masło domowe - 3019 przepisów (strona:170/202)

MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 254

ładnie tak podjadać! :)WYKONANIE CIASTA (TRADYCYJNEGO I OWSIANEGO - BEZGLUTENOWEGO):1. Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, dorzucamy cukier, lekko miksujemy, dorzucamy     żółtka, miksujemy, 2. Wlewamy roztopione masło ze smalcem,3. Wsypujemy mąkę,4. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i ręki.5. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, pod ściereczką),6. Gdy ciasto wyrośnie - podwoi(...)wizualnie), od teraz nie ma szans by wskoczył na miejsce owsianej. To odmiana jest godna polecenia i powtarzania bez końca. Pewnie Wam również makowiec kojarzy się z domową, rodzinną atmosferą albo z wieczorkiem w babcinym domu. Najwięcej skojarzeń krąży pewnie wokół choinki i zastawionego świątecznego stołu. Tak czy tak, są to niesamowicie miłe wspomnienia. Pyszne wspomnienia.Jednak, powiemy Wam jedno

Wypisz Wymaluj
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 243

kcal | 1 g białka | 13 g węglowodanów | 2 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. MIÓD + MASŁO + CUKIER (3 min) Do rondelka dodajemy po 3 łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (4 min) Do miski dodajemy jedno jajko i lekko roztrzepujemy je widelcem(...)uzyskać efekt lekkich prześwitów w lukrze, bo claptrapy mają lekko obskrobaną farbę). Później należy podzielić lukier na 3,4 porcje i każdą z nich zabarwić barwnikami spożywczymi lub domowymi (żółty – kurkuma, czerwony – koncentrat z buraka, awokado/wywar ze szpinaku – zielony), a następnie malować wystudzone pierniki szprycą oraz wykałaczką (w kolejności kontury, wypełnienie, detale). My połączyliśmy te dwie techniki i tło zrobiliśmy

Nerds Kitchen
P... Pierogi! (i polska impreza!) 214

składniki muszą ostygnąć :) 1.     Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2.     Cebule kroimy i podsmażamy na patelni na maśle. (Ja akurat lubię, gdy cebula jest troszkę przypalona ;p) uwielbiam ten słodki zapach ! 3.     Czekamy, aż wszystkie składniki ostygną(...)suszona (oj ależ nam pachniało w mieszkaniu przez ostatnie 2 tyg. ;p) znalazły uznanie w męskim gronie ;) 3.     Na stole znalazły się jeszcze domowej roboty wątrobianka oraz pasztet pomidorowy. 4.     Oraz (nie robiąc reklamy) wódka żołądkowa gorzka miętowa, nasza ulubiona :P Mam jeszcze 2 opakowania pasztetu pomidorowego w domu. Jeden

Kitchens Alphabet
Negimaki z shiitake 255

dopiec w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez kolejne 6 minut, ale dla lubiących wołowinę średnio wysmażoną nie jest to konieczne. Ponownie oczyszczamy patelnię do sucha, roztapiamy na niej masło, dodajemy grzyby shitake (część kroimy w plasterki, kilka zostawiamy w całości – do ozdoby), smażymy chwilę, aż się lekko zrumienią, wlewamy marynatę – gotujemy do zredukowania (zgęstnienia) sosu. Negimaki (gdy mięso „odpocznie(...)japońska cieszy bogactwem egzotycznych smaków, których nie sposób spróbować gdzie indziej na świecie, co jednak wcale nie oznacza, że aby tego doświadczyć trzeba udać się do Japonii. W zaciszu domowej kuchni, po zaopatrzeniu się w oryginalne japońskie produkty oraz akcesoria , można przez chwilę poczuć namiastkę japońskiej tradycji oraz sztuki połączonej z harmonią i głębią smaków. Negimaki z shiitake zaserwowałam

mojewypiekiinietylko
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 438

lipca „Oficjalnym Dniem Bufallo Wings”. Buffalo Wings stały się na terenie Stanów Zjednoczonych i Kanady daniem kultowym. Większość amerykańskich restauracji barowych (puby, grille) i w stylu domowym (diners), oferuje Buffalo Wings w swoim menu. Buffalo Wings s tały się nieodłącznym daniem jarmarków, festiwali, letnich imprez na świeżym powierzu, turniejów gastronomicznych, wyścigów żarłoków w stylu „kto zje więcej(...)stół nie jest czymś, czemu należy się dziwić. Receptura sosu Buffalo nie jest złożona, ale sztuką jest zachowanie właściwego balansu jego składników. Bazą jest pieprz cayenne, ocet i roztopione masło . Sos może być łagodny , średni lub super ostry . Zazwyczaj skrzydełka są smażone w głebokim oleju ( czasami są grillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone

Jem więc Jestem
Trójkolorowa zapiekanka rybna 407

wiem jak to się dzieje ale zawsze przed Świętami mam amok i nagromadzenie wszystkich tematów pracowych i domowych. Nie ma czasu na nic. Zawsze planuję pieczenie ciasteczek, robienie prezentów DIY i przygotowanie dla Was kilku wpisów z inspracjami na Wigilię i Święta. Zwykle nic z tych planów niestety nie wychodzi albo mało. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą(...)przystawka na przyjęcie, dobra jako pomysł na wigilię. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 400 g filetów z dorsza 300 g filetów z łososia 4 jajek 150 gr śmietany 36% 2 łyżki masła 100 gr szpinaku po 2 łyżki posiekanej natki i koperku+ kilka gałązek koperku sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny sól i pieprz SOS: 100 g gęstej kwaśniej

Cooking for Emily
Bułka paryska ekspresowa 185

Bułka paryska albo francuska – rodzaj pieczywa pszennego zwane w Krakowskiem „weką”, w Łodzi – „angielką”, na Górnym Śląsku – „francuzem”, na Podkarpaciu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 195

mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli Po pierwsze jak zawsze przygotowałam rozczyn: 2 łyżki letniego mleka, 2 łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiłam na 10-15 min. w ciepłe miejsce(...)oven preheated to 200 degrees, put the rolls for 15-20 min. and bake until golden brown. Ready allow to cool on a wire rack. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Bułki domowego wypieku Chleb domowy

bastalena
sezamowa chałwa z bakaliami 180

                               chałwa  Jej smak, przesycony sezamowym aromatem, sprawia że na

Miód i pieprz
Rolada z polędwiczką wieprzową 225

Bardzo smaczna rolada, którą możemy jeść i na ciepło, z sosem - jak pieczeń, i na zimno - jak wędlinę. Przypomina nieco Necówkę ( klik ),  nie miałam naturalnej

Stare Gary
Ucierane ciasto z truskawkami 207

mody, przeżywa swoją drugą młodość. Gdyby był tańszy, pewnie kupiłabym z sentymentu :) Póki co pozostaje mi tylko powspominać smak ucieranego ciasta z sezonowymi owocami pieczonego w prodiżu. To z domowego piekarnika wcale nie jest gorsze, a przygotować je może nawet 7-letnie dziecko. Pierwszy raz w tym roku upiekłam ucierane ciasto z truskawkami. Jedliśmy dwa dni :) Na naszą jutrzejszą rocznicę(...)połączenia składników. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cukier i  miód, a następnie odstawiamy, aż puści sok. Kruszonka: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła kropelka zapachu cytrynowego Miękkie masło w palcach rozcieramy z cukrem i mąką, do powstania grudek. Odsączony rabarbar  układamy na cieście, kruszonkę palcami rozkruszamy na owocach. Pieczemy 50-60 minut

bistro mama
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 190

córka, prawie 5-letnia, wegetarianka od 2 lat, obecnie prawie weganka (dlaczego prawie? bo zdarza jej się zjeść coś nie-wegańskiego - przedszkole, goście, itd. - coś w stylu chleb z masłem czy jakieś słodycze z mlekiem w proszku) - na przeglądzie u stomatologa była ledwo miesiąc temu - wszystkie ząbki piękne i zdrowe, ani śladu próchnicy. Jeszcze nigdy nie musiała mieć zębów leczonych(...)wapnia wykorzystanego z niego. I co? I smarować chlebek, naleśniki czy co tam chcecie i SMACZNEGO! :) P.S. Przechowuje się w lodówce wspaniale przez wiele dni, to wielki plus przy domowych produkcjach

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 209

Latem cukiernie kuszą klientów lekkimi ciastami z owocami, domowymi lodami i mrożoną kawą. Wielu z Was - jestem pewna! - dało się skusić więcej niż raz. Wchodzicie do środka zwabieni słodką wystawą, i już od progu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie ze zgrabnie(...)Tarta z młodą marchewką, kozim serkiem i miodem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 24 cm) spód: 180 g mąki pszennej 150 g serka kremowego 100 g miękkiego masła 1 łyżka listków tymianku nadzienie: 300 g młodej marchewki 200 g koziego serka 250 g sera ricotta 2 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tang Zhong i brązowy ryż 232

mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;)Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem, kartki z wydrukowanym przepisem co jakiś czas przypominały(...)następnie zalej je połową mleka. W reszcie mleka rozpuść sól.Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj mleko w proszku, rozpuszczone w mleku drożdze, Tang Zhong i mleko z solą. Masło i ryż dodasz później. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem lub robotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut).Dodaj roztopione masło

Grahamka, weka i kajzerka