masło domowe - 3019 przepisów (strona:139/202)

ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM 212

łyżki masła PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200-220 stopni. Oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż woda odparuje a pieczarki będą miękkie. Całość przestudzić lekko. Szczypiorek pokrój drobno, a ser zetrzyj na drobnych(...)wstaw do piekarnika na ok. 10 min. do momentu aż ser się stopi, a bagietki będą chrupiące. Każdą bagietkę posyp świeżym szczypiorkiem. U nas w domu lubimy je z domowym sosem czosnkowym, albo ketchupem

Calzonella.com
ŚNIADANIOWE BABECZKI Z RABARBAREM (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 115

sięgnę i uczynię z nich słodka ucztę. Umieściłam je w babeczkach, świetnych na śniadanie bądź słodką przekąskę do pracy lub szkoły. Zdrowe, bezglutenowe ciasto z rabarbarowym nadzieniem polane domową czekoladą z karobu zachwyciło mnie i stworzyło pyszne śniadanie na słodko. Jem takie rzadko, bo wolę lekkie, wytrawne śniadania.  Ale po te babeczki będę sięgać na pewno częściej.  Najlepiej(...)babeczek o średnicy 10cm : Ciasto: 1 szklanka płatków lub wiórek kokosowych zmielonych na pył. 1 szklanka gryki niepalonej zmielonej na mąkę lub, po prostu, gotowej mąki gryczanej, 2 łyżki masła kokosowego, 100 ml wody, 1/3 szklanki ksylitolu. Nadzienie: 6 lasek rabarbaru, 1/3 szklanki cukru kokosowego. Polewa czekoladowa z  TEGO  przepisu. Wykonanie : Suche składniki na ciasto mieszamy. Dodajemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Domowe kajzerki. 163

Gdybyście mogli wybrać: domowe bułki czy te ze sklepowej półki, to które byście wybrali? Z pewnością te domowe. A dlatego, że są bardziej pachnące, mięciutkie, syte, nienapompowane jak te z Biedronki i przede wszystkim swojskie. A jeżeli Wam powiem, że wystarczy kilka minut je zagniatać i na końcu uformować, by je przygotować, a reszta zrobi się sama, to uwierzycie? Spróbujecie(...)musi rosnąć.  Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej typ 500 opakowanie drożdży instant 7 g 1 jajo łyżeczka cukru szczypta soli 3/4 szklanki wody 2 łyżki masła (temperatura pokojowa) Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy przez kilka minut, tak, by ciasto było jednolite, zbite i gęste. Zostawiamy je na 5 minut i jeszcze raz przerabiamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie 142

Domowa masa makowa to jest to, co bez czego nie wyobrażam sobie świątecznego makowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje(...)innego, tylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: - 300 g suchego maku - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła w temp.pokojowej - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich posiekanych  - opcjonalnie aromat migdałowy 1 łyżeczka Mak opłukać i zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia  Odsączyć na sicie, wyłożonej

CookYourself
Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z czarnych oliwek, kaparów i musztardy z oliwą z suszonych pomidorów 128

Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - 2 łyżeczki kaparów - 100 gram czarnych oliwek - 1 łyżka musztardy dijon - 2 łyżki masła - 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów - pieprz Przygotowanie: Kapary, oliwki, musztardę, masło i oliwę razem miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Nacieramy marynatą oczyszczoną z błon, umytą i osuszoną polędwiczkę. Całość zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut, a najlepiej(...)pożądanego stopnia wysmażenia (wszystko zależy od wielkości polędwiczki, ale trzeba pamiętać, że wieprzowina nie może nosić oznak surowości). Polędwiczce dajemy odpocząć na chłodnej części grilla, a w warunkach domowych na ogrzanym naczyniu, przez około 5-7 minut. Po tym czasie kroimy ją na porcję i serwujemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Masa kajmakowa kakaowa. 172

przepis na kajmak. Trochę się obawiałam, lecz niepotrzebnie! Wyszedł mi najlepszy kajmak jaki dotychczas jadłam! Gęsty, aksamitny, z dodatkiem kakao... bajka! Właśnie piję kawę i wcinam banana nurzanego w domowej masie kajmakowej kakaowej, coś wspaniałego! Dodam jeszcze, że cały proces mieszania trwał... 30 minut, a i tak okazał się za długi. Bardzo polecam Wam na te Święta(...)bawcie się!!! Składniki na masę kajmakową kakaową: 1 kg cukru 500 ml wrzącego mleka 50 g ciemnego, gorzkiego kakao 1 laska wanilii (ewentualnie ekstrakt, pasta lub aromat) 180 g masła      Przygotowujemy szeroki garnek lub rondel o grubym dnie, ma być porządny i ciężki (inaczej kajmak się nam przypali) mój ma 25 cm średnicy. Do tegoż garnka wsypujemy

Rozpustne gotowanie
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 226

gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy dodajemy(...)pszennej o dużej zawartości białka • 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy • 1 łyżeczka mielonego imbiru, dodałam kawałek świeżego startego imbiru • ½ łyżeczki zmielonych goździków • 90g melasy • 25 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli Skórka piwna • około 2,5 g świeżych drożdży (czyli połowa z 5g – może będzie łatwiej odmierzyć) • 100 ml ciemnego piwa • 60g mąki żytniej razowej • 1/4 łyżeczki soli

Leśny Zakątek
ciasto "kraina lodu" 141

Kraina Lodu to chyba najpopularniejsza bajka ostatnich lat. Zewsząd zerka na nas jasnowłosa Elsa w błękitnej sukni, która to była inspiracją do stworzenia tego ciasta. Jak

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka świąteczne, czyli zabawa z dziećmi. 122

Hej kochani :) Dzisiaj wigilia i pomyśleliśmy, że przypomnimy tym z Was, którzy być może nie robią ciastek na święta, że warto zabawić się z dziećmi w

vegetanie
Domowe batoniki Daim 4121

    Mocno chrupiące, karmelowo - migdałowe, delikatnie słonawe wnętrze i mleczna czekolada... To szwedzki batonik Daim. Taki sam od ponad 60 lat. Znany i lubiany na

maniapieczenia
Babka z makiem na białkach 630

Czasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.Składniki

Kuchnia domowa Ani
Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1310

 Wiem , że część z Was już od dawna tego przepisu u mnie wypatruje!Pokazałam kiedyś zdjęcie, a po przepisie ślad zaginął <tak , tak  lenia miałam

Ostra na Słodko
kawowe ciasto z sernikiem... 186

Składniki: CIASTO KAWOWE: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 5

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 450

    Sernik, któremu naprawdę bardzo trudno się oprzeć. Jest po prostu meeeeega smaczny. Połączenie słodyczy ze słonymi orzeszkami ziemnymi jest jak dla mnie poezją smaku

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ziemniaczana 172

się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać  z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki  ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso  .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi

w mojej kuchni