Trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze… Może nie brzmi zachęcająco, ale to dokładnie tak samo jak z potrawami, w których wykorzystywany jest szpinak. Piękny, zielony kolor
NiePieprz.plSzpinak i łosoś- jakże smaczne i popularne połączenie smaków, ale tym razem w intrygującej formie- jako 'pieczeń', która swoim wiosennym, zielonym kolorem przełamanym kremową barwą łososia
Kraina Miodem Płynącawolę gotować wytrawne potrawy, a jak już biorę się za desery, to muszą być bardzo proste. Moje doświadczenie z rękawem cukierniczym było więc zerowe. Okazało się jednak, że zrobienie domowych churros wcale nie jest takie trudne. Przepis na ciasto jest banalny, a wyciskanie churros na olej pójcie Wam gładko, o ile będziecie mieć dobry sprzęt. Dlatego jeżeli chcecie przygotować(...)każdy deserowy laik jak ja, poradził sobie bez kłopotu. Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym Składniki /na 20-25 sztuk: na churros: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki cukru brązowego (można dać biały) szczypta soli 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka ok. 1 l. oleju do smażenia na cukier cynamonowy
Chilli Czosnek i OliwaDawno nie jadłam tak pysznego sernika..ba..dawno nie jadłam w ogóle jakiegokolwiek sernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji
Moje domowe kucharzenieposiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa krem z zielonego groszku niczym by się nie wyróżniała, gdyby nie konsystencja i dodatki – delikatne mascarpone, domowy groszek ptysiowy oraz… puder miętowy! Zupa była niezwykle delikatna, wręcz piankowa – to dlatego, że nałożyliśmy ją na talerze za pomocą syfonu. Mój kulinarny partner Przemek Kopania – pokazał(...)domu – także wspaniale wyrósł. Suflet czekoladowy z sosem pomarańczowym: 135 g gorzkiej czekolady 190 ml mleka (3/4 szklanki) 35 g mąki (4 płaskie łyżki) 35 g miękkiego masła 100 g cukru (2/3 szklanki) 70 g żółtek jaj (ok. 3 duże – XL) 110 g białek jaj (ok. 3 duże – XL) szczypta soli dodatkowo: masło do posmarowania kokilek dodatkowo
Poezja smakuobejściu. Prawie w każdej zagrodzie była krowa, a więc kwaśnego mleka nie brakowało, zboże w młynie mieliło się na mąkę i była podstawa do proziaków i innych domowych wypieków. Przekonałam się już wiele razy, że prosto znaczy smacznie. Dobre wiejskie kwaśne mleko zdecyduje o jakości i smaku naszego wypieku, ja szczęśliwie zostałam obdarowana przez Ewunię tym zacnym produktem(...)zwiększają swoją wysokość. 3. Studzić w koszyku wiklinowym lub metalowym aby odparowały nadmiar wilgoci.Są pyszne same w sobie bez dodatków, ale świetnie komponują się z masłem, serem żółtym czy twarogiem
Apetyczna babeczkaDomowe ciasteczka z ziarenkami, a dokładnie z siemieniem lnianym, pestkami dyni i pokruszonymi pistacjami. Po całym tygodniu bez ciasta, zachciało mi się czegoś słodkiego. Ciasto odpada bo na chwilę obecną jestem sama w domu, więc nie ma opcji, żebym je potem całe zjadła. Ciastka są dobrym rozwiązaniem, pieczemy potem zamykamy szczelnie w puszcze czy porcelanowym słoju i gotowe. Mamy przez(...)chrupiące. Ale zamiast cukru użyłam miodu, a część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Ciacha są bardzo smaczne, fajnie chrupią no i te pistacje ukochane ;-)))) na wierzchu. Mniammm SKŁADNIKI: - 120 g masła prosto z lodówki - 120 g mąki krupczatki - 190 g mąki graham pełnoziarnistej - 125 g miodu dobrej jakości u mnie spadziowy - 1 jajo rozmiar L - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - mąka
SMYKWKUCHNIsobie zapas mussli na śniadanie. To miła odmiana po tostach, muffinach i kanapkach jakie zwykle jem na śniadanie. W książce „Pożywianie dla zdrowia” autorstwa Charlesa Rachela znalazłam opis składu domowego muszli wraz ze sposobem przygotowania do jedzenia. Trochę tylko pozmieniałam składniki, aby dostosować skład do swojego gustu. A wracając do pytania tytułowego - szukając alternatywy do jedzenia „paszy” (czyli muszli(...)około 18 szt 1 szkl. mussli 160 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 kopiaste łyżki łagodnego miodu (np. akacjowego) 90 g rozpuszczonego masła 2 jajka 1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o drobnych oczkach Piekarnik nagrzać do 180°C . Mussli, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszać w misce. Odstawić. W gorącym
Posadzone i zjedzonewzględem mocno rozleniwiła, i jakoś nie mogę się zebrać do stanu sprzed. Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą u mnie owsianki, domowa granola, naleśniki i wszelkiej maści placuszki. Takie typowo jesienne śniadanka. Chleb zszedł na dalszy plan, i muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja(...)kozim serem Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm) 500 g mąki orkiszowej 30 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła nadzienie: 250 g musu z dyni 35 g masła 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli 100 g koziego sera 3 łyżki świeżych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki różnych orzechów1 łyżka miodu1 1/4 szklanki cukru pudru1/2 szklanki wody1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%szczypta soliCZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 90 MINCZAS CHŁODZENIA: 2-3 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód mieszamy i zagniatamy szybko, jedynie do połączenia składników. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut.2. Ciasto odwijamy z folii i wygniatamy nim tortownicę(...)składników. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy i przelewamy na przygotowane dno. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na 2-3 godziny do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! :)Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki. Przepis bierze udział w akcjach:Od dzisiaj mój blog można znaleźć również tutaj:Follow my blog with Bloglovin
My Culinary ArtDo zrobienia tego sera długo się przymierzałam. Wreszcie mi się udało. Prób było kilka, pierwsze zupełnie nieudane. Teraz wydaje mi się, że osiągnęłam to o
Stare Garywysmarowania formy 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 opakowanie (16g) cukru migdałowego kilka kromek czerstwej drożdżówki (świeżą można podsuszyć w piekarniku) słoiczek płatków róży w cukrze Żaroodporną formę smarujemy masłem i wysypujemy mielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy(...)dziecka to musiał być jakiś dziecięcy akcent. Ja wciąż się do pianek z ogniska nie przekonałam- są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale wyglądają pięknie. Genialny pomysł. Z pewnością domowe drożdżowe ciasto jest lepsze, ale gotowiec też dał radę! Oscypki na ruszcie. Piękne te pianki ale okropnie słodkie. I zapanował czil. Nawet specjalnie nie chciało się nam gadać- po prostu
les mirabelleschleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym. Następnie poddusić i dodać jajka. II Śniadanie 10:00 Jabłko i brzoskwinia. Zupa 13:00 Klopsowa. Napiszę przepis, bo jeśli nie znasz tej zupy to musisz koniecznie wypróbować(...)bardzo syta, dlatego na drugie danie zrobiłyśmy lekkie naleśniki nadziane serem. Ciasto zrobiłam na mleku owsianym, a sos to truskawki i jogurt naturalny. Podwieczorek 17:30 Budyń czekoladowy. Najlepszy - domowy. Przepis znajdziesz tutaj>>> Kolacja 19:00 Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego dania. Lilcia zaczęła już wcinać, a miała jajko ugotowane na twardo (zażyczyła sobie) i mix sałat
lady-och-mistrzyni.blogspot.comporannej kawy, upodobał sobie białą herbatę i zaczyna nią każdy dzień. Początkowo porzucił kawę całkowicie, z czasem przekonał się do jednego cappucciono dziennie, najchętniej takiego, które sam przygotuje w domowym zaciszu. Przyznaję, stało się i dla mnie ulubionym. Nie o kawie chcę jednak. Herbata. Herbata to jest temat. Nieskończony. Nie jestem jej znawczynią, ani nawet specjalną koneserką. Mąż jednak(...)kokosowa tarta. Ta dzisiejsza jest zainspirowana makaronikową tartą Doroty z Moich wypieków, zmieniłam parę rzeczy, choćby z powodu większej formy, jakiej użyłam. Biorę na spód: - 300g mąki pszennej - 150g masła zimnego - 80g cukru pudru - szczypta soli - 2-3 kostki lodu - 2 jajka Na stolnicę przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję bardzo zimne masło i przy pomocy noża lub innego narzędzia
I tu będę miała takie te(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt kakaowy: 25 g mąki orkiszowej 65 g cukru 5 jajek 12 g kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1
Domowy Smak Jedzenia