masło domowe - 3019 przepisów (strona:162/202)

Tort czekoladowy z solonym karmelem podany ze stoutem 129

Tort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się

Domowa cukiernia Ewy
Piersi kurczaka w zalewie babci Basi 134

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Mięso to przygotowuję dzień wcześniej przed podaniem ,żeby smaki się połączyły. W tej zalewie , równie dobrze jak piersi z kurczaka smakują filety rybne(...)vegetą i delikatnie solą, Zostawić na kilka minut. Przygotować jajko i mąkę . Piersi obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i znów w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym . Paprykę , ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Usmażone piersi wkładać warstwami : piersi i warzywa i tak na przemian. Przygotować zalewę i gorącą zalać piersi . Pozostawić na kilka godzin

Pysznosci Babci Basi
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 196

słony, za to cudownie chrupiący i delikatny. Groszek ptysiowy - bo to o nim mówię - jest idealnym przybraniem talerza zupy . Nie wyobrażam sobie bez niego kremu warzywnego . Jako przegryzka podczas domowego seansu filmowego też się sprawdzi. Na pewno będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste chipsy. Po otwarciu przechowuję go szczelnie zamknięty na klips, lub w metalowej puszce, bo ciasto ptysiowe szybko(...)wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości połówki jabłka 6 ząbków czosnku sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku masło - do smażenia groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu kiełki słonecznika - do posypania na talerzu Czosnek pokroić w plasterki i krótko podsmażyć na maśle - uważać aby nie przypalić, bo wtedy

Grunt to przepis!
Proste Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami 382

Tradycyjne, wyjątkowo proste, a przy tym bardzo smaczne ciasto jogurtowe. Idealne na piknik, wypad ze znajomymi lub jako klasyczny domowy niedzielny wypiek. Ciasto jogurtowe smakuje niemal każdemu, a użycie ulubionych owoców zapewni kulinarny sukces każdej, nawet najmniej doświadczonej Pani (lub Panu) Domu. Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami - Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki tortowej420 ml jogurtu naturalnego2/3 szklanki cukrucukier waniliowy160(...)smarujemy tłuszczem (olej lub margaryna), oprószamy mąką ziemniaczaną i wylewamy przygotowane ciasto.Na masę jogurtową wykładamy owoce.Przygotowujemy kruszonkę:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Kruszonką posypujemy owoce.Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 50 minut (do suchego patyczka).Moje

Słodka Strona
prosta drożdżówka śniadaniowa lub podwieczorkowa... 118

Składniki: drożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 3/4 kostki, mąka tortowa 3/4 kg, sól - szczypta, rodzynki 1/2 szklanki, kruszonka - w opisie

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowa granola piernikowa, z jabłkiem lub pomarańczą. 129

Elizabeth, którą odkryłam w USA, ale która niestety jest masakrycznie droga i ciężko dostępna w Europie, więc staram się nie pamiętać o jej istnieniu ; )). Zaczęłam więc kombinować z granolami domowymi. I tak już zostało. Dzisiaj nie kupuję granoli w ogóle. Nawet gdy robię zakupy na iherb, amerykańskiej stronie ze zdrową żywnością/kosmetykami, granola w ogóle mnie nie pociąga – to chyba(...)karobowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie, brazylijskie i laskowe) 1 czubata łyżka solonego masła orzechowego 1 średnie jabłko lub 1/3 obranej, słodkiej pomarańczy opcjonalnie parę kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do 110C. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut

Fill The Bowl
PĄCZKI TRADYCYJNE 165

usmażenia tych cudnych w smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką i przepis nigdy mnie nie zawiódł - pączki udają się zawsze i są przepyszne. Swoje pączki nadziewam zawsze po usmażeniu, ale w przepisie(...)świeżych 100-150 g cukru (użyłam 120 g) 500 ml mleka (użyłam letniego) 6 żółtek 1 cale jajko 5-6 łyżek oleju lub 100 g roztopionego masła (użyłam masła) pól laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Pide z mięsem mielonym. 139

minced meat. Tureckie pide to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki  18cm są bardzo poręczne w jedzeniu. Składniki  -  4 sztuki. Ciasto. 225g mąki pszennej 10g drożdży 1/4 łyżeczki cukru 60ml letniej wody 1 łyżka oleju(...)posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować  4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 151

Czosnek niedźwiedzi to jedna z najzdrowszych nowalijek, jaką obdarzyła nas natura. Jest rośliną sezonową, więc warto poszaleć w kuchni póki jest okazja. Co prawda bardziej zapobiegliwi

mojewypiekiinietylko
Fale dunaju 142

Od dawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta...i zawsze coś stało na przeszkodzie..ale skoro dostałam wiśnie od Rolnika ..nie było innego wyjścia ..jak tylko

Moje domowe kucharzenie
Maślane croissanty 158

Ciepłe croissanty na śniadanie, kolację... Uwielbiam, najlepsze w dniu upieczenia, chrupka skórka i miękki środek. Na drugi dzień robią się gumowe, ale też są smaczne. Zachodu

Malinowe Pocałunki
CHLEB MAŚLANKOWY Z CZARNUSZKĄ 147

Świeżutki, pachnący, chrupiący i jeszcze ciepły chlebek...któż tego nie lubi? A do tego jeszcze domowy...to już pełnia szczęścia :-) Zakochałam się w pieczeniu chleba, sprawia mi to ogromną radość. Uwielbiam patrzeć jak się piecze i rośnie w piekarniku, a do tego ten zapach unoszący się w całym domu...Bajka!  Zawsze uważałam, że upieczenie chleba w domu jest skomplikowane(...)pszennej razowej 300-350 g mąki pszennej chlebowej 25 g świeżych drożdży 130 ml ciepłej wody 300 ml maślanki 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miękkiego masła 2-3 łyżki czarnuszki Wykonanie: Rozkruszone drożdże mieszamy w misce z ciepłą wodą, cukrem oraz 2 łyżkami mąki pszennej razowej. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu

Kuchnia MagdaLeny
Tarta biszkoptowa z chia i wiśniami 186

Delikatna, biszkoptowa tarta z kremem i nasionami chia. A na wierzch wykorzystałam wiśnie  w syropie z domowej spiżarni;) Pomysł zaczerpnięty z bloga wspaniałej blogerki kulinarnej Małgosi  Gotowanie i blogowanie.  Polecam Wam serdecznie. Ps.A wiecie że w jakieś 40 minut macie gotowe ciasto? Nawet niezapowiedzianych gości możesz zaskoczyć;) Składniki:  biszkoptowy spód: 2 jajka 4 łyżki cukru(...)uzyskania gładkiej masy, następnie żółtka, miksujemy. Mąki przesiewamy z proszkiem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wlewamy do foremki na tartę,wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez 15 minut  do tzw suchego patyczka. Studzimy w zimnym miejscu. Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę

Życie zaczyna się w kuchni
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 189

białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy wymieszać składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE(...)mikserem na wolnych obrotach. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, aby dotykała kremu, odstawić do całkowitego ostygnięcia, a potem do lodówki. WARSTWA MALINOWA: 350 ml musu z malin (użyłam domowej roboty) 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Żelatynę zalałam zimną wodą. Mus podgrzałam w rondelku. Po napęcznieniu żelatyny podgrzałam ją lekko w mikrofalówce i dodałam do ciepłego

Blondynka Gotuje
ciasto z masą serową 261

składniki na 1 biszkopt kakaowy: (pieczemy dwa takie same) 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia