masło domowe - 3019 przepisów (strona:170/202)

Malinowa tarta 153

powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Gotową masę budyniową przekładamy(...)pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk – na FB Izioni pyszne smaki Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostaniue uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Malinowa

mojewypiekiinietylko
DOMOWA MASA MAKOWA 172

Dziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :)  Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia(...)suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka

Słodko-Słony Świat Ilony
Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami 130

drylowanych przepołowionych  (mogą być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek(...)gorące śliwki i polać wszystko sosem/syropem śliwkowym. Podawać od razu po polaniu gorącym sosem/syropem Przyozdobić listkami/gałązką świeżej mięty. Można posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego :) * Sprawdź również przepis na domowy  krem z białek

KreatywnePiny
Ciasto dyniowo - bakaliowe 110

Przepyszne, bardzo aromatyczne ciasto. Wypełnione po brzegi bakaliami. Powstałe w ramach akcji kulinarnej BAKALIE MAJĄ MOC! ZDROWE DESERY Z AGNEX . Przepis nie zawiera białego cukru ani masła, a białej mąki jest tu tylko niewielki dodatek. Reszta składników to samo zdrowie :). Ciasto posłodziłam ciemnym cukrem Muscovado, który ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin porównywany jest z miodem. To bardzo(...)łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka dowolnych, ulubionych bakalii ( u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny ) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być

Opowieści z piekarnika
Idealne ciasto na tartę 451

niemal podwójna porcja) - akurat na malutką tartę na obiad 2-osobowy. Upiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!!  Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHETakie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki(...)600g mąki pszennej - przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie

Grunt to przepis!
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 227

Pyzy drożdżowe, pampuchy, kluski na parze wszystkie nazwy określają ten sam produkt- pyszne domowe pyzy. U mnie uwielbiają je wszyscy, a już w szczególności dzieci. Kiedyś przygotowywałam je dość często, wówczas nie było jeszcze takiego wyboru pyz w sklepach. Teraz wróciłam do ich samodzielnego przygotowywania nie z powodu ich braku w sklepie, te bywają w ogromnym wyborze. Po prostu coraz(...)sprężyste (po zduszeniu od razu odzyskują dawny kształt). Z podanych składników wyszło mi 25 dużych pyz. Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 4 jajka "L" - 100g stopionego masła - 0,5 litra ciepłego mleka - 50g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej mniej) - 2 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru) + kilka łyżek mąki do podsypania Do kubka

Smaczne Zdrowe
Mini eklerki z bitą śmietaną 162

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Domowe eklerki nie mają sobie równych. Są przepyszne i znikają w ekspresowym tempie. Dużym plusem jest ich prostota wykonania, ponieważ można piec je częściej - albo najlepiej w gigantycznych ilościach. Dla urozmaicenia eklerki można polać stopioną czekoladą lub przełożyć dżemem i kolejno bitą śmietaną. Poniżej przedstawiłam podstawową wersję. Ciasto: 1 szklanka wody(...)czas miksując mikserem - hakami).  (Gotowe ciasto powinno być elastyczne.) Masę przełożyć do rękawa lub szprycy z szeroką końcówką i wyciskać (na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem) małe porcje ciasta - zachowując odstęp około 3 cm.  (Ciasto można również wykładać za pomocą łyżki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut w 190 stopniach. Upieczone i ostudzone eklerki

Di gotuje
Jabłko w cieście drożdżowym. 124

smaków dzieciństwa.  Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje.  Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze.  Również te kupne.  Jednymi z moich ulubionych od zawsze były Delicje, Katarzynki, baton Picnic i Kitkat, Prince Polo(...)błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM  /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe ciasto drożdżowe cynamon Z ciasta wyciąć dwa koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim

Poranek na słodko
Chleb z kaszą manną 138

jeszcze nie było! Z pieczywkiem od Ewy z bloga z cukrem pudrem mam bardzo dobre doświadczenia. Za który przepis się nie zabiorę, ten zawsze wyjdzie! Tak to ja mogę domowym sposobem chleb produkować! Aż ręce świerzbią, żeby zabrać się za testowanie kolejnego pomysłu, a tu poprzedni chlebek jeszcze ciepły w chlebaku :) Tym razem próbowałam przepisu na Chleb pszenny z grysikiem(...)minut. Po tym czasie dodać olej i stopniowo wodę zagniatając dość lepkie i elastyczne ciasto - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi . Foremkę keksową wy smarować masłem i obsypać kaszą m anną. Włożyć do niej ciasto , wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w ką tach. K eksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Tarta z fasolką szparagową na boczku 204

klasyka obiadowa w mojej kuchni. Przy jej przyrządzaniu, używam za każdym razem różnych dodatków, stąd zawsze wychodzi troszkę inna i nie sposób się nią znudzić.   Przygotowuję ją na domowym, własnoręcznie robionym, półkruchym cieście - moja wersja idealnego ciasta na tartę TU - co dodatkowo dodaje tu smaku. Ciasto takie zwykle mrożę w porcjach i mam potem na późniejsze wykorzystanie do szybkiego(...)jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1/2 łyżki mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami masło i kasza manna - do wysmarowania i obsypania formy Poniżej fotorelacja, krok po kroku, z tworzenia kolejnych warstw tart y:   Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić

Grunt to przepis!
Przepis na Paschę Wielkanocną 338

Święta tuż, tuż, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować nowy przepis. Na blogu znajdziecie cały dział z Wielkanocnymi przepisami , jednak ani jednego przepisu na

Słodkie Przyjemności
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #12 Ciasto czekoladowo – pomarańczowe 965

ograniczyć do 50 g) – 2 jajka (roztrzepane widelcem) – szczypta soli – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – czubata łyżka kakao (można pominąć) Masło i czekoladę wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą. Masę czekoladową przelewamy do miski. Do masy dodajemy dżem, cukier(...)czekoladą i dżemem pomarańczowym Ciasto dla wielbicieli czekolady i nie tylko Proste i szybkie ciasto czekoladowe Ciasto według przepisu Nigelli Lawson Smacznego!!! Źródło przepisu: książka „Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę” Nigella Lawson     Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
Drożdżówki serca z serem 153

chwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki, ciasto drożdżowe jest jednym z ulubionych przysmaków dzieci, moim oczywiście również. Gdy chcę pobawić się z maluchami w kuchni i sprawić, żeby „dom pachniał domem” przygotowuje drożdżówki. Uwielbiam zagniatanie ciasta z Zuzią, która(...)ciepłe drożdżówki zapijamy je mlekiem i śmiejemy się, bo jesteśmy razem Serca od serca Składniki: Ciasto: 650 g mąki pszennej typ 650 7 g suchych drożdży Delecta 6 łyżek masła 260 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru

dom-agi.pl
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 141

był niczym niezwykłym, choć darzony należnym szacunkiem. Oczywiste było, że wypiekano go w domu, a ciepło pieca służyło potem innym celom. Cóż to za czasy teraz nastały, że domowy chleb stał się atrakcją, choć dobrze, że coraz więcej z nas go piecze.  "Innym sposobem można przechować śliwki, wiążąc po dwie za ogonki i zawieszać na sznurku rozciągniętym w piwnicy(...)Remis, jednogłośnie. Słodko-słono, śliwkowo, pysznie.  A która dla Was? TARTA Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI, KOZIM SEREM I ROZMARYNEM Na spód 1 filiżanka mąki 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek masła 1/4 filiżanki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.  Schłodzone ciasto

KUCHARNIA
Domowe bułki owsiane - yummy :) 107

Hej wszystkim w piątek :) No i tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj

vegetanie