masło domowe - 3019 przepisów (strona:176/202)

Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 178

Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik)    Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski(...)nigdy wcześniej! Są po prostu doskonałe! Pod czujnym okiem szefa kuchni, wszyscy uczestnicy wyjazdu wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowaliśmy doskonały rosół z karpiem oraz karpia z masłem czosnkowo-winnym. Organizatorzy zadbali o to, abyśmy mieli okazję do wykorzystania i wypróbowania niezwykle aromatycznego czosnku latowickiego (klik) , jednego z bardziej znanych produktów tradycyjnych Mazowsza.  Po pysznym obiedzie odwiedziliśmy

KUCHARNIA
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 146

Dziś zatęskniłam za domowymi obiadami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje dokładnie tak, jak zapamiętałam :) Można go podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami.Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym. Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy(...)suchej patelni prażymy czosnek do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i przekładamy mięsa. Na tę samą patelnię wrzucamy grzyby i odparowujemy z nadmiaru wody. Dodajemy cebulę i łyżkę masła, smażymy do zeszklenia cebuli (około 5 minut). Przekładamy do mięsa.4. Do garnka wlewamy taką ilość wody, aby zakryło nam mięso. Dodajemy musztardę, ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem (duszone

My Culinary Art
Ciasto na pierogi 144

Osobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem, kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka(...)wsypać do miski i wyrobić najpierw łyżką a następnie ręką elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać kółka. Zalety: łatwy do zapamiętania przepis, smaczne ciasto, łatwo się lepi. Ciasto z dodatkiem masła (moje ulubione) Składniki: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka

Pyry na Gaz
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 366

Ciasto z domowego zeszytu. Ciasto, które moja mamcia zawsze robiła mojemu bratu, i to zazwyczaj na Święta. Postanowiłam odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii,wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego(...)litra wrzącej wody. Mieszamy i pozostawiamy do zgęstnienia.Krem orzechowy:0,5 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 100 g cukru pudru 150 g zmielonych orzechów 0,5 szklanki mlekaZ 0,5 litra mleka odlewamy około 125 ml. W 125 ml mleka mieszamy obie mąki, tak żeby nie było

Made By Mom And Son
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 163

lepiej. Póki co, skoro mamy weekend, zakopię się pod kołdrą i oddam nowej lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny(...)sztuk) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody 1 jajko 50 g masła nadzienie: 300 g serka kremowego ze szczypiorkiem 1/4 pęczka natki pietruszki 1 jajko dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g sezamu Mąki przesiać do dużej miski, wymieszać z solą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fettuccine z pesto, łososiem i pieczarkami 184

makaron z domowym pesto w pełni mnie satysfakcjonuje. Dodatek wędzonego łososia i grzybów wzbogacił jego smak i sprawił, że stał się bardziej sycący. Niewątpliwe fetuccine smakuje lepiej z domowym pesto niż kupnym. Lubię czuć się niezależną wybierając orzechy do pesto. Biorę co mam pod ręką. Pistacje, migdały, cashew czy orzechy piniowe…Najważniejsze, że są, nieważne jakie. Fettuccine kupiłam świeże(...)powrotem do garnka, dodaj pesto, ekstra parmezan, pokrojony łosoś i wymieszaj. Łosoś powinien się jedynie zagrzać od gorącego makaronu. Grzyby oczyść i pokrój na plasterki. Usmaż szybko na maśle w wysokiej temreraturze aby się dobrze zrumieniły. Dopraw solą i pieprzem. Opłukaj rukolą pod zimną wodą, osusz i z grzybami dodaj do makaronu. Wymieszaj fettuccine i podawaj na ciepło. Spara Spara

codojedzenia
Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 158

żytni ze słonecznikiem- prosty, szybki i bezproblemowy. Dzisiaj mam dla Was również przepis na chleb, jednak już troszkę bardziej skomplikowany- na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia ". Jest po prostu wyborny! Ciężki, lekko kwaskowaty za sprawą zakwasu i z mnóstwem chrupiących orzechów włoskich. Taki chlebek utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni. Przed przystąpieniem do pieczenia(...)folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.       Dwie keksówki o wymiarach 20x10 cm lub jedną długą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto rozdzielić po równo pomiędzy dwie formy, wyrównać. Odstawić na ok. 3-4 godziny do garowania w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Chałka maślana 174

