masło domowe - 3019 przepisów (strona:115/202)

Domowe tahini 171

tahina - masło sezamowe, pasta na bazie nasion sezamu używana do wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu robione jest z lekko podprażonych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak. To główny składnik bliskowschodnich potraw. Pasty sezamowej używa się w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Przygotowanie domowego tahini

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki daktylowe z kokosową kruszonką 178

profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 200 g wypestkowanych daktyli 100 ml wrzącej wody 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g tartych orzechów włoskich 25 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 150 ml mleka 100 ml oleju kokosowego 1 łyżka miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Kokosowa kruszonka: 75 g masła

Domowa cukiernia Ewy
ciasto kefirowe z owocami i kruszonką 133

Ekspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na galaretkę. Jest

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 199

Oj działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś

Domowa Cookierenka Agi
Chleb mleczny na zakwasie 145

dodatek domowy, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem;) Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane ale wymaga od nas duuużo cierpliwości. Do wyrastania chleba można użyć specjalnie do tego przystosowanych koszyków bądź zwykłej miski albo foremki keksówki. Przepis pochodzi z forum CinCin . Składniki: szklanka zakwasu żytniego 2/3 szklanki mleka ciepłego 1/4 szklanki wody niegazowanej 1 łyżka cukru 2 łyżki roztopionego masła

Krakowskie smaki Ani
"oszukane" mini serniczki z mikrofalówki z wanilią mieloną... 147

Składniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka wanilia mielona Royal Brand, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 2 opakowania budyń śmietankowy,800 ml jogurt gęsty naturalny

W Mojej Kuchni Lubię
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 183

żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym

Moja smaczna kuchnia
masło, margaryna czy mix 141

masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych

NaKońcuJęzyka
Moja slabosc do czekolady 191

ograniczam domowe wypieki.Jednak dzis skorzystalam z okazji i troszke poszalalam. Na poczatek popelnilam pyszna babke marmurkowa na bazie gorzkiej czekolady. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje.Marmurkowa baba z czekoladaskladniki: 200g maki 150g masla 150g cukru 4 jajka 150g gorzkiej czekolady dobrej jakosci 50g orzechow wloskich 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie:Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej.Ucieramy maslo

Przysmaki Karolki
Rogale marcińskie 167

Zbliża się dzień Świętego Marcina, wzrasta konsumpcja nie tylko gęsiny, ale także najsłynniejszego rogala świętomarcińskiego. Ja go nazywam rogalem "na bogato": jeden rogal waży 250 g

Domowa Cookierenka Agi
korzenny przekładaniec 126

Święta zbliżają się wielkimi krokami, na blogu będą pojawiać się więc przepisy w świątecznym klimacie. Dziś prezentuję wilgotne ciasto korzenne przełożone marmoladą i budyniem. Ja bardzo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasta Tahini 194

Tahini to pasta przygotowana z nasion sezamu. Nazywana jest masłem sezamowym. Powstaje z rozdrabniania uprażonych nasion sezamu. To pasta, która szczególnie doceniana jest w potrawach bliskowschodnich w kuchni arabskiej, znana także w kuchniach kaukaskich, między innymi w znanym nam humusie (pasta z ciecierzycy). Tahini jest trudne do przyrządzenia. Wystarczy dobrze uprażyć sezam, dzięki czemu zapach pasty będzie bardziej(...)intensywny. Następnie należy zmielić ziarna i już!:) Składniki na domowe tahini: 1 szklanka sezamu 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) 3-4 łyżki oleju (opcjonalnie, jeśli potrzeba) Jak zrobić? Wsypcie sezam na suchą patelnię i prażcie, aż zacznie być lekko złoty. Nie dopuśćcie, aby ziarna sezamu stały się brązowe. Pogrzewajcie około 2 minuty. Uprażony sezam dobrze mielimy. Możemy

Zasmakuj Kuchni
ciasto kokosowe z jagodami i kruszonką 187

tymi owocami. Zwłaszcza, że na kolejne będziemy musieli czekać znowu rok....Jagody są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do każdego rodzaju ciast i deserów ale my najbardziej lubimy takie domowe, babcine "suche" ciasta. Najlepiej z kruszonką. Do tego dodałam dużą ilość kokosu, dzięki czemu było chrupiące. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków(...)kokosowych 1 szklaka cukru 1 szklanki oleju 1 szklanki mleka  5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia  dodatkowo: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki kokosu 2 łyżki cukru Mąkę wymieszać z kokosem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, następnie wlać olej, wsypać suche składniki i miksując dolewać mleko. Ciasto przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Owsiane naleśniki z pastą jaglano-serową i domowym dżemem z kiwi 231

masła lub margaryny min. 70% tłuszczu 2 duże jajka 1 łyżka cukru (można pominąć) Pasta jaglano-serowa: 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny ok 1/3 ilości kaszy jaglanej ugotowanej wg proporcji z tego przepisu (czyli 1/3 szklanki suchej kaszy) opcjonalnie cukier puder lub miód Ponadto: domowy dżem

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania