Naszło mnie na babkę i nie wytrzymałam, musiałam upiec... Wypróbowałam nowy przepis i się nie zawiodłam. Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze bardzo wilgotna, inna niż
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaParę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna
Marder&Marder ManufactureZa oknem wiosennie i słonecznie - pogoda rozpieszcza, więc i podniebienie trzeba dopieścić :) Idealnym kandydatem będzie... kopiec kreta - cudowne, mocno czekoladowe i niezbyt słodkie ciacho. Wbrew pozorom
Domowa Cookierenka AgiDobry sposób na wykorzystanie białek...Tego keksa piekłam jakiś czas temu..Przyszykowałam wszystkie składniki, rozpuściłam margarynę i odstawiłam do wystudzenia...i potem całkiem o niej zapomniałam
Moje domowe kucharzenieTajemnica dobrego smaku tego typu dań tkwi w ich prostocie oraz dobrej jakości, świeżych składnikach. Poświęcając kilkanaście minut mamy smaczny, domowy obiad bez zbędnych udziwnień i przesady. A jestem pewna, że ta kremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle (u mnie bazyliowe(...)młoda cukinia 0,5 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 mała młoda cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: parmezan Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej patelni z masłem. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśniety przez praskę
Fitsweet.meTajemnica tego typu dań tkwi w ich prostocie oraz dobrej jakości, świeżych składnikach. Poświęcając kilkanaście minut mamy smaczny, domowy obiad bez zbędnych udziwnień i przesady. A jestem pewna, że ta kremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle u mnie bazyliowe 1 (ok. 300 g) młoda cukinia(...)szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 mała młoda cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: parmezan Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej patelni z masłem. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśniety przez praskę i jeszcze chwilkę smażyć
Fitsweet.meczasu do czasu lubie zjeść na kolacje coś innego niż chleb - choć nie ukrywam, że pałam miłością do mojego domowego chlebka. Kilka już razy robiłam te rewelacyjne bagietki i jak tylko chwile przestygną odrazu się za nie zabieram;) Są chrupiące w środku mięciutkie, rewelacja.Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie posiadam formy na bagietki dlatego przedzieliłam je papierem do pieczenia(...)może zbyt kształtne ale najważniejsze, że smakują jak z prawdziwej piekarni. Przepis zaciągnięty od Bajaderki Składniki : 1 szklanka mleka 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki cukru 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej 2 łyżeczki suszonych drożdży (8g) lub 16 g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać
Kubki smakuKolejny przepis, to kruche i bardzo słodkie, domowe ciasteczka z orzechami. Tak troszeczkę udziela nam się już ten przedświąteczny klimat, dlatego postanowiliśmy zrobić coś orzechowego i słodkiego. Jesień to okres z którym kojarzą nam się poza piernikami, również ciasteczka i orzechy. Przepis jak większość na naszym blogu jest bardzo prosty, a jedzenia dużo i wiele, wiele przyjemności. Przepis Składniki(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 330 g masła (130 g do spodu i 200 g do masy orzechowej) 330 g cukru (130 g do spodu i 200 g do masy orzechowej) 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 200 g zmielonych orzechów laskowych 200 g posiekanych orzechów laskowych 4 łyżki drzemy z brzoskwini 150 g ciemnej czekolady Masło powinno mieć
KasiaiKrzysiu.plchyba nic lepszego niż świeże, domowe pieczywo na śniadanie, i ten aromat unoszący się po całym domu... Moi chłopacy najbardziej lubią właśnie takie kajzerki, dlatego gdy zobaczyłam przepis u Łucji od razu go wypróbowałam:) Piekłam je już kilka razy i za każdym razem smakują równie pysznie!Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, jajko(...)szklanki letniej wody, łyżeczka soli, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 40g masła, białko, mak do posypania. Wykonanie Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz jajko. Zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 10 minut
Z miłości do słodkościCoś do kawy? Domowe ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 4 łyżeczki(...)cukru 2 łyżki śmietany 18% 70 g masła 2 łyżki wody Przygotowanie: Spód formy wyłożyć herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, , sok z cytryny, aromat i żelatynę. Gotową masę wlewamy do blachy, wierzch równamy
Niezły MłynekNiebie. Proponujemy Państwu produkty zdrowe,naturalne bez konserwantów oraz nietypowe. Stawiamy na tradycję smaki jak u mamy. W naszym sklepie będziecie mogli znaleźć produkty zdrowe jak we własnej domowej spiżarni. Będziemy Państwu przedstawiać różne produkty o ciekawej recepturze. Mamy nadzieje że będziecie do nas wracać. Tyle dowiemy się ze strony i tak zaprasza nas do siebie Monika i Sławek(...)kryło moje zamówienie ? Same pyszności. Wybrałam mus jagodowy oraz czekolę orzechową a na gratis wybrałam czekolę białą. Od Moniki dostałam coś co także jest z czekoladą. I pachnie obłędnie. Masło do ciała z czekoladą i olejkiem kokosowym. Czekola orzechowa Jest to cudowne połączenie czekolady i orzechów.Czekolada to bogactwo magnezu,potasu,fosforu,cynku oraz witamin
Magiczne Życie MartyBez pasztecików nie może się obejść żadne przyjęcie, u nas są po prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOdkąd gotuję, zrobiłam wiele zup, wiele zup-kremów, zup tradycyjnych i tych z nutą nowoczesności. Ale nigdy nie ugotowałam prawdziwego, domowego kapuśniaku. Książka kucharska mojej babci z lat 50-tych przypomniała mi o tej jakże polskiej, smacznej propozycji obiadowej. Zdecydowałam się na kapuśniak na wędzonce, bo lubię jej smak w zupach. Wyszedł bardzo smaczny, więc szczerze polecam ten przepis(...)Składniki: 250g żeberek wędzonych 500g kapusty kiszonej 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1/2 selera 3 duże ziemniaki 200g boczku 2 małe cebulki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą, gotować do miękkości. W czasie gotowania, wodę z gotującej się kapusty odlewać
Raj dla Podniebieniaduży banan 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki kefiru jajko 1 łyżka cukru karmel – przepis znajdziecie TUTAJ Bananowe pancakes’y – przepis Masło roztapiamy. Wszystkie składniki dodajemy do miski i widelcem rozdrabniamy banana. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby było jak najmniej grudek i smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju na rumiany kolor. Niestety(...)musicie dopasować grubość placuszka… tylko pamiętajcie nie może być zbyt gruby bo w środku będzie nieusmażony. Tak przygotowane pancakes’y możemy podać z syropem klonowym, albo z domowym karmelem . Smacznego! Post Bananowe pancakes’y z karmelem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!usiąść wygodnie w fotelu z ciepłą herbatą w dłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele i czasem dorzucam ulubione bakalie lub korzenne przyprawy. W dzisiejszym przepisie na galette postanowiłem wykorzystać pełnoziarnistą mąkę gryczaną, która(...)aromatu. Gorąco zachęcam do wypróbowania. Z pewnością ta tarta umili Wam długie jesienne wieczory. :) * SKŁADNIKI na tartę o średnicy ok. 30 cm 210 g pełnoziarnistej mąki gryczanej 180 g masła 1 żółtko 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru) szczypta soli 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej 600-800 g słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu
Food SquareDomowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)mąki pszennej 125 g masła /roztopionego 2 szklanki dowolnych owoców szczypta soli KRUSZONKA 100 g mąki 75 g masła 4-5 łyżek cukru LUKIER ²⁄₃ szklanki cukru pudru ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody WYKONANIE CIASTO :W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy czystą
cool and minty(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g mąki razowej 10 g cukru białego 35 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 1
Domowy Smak JedzeniaWellington to nic innego jak pierś z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem w cieście francuskim . Przepis został zaczerpnięty z ostatnich warsztatów kulinarnych, gdzie światowe dania były przygotowywane w tańszej, domowej wersji. My często przygotowujemy piersi kurczaka w cieście francuskim, ale bez dodatku farszu. Dodatek dwóch rodzajów farszu w tym daniu dodatkowo podnosi jego walory smakowe i wizualne, można faktycznie porównywać(...)światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki: 2 piersi z kurczaka wędzone plastry boczku 2 szalotki 1 op. ciasta francuskiego 120 g pieczarek 50 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 jajko olej rzepakowy sól, czarny pieprz, papryka, czosnek granulowany do smaku świeża lub suszona pietruszka Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy. Pieczarki kroimy w drobną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego
Domowy Smak JedzeniaNaszła mnie ostatnio straszna ochota na domowe ciasteczka. Przeszukałam szafki w kuchni i ... z dostępnych składników powstały te oto małe słodkości - nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z płatkami pełnoziarnistymi. Spróbujcie, zapraszam. ... ciasteczka może i nie są "najurodziwsze", ale za to są pyszne. Idealnie się sprawdziły jako towarzysz do popołudniowej herbatki. Składniki: (na blaszkę ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej + opcjonalnie troszkę(...)wyrabiania 1 łyżka mąki krupczatki 200 g miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki migdałów łuskanych * 1 łyżka orzechów nerkowca* 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki płatków pełnoziarnistych * dodawałam według własnych upodobań, dla Was podaję orientacyjne ilości Przygotowanie: Płatki pełnoziarniste rozgniatamy niedbale w dłoniach. Orzech i migdały umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Do miski wkładamy miękkie masło (nie z lodówki
Słodkie okruszkiSkładniki: makrela wędzona 2 sztuki, majonez tradycyjny 8 łyżek, papryka czerwona 1 mała, ogórki konserwowe 5 sztuk, cebula czerwona 1 średnia, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubię1 kg ziemniaków500 g mielonego mięsa z indyka2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej200 g
Świat Domowej KuchniPrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam Składniki:Spód:250 g masła3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku(...)cytryny.8 średnich jabłek (użyłam Jonagold)1 łyżka cynamonuBeza:2/3 szklanki cukru5 białekszczypta soliPrzygotowanie:Spód:Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała drobna kruszonka. Uformować dwie kule (jedna trochę większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około
Oryginalny smakW ten weekend z cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego
Kulinarne przygody Gatity