masło domowe - 3019 przepisów (strona:142/202)

Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 236

cebuli i ziemniakach przesmażamy kiszone ogórki z posiekaną ostrą papryczką. Przekładamy do cebuli i ziemniaków, dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków, potem dopełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Dorzucamy masło i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Całość doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, miodem, startą skórką i sokiem z limonki. Całość dokładnie miksujemy, aby uzyskać konsystencję kremu. Salsa(...)odstawiamy. Gorącą zupę nalewamy na talerze, do każdego dokładamy porcję salsy z jabłek, dekorujemy listkami kolendry. Dobra rada: przesmażenie warzyw przed dodaniem do wywaru, poprawia smak zupy.   Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Składniki: 800 g mielonej wołowiny 1-2 twarde jabłka 150 g zmielonego łoju wołowego 1 ostra

WojnaNaSmaki.pl
Bułki hamburgerowe z sezamem 141

Moje pierwsze domowe bułki hamburgerowe i .... przepis to strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem(...)Polecam! U nas gościły w weekend :) 'bułki hamburgerowe z sezamem' Składniki (10 małych bułeczek): - 500 g mąki pszennej - 300 ml mleka - 10 g świeżych drożdży - 50 g miękkiego masła - 2 łyżki cukru - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka soli - sezam Mleko podgrzać i odlać 2 łyżki. Dodać drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby

CookYourself
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 219

Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu, ale te były najlepsze. Najlepsza rekomendacja ciesząca serducho – warto było się narobić, bo gdy sos i bułki robimy samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem . Hamburgery: 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu) 50 g tartego parmezanu 2 łyżki sosu Worcestershire 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijon(...)oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko ekologicznego jaja 1,5 łyżki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Karmelizowana cebula i dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół paczki świeżej rukoli 4 ogórki konserwowe Bazyliowe aioli: Zaczynamy od aioli, ponieważ gotowy sos musi postać co najmniej godzinę w lodówce

Poezja smaku
Groszek ptysiowy do zup 286

Lubicie dodawać groszek ptysiowy do zup? Gdy spróbujecie tego domowego, już nigdy nie zechcecie go kupować. Nie smakuje chemią, nie jest za słony – za to jest cudownie chrupiący na brzegach, a pulchny w środku. Zrobimy go w czasie, gdy zupa się gotuje. Jeśli zaś nie macie czasu można przygotować go nawet dzień czy dwa wcześniej – szczelnie zamknięty może(...)zupę. Ja najbardziej lubię świeżo upieczony, gdy jest jeszcze ciepły. Groszek ptysiowy szczególnie polecam do zup kremów. W następnym wpisie pokażę do jakiej zupy pasuje idealnie. Składniki: 40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki) 100 ml wody (niepełne pół szklanki) 80 g mąki (pół szklanki) 2 jajka duża szczypta soli Do małego rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Włączamy

Poezja smaku
ciasteczka z różanym oczkiem (bez jajek) 151

Kolejny przepis na ciasteczka bardzo łatwe i smaczne. Moja trzylatka zrobiła je praktycznie sama więc jeśli Wasze dzieci lubią pomagać Wam w kuchni to zaproście je

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Stefanka – szybkie ciasto bez pieczenia 1983

coś w nim być;) Nadmienić muszę, że Synek słodkie uwielbia, jednak jeszcze nie do końca docenia te domowe wypieki… woli lizaki, cukierki itp;) więc kiedy mówi, że coś domowego mu smakuje i chce jeszcze, to jestem w siódmym niebie;) „Stefankę” zjedliśmy na podwieczorek, a resztę na słodkie śniadanie. Powiem Wam, że kawałkiem można się nasycić na bardzo(...)jakąś uroczystość mogłoby być – np dziecięce urodziny, A Co!;) 250 g herbatników 1 litr mleka 150 g kaszy manny błyskawicznej 200 g cukru 200 g masła 2 łyżki ciemnego kakao 60 g orzechów włoskich, posiekanych Dodatkowo: 50 dag płatków migdałów 100 dag czekolady gorzkiej Formę kwadratową (21x21cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Do większego rondelka

