nikt inny... Dość ! Daj sobie chwilę wytchnienia, nie goń, przystopuj. Pomyśl ... o sobie. Ty też potrzebujesz odpoczynku. Pamiętaj, Twój organizm to nie maszyna. Na co dzień, gdy obowiązki domowe i praca wypełniają Ci godziny, gdy czas goni jak szalony, a zadań ciągle przybywa staraj się znaleźć choć chwilkę. Może rano, wstaniesz tylko 15 minut wcześniej. Zdążysz spokojnie wypić kawę, przygotujesz(...)Jako dodatek świeże lub mrożone owoce. Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą ! Bo śniadanie to nie tylko obowiązek, śniadanie to przyjemność. Składniki: 1 szklanka płatków pszennych Lubella 50 g masła 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki kakao 120 g jogurtu greckiego 2 pełne łyżki nasion chia dowolne owoce lub mus owocowy Wykonanie: Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut
kolorowotorcikowoSernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! Sernik na zimno z porzeczkami. Uwielbiam serniki, ale te pieczone częściej opadają niż rosną, w moim obecnym piekarniku
Kuchnia na wzgórzuBuraczki do obiadu jemy bardzo często, nie tylko ćwikłę , również w innej wersji. Dzięki jogurtowi naturalnemu są lekkie, bardzo smaczne. Kupuję już ugotowane buraki, które można
NA MOIM TALERZUCebularze to pyszny przysmak lubelski. Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę
Walijskie PichcenieCzy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak
Kuchnia ŁukaszaPyszne ciasto np.na Dzień Babci i Dziadka też.....Lubicie ciasta z kokosem? jeśli tak ,to polecam..pycha...Pomysł z masą kokosową podpatrzyłam u Dorotki.
Moje domowe kucharzenieodlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier kokosowy miksujemy. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy. Spody nasączonych mini torcików smarujemy cienko konfiturą z porzeczki(...)dietetyk wiem, że wystarczy umiar w jedzeniu w połączeniu z aktywnym trybem życia. Takie ciastko tortowe zjedzone raz w tygodniu krzywdy nam nie zrobi, wszystko jest dla ludzi a domowy wypiek dosłodzony nawet po swojemu, mniej czy więcej to i tak lepsze dla zdrowia niż cała tablica mendelejewa w wypieku niewiadomego pochodzenia. Przepis powstał w ramach kampanii Uczymy
Wanilia i Kardamonlubię domowych wafli. Najczęściej są one kajmakowe lub czekoladowe i chociaż lubię kajmak, lubię czekoladę i lubię suche andruty, to ich połączenia, czyli domowych wafli nie lubię. Wiem jednak, że jestem w mniejszości, z reguły ten rodzaj słodkości jest często wybierany przez małych i dużych. Jest jednak stary przepis obecny u nas za sprawą pewnej dawnej nauczycielki(...)myślał o kaloryczności posiłków. Dziwne, były to równocześnie czasy, kiedy zdecydowanie mniej było ludzi z problemami wagi. Ciekawe dlaczego? ;) Przechodząc do konkretów należy przygotować: - 300 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 400 g ciastek typu petitki/alberty - 3 świeże jajka - z pewnego źródła, najlepiej jednodniowych - ok. 50 g orzechów włoskich rozdrobnionych - ok. 50 g rodzynków - 2 łyżeczki kakao
I tu będę miała takie teJesień w pełni, za oknem, szaro, buro i deszczowo. I do takiej pogody można się przyzwyczaić, ale przyznam szczerze, że ja czekam już na zimę, taką
Domowa cukiernia Ewygorącej wody. SPOSÓB WYKONANIA : Ciasto Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier 3 łyżki, 1 łyżkę mąki. Odstawiamy rozczyn, na ok15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, masło rozpuszczamy. Łączymy ze sobą rozczyn, mąkę żółtka, tłuszcz , sól. Wyrabiamy ciasto, będzie elastyczne, lekko twardawe. Formujemy kulę, przykrywamy, odstawiamy na ok 1 godzinę do podwojenia swojej objętości. Nadzienie : twaróg(...)minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu lukrujemy je (cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak aby uzyskać gęstą masę) Równie pyszne są jedynie posypane cukrem pudrem. Domowe, puszyste, pachnące drożdżówki, czego chcieć więcej do kawy oprócz dobrego towarzystwa. Dziękuję za wspólne wypiekanie, czekam za kolejną akcją, pozdrawiam resztę wypiekających. W wspólnym wypiekaniu brały udział : Paweł Chleby info. Bożena
Basia w kuchni400 g piersi z kurczaka150 ml jogurtu typu greckiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu
Świat Domowej KuchniIm bardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie
chwile dla mnieMakaron ten jest alternatywą dla tradycyjnego pesto z bazylii i orzechów piniowych .Jest to wersja dużo tańsza i jak dla mnie smaczniejsza, bo uwielbiam zapach
Gorący kąsekpszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort. Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny(...)łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe lub orzechowe w tych samych proporcjach co zwykłe. Ciepłą masą smarujemy tort. Dekorujemy według uznania
prawdziwe jedzenieusług :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubić z cukrem(...)ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Krem wylać na ciasto, schłodzić przez około 2-3 godziny w lodówce. Polewa czekoladowa: 100 g białej czekolady 40 g masła 1 łyżka mleka Czekoladę połamać, dodać masło i mleko. Rozpuścić nad kąpielą wodną. Polewą czekoladową udekorować ciasto, ponownie schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyznikają zanim sięgnę po aparat, już kilkakrotnie czyniłam starania o ich sfotografowanie kiedy unurzane w sosie holenderskim z jajkiem poche lądują w majowym menu śniadaniowym, jednak w konfrontacji z domowymi miłośnikami takiego śniadania zawsze jestem za wolna. Częściej jednak udaje mi się zapisać na SD widok różowawych łodyg rabarbaru, one w wersji nieprzetworzonej smakują domownikom mniej, co z resztą mnie(...)karmelizowany rabarbar - dadzą radę w ten weekend. Składniki na formę 37/20 Czas przygotowania: 45 min + 1 h pieczenie Spód brownie 300 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki cukru 5 jaj Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 125 g mascarpone
Słodki KompromisDzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są dużo lepsze :) Składniki na 16 sztuk: ➧ 5 łyżek z kopką zakwasu ➧ 50 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu) ➧ 2 50 gramów mąki orkiszowej(...)ciasto na bułki jest mokre, to dobrze jest przelać je foremki podobnej jak moja. Inaczej nie da się uformować bułeczek, ponieważ ciasto się rozleje. Foremka powinna być wysmarowana masłem klarowanym (lub innym tłuszczem) i wysypana mąką orkiszową Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni ale wyłączonego, natomiast włączyć TYLKO lampkę Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com