masło domowe - 3019 przepisów (strona:170/202)

Co Lila jadła w środę? 12 174

chleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym. Następnie poddusić i dodać jajka.  II Śniadanie 10:00 Jabłko i brzoskwinia. Zupa 13:00 Klopsowa. Napiszę przepis, bo jeśli nie znasz tej zupy to musisz koniecznie wypróbować(...)bardzo syta, dlatego na drugie danie zrobiłyśmy lekkie naleśniki nadziane serem. Ciasto zrobiłam na mleku owsianym, a sos to truskawki i jogurt naturalny. Podwieczorek 17:30 Budyń czekoladowy. Najlepszy - domowy. Przepis znajdziesz tutaj>>> Kolacja 19:00 Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego dania. Lilcia zaczęła już wcinać, a miała jajko ugotowane na twardo (zażyczyła sobie) i mix sałat

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 164

porannej kawy, upodobał sobie białą herbatę i zaczyna nią każdy dzień. Początkowo porzucił kawę całkowicie, z czasem przekonał się do jednego cappucciono dziennie, najchętniej takiego, które sam przygotuje w domowym zaciszu. Przyznaję, stało się i dla mnie ulubionym. Nie o kawie chcę jednak. Herbata. Herbata to jest temat. Nieskończony. Nie jestem jej znawczynią, ani nawet specjalną  koneserką. Mąż jednak(...)kokosowa tarta. Ta dzisiejsza jest zainspirowana makaronikową tartą Doroty z Moich wypieków, zmieniłam parę rzeczy, choćby z powodu większej formy, jakiej użyłam. Biorę na spód: - 300g mąki pszennej - 150g masła zimnego - 80g cukru pudru - szczypta soli - 2-3 kostki lodu - 2 jajka Na stolnicę przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję bardzo zimne masło i przy pomocy noża lub innego narzędzia

I tu będę miała takie te
ciasto z ptasim mleczkiem 604

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt kakaowy: 25 g mąki orkiszowej 65 g cukru 5 jajek 12 g kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 191

mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do mąki dodajemy pozostały cukier i sól – mieszamy. Gdy zaczyn będzie gotowy do mąki dodajemy kolejno – jajko, miękkie masło, skórkę startą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy robotem z hakami ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od miski (ok. 15 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple(...)kruszonką migdałową – już sama nazwa zapowiada ucztę i pobudza wyobraźnię, nie mówiąc o kubkach smakowych. Inspiracją na ich przygotowanie był dla mnie przepis Joanny (na jagodzianki) ze strony Domowe – Wypieki . Puszyste, lekkie, truskawkowe z nutą cytryny zadowolą nie tylko smakoszy ciast drożdżowych. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową appeared

mojewypiekiinietylko
Bułki z ziarnami 574

Bułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość

Smakołyki Bereniki
Puszysty omlet na mące kokosowej 148

U mnie śniadanie to pewnego rodzaju celebracja jedzenia - najważniejszy posiłek dnia, do którego lubię się przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł

Cooking Monster
Zdecydowanie najlepsze lody jakie jadłam! (cytrynowe z lemon curd bez maszyny) 275

kremowe, smakują jak te robione dawniej przez nasze mamy, nieporównywalne z żadnymi innymi dostępnymi na rynku. Niedawno marudziłam jednej z moich koleżanek, że marzą mi się takie prawdziwe domowe lody, ale nie stać mnie póki co na maszynę do lodów-wiecie to nie pierwsza potrzeba, a wydatków jak to z dziećmi jest co nie miara. I wtedy właśnie dostałam(...)cytryn (dużych, najlepiej ekologicznych [znajdziecie takowe w Lidlu], ale jeśli nie macie takich wystarczy że DOKŁADNIE sparzycie i wyszorujecie skórkę [lenistwo i niedokładność zaowocują gorzkim smakiem]) -150 g masła -szklanki cukru -3 jajek i 3 żółtek -300 ml śmietany (słodkiej, schłodzonej najlepiej 36 lub 30 %) Umyte i sparzone cytryny osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Następnie wyciskamy z nich

Arbuziaki
Chleb żytni z cebulą i piwem 143

lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia , o której pisałam tutaj .  Bardzo lubię chleb żytni więc i ten wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny    smak i  zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli macie(...)piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki  (30x15 cm)  wysmarowanej masłem. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta,  przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Wyrośnięty chleb ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik

Codziennik Kuchenny
Serniczek z kawowymi biszkoptami 181

dnia Ryśku (ja chyba coś źle liczę:-)) Poradnik domowy - gazeta niezniszczalna. Tyle lat na rynku a dalej istnieje, ma się dobrze i nawet potrafi czymś jeszcze zadziwić. Nie jestem wierną czytelniczką, ale jak w domu Mama kupi to zawszę przejrzę - a nóż coś ciekawego znajdę :-). Kiedyś każdy ciekawy przepis się wyrywało i wklejało do zeszytu ciekawe to było. Teraz jest(...)wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był to dobry pomysł gdyż ciasto ciężko się kroi - lepiej zrobić samemu z kakaa, wody, masła i cukru. Do dzieła!!! Zaparzyć kawę, osłodzić ją i wystudzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i odstawić. Gdy napęcznieje podgrzewać aż się rozpuści, po czym odrobinę ostudzić. Ubić śmietanę

sierotka maRysia w kuchni
Piernik staropolski dojrzewający 394

mąki pszennej (użyłam typ 450)3 całe jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 szklanki mleka0,5 łyżeczki soli80 g przyprawy piernikowej* WYKONANIE na 4 tygodnie przed Świętami: Miód, masło i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj powoli aż do wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia. Sodę rozpuść w mleku. Do ostudzonej miodowej masy dodawaj(...)PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI: Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym. Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika

Słodko-Słony Świat Ilony
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 167

nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki: cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży(...)rzadkie). Wsypać orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Odstawić na 30-45 minut do napuszenia.Wierzch chleba posmarować wodą, posypać posiekanymi orzechami, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ponieważ

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gröt med mjölk och lingonsylt. (wpis sentymentalny) 204

razie co z nauką języka szwedzkiego,a w szczególności słówek o jedzeniu? Ano takowa wywołuje podwójny głód... A tu takie niuanse do zapamiętania! Smör to wcale nie smalec a masło. Marmolada to tylko pomarańczowa. Reszta dżemideł ma końcówkę -sylt . Pierwsze co zrobić po przybyciu do tego pięknego kraju-poczłapać do Bolognet System Sklepu,bo na CPNie % nie uświadczysz. Monopoli brak(...)uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje z kakao. Zza okien wyziera szwedzka polska pogoda a tutaj trzeba zwlec i zawlec swoje cztery literki do biblioteki by ogarnąć zadanie domowe z języka szwedzkiego. Szwedzko mi. W sumie przepłynąć Bałtyk i witamy u sąsiadów. A póki co z chęcią korzystam z prawa azylu łóżkowego. Miłego weekendu

U Fiolki
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 216

niej niosą. Wychodzę rano, a wracam późnym wieczorem, prawie od razu padając na łóżko z wyczerpania. Gdzie w tym rozpędzie znaleźć czas na gotowanie i pieczenie? Stęskniona za zapachem domowych wypieków odwiedzam ostatnio piekarnie, by w pośpiechu chwycić choć odrobinę tej "słodkości życia", na którą w tygodniu brak mi godzin.  W tę niedzielę na szczęście nie dałam się zmęczeniu(...)prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS.  Pyyyyszota!  KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp mąką. Połóż na niej 2 z 4 kawałków ciasta francuskiego

Gotowanie to kochanie
Domowe sposoby, by przekonać dziecko do jedzenia 190

Istnieje kilka sposobów by to zrobić. Robienie wagoników… Najstarszy pomysł jaki znam ale bardzo skuteczny. Jest to bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu finansowego. Kromki chleba posmaruj najpierw masłem, podziel na cztery części, każdą z osobna przygotuj inaczej w ten sposób przemycisz najwięcej warzyw. Możesz położy ulubioną szynką, później kawałek papryki, ogórka pomidora czy znienawidzony przez wszystkich szpinak. Całość(...)odzwierciedlającą biedronkę a szczypiorek jako trawę lub czyjeś włosy. Przyda nam się tu dużo czas i zaangażowania ale nic tak nie cieszy mamy, jak pusty talerz po kanapkach. Post Domowe sposoby, by przekonać dziecko do jedzenia pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 225

gustu. O tym, że pełnoziarnisty chleb z dodatkiem ciemnej kaszy i orzechów jest skarbnicą wartościowych składników odżywczych, nie muszę chyba wspominać? Przepis pochodzi z mojej ulubionej ostatnio książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki: ZAKWAS: 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE: 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej(...)pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Obserwujemy ciasto i sprawdzamy co jakiś czas, jak wygląda, delikatnie odsuwając je palcem. Gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę, smarujemy masłem dwie keksówki o wymiarach 20 cm i zwilżonymi dłońmi przekładamy do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią dociskamy i delikatnie wyrównujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3-4 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb orkiszowy 144

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie mocno zagnieść. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut. Chleby w formach posmarować śmietanką, posypać słonecznikiem. Na dół piekarnika wstawić naczynie z 1/2 szklanki

Pełny talerz
Torcik w szklance 161

samochody stojące na parkingu. Sama byłam świadkiem takich "zabaw" i dziękowałam losowi za posiadanie garażu.Kolejnym, nie mniej ważnym aspektem hucznych atrakcji, są zwierzęta. I te domowe, i te bezdomne. Dla zwierzaków takie huki to koszmar. Są przerażone i zdezorientowane, bo nie rozumieją co się dzieje.  Masz psa lub kota w domu? popatrz(...)według instrukcji na opakowaniu lub samodzielnie:pół litra mleka,3 łyżki cukru waniliowego >klik!<,1 czubata łyżka mąki pszennej,1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,1 spora łyżka masła,3 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao.2/3 mleka wraz z cukrem zagotować w garnku. W reszcie zimnego mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, pszenną i kakao. Wlać do gotującego się mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania