każdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest(...)użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta SPOSÓB WYKONANIA :- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej
Basia w kuchniSkładniki: Ciasto kakaowe: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju (12 łyżek) 120 ml ciepłej wody (12 łyżek) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki proszku
Ciastka - domowe słodkościKalerosse™ ..cóż to takiego ? przytoczę kilka słów na temat tego warzywa..Kalerosse to nowe warzywo stanowiące naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Inspiracją do jego stworzenia
Moje domowe kucharzenieTen sernik oparty jest na przepisie Nigelli na serniko-brownie z malinami, ja jednak, jak zwykle zresztą, postanowiłam trochę go zmienić i dostosować proporcje do własnych
Cooking Monster4 pojedyncze filety z kurczaka (po około 10 dag każdy) 20 dag sera żółtego 25 dag pieczarek 20 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1
Świat Domowej Kuchnidrożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula kukurydza z puszki ser suszone pomidory 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie. Wlewamy do niego letnie mleko z wodą oraz olej. Drożdże(...)rozgrzewamy przez 40 minut w najwyższej temperaturze, jaka jest możliwa (zwykle 270 stopni). Robimy sos, którym będziemy smarować spód pizzy. Na patelnię lub do rondelka wrzucamy dwie łyżki masła. Wrzucamy do niego posiekaną cebulkę i szklimy ją. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka chwil, jednak niezbyt długo. Zwiększamy temperaturę na patelni i dokładamy koncentrat pomidorowy. Zasmażamy wszystko razem
Kuchenna KontrrewolucyaDodać stopione masło i wyrabiać dalej do całkowitego wchłonięcia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny) MASA SEROWA Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Blachę(...)małą ilością roztrzepanego jajka. Piec 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego Źródło: Facebook, Smaczne, zdrowe wyroby domowe Post Drożdżówka z serem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPomysł na takie muffinki podpatrzyłam tutaj..ja zrobiłam z większej porcji...do nadzienia wykorzystałam pyszną konfiturę z wiśni , którą można kupić w Anielskich Przysmakach
Moje domowe kucharzenieSkładniki: kapusta włoska 1 większa, ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 duże, czosnek 1 główka, jajka 1 sztuka "L", papryka
W Mojej Kuchni Lubięłyzki cukru Lukier: 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. 2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem(...)Sama słodycz i szczypta chilli Pauliną Smaczne przepisy Joanną Może coś zjemy Joanną Różowa Kuchnia Dorotą Esmeralda Ze Smakiem Joanną Grunt to przepis Małgorzatą Kuchnia i podróże Bożeną Moje domowe kucharzenie Dorota Moje Małe Czarowanie Anną Cafe Amaretto Magdą Z miłości do słodkości
Gotowanie...to proste !Zdarza się Wam piec różnego rodzaju pieczywo w domowym zaciszu? Robicie to okazjonalnie, czy może już nie wyobrażacie sobie kupowania go w sklepie? Ja należę jeszcze do tej pierwszej grupy, jednak w najbliższym czasie mam poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono(...)kęsów :) Jeśli zechcecie zrobić większe – nie ma problemu :) Gorąco polecam! Składniki (ok. 24 sztuki niewielkich rogalików): 5 szklanek mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 100 g masła 4 łyżki ciepłej wody 5 łyżek cukru (pełnych, ale czubatych) 1 łyżeczka soli (pełna) 4 jajka (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo: masło (do wysmarowania miski) jajko (do posmarowania rogalików
MyCookBook.plsuszonych pomidorów pół łyżki papryki słodkiej w proszku pół łyżki harrisy brązowy cukier do smaku (opcjonalnie) oliwa suszone oregano sól, pieprz, Do podania: zielone pesto* mozarella grzanki (pieczywo z masłem zwykłym lub czosnkowym i ulubionymi ziołami opiekane przez 5 min. w temp. 220 stopni) Pomidory myjemy, przekrajamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym przekrojoną stroną do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy(...)papryka, harrisą, solą, pieprzem i w razie potrzeby cukrem. Zupę podajemy gorącą, udekorowaną pesto i kilkoma plastrami mozarelli, w towarzystwie chrupiacych grzanek. * Pesto (można użyć gotowego, ale polecam zrobić domowe): 1 doniczka bazylii (uzywamy samych listków), można użyć 50:50 liści bazylii i szpinaku 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii lub ziaren słonecznika podprażonych na patelnii
Zawsze głodna!Śniły mi się dziś drożdżówki z serem, heh były takie pyszne, kupione gdzieś na ulicznym straganie. Obudziłam się i nabrałam takiego smaku, że musiałam ten
Cynamonowe szczęścieWspaniali ludzie których tu poznałam dają mi motywację do działania. Każdego dnia zgłębiam tajniki tutejszej kuchni, w zdrowszej, pełnej smaku i ekologicznej wersji. Dotychczas poznałam duszę prawdziwego chleba na domowym zakwasie, kompozycji warzyw otulonych w puszystym cieście frittaty oraz ogrom przepisów na ciasta z wykorzystaniem ogródkowych owoców. Co jeszcze? Razem z Greczynką produkującą miody i włoską fotografką(...)dodajemy sera do dań z owocami morza i rybami!!! To grzech we włoskich oczach! Składniki (na 4 porcje): -360g ryżu Arborio -1l wywaru warzywnego -40g masła -cebula -50g prosciutto -4 łyżki startego parmezanu -2 łyżki miodu Melixir -oliwa z oliwek extra virgin -kieliszek białego wina -sól i pieprz do smaku Wykonanie: Po pierwsze spokój
Gawron w rosolemleka 8og masła 80g cukru 25g świeżych drożdży szczypta soli na nadzienie: słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy białko do posmarowania, cukier puder do posypania WYKONANIE : Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy(...)smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Razem ze mna wypiekaly: Bożena - Moje domowe kucharzenie Justyna - Gotowanie i pieczenie Olga - Cukry proste Jolanta - zdjęcie na FB Iza - Smaczna pyza Joanna - Grunt to przepis Jola
Mia Cucina Sofieta