Mam nadzieję, że dynia nikomu się jeszcze nie znudziła, bo mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis na deser z jej wykorzystaniem - tartę dyniowo-pomarańczową. Dodam, że
Domowa Cookierenka Agi800 g mięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej)1 surowe jajko1 sucha bułkasól, pieprz, majeranek, Vegeta2 ząbki czosnku1 mała cebulamleko do namoczenia bułkiNadzienie:4 jajka ugotowane
Świat Domowej Kuchnidrożdżówki :) Może dlatego, że bardzo rzadko je piekę? Widząc masę makową na sklepowej półce naszła mnie ochota, aby upiec drożdżówki. Wieeem taka masa makowa nigdy nie zastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy i kilka kropli aromatu migdałowego(...)przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu. Składniki: (na około 14 drożdżówek) 75 g roztopionego, wystudzonego masła 220 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 500 g mąki pszennej Ponadto: 800 g gotowej masy makowej z bakaliami kilka kropli
Walijskie Pichcenieniezwykłe. Co bardzo istotne firma stawia na jakość, a w swoich produktach używa jedynie naturalnych składników, nie stosuje sztucznych barwników, dodatków smakowych i konserwantów. Przetwory wykonywane są wg tradycyjnych domowych receptur i zapakowane tak pięknie, aż szkoda otwierać :) Jeśli chcecie zapoznać się z całą ofertą firmy zapraszam tutaj - klik . Kolejny czarodziejski słoiczek, którego mogłam spróbować to truskawella - czy może być(...)skład i przechodzę do przepisu. Skład: truskawki 70%, cukier, kakao 6%, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Jak widać same naturalne składniki, żadnej chemii. Składniki: 1 jajo 1 kostka masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli
Cynamonowe szczęściepołączeniu z dobrą kawą i miłym towarzystwem otaczających osób jest wyjątkowy. Ja jestem zwolennikiem jabłek, dzieci również je uwielbiają w każdej postaci. Lubię piec, lubię jak dom pachnie domowym ciastem, wiem wtedy, że jestem u siebie, a w kawałku takiego ciasta mogę przekazać uczucia swoim bliskim. Nasza najmłodsza pociecha uwielbia towarzyszyć mi w kuchni i pewnie jak troszkę podrośnie będzie(...)piekarnika pyszne aromatyczne ciasto, idealne na szare dni. Składniki: ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej; - 4 łyżeczki proszku do pieczenia; - 100 g cukru; - 3 łyżeczki cukru wanilinowego; - 200 g masła; - 2 jajka nadzienie: - 1 kg jabłek; - 1,5 łyżeczki cynamonu; - 2 łyżki cukru wanilinowego; - cukier puder do posypania; Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dosypać cukry
dom-agi.plNiektórzy nazywają je: domowe krówki. Mi jednak bardziej przypominają w smaku popularne cukierki Werther's Original. Co prawda są bardziej "ciągnące" niż znane słodycze, jednak dzięki temu możemy je łatwiej pokroić. Reasumując, z poniższego przepisu powstaną mięciutkie cukierki o strukturze "krówek-ciągutek" natomiast w smaku przypominające śmietankowo-karmelkowy, słodziutki, przepyszny smak Werther's Original. Warte przygotowania(...)cukru400 ml śmietanki kremówki 30%100 g masłacukier waniliowyDomowe Cukierki Śmietankowe (jak Werther's Original) - Sposób przygotowania:Dno formy (ok. 20x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku (najlepiej z grubym dnem) i podgrzewamy do wrzenia.Gotujemy ok. 20 minut na niewielkim ogniu niemal ciągle mieszając (to ważne, ponieważ masa może przywierać
Słodka StronaWafelkiiiii ! Najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze. Goszczą u nas dość często. Robiłam je z masą kajmakową o smaku czekolady, z masą krówkową i ostatnio - o smaku tiramisu
Mojewlasne.plWiaderko twarogu...ale co z nim zrobić? mam już wiele wypróbowanych i pysznych serników, ale nie lubię piec ponownie takiego samemu i wyszukuję nowych pomysłów..no
Moje domowe kucharzenieskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
Domowy Smak JedzeniaWitajcie :) Dziś niezwykle ponury dzień, przynajmniej u nas :( dlatego postanowiliśmy zaproponować danie ze słonecznej Italii :) Sięgnęliśmy po nasz stary przepis, którego jeszcze Wam nie prezentowaliśmy, a
vegetanie1 szklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś"50 dag kiszonej kapusty4 średnie ziemniakiwłoszczyzna3-4 kostki rosołowe1 wędzone żeberko 15 dag wędzonego boczku1 średnia cebula2 łyżki masła1
