masło domowe - 3019 przepisów (strona:154/202)

Ciasto Kubuś 173

Po Katarzynce przyszedł czas na Kubusia :) Oba ciasta są całkowicie inne, ale i jedno i drugie jest pyszne :) Kubuś to znane i lubiane ciacho, przygotowane na

Domowa cukiernia Ewy
piernik z wkładką owocową 152

Przepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik) , ale choć oba ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 177

Puszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je  jeść i jeść. Końca nie widać…Lepiej zróbcie od razu z podwójnej porcji, bo długo „nie pożyją” w domu, gwarantuję! A i jeszcze jedno. Jeśli dokucza wam brak serotoniny, to te małe wypieki(...)drobnego cukru ·        1 jajko (  W TEMP. POKOJOWEJ) ·        50 g masła (ROZTOPIONEGO) KRUSZONKA: ·        5 łyżek mąki pszennej ·        25 g zimnego masła ·        2 łyżki cukru pudru lub drobnego NADZIENIE SEROWE

Calzonella.com
Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami 248

lepszego na niedzielne drugie śniadanie niż domowe drożdżówki przygotowane przez Mamę i szklanka świeżego mleka :) Ciasta drożdżowe to zdecydowanie jej specjalność, ja na razie uczę się i podglądam jak piec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :) .  Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie(...)drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego

Chocolate Muffin Blog
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 143

Stadium twisters,  to  z i emniaczane spiralki polane wyśmienitym sosem serowym z dodatkiem mielonej wołowiny, posypane chrupiącym bekonem, papryczkami jalapeño, pico de gallo i pietruszką. Całość udekorowana domowym ketchupem z mieszanką przypraw oraz kwaśną śmietaną. Veggie quesadillas,  to  p s zenna tortilla wypełniona cebulką karmelizowaną, serami Colby oraz Monterey Jack. Serwowana z sałatą lodową,śmietaną, pico(...)wyboru oraz oryginalnym sosem Jack Daniel’s. Black Angus steak, to   p erfekcyjnie przyprawiony i grillowany tak jak lubimy najbardziej 230 gramowy stek z Angusa, pokryty delikatnym masłem ziołowym. Serwowany z wybranym sosem i dwoma dodatkami do wyboru. Bacon crusted beef ribs, to d oskonale upieczone i zgrillowane żeberka wołowe zapieczone z sosem barbecue i chrupiącym bekonem. Serwowane

Kulinarne przygody Gatity
Fiński chleb żytni 158

Pyszny chlebek [ tylko nie wiem skąd taka nazwa -fiński]...a rósł jak szalony...ciasto przełożyłam do keksówki..poszłam na spacer z psem..a jak wróciłam to

Moje domowe kucharzenie
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 183

Przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak wspaniale, może smakować tylko wtedy, gdy jest robiony w domu. Składniki: ➧ 5 łyżek zakwasu ➧   200 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu(...)pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Ciasto przełożyć do keksówki (moja o wymiarach 36 cm x 12 cm) wysmarowanej masłem klarowanym (lub innym tłuszczem), wysypanej mąką orkiszową i wyrównać powierzchnię zwilżonym pędzelkiem lub łyżką Odstawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin (u mnie 4h). Można wstawić do piekarnika nagrzanego

Szczęśliwa kuchnia
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 139

Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami.       Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami, kto takich

Kuchnia na wzgórzu
Tort ala Ferrero Rocher 306

pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą(...)lodówki (a najlepiej na całą noc!). Smacznego!!! Tort ala Ferrero Rocher Tort ala Ferrero Rocher Tort ala Ferrero Rocher     Artykuł Tort ala Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
makaron z gulaszem mięsno grzybowym – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW 141

składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych

Domowy Smak Jedzenia
Domowe lody kakaowe i brzoskwiniowe 138

Domowe lody o smaku kakaowym i brzoskwiniowym Wszystko co zrobimy sami, smakuje lepiej niż gotowe, kupione w sklepie. Tak też jest z lodami, możemy zrobić przeróżne smaki, akurat na takie na jakie mamy ochotę.  Takie lody najlepiej przygotować rano, aby wieczorem móc już się cieszyć ich smakiem. :)  Przepis: Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% lub 38% puszka (397g(...)lody, śmietanę i mleko skondensowane schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, (uwaga aby nie przebić śmietany bo wyjdzie nam z niej masło)  mleko skondensowane lekko miksujemy.  2. Do śmietany wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.  3. Przygotowaną masę dzielimy

Mój pomysł na
Rogaliki drożdżowo-francuskie 158

Przy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru

Moje domowe kucharzenie
100 przepisów na Sylwestra 1310

Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! A co ciekawego znajdziecie w menu? Sałatki z całego świata, koktajle, najlepsze desery, kanapki, które zachwyciły podniebienia podczas mojego gotowania na żywo, dipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe(...)Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus

Moja smaczna kuchnia
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 159

ląduje w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg). W czasie gdy nasz indor będzie nabierał smaku, zajmiemy się warzywami.Z marchewki tworzymy tasiemki, kroimy papryki i cebulę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy.Odwracamy indyka(...)słodycz, ale po chwili poczujemy moc! :) W połączeniu z ziołowym mięsem i gorącymi winogronami jest to... niebo w gębie.Bałyśmy się tej wariacji, która zrodziła się w głowie młodszej domowej kucharki, ale... wszyscy byli i są nadal zachwyceni, dokładki leciały, danie na 2 dni strzeliło w jeden. A jak pachniało! No, i zapadł wyrok: "danie do powtórzenia". Czyli, chyba wypadałoby

Wypisz Wymaluj
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 213

trucia ślimaków na działce" :)No cóż, tak to już jest z koncerniakami.. Dla siebie zamówiłam ser z orzechami nerkowca, czyli danie kuchni tajskiej, w skład którego wchodził domowy ser (bardzo podobny do tofu), nerkowce, papryka, cebula, cukinia i brokuły oraz sos sojowy i tajskie przyprawy. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Słodkie orzechy idealnie harmonizowały się ze słonym sosem. Ciekawa konsystencja(...)niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan posłużył nam jako taki deser. Jest

W kuchni Karmel-itki