masło domowe - 3019 przepisów (strona:173/202)

Ciasteczka z ziarenkami dla dzieci i całej rodziny 151

Domowe ciasteczka z ziarenkami, a dokładnie z siemieniem lnianym, pestkami dyni i pokruszonymi pistacjami. Po całym tygodniu bez ciasta, zachciało mi się czegoś słodkiego. Ciasto odpada bo na chwilę obecną jestem sama w domu, więc nie ma opcji, żebym je potem całe zjadła. Ciastka są dobrym rozwiązaniem, pieczemy potem zamykamy szczelnie w puszcze czy porcelanowym słoju i gotowe. Mamy przez(...)chrupiące. Ale zamiast cukru użyłam miodu, a część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Ciacha są bardzo smaczne, fajnie chrupią no i te pistacje ukochane ;-)))) na wierzchu. Mniammm SKŁADNIKI: - 120 g masła prosto z lodówki - 120 g mąki krupczatki - 190 g mąki graham pełnoziarnistej - 125 g miodu dobrej jakości u mnie spadziowy - 1 jajo rozmiar L - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - mąka

SMYKWKUCHNI
Ciastka mussli udające magdalenki 92

sobie zapas mussli na śniadanie. To miła odmiana po tostach, muffinach i kanapkach jakie zwykle jem na śniadanie. W książce „Pożywianie dla zdrowia” autorstwa Charlesa Rachela znalazłam opis składu domowego muszli wraz ze sposobem przygotowania do jedzenia. Trochę tylko pozmieniałam składniki, aby dostosować skład do swojego gustu.  A wracając do pytania tytułowego - szukając alternatywy do jedzenia „paszy” (czyli muszli(...)około 18 szt 1 szkl. mussli 160 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 kopiaste łyżki łagodnego miodu (np. akacjowego) 90 g rozpuszczonego masła 2 jajka 1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o drobnych oczkach Piekarnik nagrzać do 180°C . Mussli, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszać w misce. Odstawić. W gorącym

Posadzone i zjedzone
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 141

względem mocno rozleniwiła, i jakoś nie mogę się zebrać do stanu sprzed. Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą u mnie owsianki, domowa granola, naleśniki i wszelkiej maści placuszki. Takie typowo jesienne śniadanka. Chleb zszedł na dalszy plan, i muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja(...)kozim serem Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm) 500 g mąki orkiszowej 30 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła nadzienie: 250 g musu z dyni 35 g masła 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli 100 g koziego sera 3 łyżki świeżych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta karmelowa z orzechami 257

szklanki różnych orzechów1 łyżka miodu1 1/4 szklanki cukru pudru1/2 szklanki wody1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%szczypta soliCZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 90 MINCZAS CHŁODZENIA: 2-3 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód mieszamy i zagniatamy szybko, jedynie do połączenia składników. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut.2. Ciasto odwijamy z folii i wygniatamy nim tortownicę(...)składników. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy i przelewamy na przygotowane dno. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na 2-3 godziny do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! :)Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki. Przepis bierze udział w akcjach:Od dzisiaj mój blog można znaleźć również tutaj:Follow my blog with Bloglovin

My Culinary Art
Smażony ser kminkiem 145

Do  zrobienia tego sera długo się przymierzałam. Wreszcie mi się udało. Prób było kilka, pierwsze zupełnie nieudane. Teraz wydaje mi się, że osiągnęłam to o

