Delikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :) Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia . Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 100g mąki żytniej(...)razowej - typ 2000 pelnoziarnista 3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych 200g maślanki 1/2 szkl.wody - ciepłej 2 łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżeczki soli - płaskie 2 łyżki oliwy masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać
Grunt to przepis!pracy. Ciastka są idealne na piknik, zieloną trawkę lub do zabrania dla dzieci na plac zabaw. Są lekko słodkie i kwaskowate w smaku dzięki niewielkiej ilości cukru i dodatkowi maślanki. Składniki (na 16 ciastek): 2 szklanki (po 250 ml) mąki pszennej typ 480 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru szczypta soli ok. 50 g zimnego masła małe jajko(...)maślanki naturalnej 1/3 szklanki rodzynków wrzątek Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rodzynki zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić. Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Jajko roztrzepać w maślance. Masło pokroić w kostkę i dodać do suchych składników. Wyrobić ciasto ręką, stopniowo dolewając maślankę z jajkiem. Zostawić ciut płynu do posmarowania ciastek. Pod koniec
Weekendy w domu i ogrodzieLekkie, delikatne ciasto na maślance z dodatkiem świeżych owoców - u mnie brzoskwini. Niedawno wypróbowałam ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką , a teraz z innego przepisu to z brzoskwiniami i wiem już na pewno, że wypieki na maślance smakują nam dużo bardziej niż na jogurcie - są lżejsze, bardziej puszyste i dla mnie smaczniejsze. Polecam bo nie dość że robi się(...)jest na prawdę pyszne! SKŁADNIKI: (duża forma keksowa ok 17x30, ale może być też 23x23 albo tortownica 26 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg brzoskwiń (lub innych owoców albo ich mieszanki) 5-10 dag czekolady do ozdoby 1. Jajka utrzeć
Kto ugości moich gości?Piszę to przy okazji każdej zupy, więc teraz też nie może tego zabraknąć: Uwielbiam zupy! Wszelakie :) A tym razem zupa wyjątkowa: zrobiona z maślanki. Nie sądziłem, że maślanka nadaje się do spożywania na ciepło, raczej nigdy nie mieściło się to w kanonie mojego smaku. Ale gdybyśmy robili tylko rzeczy, które znamy i lubimy to do dzisiaj pewnie w jaskiniach byśmy(...)teraz dzięki pomysłowi i odwadze Madzi mogłem zrobić maślankową zupę, na którą w normalnych okolicznościach bałbym się spojrzeć. Ale siła wyższa była, bo mieliśmy w lodówce 3 litry maślanki i trzeba było jakoś ją spożytkować. Litr wypiłem, ale więcej się nie da :) Madzia więc poszperała w internecie i na blogu o bardzo smacznej nazwie Mniam-Mniam znalazła zupę maślankową
Marder&Marder ManufactureSkładniki: (na 2 średnie porcje) 250-300 ml schłodzonej maślanki, najlepiej by w składzie nie miała mleka w proszku- sprawdź na skład opakowania, kupując produkt. Maślanka zawierająca w składzie mleko w proszku jest bardziej kaloryczna i traci swoje bogate wartości odżywcze; po 10-20 sztuk orzechów laskowych kilka sztuk rodzynek po około 5-10 sztuk kilka sztuk żurawiny suszonej(...)naturalnego- uwaga na sklepowe wersje które często nie maja nic wspólnego z miodem a jest to tylko i wyłącznie cukier. czytajmy więc etykietę. Przygotowanie: 1. Do szklaneczki, kubeczka wlać maślankę, opcjonalnie wymieszać ją z miodem naturalnym 2. Wymieszać wszystkie sypkie składniki i bakalie 3. Nakładać mieszaknę musli na wierzch maślanki 4. Podczas jedzenia wymieszać musli z maślanką. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinypewnością dam radę. A póki co zapraszam Was na wyjątkowo pyszne scones, które znalazłam na blogu Ósmy kolor tęczy , i musiałam wypróbować przepis czym prędzej. W składzie pojawia się maślanka, i muszę przyznać, że to właśnie jej resztki w lodówce połączone z chęcią na pyszne śniadanie skłoniły mnie do natychmiastowego sięgnięcia po ten właśnie przepis. Od siebie dodałam maliny(...)trzeba. Mały problem sprawiło mi klejące ciasto. Przekładanie trójkątów z jednego miejsca w drugie nie jest proste, ale możliwe. A smak... Wynagrodzi wszelkie trudy. Polecam Wam ogromnie. Scones na maślance z malinami i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 sztuk) 250 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję). Skutkiem ubocznym było barwienie na malinowy kolor, dlatego aby przyciemnić barwę dodawano do ciasta kakao. Kakao, reagujące z octem i maślanką, jeszcze wzmacniało barwę – choć dopiero w czasach chemicznych barwników uzyskano naprawdę wyrazistą czerwień. Czerwony tort był piękny i stał się bardzo popularny. Odróżnia się od innych nie tylko kolorem(...)także składem: w red velvet muszą znaleźć się maślanka, ocet oraz kakao. Charakterystyczna jest także masa ze słonego serka. Ja mam bardzo miłe wspomnienia z tym tortem – celebrowałam nim kilka lat temu obronę magisterki z wyróżnieniem. Teraz przygotowałam go na Dzień Mamy. Tort Red Velvet – ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej (niepełne 3 szklanki) 220 g drobnego cukru
Poezja smakuPierwsze, polskie truskawki kupiłam wczoraj, do spróbowania. Nie zapomniałam także o kartoniku maślanki i bananach, które były w doskonałej cenie. Wróciłam do domu i podzieliłam owoce na trzy porcje, w każdej znalazły się kawałki banana i po kilka truskawek, włożyłam do zamrażarki, a gdy tylko mam ochotę na coś pysznie orzeźwiającego i owocowego zabieram się za koktajl. Na zdrowie(...)blogu znajdziecie również inne, owocowe koktajle: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowo-bananowy z miodem na maślance Składniki 2 szklanki maślanki 1 banan garść truskawek miód do smaku Przygotowanie: Umyte truskawki obieramy z szypułek, banana obieramy i kroimy na kawałki. Do blendera kielichowego wkładamy owoce
Moja smaczna kuchniadostanie dobrej, wiejskiej śmietany nie jest w mieście takie proste. Ale kiedy już się udało to zrobiłam pachnące, prawdziwe masło a przy okazji zostało mi ok. 1 litra świeżutkiej maślanki. Maślanka zawiera dużo lecytyny, białka i soli mineralnych. Zawiera także kwas mlekowy, który reguluje proces trawienia wspomagając wydzielanie kwasów żołądkowych. Na pewno warto włączyć ją do swojej diety a jeśli(...)dodatek mamy ją jako bonus przy własnej produkcji masła to przecież grzechem byłoby nie wykorzystać. Maślankę można wypić samą albo może być bazą do koktajli i napoi orzeźwiających. Można miksować ją z różnymi warzywami i owocami. Kupując maślankę w sklepie zwróćcie uwagę na jej skład - żeby być produktem w pełni naturalnym i zdrowym nie powinna zawierać mleka w proszku. Spróbujcie
Smaczna Pyzapółce miałem trochę mąki gryczanej, która powoli zbliżała się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu(...)Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#27) . Składniki (na 9 bułek): 320 g mąki pszennej chlebowej 120 g mąki gryczanej 250 g maślanki (lub kefiru) 20 g świeżych drożdży 30 g melasy 12 g cukru 30 g masła 5 g soli 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek biały sezam
Grahamka, weka i kajzerkałyżki cukru2 duże jajka, lekko rozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego + trochę do smarowania patelniPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza(...)oczyszczonej 1 łyżka cukruszczypta soli1 szklanka maślanki1 jajko2 łyżki rozpuszczonego masłaPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól. W 2 misce rozbij delikatnie jajko, dodaj maślankę i ostudzone masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę. Patelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe
Gotowanie to kochanieSkładniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty na biszkopty rozsypać obrane porzeczki(...)wlać agrestową maślankę, schować do lodówki do stężenia galaretkę truskawkową rozmieszać w szklance gorącej wody i letnią wlać do 250 ml zimnej maślanki truskawkowej i wymieszać rozsypać porzeczki i wlać na stężałą wcześniej maślankę agrestową, schować do lodówki do stężenia następnie rozmieszać galaretkę pomarańczową w 450 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia porzeczki rozsypać i wlać tężejącą galaretkę
W Mojej Kuchni Lubiępysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:)Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej nie przypuszczałam, że kruche ciasto bez jajka może się udać, więc jest to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ciasto jest bardzo kruche i doskonale utrzymuje nadzienie. Wskazówki do przepisu(...)smarowane są jajkiem. Ale pomyślałam sobie - skoro nie używam jajka do ciasta, to po co mam je marnować na smarowanie brzegów? I tu wpadłam na przewrotny pomysł posmarowania go maślanką, który okazał się udany - ciasto ładnie się zezłociło. Galette pomidorowo - bazyliowe - Przepis przepis inspirowany blogiem Two Peas & Their Podna 2 porcje obiadowe (w oryginale mamy 6-8 porcji
Chilli Czosnek i Oliwakrwi. Dzięki dużej zawartości błonnika pomagają usuwać toksyny, zadbają także o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Dzisiejszy koktajl to smaczna propozycja na letnie śniadanie. Jagody w połączeniu z maślanką smakują genialnie. Schłodzona maślanka latem smakuje najlepiej, a koktajlowi dodaje niezłego pazura. Banan zadba o sporą dawkę potasu i aksamitną konsystencję. Objętość koktajlu zwiększa dodatek melona kantalupa. Można go zastąpić gruszką(...)Polecam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: kubek jagód - około 200 g 1 banan 150 ml maślanki 1/4 melona kanlatupa/gruszka 2 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać. Obranego banana pokroić w plasterki. Obrać melona, pokroić w kostkę. Imbir obrać zs skórki i rozdrobnić przygotowane owoce umieścić w kielichu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ilość: 9 sztuk Czas przygotowania: 25 min Składniki: – 2,5 szklanki mąki pszennej – 170 g maślanki lub jogurtu greckiego – 1 jajko – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 70 g masła – 5 łyżeczek ksylitolu – 1 garść suszonej żurawiny – 1 szczypta soli himalajskiej – 2 łyżki maślanki lub jogurtu do posmarowania bułeczek z wierzchu Przygotowanie(...)Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Zostawiamy 2 łyżki maślanki/jogurtu do posmarowania bułeczek. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. 3. Oprószamy dłonie mąką i z kawałka ciasta wyrabiamy dowolnej wielkości bułeczki. 4. Tak wyrobione bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Wierzch każdej bułeczki smarujemy maślanką/jogurtem greckim. 6. Pieczemy ok 12-14 minut
Podwójnaporcja