Lubię takie wspólne wirtualne spotkania w kuchni z innymi blogerami, blogerkami..Tym razem dołączyłam do wspólnego pieczenia ciasta, które zorganizowała Agnieszka. Ciasto proste i
Moje domowe kucharzenieBardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest. Inspiracją do tego pasztetu był pasztet przygotowany kiedyś przez Lulu. Ponadto chciałam sprawdzić jak będzie się sprawował mój nowy robot kuchenny MRK-05 , zwłaszcza, że ścieranie selera na tarce nie należy do moich ulubionych czynności. Postanowiłam też lekko zblendować pasztet przed upieczeniem(...)smaku, lekko pikantny i łatwy do krojenia. Składniki 1 średni seler (ok 50 dkg) 1 średnia marchewka 2-3 ząbki czosnku 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasta, mimo, że nie są one mocno wyczuwalne. Dodatkowym walorem smakowym jest tutaj kruszonka ❤, którą ja osobiście uwielbiam! Oczywiście babkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki. Smak ciasta na pewno na tym nie ucierpi 😉 Składniki(...)mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. W 3 częściach dodajemy ją do masy jajecznej, nie przerywając ubijania. Do gotowej masy dodajemy płatki migdałów. Mieszamy całość łyżką. Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka
Walijskie PichcenieJakie jest Wasze ulubione śniadanie ? Ja uwielbiam takie weekendowe, kiedy mamy więcej czasu dla siebie, nie pędzimy do pracy i możemy sobie pozwolić na to, żeby wspólnie usiąść przy domowym stole. Wtedy stery w kuchni przejmuje mój mąż, a jego specjalność to jajecznice. Tym razem na niedzielne śniadanie zaserwował nam coś innego niż zawsze. Oto jajecznica z papryką(...)koszulce z bobem Jajecznica z czerwoną papryką Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże wiejskie jajka 1 łyżka pasty z czerwonej papryki 1/2 szalotki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło. Szalotkę kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni. Następnie dodajemy pastę i smażymy przez chwilę. Jajka rozkłócamy w szklance, wylewamy
Kulinarne przygody GatityKażdy uwielbia galaretki w czekoladzie – a zwłaszcza takie, które można przyrządzić samemu! Wystarczy tylko czekolada (u mnie gorzka) i wybrana galaretka (najlepiej z agarem). Moje
Via GustoPiątek w końcu :-). Ja jakaś zmęczona tym tygodniem, ta pogoda raz taka, raz taka i człowiek nie może nadążyć. Ostatnio robiłam domowy pasztet. Zainspirowała mnie książka, która kończę czytać, recenzję przedstawię Wam niedługo. Zrobiłam go bardziej po swojemu, ale z dodatkiem czarnuszki i suszonych pomidorów wyszedł po prostu pyszny. Ostatnimi czasy ograniczyliśmy kupowanie wędlin w sklepie i tworzymy coś swojego(...)garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę. Po przemieleniu
kruche babeczkiWeekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie , tym razem to Dorotka zaproponowała zawijaski czosnkowe z przepisu Iwony ..wahałam się ..upiec czy nie upiec..mhm..no i
Moje domowe kucharzenieMasa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą
Kuchnia z widokiem na ogródUfff wolny weekend! Nareszcie! Ten tydzień dał mi się we znaki. W pracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w
SMYKWKUCHNIWitajcie :) Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci
vegetanienikt inny... Dość ! Daj sobie chwilę wytchnienia, nie goń, przystopuj. Pomyśl ... o sobie. Ty też potrzebujesz odpoczynku. Pamiętaj, Twój organizm to nie maszyna. Na co dzień, gdy obowiązki domowe i praca wypełniają Ci godziny, gdy czas goni jak szalony, a zadań ciągle przybywa staraj się znaleźć choć chwilkę. Może rano, wstaniesz tylko 15 minut wcześniej. Zdążysz spokojnie wypić kawę, przygotujesz(...)Jako dodatek świeże lub mrożone owoce. Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą ! Bo śniadanie to nie tylko obowiązek, śniadanie to przyjemność. Składniki: 1 szklanka płatków pszennych Lubella 50 g masła 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki kakao 120 g jogurtu greckiego 2 pełne łyżki nasion chia dowolne owoce lub mus owocowy Wykonanie: Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut
kolorowotorcikowoSernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! Sernik na zimno z porzeczkami. Uwielbiam serniki, ale te pieczone częściej opadają niż rosną, w moim obecnym piekarniku
Kuchnia na wzgórzuBuraczki do obiadu jemy bardzo często, nie tylko ćwikłę , również w innej wersji. Dzięki jogurtowi naturalnemu są lekkie, bardzo smaczne. Kupuję już ugotowane buraki, które można
NA MOIM TALERZUCebularze to pyszny przysmak lubelski. Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę
Walijskie PichcenieCzy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak
Kuchnia Łukasza