Stare Gary
Dzień Dużego Dziecka 154

wysmarowania formy 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 opakowanie (16g) cukru migdałowego kilka kromek czerstwej drożdżówki (świeżą można podsuszyć w piekarniku) słoiczek płatków róży w cukrze Żaroodporną formę smarujemy masłem i wysypujemy mielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy(...)dziecka to musiał być jakiś dziecięcy akcent. Ja wciąż się do pianek z ogniska nie przekonałam- są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale wyglądają pięknie. Genialny pomysł. Z pewnością domowe drożdżowe ciasto jest lepsze, ale gotowiec też dał radę! Oscypki na ruszcie. Piękne te pianki ale okropnie słodkie. I zapanował czil. Nawet specjalnie nie chciało się nam gadać- po prostu

les mirabelles
Co Lila jadła w środę? 12 161

chleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym. Następnie poddusić i dodać jajka.  II Śniadanie 10:00 Jabłko i brzoskwinia. Zupa 13:00 Klopsowa. Napiszę przepis, bo jeśli nie znasz tej zupy to musisz koniecznie wypróbować(...)bardzo syta, dlatego na drugie danie zrobiłyśmy lekkie naleśniki nadziane serem. Ciasto zrobiłam na mleku owsianym, a sos to truskawki i jogurt naturalny. Podwieczorek 17:30 Budyń czekoladowy. Najlepszy - domowy. Przepis znajdziesz tutaj>>> Kolacja 19:00 Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego dania. Lilcia zaczęła już wcinać, a miała jajko ugotowane na twardo (zażyczyła sobie) i mix sałat

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 148

porannej kawy, upodobał sobie białą herbatę i zaczyna nią każdy dzień. Początkowo porzucił kawę całkowicie, z czasem przekonał się do jednego cappucciono dziennie, najchętniej takiego, które sam przygotuje w domowym zaciszu. Przyznaję, stało się i dla mnie ulubionym. Nie o kawie chcę jednak. Herbata. Herbata to jest temat. Nieskończony. Nie jestem jej znawczynią, ani nawet specjalną  koneserką. Mąż jednak(...)kokosowa tarta. Ta dzisiejsza jest zainspirowana makaronikową tartą Doroty z Moich wypieków, zmieniłam parę rzeczy, choćby z powodu większej formy, jakiej użyłam. Biorę na spód: - 300g mąki pszennej - 150g masła zimnego - 80g cukru pudru - szczypta soli - 2-3 kostki lodu - 2 jajka Na stolnicę przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję bardzo zimne masło i przy pomocy noża lub innego narzędzia

I tu będę miała takie te
ciasto z ptasim mleczkiem 589

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt kakaowy: 25 g mąki orkiszowej 65 g cukru 5 jajek 12 g kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 171

mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do mąki dodajemy pozostały cukier i sól – mieszamy. Gdy zaczyn będzie gotowy do mąki dodajemy kolejno – jajko, miękkie masło, skórkę startą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy robotem z hakami ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od miski (ok. 15 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple(...)kruszonką migdałową – już sama nazwa zapowiada ucztę i pobudza wyobraźnię, nie mówiąc o kubkach smakowych. Inspiracją na ich przygotowanie był dla mnie przepis Joanny (na jagodzianki) ze strony Domowe – Wypieki . Puszyste, lekkie, truskawkowe z nutą cytryny zadowolą nie tylko smakoszy ciast drożdżowych. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową appeared

mojewypiekiinietylko
Bułki z ziarnami 551

Bułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość

Smakołyki Bereniki
Puszysty omlet na mące kokosowej 131

U mnie śniadanie to pewnego rodzaju celebracja jedzenia - najważniejszy posiłek dnia, do którego lubię się przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł

Cooking Monster
Zdecydowanie najlepsze lody jakie jadłam! (cytrynowe z lemon curd bez maszyny) 260

kremowe, smakują jak te robione dawniej przez nasze mamy, nieporównywalne z żadnymi innymi dostępnymi na rynku. Niedawno marudziłam jednej z moich koleżanek, że marzą mi się takie prawdziwe domowe lody, ale nie stać mnie póki co na maszynę do lodów-wiecie to nie pierwsza potrzeba, a wydatków jak to z dziećmi jest co nie miara. I wtedy właśnie dostałam(...)cytryn (dużych, najlepiej ekologicznych [znajdziecie takowe w Lidlu], ale jeśli nie macie takich wystarczy że DOKŁADNIE sparzycie i wyszorujecie skórkę [lenistwo i niedokładność zaowocują gorzkim smakiem]) -150 g masła -szklanki cukru -3 jajek i 3 żółtek -300 ml śmietany (słodkiej, schłodzonej najlepiej 36 lub 30 %) Umyte i sparzone cytryny osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Następnie wyciskamy z nich

Arbuziaki
Chleb żytni z cebulą i piwem 131

lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia , o której pisałam tutaj .  Bardzo lubię chleb żytni więc i ten wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny    smak i  zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli macie(...)piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki  (30x15 cm)  wysmarowanej masłem. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta,  przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Wyrośnięty chleb ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik

Codziennik Kuchenny
Serniczek z kawowymi biszkoptami 164

dnia Ryśku (ja chyba coś źle liczę:-)) Poradnik domowy - gazeta niezniszczalna. Tyle lat na rynku a dalej istnieje, ma się dobrze i nawet potrafi czymś jeszcze zadziwić. Nie jestem wierną czytelniczką, ale jak w domu Mama kupi to zawszę przejrzę - a nóż coś ciekawego znajdę :-). Kiedyś każdy ciekawy przepis się wyrywało i wklejało do zeszytu ciekawe to było. Teraz jest(...)wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był to dobry pomysł gdyż ciasto ciężko się kroi - lepiej zrobić samemu z kakaa, wody, masła i cukru. Do dzieła!!! Zaparzyć kawę, osłodzić ją i wystudzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i odstawić. Gdy napęcznieje podgrzewać aż się rozpuści, po czym odrobinę ostudzić. Ubić śmietanę

sierotka maRysia w kuchni
Piernik staropolski dojrzewający 378

mąki pszennej (użyłam typ 450)3 całe jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 szklanki mleka0,5 łyżeczki soli80 g przyprawy piernikowej* WYKONANIE na 4 tygodnie przed Świętami: Miód, masło i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj powoli aż do wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia. Sodę rozpuść w mleku. Do ostudzonej miodowej masy dodawaj(...)PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI: Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym. Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika

Słodko-Słony Świat Ilony
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 153

nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki: cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży(...)rzadkie). Wsypać orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Odstawić na 30-45 minut do napuszenia.Wierzch chleba posmarować wodą, posypać posiekanymi orzechami, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ponieważ

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gröt med mjölk och lingonsylt. (wpis sentymentalny) 189

razie co z nauką języka szwedzkiego,a w szczególności słówek o jedzeniu? Ano takowa wywołuje podwójny głód... A tu takie niuanse do zapamiętania! Smör to wcale nie smalec a masło. Marmolada to tylko pomarańczowa. Reszta dżemideł ma końcówkę -sylt . Pierwsze co zrobić po przybyciu do tego pięknego kraju-poczłapać do Bolognet System Sklepu,bo na CPNie % nie uświadczysz. Monopoli brak(...)uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje z kakao. Zza okien wyziera szwedzka polska pogoda a tutaj trzeba zwlec i zawlec swoje cztery literki do biblioteki by ogarnąć zadanie domowe z języka szwedzkiego. Szwedzko mi. W sumie przepłynąć Bałtyk i witamy u sąsiadów. A póki co z chęcią korzystam z prawa azylu łóżkowego. Miłego weekendu

U Fiolki
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 207

niej niosą. Wychodzę rano, a wracam późnym wieczorem, prawie od razu padając na łóżko z wyczerpania. Gdzie w tym rozpędzie znaleźć czas na gotowanie i pieczenie? Stęskniona za zapachem domowych wypieków odwiedzam ostatnio piekarnie, by w pośpiechu chwycić choć odrobinę tej "słodkości życia", na którą w tygodniu brak mi godzin.  W tę niedzielę na szczęście nie dałam się zmęczeniu(...)prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS.  Pyyyyszota!  KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp mąką. Połóż na niej 2 z 4 kawałków ciasta francuskiego

Gotowanie to kochanie