 szklanki zaparzonych rodzynek*masa makowa:1/2 kg maku 2 łyżki kaszy manny3/4 szklanki cukru1-2 łyżki miodu cukier waniliowy - opakowanie3 jajka małe2 łyżki masła/ margaryny - rozpuszczone1 olejek migdałowy 1/2 szklanki rodzynek - zaparzone w wrzątkuszklanka orzechów włoskichWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. Podgrzewamy mleko - aby było letnie! Do miski odlewamy 1/3 mleka dodajemy drożdże i cukier - mieszamy
Piekę, bo lubięprawda, ale mnie nie przekonuje. Moim zdaniem danie to, nawet jeżeli nie należy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny(...)ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie
Wyprawy kulinarnebędę narzekać na polską pluchę w zimę. Nadmiar śniegu też nie jest dobry. Uziemiona w domu postanowiłam umilić trochę ten czas domownikom i upiekłam to co znalazłam z domowych zapasów. Udało mi się z szafki wygrzebać masę karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze(...)czekoladowym ciastem jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła 150 h gorzkiej czekolady 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka cukru 170 ml maślanki 2 jajka puszka masy karmelowej o smaku trufli dekoracja
ciastkarnia na kruchym spodzieProste i szybkie w przygotowaniu, a zachwycają smakiem i wyglądają wspaniale ozdobione świeżymi owocami. Do ich przygotowania użyłam różnych dżemów i konfitury z płatków róży marki Premium Rosa z „domowej spiżarni”, są świetnej jakość i dobrze smakują, więc jak pokończyły nam się zimowe zapasy, to spokojnie możemy po nie sięgnąć. Mnie najbardziej przypadły do gusty różane smaki – konfitura(...)zasady na końcu postu. Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić
Mała CukierenkaTo już rytuał w domu pieczemy chleb jednym z nich jest chleb żytni na zakwasie zamiast kupować w piekarni czy w sklepie Zawsze niecierpliwie czekam aż
Kulinarne pyszności MolkiPrzygotowani do świąt? Pierniczki upieczone? Prezenty kupione? U mnie już wszystko idzie powoli do przodu ;) Mam już prezent dla mamy - świetnej jakości gadżet kuchenny, a to
Domowa cukiernia EwyPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3
Kuchnia domowa AniU mnie w domu nie ma drugiej osoby z nietolerancją glutenu także to dość duży problem, zwłaszcza gdy domownicy domagają się "normalnych" ciast, czasami
NaKońcuJęzykaZnudziła ci się kiełbasa,wędliny czy boczek ?? Zapraszam na swojski pasztet domowy. Robiłam go migiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw domowy pasztet z Trdaismak Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem: pierś indycza 600 g wątróbka drobiowa 300 g marchew ugotowana i zmielona 300 g pół szklanki wywaru z rosołu Szczypiorek(...)Wątróbkę drobiową myje wycinam co nie potrzebne i smażę z przyprawami,solą i pieprzem . Po ostudzeniu wszystko miele . Dodaje pół szklanki wywaru z rosołu i mieszam farsz.Dwie foremki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam farsz ,smaruje wierzch olejem i wstawiam do pieca. Piekę w 180 stopniach jakieś 35- 40 minut. Ostudzony pasztecik wkładam do lodówki, a następnego dnia
Różowa kuchniawróciłam już na dobre i zaczynam na nowo dzielić si ę z Wami moimi przepisami. Na słodki początek tygodnia proponuj ę Wam domowy budyń waniliowy z dodatkiem białej czekolady. Niezwykle kremowy, delikatny, aksamitny, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Dla złamania słodyczy budyniu podałam go z kawałeczkami(...)polecam Wam serdecznie :) życzę Wam pięknego tygodnia :) SKŁADNIKI (6 porcji) 100 g białej czekolady 100 g m ą ki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 litr mleka 1 laska wanilii **** INGREDIENTI (6 porzioni) 100 g di cioccolato bianco 100 g di farina 100 g di burro 100 g di zucchero