Świat Domowej KuchniKarpatka jaką dziś prezentuję to najprostsza wersja tego ciasta. Masa jest najprostsza z możliwych bo z budyniu, który chyba każdy ma w domowych zapasach. A ciasto parzone z Której robi sie Karpatkę zawsze wychodzi. Można zamaist budyniu wykorzystać gotowy krem do Karpatki z torebki. Będzie mniej "lejący", bardziej galaretkowaty. Takie ciasto to szybka alternatywa na coś słodkiego. Ważne aby krem(...)mniej). Ze wskazaną ilością na opakowaniu wyjdzie również dość gęsty, ale jeszcze bardziej gęsty będzie ładniej się trzymał przy krojeniu Karptki na porcje. SKŁADNIKI: 125 g masła śmietankowego 250 ml wody 250 g maki pszennej 5 jajek 1 duży budyń waniliowy (rodzinny) lub krem z torebki do karpatki 700 ml mleka (na budyń rodzinny) lub tyle ile wskazane jest
Sztuka gotowania w/g SamiryZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie smaczna jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów. Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem(...)mała cebula około1 litr bulionu warzywnego 100 g sera z niebieską pleśnią około 100 ml śmietany do zup (o zawartości tłuszczu 18%) 2 łyżki oleju lub masła do smażenia sól i pieprz do smaku płatki chili i natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla tradycjonalistów Cebulę drobno pokroić i poddusić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku. Firma znajduje się teraz w Buchen w regionie Odenwald (Badenia-Wirtembergia). Region ten jest znany z bajkowego krajobrazu wiejskiego i tradycyjnej uprawy zboża. Zalety produktów Seitenbacher: - w 100% domowego wyrobu - najlepszej jakości zboża, owoce i orzechy - tylko naturalne składniki - bez dodatku GMO - seria produktów wysokobiałkowych - bogactwo błonnika, witamin i minerałów - zboża nieoczyszczone, pełnoziarniste - wyłącznie niesiarkowane owoce (!) - bez tłuszczów trans(...)bogatej oferty firmy skusiłam się na produkty z rożnych serii: 1) Müsli Fitness Mischung #419 W składzie: pszenne i owsiane płatki pełnoziarniste, płatki czekoladowe (cukier trzcinowy, odtłuszczone kakao, masło kakaowe, masa kakaowa, lecytyna rzepakowa), płatki kukurydziane, płatki jęczmienne, liofilizowane maliny, nasiona słonecznika, płatki migdałów. Najbardziej w tej mieszance spodobało mi się połączenie czekolady i malin... tym bardziej, że maliny
Poranek na słodkoPrzygotowanie: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. W innym naczyniu rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Wszystkie składniki umieścić w misce, dobrze wyrobić (rękami lub mikserem) do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). 2. Po tym czasie cienko rozwałkow ać, za pomocą foremek wykrawać pierniczki(...)zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pierniczki można przekroić na pół i przełożyć dżemem. 4. Lukier: Składniki utrzeć ze sobą. Gęstym lukrem udekorować pierniczki. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie Wypiekaniesól, mak, olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie(...)śniadanie udział wzięli: Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Agnieszka z Aga w kuchni Lidia z Facebooka Ewelina ze Stylowa kuchnia Patryk z Cook Bożena z Moje domowe kucharzenie Nina z Gotuj sam Bernadeta z Mój kulinarny pamiętnik Iwona z bloGotowanie z pasją Paulina ze Smaczne przepisy Dorota z Moje Małe Czarowanie Katarzyna z Ulubione przepisy Marzena
Marder&Marder Manufactureprzed tym jak przeszłam na dietę, piękne czasy… Składniki: 250 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego) 500 ml wody letniej opakowanie świeżych drożdży (50 g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok 100 g prażonej cebulki Przygotowanie W misce rozcieramy drożdże z cukrem(...)Następnie miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (w okresie grzewczym stawiam je kolo grzejnika). Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia. Gdy chleb podrośnie, pieczemy go 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarneJest to przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Przekazywane z rąk do rąk wielu gospodyń domowych :) i w końcu dotarło do mnie :)Składniki:10 dag drożdży świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiponadto:1 litr borówek albo innych owoców sezonowychDo miski(...)miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na borówki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto drożdżowe z borówkami
Bon Appetit Małgorzaty