Smaki Na Talerzu
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 368

Czyli pieczone hot-dogi w wersji domowej Gdy mam więcej wolnego czasu na kucharzenie, lubię piec poniższe bułki. Często robię je z podwójnej porcji i większość wtedy zamrażam.  Świetnie się przechowują w zamrażarce. Gdy najdzie mnie ochota na parówkowe co nieco, albo gdy w planach mam nieoczekiwany wyjazd, rozmrażam sobie taką bułeczkę i mam gotowy pożywny posiłek, bardzo poręczny(...)podróż. Bułki są miękkie, długo nie tracą nic ze swojej świeżości, nadzienie maja bogate i pożywne. Taką bułą zdecydowanie da radę się najeść :) Składniki na 9 dużych bułek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 500g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli  2 łyżeczki czosnku granulowanego + do posypania przy nadziewaniu 1 żółtko

Grunt to przepis!
Farszynki mazurskie 11657

90 dag ugotowanych ziemniaków25 dag mąki ziemniaczanej2 jajkasólFarsz:15 dag mięsa gotowanego wieprzowego1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy)2 jajka ugotowane na

Świat Domowej Kuchni
Pączki 155

Tłusty czwartek..więc muszą być i pączki...czytałam gdzieś w necie,że dziś prawie wszyscy wstawiają na blogach przepisy z pączkami, faworkami itd..a niektórych mdli

Moje domowe kucharzenie
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 156

Przepis na bułeczki opracowany przez Tatter w oparciu o przepis Dorotus był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowiec 371

wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując(...)temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru 200 g masła Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń

Domowa cukiernia Ewy
KOTLETY SCHABOWE 158

Domowy kotlet schabowy  z chrupiącą panierką  na zewnątrz i soczystym, miękkim mięsem w środku. Usmażony na dobrze rozgrzanej, grubej patelni nie chłonie tłuszczu i pozostaje bardziej intensywny w smaku. Aby kotlety po usmażeniu były jędrne i delikatne, najpierw należy je bardzo cieniutko rozbić, a następnie moczyć się zalewie z mleka, pokrojonej w piórka cebuli i przypraw. Rozbite kotlety(...)niej poleżeć co najmniej 2 godziny. Potem trzeba je dokładnie odsączyć i panierować kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Najlepiej smakują smażone na smalcu lub klarowanym maśle.  Pamiętajmy, że panierować należy tuż przed samym smażeniem. Dzięki temu bułka tarta nie nasiąknie sokami i po usmażeniu będzie chrupiąca. SKŁADNIKI / na 2 porcje 340 g schabu bez kości sól

cool and minty
Sernik Chałwowy 274

odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Spód ciasteczkowy:150 g ciastek pełnoziarnistych55 g masła roztopionegoCiastka wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam na piasek, potem dodałam roztopione masło i ponownie zmiksowałam do momentu, aż składniki przypominały mi strukturą mokry piasek, który przełożyłam do tortownicy o średnicy 26 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową ugniotłam łyżką i wstawiłam(...)szklanki drobnego cukru do wypieków4 duże jajka1/2 szklanki kremówki 36% (125 ml)2 łyżki mąki ziemniaczanej250 g chałwy sezamowej waniliowej (ja użyłam greckiej) pokruszonej na grubsze kawałki2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowegoWszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.Ser miksowałam z cukrem do czasu, aż cukier przestał zgrzytać. Potem dodawałam po jednym jajku nadal miksując, w następnej kolejności była kremówka, mąka ziemniaczana

Blondynka Gotuje
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 138

Słyszę muczenie krów, a w oddali brzęk metalowego wiadra. Czuję zapach świeżego mleka, a tym samym wiem już, że do właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra(...)długo, by odchodziło od dłoni. Zostawiam przynajmniej na 1,5 h w ciepłym miejscu, aby podwoiło objętość. Następnie przebijam ciasto i dodatkowo wyrabiam jeszcze ok. 5 minut. Keksówkę smaruję masłem, wysypuję otrębami. Wykładam ciasto i pod ściereczką zostawiam jeszcze na jakiś kwadrans, by podrosło. W tym czasie piekarnik rozgrzewam do 230 stopni. Piekę 50 minut. Po upieczeniu chleb, postukany

W kuchni Karmel-itki
Ciastka kruche miodowe 146

Ciasteczka są pyszne , kruche, mniam. Mały pomocnik cały czas pomagał no i wyjadał miodek Przygotowanie takich ciastek z dziećmi to sama przyjemność. Miód wylewany na patelnię

Kuchnia Pokoleń
szybki pieczony sernik z truskawkami w galaretce 218

To ciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia