Wszyscy lubimy ptysie nadziane bitą śmietaną, to klasyk wśród wypieków. Ale ciasto ptysiowe (zwane parzonym) ma dużo więcej zastosowań, tych na słodko jak i wytrawnie. Moją
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNajlepiej, żeby miał ok. pół centymetra. wyjęte z lodówki zimne ciasto lekko "rwące się" pod wpływem pracy drożdży po godzinie przekładamy na stolnicę wałkujemy omączonym wałkiem, widać masło i drożdże składamy jak list, na trzy odwracamy o 180 st. i znowu wałkujemy do uzyskania dużego płata po czterokrotnym wałkowaniu i składaniu ciasto zawijam jak rulon przy pomocy folii(...)białego maku 80 g masy marcepanowej 80 g orzechów włoskich 80 g obranych migdałów 2 pokruszone biszkopty 3/4 szklanki cukru pudru 1 lub 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej lub domowej smażonej 2-3 łyżki śmietany 18% Oprócz tego: 1 jajko z odrobiną mleka garść posiekanych orzechów/migdałów szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody Mak z orzechami
I tu będę miała takie teskładniki na cisto: 400 g mąki orkiszowej 150 g cukru 250 g margaryny 5 jajek 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaLody to pyszny i orzeźwiający deser nie tylko dla naszych milusińskich. A domowe lody to pyszna i na pewno zdrowsza alternatywa dla tych wszystkich, które kupujemy w sklepach. Ja ostatnio miałam nie miłą przygodę z lodami zakupionymi, właśnie w sklepie i postanowiłam, że więcej nie będę kupować gotowców, gdyż przygotowanie ich w domu trwa kilka minut, jedynie mrożenie jest(...)śmietany 36% 1/2 litra mleka skondensowanego 1 szklanka zmiksowanych owoców brzoskwini ok 1 1/2 kg owoców ze sklepu cukier do smaku Polewa karmelowa: pól szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła 2-3 łyżki śmietany kremówki Dodatkowo: wafle do lodów lub miseczki waflowe Wykonanie: Owoce obieram ze skórki, kroję na dwie części, usuwam pestki i miksuje na gładką masę. W razie
Ciasteczkowy PotwórHej ludziska :) Dziś poniedziałkowe menu nieco rozbudowane :) Czasem nam nawet w poniedziałek przychodzi ochota na więcej pracy w kuchni. To chyba wynik łakomstwa i poszukiwania nowych
vegetaniePamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś
Karczma HonoriettySkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat migdałowy Delecta 1/2 łyżeczki, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy Delecta 1 duża porcja/64 gram, skórka pomarańczowa
W Mojej Kuchni Lubiębyło i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;) ale w tym roku będzie, a do takiego barszczu domowe uszka są najlepsze! Pierogi z kapustą i grzybami Mama już przygotowała i zamroziła, dlatego uszkami zajęłam się ja. I też już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy(...)gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki - literatki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorącej wody 1 żółtko 50 g masła (miękkiego) 1/2 łyżeczki soli Farsz pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek 4-5 cebul sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Cebule drobniutko siekamy (można
Kolorowy Przepisownikrabarbarem, truskawkami i bezą . To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego czekoladową wersję, ale z innymi owocami. Padło na agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :) Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :) Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche(...)tego ciasta innych owoców. Polecam! :) SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ: 250 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru (użyłam brązowego) 180 g zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BEZĘ: 5 białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 500 g agrestu WYKONANIE
Słodko-Słony Świat IlonyFajna nazwa ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia...i co najważniejsze pyszne..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence...Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru(...)minut w 175*C.na poncz: 1/2 szkl. herbaty kieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 700 ml mleka 100 g masła lub 2 szkl mleka 3-4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g margaryny 3/4 szkl mleka odlać(wymieszać z mąkami) , resztę mleka zagotować
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki olejukilka orzechów włoskich Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce. Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy(...)stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu, 1 łyżka cukru brązowego - masło roztapiamy w garnku dodajemy karob, cukier, mieszamy do połączenia się składników i gotowe), bananem, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami. A teraz obiecane informacje
Symfonia SmakówMięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno
PatiGotujeCzasem mam brak pomysłu na śniadanie lub kolację ...o obiedzie to już nie wspomnę..z wykonaniem to problemu nie ma, ale gorzej właśnie z pomysłem..no
Moje domowe kucharzeniePo kolejnej długiej przerwie, wypoczęta i zainspirowana nowo poznanymi smakami nadrabiamy zaległości w kuchni. Dzisiaj proponuje parówki z ziemniakami i brokułami:) Składniki: 0,7 kg ziemniaków
Kuchnia Pełna Pasjitylko spróbujecie domowego budyniu czekoladowego z dodatkiem wanilii, nie będzie Was kusiło na przygotowanie kupnego budyniu z torebki. Budyń jest bardzo kremowy, delikatny w smaku, po prostu pyszny. Smacznego! **** Non appena avrete provato il budino al cioccolato con l'aggiunta della vaniglia, probabilmente non sarete più interessati a comprare quella che è la versione industriale comunemente venduta in bustine(...)cremoso, delicato nel gusto ma soprattutto molto gustoso! Buon appetito! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 400 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 80 g cukru trzcinowego 70 g masła 40 g m ą ki 1 laska wanilii **** INGREDIENTI (per 4 persone) 400 ml di latte 100 g di cioccolato fondente 80 g di zucchero di canna
La grande e la piccola cuocaKatarzyna Maciejko-Zielińska ze slodkiefantazje.pl napisała książkę dla osób, które podobnie jak one mają we krwi celebrowanie domowych posiłków, a gotowanie i pieczenie jest ich żywą domową tradycją, ale które chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów(...)nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany
Ugotowane pozamiataneubiegłym tygodniu miałam okazję gościć na warsztatach marki Galeo. Przygotowywaliśmy dania z serii „Światowe standardy w domowym wydaniu”, co wyszło baaaardzo smacznie. Ku mojemu zdziwieniu, ugotowaliśmy, aż 12 różnych potraw! Przyznam, że po raz pierwszy spotkałam się z taką różnorodnością na warsztatach kulinarnych i obawiałam się czy wszystko zdążymy zrobić w jeden dzień…, a nie kilka godzin(...)Chinkali 200 g mielonej wieprzowiny 200 g mielonej baraniny 200 g mielonej wołowiny 2 duże cebule 2 łyżki oleju 500 g mąki 2 szklanki ciepłej wody 50 g masła pieprz czosnek granulowany natka pietruszki sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='200 g mielonej wieprzowiny 200 g mielonej baraniny 200 g mielonej wołowiny 2 duże cebule 2 łyżki
Kuchnia BazyliiUwielbiam piec, a potem oczywiście jeść małe, słodkie ciasteczka. Czy może być coś piękniejszego niż zapach domowych wypieków unoszący się po całym domu? Tak! Uśmiech na twarzach dzieci chrupiących maminy wypiek. Dziś zapraszam Was na nietypowe, ale naprawę smaczne najeżone ciasteczka z kaszy manny z nutą cynamonu. Ich niepowtarzalny smak i struktura zachwyca. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Zachęcam(...)manny :) Składniki: (20 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 4/5 szklanki kaszy manny od Skworcu (około 130 g) 4 łyżki cukru 1 łyżka mleka 1 jajko klasy M 100 g masła szczypta cynamonu garść płatków migdałowych cukier puder do oprószenia ciasteczek Przygotowanie: Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej oraz 4/5 szklanki kaszy manny, 4 łyżki
Słodkie okruszkiSłysząc słowo szarlotka, już wszystko zostaje wypowiedziane. Za tym wypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic jednak nie zastąpi domowej szarlotki prosto z piekarnika. Kawałek tego ciasta na pysznym, kruchym spodzie, z pachnącymi cynamonem jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi jest idealny na jesienną chandrę. Doskonale pasuje do wysokiego fotela, rozgrzanego(...)nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki przekładamy do malaksera, albo do miski i ugniatamy ciasto
Kuchnia Pani WiosnyDomowe krówki podejście pierwsze i na pewno nie ostanie :) Trochę pracy przy nich jest a raczej stania :) Kruche i rozpływające się w buzi :) Amatorów właśnie na taką krówkę u mnie w domu jest wielu ... :) Składniki: 2 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka cukru białego 1 szklanka cukru trzcinowego Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem, doprowadzamy(...)gotujemy aż masa zgęstniej. Trwa to ok 1,30. Im dłużej gotujemy masę tym bardziej krucha będzie krówka. Gorącą masę przelewamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach 21x21 wysmarowanego masłem. I zostawiamy aż masa przestygnie. Następnie kroimy w dowolnie. Ja zawijam je w papier do pieczenia i przechowuje w szklanym lub ceramicznym pojemniku. Jeśli chcecie mieć krówkę ciągutkę gotujcie masę krócej
Delicious Titbits