łyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru 300 ml Whisky masa 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka mleka dodatki 200 g chałwy kakaowej 2 opakowania biszkoptów podłużnych kakao do posypania ok 4 duże łyżki(...)cukrem wanilinowym tak aby powstał syrop, jak ostygnie łączymy z whisky. Poncz dzielimy na 3 części aby nasączyć starannie każdy biszkopt. Masa: Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy śmietan fix i serek mascarpone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżka mleka, na średnik ogniu aby czekolada się delikatnie rozpuszczała i była płynna (pamiętajmy
Niezły Młynekwiększą popularność na świecie. Tą uroczą postacią postanowiłam ozdobić tort dla mojej córci Ozdoby zrobiłam z masy cukrowej , ale równie dobrze można przygotować je z masy marcepanowej . Tort przełożyłam czekoladowym ganache z serkiem mascarpone i świeżymi malinami… Rewelacyjne połączenie. Polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 500 g malin Dekoracja: masa cukrowa barwniki spożywcze Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, żółty barwnik spożywczy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić
Oryginalny smakżółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą masę najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. 4. Do masy z żółtek stopniowo dodawać serek mascarpone, dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubite białka. 5. Biszkopty moczymy w kawie układamy do szklanek albo pucharków, na biszkopty nakładamy masę , i tak na przemian
Dziś Ja gotujeżółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą masę najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. 4. Do masy z żółtek stopniowo dodawać serek mascarpone, dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubite białka. 5. Biszkopty moczymy w kawie układamy do szklanek albo pucharków, na biszkopty nakładamy masę , i tak na przemian
Dziś Ja gotujezielonej herbaty. Do tego masa z sera mascarpone i soczyste truskawki.Ryzyko się opłaciło, a to połączenie okazało się idealnym pomysłem na letni deser. Polecam Wam schłodzić deser przed podaniem.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 3-4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:2 szklanki świeżych truskawek12-16 szt. biszkoptów podłużnych1 saszetka zielonej herbaty500 g serka mascarpone4 żółtka z jajek4 łyżki(...)cukru pudruPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy mocny napar z zielonej herbaty i odstawiamy do wystudzenia.Do miski wbijamy żółtka i dodajemy cukier puder. Ubijamy na jasną kremową masę.Do masy z żółtek dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy ze sobą składniki.Biszkopty pojedynczo zanurzamy w zielonej herbacie i układamy w pucharku do deserów.Następnie dodajemy krem mascarpone. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi truskawkami.Przed
kulinarnyJapudru 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej 3-4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe.Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Dodajemy miękkie masło, likier oraz mleko. Miksujemy do momentu połączenia(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej masy. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki, aromat oraz barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem. Czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki
Mania Gotowaniaduża paczka biszkoptów 0,5 truskawek 200 ml śmietany 30 procent 1 kubeczek serka mascarpone barwnik jadalny Pink cukier puder Wykonanie 2 torebki galaretek rozpuszczam w 500 ml wrzątku i dokładnie mieszam(...)rynienką tak aby galaretka nie przeleciała przez tortownicę i wkładam do lodówki aby galaretka się stężała . Kiedy galaretka tężeje w lodówce ,zaczynam ubijać śmietanę na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie ubita dokładam serek mascarpone i delikatnie wszystko mieszam dodają cukier puder według uznania .Jak już masę mam gotową dzielę na dwie części i do jednej dodaje barwnik jadalny i mieszam
Mój Smakszklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix (opcjonalnie) 1 cukier wanilinowy 250 g serka mascarpone 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek(...)patyczka ok.20-25 minut. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku i lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem. Pod koniec dodać serek mascarpone. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy i dokładnie rozmieszać, wlać całość do masy i krótko miksować. Masę przełożyć na ostudzony biszkopt (najlepiej odwrócić go spodem do góry, tak by nakładac krem
Malinowo w kuchnijest bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być!! Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietany 18%, 100g białej czekolady, 3 łyżki cukru pudru(...)szczypta pomarańczowego barwnika, kapelusze z masy cukrowej. 2 łyżki śmietany zmieszać z połamaną na kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać serek mascarpone, resztę śmietany i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać szczyptę barwnika, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Każdą babeczkę dodatkowo ozdobić cukrowym kapeluszem
Z miłości do słodkościgębie. Tiramisu. Przepis pochodzi od Mistrza Polski Cukiernictwa Pana Pawła Małeckiego. Składniki ( u mnie na formę 24cm x 24cm): - 9 żółtek - 240 g drobnego cukru do wypieków - 750 g serka mascarpone (3 opakowania) - 38 sztuk podłużnych biszkoptów (savoiardi) - ½ szklanki wody (125 ml) - dobre kakao do dekoracji (ciemne) Poncz kawowy: - 250 ml kawy espresso - 60 ml likieru amaretto - 90 g drobnego(...)międzyczasie, gdy gotuje się syrop włączamy mikser i ubijamy same żółtka. Gdy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanych żółtek. Ubijamy do chwili, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Serki mascarpone przekładamy do miski, mieszamy i porcjami dodajemy do ubitej masy – mieszamy łyżką (nie używamy już miksera). Na dno blaszki (lub naczynia żaroodpornego) układamy warstwę biszkoptów nasączonych
mojewypiekiinietylkozaplanować sobie z wyprzedzeniem, ale naprawdę warto. Jest cudownie kremowy, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Inspiracja z Kwestii Smaku. Pysznie polecam! SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2200 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 6 jajek MASA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek około 1/4 szklanki cukru 3 łyżki kisielu truskawkowego(...)dolna bez termoobiegu). Przygotuj tortownicę o średnicy około 30 cm. Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj mascarpone, budyń, cukier i cukier wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych obrotach miksera, a następnie dodawaj kolejno jajko i krótko miksuj – tylko do połączenia składników. Masę wylej na tortownicę i wyrównaj powierzchnię. Na masę serową nakładaj po jednej łyżeczce mus truskawkowy zachowując
Kuchnia bezglutenowapołączenia się składników. Krem czekoladowo wiśniowy: 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości 500 ml kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 5 łyżek przesianego cukru pudru 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W misce na sztywno ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Gdy kremówka będzie gotowa dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy lekko odciśnięte z alkoholu wiśnie, całość mieszamy do połączenia się składników. Spirytus z wiśni można wykorzystać
Krakowskie smaki Aniczekolady białej 1 serek mascarpone 200 g preparowanej pszenicy Ciemna masa 350 ml Śmietany 30 % 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo 250 g herbatników SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na samym początku przygotowuję masę białą. Za pomocą miksera ubijam na sztywno śmietankę. W kąpieli wodnej rozpuszczam białą czekoladę. Do ubitej śmietany dodaję czekoladę, serek oraz preparowaną pszenicę
Gotowanie Patkidodać do masy serowej, wymieszać, dodać jeżyny wymieszać, delikatnie. Masę przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać, wstawić do lodówki, na czas aż masa stężeje, u mnie 30 min. Masa jeżynowa: 250 g serka mascarpone 150 g jeżyn 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie, zależy od słodkości jeżyn, ja nie dodawałam) 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody 100 g jeżyn
moj przepis naczekoladę. Gdy składniki się rozpuszczą całość blendujemy na gładką masę. Dno formy wykładamy warstwą herbatników i przekładamy połową gorącej masy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu. A wam udaje się nie nabałaganić
Słodki Zakątek