połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można(...)cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki
Codzienna kuchnia niecodziennazawartych w ziarnach zbóż. Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, są naturalnie zakonserwowane i utrzymują długo świeżość. *Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia. Składniki: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli (2 łyżeczki) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy(...)spulchniać ciasto. Dokładny czas zależy od temperatury i od tego, jak silny zakwas wyhodowaliśmy. Zazwyczaj młody zakwas potrzebuje więcej czasu. Gdy ciasto będzie już miało gąbczastą strukturę, smarujemy masłem dwie keksówki o wymiarach 20 cm i zwilżonymi dłońmi przekładamy do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią dociskamy i delikatnie wyrównujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc (około 8-12 godzin
Smakowity Blog Kulinarnywypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy, zapożyczony z bloga z cukrem pudrem. Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący się po domu aromat podczas pieczenia. Składniki na większą keksówkę 32x15x8cm (LxWxH) - uwaga, ma tendencję(...)drożdży (7g) lub drożdże świeże (25g)- u mnie suche 1 łyżeczka soli - czubata 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody - czyli ok 425ml masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu
Grunt to przepis!Tarty chyba nie da się zepsuć? Piekę je od dawna i jeszcze nie było takiej, która nie była smaczna. Dzisiejsza tarta należy do tych najlepszych wśród
Codziennik KuchennySkładniki: marchew 5 sztuk, jabłka 2 sztuki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1
W Mojej Kuchni LubięPyszne,rozplywajace sie w ustach,dziecinnie latwe do zrobienia ciasto z owocami lata.Wykorzystalam tumorele,truskawki i jagody.Genialne smakuje takze z wisniami.Przepis bardzo stary, wlasciwie jest ze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zastanawiałam się dzisiaj co by tu szybko zrobić na obiad i przypadkiem trafiłam na post Edyty (Pyszna Pasja) - przepis na pierś z kurczaka w papirusie
Kraina Tysiąca Smakówwarsztatach SEKO na fali smaku testuję w domowym zaciszu przepisy przekąsek śledziowych jakie przygotowywaliśmy w Akademii kulinarnej Whirlpool. Dziś na widelcu znalazły się śledzie z żurawiną i brzoskwinią. Mięso śledzia doskonale smakuje w połączeniu różnymi dodatkami na słono i słodko, mogą to być oliwki czy np.żurawina. SEKO chwali się że ich produkty zostały nagrodzone cenionym na rynku certyfikatem(...)Skład jest w porządku. Składniki: ciast: 50 g mąki pszennej 150 g mąki gryczanej 20 g drożdży 2 szklanki mleka 3,2 % 1 żółtko 1 białko 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru tłuszcz do smażenia pasta jajeczna: 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 cebulka szalotka sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka koperku dodatkowo: opakowanie śledzi z żurawina
Życie zaczyna się w kuchniJakiej masy użyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji. Nie używam mas cukrowych, ani gotowych kremów, więc pozostają mi domowe metody. Bardzo łatwo wykonać masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną , jednak ma ona dwie wady. Po pierwsze szybko łapie temperaturę i podczas dekorowania zmienia konsystencję, więc trzeba działać dość(...)smak masy na torcie, więc warto je stosować, ale najlepiej bez barwników i zbyt wielu detali w dekoracji. Do dekoracji tortu można też użyć masy na bazie margaryny lub masła z jakimś dodatkiem smakowym, np. cappucino. Jednak ze względu na ich kaloryczność (i sztuczne składniki margaryny) takie masy spotyka się coraz rzadziej. Sprawdzają się za to świetnie do małych dekoracji
Trzeci talerzMiały być mufinki z malinami wg przepisu Margarytki, ale gdzieś zapodziała mi się blaszka do mufinek i zrobiłam jedną dużą mufinę hihi..tak więc bez różnicy
Moje domowe kucharzenieWitam serdecznie po długiej nieobecności! Wiosna zbliża się wielkimi krokami, co odczuć można już po temperaturach i pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni
PastelFoodTo ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w
Kuchnia domowa AniChlebek ziołowy Pyszny, aromatyczny chleb domowej roboty z dodatkiem ziół i przypraw, który świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezy. Najlepszy jest jeszcze na ciepło, rwany prosto z blaszki – znika w błyskawicznym tempie Jeśli lubicie bułki czosnkowe, to na pewno ten przepis Wam posmakuje. Jeśli nie przepadacie za bardziej aromatycznymi i ostrzejszymi smakami, dodajcie więcej ziół i przypraw, rezygnując(...)inaczej, pod swój smak, ale zawsze wychodzi dobry Składniki: Chleb: 500g mąki 250ml ciepłej wody 7g suchych drożdży / 40g świeżych 40ml oleju szczypta soli szczypta cukru do zaczynu drożdżowego Masło ziołowe: 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli świeży koperek, bazylia, pietruszka sól Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy drożdże i pół łyżeczki cukru, odstawiamy na 20 minut, aż zaczyn
Taste and CookChyba pierwszy raz tak robię...tzn.nie chyba , a na pewno...Nigdy wcześniej nie mroziłam krokietów,ale w tym roku postanowiłam sobie troszkę poeksperymentować i zrobić wcześniej
Moje domowe kucharzeniepoprzednich postach jabłek ci u nas w tym roku w brud, więc nie ograniczam się i piekę :) Na przykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Z cukrem(...)Polewa kakaowa: 3 łyżki wody (może być również mleko) 3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak słodką polewę chcemy uzyskać, ja dałam 4 łyżki) 100 g margaryny (lub masła) 3 łyżki ciemnego kakao Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać olej i przemieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę z proszkiem
Simply Foodchciało mi się bawić potem z białkami. I wyszło super. Trochę spód zmiękł pod wpływem musu jabłkowego, bo był bardzo mokry. Lepszy byłby więc zblendowany mus domowej roboty , jest zdecydowanie bardziej zwarty. Najlepiej zjeść jeszcze ciepłe ciasto, mi najbardziej wtedy smakowało, chyba też dlatego, ze cały dzień na nie czekałam. Następnego dnia było bardziej miękkie, ale równie smaczne. Zniknęło błyskawicznie(...)duże jabłko ok 1 łyżki cukru Ciasto kruche 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek) 100 g płatków owsianych (ok 15 łyżek) 6 łyżek cukru 100 g masła lub margaryny 80% lub pół na pół 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Przygotowanie: Do misy malaksera wsyp płatki owsiane i zmiksuj na wyższych obrotach. Nie muszą być zbyt
Anioszek w kuchnisłodki, bardzo słodki przepis na napoleonkę. Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie, troszkę za słodkie(...)przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła w temperaturze
Kulinarne przygody GatityZawsze, jak chcę zrobić coś słodkiego dla mojego męża, który jest chyba największym łakomczuchem jakiego znam, staram zrobić się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował
SMYKWKUCHNI