Milion dobrych bakterii w owocowym wydaniu - wymarzony napój na ochłodę w gorące popołudnie latem. Mój związek z maślanką przerodził się ostatnio w namiętny i żarliwy romans :) Od czasu jak zdrowotne przesłanki zmusiły mnie do baczniejszego przyglądania się co jem, maślanka bryluje w moim jadłospisie. Nie muszę tu chyba zbyt mocno wychwalać zalet picia maślanki i innych mlecznych napojów fermentowanych(...)czyli bogatych w prozdrowotne bakterie kwasu mlekowego - do zadań specjalnych, jak to nazywam ;) Maślanka dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, reguluje trawienie, generalnie korzystnie wpływa na zdrowie - a co jest z tym nierozerwalnie połączone, również i na urodę i stan skóry :)Drogocenną zaletą maślanki, zwłaszcza dla dbających o linię, jest jej niskokaloryczność - maślanka
Grunt to przepis!Bardzo dawno temu, bo jeszcze w październiku, kupiłam maślankę do babeczek. Oczywiście kartonik ma litr, mniejszych ilości maślanki nikt przecież nie potrzebuje. A ja babeczek zrobiłam dziewięć, i zużyłam płynu dokładnie sto dwadzieścia pięć mililitrów. Hmm... I co począć z pozostałymi osiemset siedemdziesięcioma pięcioma...? Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie piekę tak popularnych babek na maślance czy jogurtach. Często(...)podejmowania kolejnych prób. I choć babeczki zasmakowały mi ogromnie, jakoś nie było okazji, żeby je powtórzyć.Regularnie za to piekę chleb, stwierdziłam więc, że przepis na taki na maślance też się musi gdzieś znaleźć. Nie szukałam długo - już w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener znalazłam taki najprostszy. Przygotowania nie trwają długo, i następnego ranka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMUSZĘ mieć coś słodkiego pod ręką. Tak już mam i czasem nad tym ubolewam ;) ale tylko czasem ;)))Aby połączyć chęć na słodkie z lekkością lata przygotowuję galaretkę z maślanką i owocami. Proste, smaczne i orzeźwiające. Chcecie spróbować?Składniki deseru ze zdjęć:2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao,1 galaretka cytrynowa (obojętnie jakiej firmy),ok. 400 ml. maślanki,cukier(...)formie wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła.Drugą niebieską galaretkę przygotować w połowie wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy zacznie zastygać wlać do niej maślankę i zmiksować. Można dodać odrobinę cukru, jeśli będzie zbyt kwaśna. Tak przygotowaną nałożyć do szklanek na stężałą niebieską galaretkę. Cytrynową galaretkę przygotować według przepisu, wystudzić i odstawić do pełnego stężenia
Codzienna kuchnia niecodziennaZnalazłam w sieci przepis. Na chleb. Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników. Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko. Przetestowałam. I jestem zachwycona. To najlepszy chleb jaki w życiu miałam okazję jeść. Oczywiście, kombinuję z różną mąką, dodatkami. Zawsze wychodzi coś zupełnie nieoczekiwanego, a pysznego. Ważne, aby maślanka była bardzo ciepła, ale nie gorąca(...)foremki. Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze, ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g). DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej 1 litr maślanki 1 kostka drożdży (100g) 2 łyżeczki soli Maślankę podgrzewam do ok. 45-50 stopni. W szklance ciepłej maślanki rozrabiam drożdże. Mąkę
W kuchni Karmel-itkiByła w domu maślanka i to dobra bo "od chłopa" , ale powodzenia jakoś nie miała. A ponieważ ostatnio serki białe produkujemy, więc i maślanka została na serek zamieniona. Jak zwykle, na wypadek wszelki, w internecie poszukałam i instrukcję znalazłam tutajskładniki1 litr maślankiprzygotowanieMaślankę wlać(...)garnka i podgrzewać, aż osiągnie 70 stopni. Maślanka się rozwarstwi.Nie wolno dopuścić do wrzenia. Garnek zdjąć z palnika, przykryć i ostudzić zawartość do temperatury pokojowej.Wystudzoną, rozwarstwioną maślankę, przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczką. Pozostawić do ocieknięcia, najlepiej na całą noc.Z 1 litra maślanki
Stare GaryCóż, sezon na rabarbar trwa, więc też postanowiłam wypróbować kilka nowych przepisów na ciasto z rabarbarem. W ostatni weekend przygotowałam pyszne ciasto na maślance z rabarbarem i tartę. Ciasto na maślance robiłam już 2 razy, bo należy ono do fantastycznej kategorii „proste i pyszne”, a tartę będę robiła drugi raz w ten weekend, bo za pierwszym razem(...)zdążyłam zrobić zdjęć…;) Ciasto z rabarbarem na maślance jest bardzo delikatne, a kwaskowy rabarbar bardzo to podkreśla. Mam również ochotę wypróbować ten przepis z dodatkiem truskawek lub śliwek ale nie wiem czy się zdecyduję… bo z rabarbarem jest takie dobre…:) Nie można mieć wszystkiego ;)! Na najbliższy weekend – jeszcze wczoraj – prognozy podawały słońce od piątku
UgotujmyTo.plwilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras. *Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką. Szarlotka z maślanką Drukuj przepis Składniki 3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki straciatella 0,5 szkl oleju(...)jabłka cukier puder cynamon listonic_name = "Szarlotka z maślanką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki straciatella 0,5 szkl oleju 2-3 jabłka cukier puder cynamon " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ponacinać
CoolinarniePLZostała mi maślanka, a ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, wolę każdego dnia iść do sklepu, kupić trochę, niż później wyrzucać niezjedzone, stare, bo się zepsuło. Nabiał u nas idzie w ogromnej ilości, mleko, jogurty, kefiry i maślanka. Kupiłam duże opakowanie, sporo wypiliśmy, ale trochę zostało i co zrobić, żeby się nie zepsuła. Niedziela popołudniu, szukać się nie chce(...)składniki każdy w domu ma i tak wpadłam na pomysł, żeby upiec murzynek na maślance. Wyszedł pyszny, miękki, oblany czekoladą i posypany cukrową posypką. Wyjadany jeszcze ciepły, więc zdjęcia robione na szybko, zanim zniknął, a zniknął błyskawicznie, jak dla mnie domowe ciasto zastępuje większość słodyczy. No oczywiście czekolada, jest produktem, bez którego również nie umiałabym żyć. Murzynek na maślance
dom-agi.plMiałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać. Dawno nie jadłam bagietek, a miałam na nie straszną ochotę. Postanowiłam więc wyszukać przepis na bagietkę, w której w skład wchodzi maślanka. Tak właśnie trafiłam do Evenki . Wyczytałam, że ta bagietka zawsze się udaje(...)bagietki jestem zadowolona z efektu. Oczywiście najsmaczniejsza jeszcze ciepła. Moja mała córeczka zajadała się nią ze smakiem krusząc wokół. Składniki (cytuję): - 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) - 400 ml maślanki - 30 g drożdży świeżych (dałam 3 płaskie łyżeczki suszonych) - 2 płaskie łyżeczki soli Wykonanie (cytuję): Drożdże rozpuścić z pięcioma łyżkami ciepłej maślanki i dwiema łyżkami mąki , zostawić na 15 minut
dom-agi.plprzepis na ciasto na maślance z owocami przygotowuje się bardzo prosto, tak jak na muffiny… trzeba tylko wymieszać składniki do połączenia, bo inaczej może się okazać, że po upieczeniu powstanie nam zakalec. Przepis znalazłam na blogu Moniki, ale ciasto piekły wcześniej również Smaczna Pyza i Margarytka. Trochę poczytałam porad na tych blogach, bo podobno często ludziom wychodzi zakalec(...)wylaniu na blaszkę wstawić do gorącego piekarnika. To chyba najważniejsze rady dotyczące tego ciasta… Jeśli się do nich zastosujecie to upiecze się Wam pyszne i wilgotne ciasto na maślance… z brzoskwiniami albo innymi ulubionymi owocami… Zapraszam Ciasto na maślance z brzoskwiniamiSkładniki:350 g mąki pszennejszczypta soli1 szklanka maślanki (250 ml)1/2 szklanki cukru (125g)2 łyżki cukru
UgotujmyTo.plChleb razowy na maślance...Złocista, chrupiąca skórka.Miękkie, pełne ziaren wnętrze.I piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po domu.Smacznego! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki pszennej;50 g świeżych drożdży;500 ml maślanki naturalnej;1 łyżeczka soli;2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku;3 łyżki ziaren sezamu.Sposób przygotowania:Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie(...)stopni).W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po upływie tego czasu, z wyrośniętego
Gospodyni MiejskaPisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę kolejne z nią ciasta. Ostatnio tak się jednak złożyło, że w domu była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta(...)dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej...Chleb na maślance z mozzarelląSkładniki:(na keksówkę 30x10cm)500 g mąki pszennej500 ml maślanki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli125 g mozzarelli w kulcedodatkowo:15 g ziaren słonecznika2 łyżki wodyMąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Puchate naleśniki na maślance to idealny pomysł na śniadanie. Wypatrzyłam je u Ewy na jej blogu Around the flavors i troszeczkę zmodyfikowałam. Puchate placuszki z nutellą i bananami lub z dżemem wiśniowym smakują obłędnie :) Składniki: 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 200g) 3 płaskie łyżeczki cukru zwykłego 16g cukru wanilinowego szczypta soli 2 płaskie łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1,5 szklanki maślanki 2 łyżki oleju 1 małe jajko Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem od pieczenia. Następnie dodać cukier zwykły, wanilinowy i szczyptę soli. W drugiej misce połączyć ze sobą maślankę, olej i roztrzepane jajko. Kolejno połączyć ze sobą składniki „mokre” z „suchymi”, dokładnie wymieszać do połączenia się
Kulinarne PrzebojeCiasto z maślanką to jest bardzo proste w zrobieniu, wystarczy wszystko razem wymieszać, dodać owoce, kokos i upiec. Można je zrobić z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :) Składniki(...)jajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 szklanki mąki Dodatkowo: 3 łyżki cukru Około ½ szklanki kokosu (lub więcej) Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki etc. Jajka, cukier, cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy
Smakowy Rajjuż drugi zielony koktajl, który się u Nas pojawia. Pierwszy był tu tydzień temu. Polecamy takie koktajle szczególnie na drugie śniadanie. Są zdrowe, sycące, a w wersji z maślanką czy kefirem na tyle gęste, że można je jeść łyżeczką. Kombinacji koktajlowych smaków jest niezliczona ilość, u Nas dziś połączenie awokado z bananem i kiwi w roli głównej, więc takie(...)dość znane a przez Nas bardzo lubiane. A Wy macie jakieś ulubione połączenia smakowe koktajli?? Zdrowy koktajl na maślance z dodatkiem czarnego sezamu Składniki: 1/2 awokado 1/2 limonki 1 banan 1 kiwi 1/2 pęczka natki pietruszki 250 ml maślanki naturalnej 1 łyżeczka czarnego sezamu Skworcu Przygotowanie: Awokado obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy obranego banana
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki