znikają zanim sięgnę po aparat, już kilkakrotnie czyniłam starania o ich sfotografowanie kiedy unurzane w sosie holenderskim z jajkiem poche lądują w majowym menu śniadaniowym, jednak w konfrontacji z domowymi miłośnikami takiego śniadania zawsze jestem za wolna. Częściej jednak udaje mi się zapisać na SD widok różowawych łodyg rabarbaru, one w wersji nieprzetworzonej smakują domownikom mniej, co z resztą mnie(...)karmelizowany rabarbar - dadzą radę w ten weekend. Składniki na formę 37/20 Czas przygotowania: 45 min + 1 h pieczenie Spód brownie 300 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki cukru 5 jaj Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 125 g mascarpone
Słodki KompromisDzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są dużo lepsze :) Składniki na 16 sztuk: ➧ 5 łyżek z kopką zakwasu ➧ 50 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu) ➧ 2 50 gramów mąki orkiszowej(...)ciasto na bułki jest mokre, to dobrze jest przelać je foremki podobnej jak moja. Inaczej nie da się uformować bułeczek, ponieważ ciasto się rozleje. Foremka powinna być wysmarowana masłem klarowanym (lub innym tłuszczem) i wysypana mąką orkiszową Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni ale wyłączonego, natomiast włączyć TYLKO lampkę Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compowiecie na domowe Ptasie Mleczko? W smaku pycha. Na dziecku zrobiło pozytywne wrażenie. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Największą trudność sprawiło mi oblewanie czekoladą, ale dałam radę, więc i wam się uda! Przepis znalazłam na stronie Najprostsze i szybkie przepisy, niestety nie było podpisane, kto jest autorem pomysłu :( Ps.Serdecznie zachęcam do polubienia mojego FanPage`a na FB! :) Za radą jednej(...)śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii 1 torebka cukru wanilinowego 10 g żelatyny (ok.1 łyżka) Polewa: 100 g mlecznej czekolady 50 g masła Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i zostawić na parę minut do jej napęcznienia. Serek, kremówkę, cukry i wanilię wymieszać w garnuszku i podgrzać. Kiedy masa będzie ciepła
Blondynka GotujeSkładniki: żołądki indycze 5 sztuk, żołądki drobiowe 70 dag, podudzia z kurczaka 4 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, marchew 4 sztuki, woda
W Mojej Kuchni Lubię300 g makaronu świderki lub rurki, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego
Świat Domowej Kuchniburaczki , czyli inną formę przygotowania zakwasu na barszcz. Dzisiaj będzie ciąg dalszy w temacie barszczu. Przepisu na barszcz nie będzie (jeszcze nie), ale za to będzie przepis na pyszne, domowe uszka z grzybami. Przepis na ciasto pochodzi z książki „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik (a dokładniej z przepisu na pierogi z mięsem), a farsz to moja inwencja własna(...)ciasta, miski, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, sitko. Przygotuj składniki: 100-150 g grzybów, 1 jajko, ½ małej cebuli, 1/3-1/4 szklanki wody, 150-170 g mąki, sól, pieprz, trochę masła lub oleju do podsmażenia grzybów. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Miękkie grzyby przełóż na sitko i odstaw do przestygnięcia i wystudzenia
blog.moje-pasje.infobył on mniej słodki od tradycyjnego, zrównoważyłam to drobinkami zdrowej słodkości znajdującymi się w nadzieniu. Zobacz! - pomysły na jadalne prezenty: biscotti piernikowe domowa oliwa aromatyzowana domowy ocet aromatyzowany domowa sól ziołowa Część osób sądzi, że tradycyjna baklawa polewana jest właśnie miodem, ale to nieprawda. Klasyczną baklawę polewa się dużą ilością syropu zrobionego z wody i cukru, przez co jest przepyszna(...)suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy do dekoracji Przygotowanie baklawy w syropie miodowym: Suszone owoce zalej wrzątkiem
Chilli Czosnek i Oliwapszenicy durum (można użyć zwykłej pszennej) pół średniego, dojrzałego banana jajko łyżka syropu klonowego szczypta soli 4 łyżki serka mascarpone ok. 50 ml mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia masło klarowane do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu serek mascarpone i rozgniecionego banana. Mieszać do uzyskania jednolitej(...)właściwie jest za serek? Mascarpone to kremowy ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch. Dawniej wytwarzano go domowymi sposobami, w niewielkich ilościach tylko zimą lub jesienią, obecnie przez cały rok. Jego cechą charakterystyczną jest to, że nie wytwarza się go z mleka a ze śmietanki (!). Najpierw odwirowuje się mleko, a następnie
Poranek na słodkotego ciasta nie może się obyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają się bezowe(...)warto :) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g kakao w proszku 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 125 g masła 300 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 250 ml maślanki 125 ml wystudzonej, mocnej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Krem pomarańczowy z mascarpone: 500 g serka
MyCookBook.plamarantusowe ciekawiły nas równie mocno. Amarantu bardzo lubimy (my i nasza rodzina) a szczególnie nasze ciastka na tej mące. Nic dziwnego, że ta właśnie wersja wafli zdobyła uznanie w domowym rankingu. To „Złoto Inków” również posiada charakterystyczny smak (dla innych orzechowy a dla nas buraczany), którego tutaj nie brakuje. Dodatek pszenicy go równoważy więc smak jest idealnie wyważony. Ostatnie wafle(...)znów dodać, że rodzina najbardziej je polubiła. Wafle orkiszowe natomiast zasmakują entuzjastom naturalnych, standardowych smaków, które nie zaburzają im odbioru dodatków. Do takiej smakowitej wieżyczki wystarczą Ekologiczne wafle Biojeje, masło daktylowo- włoskie, ulubione orzechy i owoce :) Gryczane i Amarantusowe Ocena: 6 pand Orkiszowe Ocena: 5 pand KONKURS!!! Ogłaszamy konkurs lekki i przyjemny :) Nagrodą jest mega karton powyższych ekologicznych wafli + zestaw
Candy PandasJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego) dorsza. Według mnie mimo wszystko lepszy jest paprykarz w pierwszej wersji czyli z mrożoną makrelą, ale ten też jest bardzo dobry. Tym razem jeszcze gorący paprykarz włożyłam do czystych i suchych słoików, które zakręciłam(...)skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa 2 łyżki masła do gotowania ryżu 1 szklanka wody Wykonanie: Ryż ugotować na sypko: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić. W garnku
Mama Gotujekiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania(...)krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :) Nigdy nie mogę się zdecydować czy ta piosenka jest dla mnie smutna czy nie. Dziś chyba jest pozytywna
sama złodyczPyszny , mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem bakalii na Święta Bożego Narodzenia, z delikatną gorzką czekoladową . Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej
Ciastka - domowe słodkościDlaczego wymyślny? Myślę, że zdjęcia mówią same za siebie :) Tort był prezentem niespodzianką dla mojej Babci z okazji jej 78. urodzin. Niespodzianka się udała - mina Babci
Domowa Cookierenka Agigotowany z maka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego masła 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej aromatu wg uznania Sposób przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety(...)złocisty kolor Wady: szybko tężeje, surowe żółtko Barwienie lukru Lukier możemy barwić aby uzyskać dekoracyjny efekt. Do barwienie możemy uzyć barwników spożywczych w proszku lub tez spróbować bardziej ekologicznych, domowych metod barwienia. Czerwony lukier: uzyskamy dodając do lukru sok z wiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty - sok z cytryny, intensywnie żółty - kurkuma, żółtko
Pyry na Gazzdjęć z innej równie ważnej dla mnie imprezy. Mowa tu o wieczorze panieńskim. Bawiłam się świetnie ale nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła kilku słodkości na część domową. O to mój tort, co prawda dekorację postanowiłam zakupić gotowe ale mam nadzieje, że się wam spodoba tak czy siak. Na pewno co mogę powiedzieć to, że był bardzo(...)włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 4 białka z jajek masa kawowa: kostka masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1 l mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie powoli
ciastkarnia na kruchym spodzie