Lubicie maślane chałki? U mnie w domu uwielbia je każdy. Ciepła chałka z zimnym mlekiem to jest to! Zdjęcie tych chałek jest z okresu letniego, kiedy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 144

Kolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku organizowane przez Małgosię..Tym razem były dwie propozycje do wyboru..obydwie z bloga Dorotki..Pierwszą z nich były bułeczki o fajnej

Moje domowe kucharzenie
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 201

świeżejsok spod upieczonych nóg50 ml wina czerwonego wytrawnegoWykonanie.Z udek usuwamy kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem.Farsz.Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu.Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany.Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw(...)wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie  „na szczęście”.  W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą  postną.  Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może głupi )ludzie wymyślili, że gęś

Kulinarny karnet Christophera
Ciastka kaszaki 115

Ostatnio będąc na zakupach za namową narzeczonego, wpadły w moje ręce herbatniki pełnoziarniste w mega opakowaniu. Stwierdził, że muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma

Zdrowie i pysznie na talerzu
Razowy chleb piwny "Italiani" z ziołami 195

   Nie jestem typem dziewczyny z Pina Coladą. Oczywiście, o ile nie przyrządzają jej tańczący salsę barmani z mojego ulubionego baru przy plaży na Lanzarote

Gotowanie to kochanie
Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 160

Hej kochani :) Dzisiaj pogoda nas nie rozpieszcza, więc postanowiliśmy zrobić coś rozgrzewającego, słonecznego, co przypomni ciepło letnich dni i kojarzy się wyłącznie z ciepłym klimatem :) Propozycja

vegetanie
Współpraca z Bio Planet :) 187

Planet zajmuje się produkcją i dystrybucją certyfikowanej żywności ekologicznej . Oferowanych produktów jest mnóstwo! A lista propozycji ciągle się powiększa! Począwszy od kasz, płatków, musli, bakalii, orzechów, soków, przypraw, maseł, słodzideł, zdrowych słodyczy, a kończąc na świeżych artykułach żywnościowych, jak nabiał, wędliny, ryby, warzywa. Na pewno znajdziesz to, czego szukasz :) Żywność tej firmy odznacza się wysoką jakością, wspaniałym smakiem i ogromem(...)spożycie:  ok. 5 g chlorelli (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1516 kJ/    360 kcal Tłuszcz - 6,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,0 g Węglowodany

Zdrowie na języku :P
Wuzetka z kremem serowym 170

nowoczesnej na owczesne czasy trasy W-Z nic nie stracilo na swej aktualnosci.Choc przez dziesiatki lat powstalo wiele wariantow tego wspanialego ciastka ,do dzis zachwyca swoim smakiem i wygladem.Nasz domowy przepis z przed 30 lat zamiast bitej smietany mial w swoim skladzie przepyszny maslany krem z dodatkiem kefiru.Nie znam autentycznych skladnikow wuzetki z przed pol wieku,ale podejrzewam ,ze krem(...)lyzek wody,zagotowac,dodac namoczona,odcisnieta zelatyne i mieszac do rozpuszczeniaubic smiatane na sztywno.Polaczyc lekko ostudzona zelatyne ze smietana,caly czas ubijajacubita smietana polaczyc z masa serowaWykonanie polewy czekoladowej:maslo,cukier i wode umiescic w garnuszku i podgrzewac.Dodac przesiane przez sitko kakao,mieszajac trzepaczka balonowa zagotowac.Gestosc polewy regulowac dodatkiem wodyWystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem i rozsmarowac.Na warstwe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!