La grande e la piccola cuocazaglądają tutaj miłośnicy kokosowych łakoci? Bo rozsławione kilka lat temu, domowe Raffaello, teraz już klasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek(...)tylko. Składniki (forma 24cm x 30cm): Krem: 4 szklanki (1000 ml) mleka 1 kostka (200 g) masła 2 budynie (po 40 g) waniliowe bez cukru 0,5 szklanki (100 g) cukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Dodatkowo: ok. 48 herbatników Petit Beurre
Fitsweet.mezaglądają tutaj miłośnicy kokosowych łakoci? Bo rozsławione kilka lat temu domowe Raffaello, teraz już klasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek(...)tylko. Składniki (forma 24cm x 30cm): Krem: 4 szklanki (1000 ml) mleka 1 kostka (200 g) masła 2 budynie (po 40 g) waniliowe bez cukru 0,5 szklanki (100 g) cukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Dodatkowo: ok. 48 herbatników Petit Beurre
Fitsweet.mejest oczywista choć moje dzieci zapewne by ja znały. CIASTECZKA!!! Piekę je na zamówienie, piekę dla znajomych ale przede wszystkim dla moich bliskich. Ten weekend obfitował w prace domowe ale coś do po łasowania pojawić się musiało. Sięgnęłam po marcowy numer magazynu KUCHNIA i recepturę na pełnoziarniste ciasteczka Digestive. Zmieniłam je nieco pod względem sposobu przygotowania ale i składników(...)poniżej. Kruche Ciastka Digestive z czekolada 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki owsianej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła 3 łyżki mleka 20 g gorzkiej czekolady, posiekanej opcjonalnie łyżka wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów Do misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem
Dzieje kuchennej Wiewiórymięsie i nabiale - masło i olej kokosowy składają się z surowych, nasyconych kwasów tłuszczowych, które są szybko przetwarzane przez organizm w energię. Niektóre z korzyści stosowania oleju i masła kokosowego: - pomaga zabijać wirusy, które są powodem grypy, opryszczki, odry, zapalenia wątroby, - pomaga niszczyć bakterie wywołujące wrzody, choroby dziąseł i gardła, - pomaga zabijać grzyby wywołujące kandydozę, - redukuje poziom złego cholesterolu, - zwiększa(...)poprawia trawienie i wchłanianie witamin. Olej kokosowy ma zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i kosmetyce. Jak już wiecie w mojej kuchni króluje bardzo często. Wykorzystuję go również jako składnik domowej pasty do zębów (2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka sody, 2 krople olejku miętowego i 2 krople olejku goździkowego). Stosowałam go również do smarowania brzucha ciążowego i dla złagodzenia odparzeń
Jeść, by żyć w zdrowiuKocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową(...)Składniki: 500-550 g mąki 100 g cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 100 g masła 25 g świeżych drożdży 1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest mniej wodnista niż ta z torebki) cukier puder do posypania szczyota soli Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia( dodakam tylko jedna) 3 czubate łyżki cukru szczypta soli Mąkę przesiać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki. Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania” P.S. z tego względu, że zmniejszylam ilość proszku do pieczenia, ale nadal chciałam otrzymać puszyste placuszki(...)dodając następnie żółtka, a potem wszystkie inne składniki. Nie zauważyłam, aby ciasto było jakieś szczególnie puszyste. Następnym razem dodam odrobinę sody. W akcji wzięły udział: Bożena- Moje domowe kucharzenie Małgosia- Smaki Alzacji Monika- Niezapomniane Smaki Agnieszka- Aga w kuchni
Mia Cucina SofietaCukinia :) nie mogliśmy doczekać się naszej cukinii, która jeszcze nie jest posiana, bo zima za oknem ... więc zrobiliśmy zakupy :) ...a na własne pomidorki też trzeba
chleba naszegoCześć wszystkim :) Dzisiaj dzień typowo z naszego klimatu. Deszcz, chłodno i temperatura nie rozpieszcza. Tak wiec postanowiliśmy przygotować coś północnego z nutą południa :) Zacznijmy od
vegetanie