Oto dowód na to, że wielkanocne wypieki można przygotować w zdrowszej wersji - na mące jaglanej, bez glutenu. O właściwościach kaszy jaglanej (z której mąka powstaje) wspominałam
Domowa Cookierenka AgiWybór domowego deseru nie jest łatwe, zwłaszcza, gdy właściwie każdy z domowników ma swoje indywidualne upodobania. Dzisiaj miałam dość zajęty dzień, w sumie przy małym dziecku rzadko bywa inaczej, na szczęście są to miłe obowiązki, które dają radość. Rzadko robię ciastka, tak na prawdę zawsze robiłam tylko kruche ciasteczka, więc postanowiłam to dzisiaj zmienić. Uwielbiam sklepowe pieguski, zawsze jedna paczka(...)zostaje pochłonięta w błyskawicznym tempie. Postanowiłam dzisiaj sama wykonać takie przysmaki. Powiem szczerze, że wyszły przepysznie. Składniki: - 250 g masła; - szklanka cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 2 jajka; - 6 łyżek mleka; - 45 dag mąki; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 25 dag czekolady gorzkiej; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać cukier wanilinowy. Roztrzepać jajka z mlekiem. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka
dom-agi.plwyrobu domowego sera topionego konieczny jest twaróg wiejski, niepasteryzowany!. Czas dojrzewania sera to 4-5 dni, ważne jest aby w domu było ciepło, bo bakterie mogą szybciej zadziałać. Aby wspomóc proces zgliwienia sera można użyć niewielkiej ilości sody oczyszczonej, co znacznie przyspieszy proces rozkładu sera. Zgliwiały ser jest ciągnący i łatwo się rozpada, ma bardzo intensywny zapach. Składniki(...)sera białego wiejskiego 2 jaja 3 łyżeczki kminku 1 płaska łyżeczka soli 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki masła Ser można doprawić ziołami, papryką słodką lub ostrą, czosnkiem , chili lub pieprzem. Po przyprawy warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Twaróg pokruszyć, posypać sodą, wymieszać. Wierzch naczynia przykryć ścierką lub gazą aby dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe
Apetyczna babeczkagrzybów, ale żeby aż tak? ;-) Dodatek suszonych pomidorów orzeźwia danie. Same grzyby są pyszne, aromatyczne w idealny sposób wysuszone, bo zachowały pełnię smaku. Trudno osiągnąć to w warunkach domowych, susząc grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć w daniu, polecam! :-) Jeśli dodamy mięso (schab, filet z kurczaka/indyka), mamy pełnowartościowy obiad. Ja pęczotto potraktowałam jako dodatek do pieczonego mięsa. Aparat(...)czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę!) i kroimy na drobne kawałki. 2. Cebulę i pomidory
Szefowa kuchniNie zawsze pizza musi być na drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście. Spód jest cienki, lekko chrupiący i
Walijskie Pichcenieśniadanie do naleśników, na kolację do kanapek i do babeczek, do których podaje przepis pod spodem. 4. Ostry zielony pomidor, na zapach już czuję, że będzie idealna pizza domowa. Będę robił w poniedziałek, więc wtedy wrzucę Wam przepis:) 5. Śliwki wędzone z pestką. 6. Naturalny miód lipowy, póki co do herbatki idealny, ale napewno coś będe na nim eksperymentował może(...)kolejną. a tutaj podaję przepis na babeczki z Gryszczeniówką: Składniki; Cukier 1/2 szklanki mąka 1 szklanka proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki mleko 3/4 szklanki jajka 2 sztuki masło 100 gr cukier wanilinowy 1 łyżeczka 1. Roztapiamy masło w garnku wyłączamy gaz, dodajemy mleka, jajka i mieszamy trzepaczką. 2. W misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, proszek do pieczenia
pichcisztoprosze na chwile wrocilo lato. Przez minione dwa dni delektowalam sie sloncem i ladna pogoda. Wyletnilam tez domowe menu.Jednak dzis podobnie jak przed tygodniem obudzila mnie iscie jesienna aura. Na szalejace wichury i ulewne deszcze najlepsza bylaby goraca czekolada, ale ja postawilam na inny, rowniez goracy napoj. Jego letnia, delikatna won powoli rozchodzila sie po kuchni i poprawiala humor."Krem(...)ogorek okolo 200g 50g serka topionego 750ml bulionu warzywnego 1 lyzka masla 1 lyzka maki sol, pieprz do smaku garsc posiekanego koperku wykonanie:Do goracego bulionu wrzucamy serek topiony, maslo i make. Mieszamy az sie wszystko rozpusci. Dokladamy pokrojonego na kawalki ogorka. Wszystko miksujemy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem.Podajemy na cieplo.Smacznego
Przysmaki Karolki..."Najlepsza babka,..."... puszysta, wilgotna, bardzo smaczna , taki był opis na fb. Postanowiłem sprawdzić czy tak jest i upiekłem podobną , wg przepisu Anny Mulczyńskiej. Dziękuję Aniu! ... tak
chleba naszegoSkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 1
Ciastka - domowe słodkościPyszne tosty z cynamonem...z chleba dyniowego..polane pysznym syropem klonowym..który można kupić w Anielskich Przysmakach..Musicie zajrzeć tam koniecznie...bo znów jest promocja..Przy
Moje domowe kucharzeniecukru trzcinowego 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 cm kawałek świeżego startego imbiru 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 2 łyżki miodu dodatkowo: 4 gruszki cukier puder do posypania Przygotowanie: Na początek powinniśmy przygotować sobie 2 miski ;) W jednej łączymy mokre składniki(...)cukier, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, kakao. Mieszamy. A następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Również za pomocą rózgi. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Zewnętrzną stronę gruszki możemy ponacinać. U mnie nie widać nacięcia dlatego że moje gruszki
Życie zaczyna się w kuchniwigilijnym stole prezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej granoli, a wierzch udekorowałam zawijasami z dżemu z czerwonych pomarańczy. Wyszło bardzo aromatycznie, a barwa kusi ogromnie. Sernik wyszedł kremowy, dość ciężki i sycący; niestety: spód, na początku chrupiący(...)ochotę na więcej. To jak, skusicie się...? Sernik dyniowo-pomarańczowy na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 175 g granoli dyniowo-pomarańczowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 2 jajka 250 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 65 g cukru 150 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto zrobione na wzór popularnego deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKilka dni temu przywiozłam z Tatr świeżą pyszną bryndzę. Uwielbiam bryndzę, ale niestety te sklepowe są kiepskie- mają tylko około 5% owczego sera. Ta kupiona w
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś tą 10-tkę zamyka przepis na pieczoną ricottę . Znalazłam go podczas rytualnego wieczornego wertowania po książkach kucharskich. Tym razem wybrałam zapomniany od co najmniej roku tytuł "Przyjęcia domowe". Ale ja lubię takie "zaniedbanie". Każdy powrót do takiej książki jest jakbym miała ją w rękach po raz pierwszy. Odkrycie przepisu na pieczoną ricottę z pieczonymi pomidorami było jak strzał(...)być podane jako przekąska, lunch, część lekkiej kolacji. Idealne na zakończenie lata! PIECZONA RICOTTA Z POMIDORAMI /na 2 porcje/ 500 g ricotty 2 białka oliwa z oliwek masło do wysmarowania formy sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku świeże lub suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) 3-4 pomidory Ricottę przełożyć do sitka, wstawić go do miski, nakryć i odstawić
KUCHARNIA