mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Duża puszka brzoskwiń (około 400g) Dzień wcześniej: Do garnuszka wlewamy 660ml śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy w kostkę(...)ubijamy mikserem pod koniec dodając żelatynę. Powinien powstać gęsty krem. Odstawiamy go do lodówki. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na niskich obrotach do osiągnięcia jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki. Brzoskwinie wyciągamy z puszki zostawiając sok. Dzielimy je na dwie części. Jedną połowę kroimy w kostkę, a drugą w paski. Przygotowujemy poncz
Kolizje SmakówSkładniki: Spód: ● 1 kubek wiórek kokosowych ● 2 jajka ● 2 łyżki mąki Masa serowa: ● 1 op serka mascarpone ● 1 op serka ricotta ● cukier Mus kokosowy: ● 1 op śmietanki kremówki (30/36%) ● 1 łyżka żelatyny ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą(...)czekoladą Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem ● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru na pianę, dosypujemy wiórki kokosowe i mąkę ● tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy, pieczemy 15 minut ● żelatynę namaczamy w 0,5 puszki mleka kokosowego, odstawiamy ● serki mieszamy ze sobą, dokładamy żółtka i odrobinę cukru i budyń, możemy także dolać
Luźna Kuchniaoleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Masa do uzupełnienia tortu 300 ml śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże(...)obręcz foremki. Ciasto dzielimy na trzy części. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany, cukier puder i serki mascarpone-łączymy. Dekoracja tortu Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy
W kuchennym oknie EwyBiszkopt potrzeba nam: 7 jajek 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150-200 g cukru (kryształ) 2 czubate łyżeczki kakao Na Krem potrzeba nam: 200 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3-6 kostek czekoaldy mlecznej łyżka masła okruchy z wnętrza biszkoptu Na Bezę potrzeba nam: 3 białka 200 g cukru kilka(...)beza jest już wysuszona. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy, roztopioną czekoladę studzimy żeby nie byłą gorąca, wlewamy ją do miski, dodajemy serek mascarpone, miksujemy to razem na gładka masę. W misce ubijamy śmietanę z około 1 łyżką cukru. Dodajemy śmietanę do serka z czekoladą, na koniec wsypujemy do miski okruchy z biszkopta. Delikatnie mieszamy na gładką
Kuba Gotujewanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić Warstwa malinowa(...)lodówki na czas przygotowania kremów. Krem: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia
Czerwień i błękitżółtka pół laski wanilii 20 g mączki kukurydzianej 150 g serka mascarpone Dodatkowo: olej do smażenia (opcjonalnie) cukier do posypania Przygotowanie kremu: 1. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mączkę kukurydzianą 2. Resztę mleka podgrzewamy z laską wanilii 3. W misce miksujemy żółtka z cukrem 4. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mleko z mączką kukurydzianą, cały czas mieszamy(...)dodajemy do podgrzewanego mleka i dalej podgrzewamy cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. 6. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 7. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone i mieszamy na gładką masę. Przygotowanie pączków: 1. Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać łyżkę mąki i zrobić zaczyn. Odstawić do podwojenia objętości. 2. Podwojony zaczyn dodajemy do reszty składników
KreatywnePinygalaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy(...)truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt kakaowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 3. Obie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy
Na Ciasteczkowych Papierachmalakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i mąką a następnie wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę mascarpone: Śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z mielonymi ciasteczkami oreo i przekładamy do naszych obręczy, wierzch dekorujemy ciasteczkiem oreo. Wstawiamy je do lodówki, żeby masa całkowicie
Podróż w kulinariabardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :) Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki(...)wstaw do lodówki. W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem, odstaw do lodówki. W trzeciej misce wymieszaj kawę z alkoholem, przygotuj biszkopty. Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek, na niej
Garniec Magaliebędzie się rozpadał).Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody(tylko do przykrycia) i odstawiamy do napęcznienia.Upieczony rabarbar wyciągamy z piekarnika, dodajemy żelatynę i mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia. MASA ŚMIETANOWA 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% łyżka cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 1 op.śmietan-fix Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry(...)odstawić do napęcznienia.Margarynę,kakao i cukier wrzucić do garnka i zagotować,do gorącej polewy dodać żelatynę i wymieszać aż się rozpuści.Lekko ostudzić i dodać śmietanę,wymieszać.Ciepłą masą polać ciasto.odstawić do stężenia. inspiracja przepisu ze strony klik polewa z przepisu Siostry Anastazji
Anielskie wypiekipokrojonego tortu, szybko został spałaszowany. Jedyną rzeczą, którą zmieniłabym następnym razem to masa śmietanowa tylko na kremówce lub z ubitą kremówką i niewielką ilością mascarpone. Serek mascarpone jest ciężki i po wykończeniu całego tortu masa znacznie obciążyła biszkopty. Z lekką masą na bitej śmietanie nie powinno być tego problemu. Polecam! Tort Barbie Składniki: Na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Do dekoracji: czerwony barwnik spożywczy 300ml śmietanki kremówki
Smak mojej kuchnirzucany, zawsze mi wychodzi i jest bez proszku do pieczenia, więc śmiało częstuje tym ciastem maluchy. Przepis znajdziecie na blogu : tutaj Masa to taki domowy budyń, ale gotowany na śmietance z serkiem mascarpone i dodatkiem brązowego cukru. Świetnie pasuje do słodko kwaskowatych truskawek. Składniki: Biszkopt: tortownica około 21-23 cm 4 jaja 140 g cukru(...)mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Duża blacha prostokątna 6 jaj 210 g cukru 150 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej Masa: porcja odpowiednia do tortownicy( dla biszkoptu prostokątnego zwiększ porcję o połowę.) 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 30 % 1 całe duże jajko 1 żółtko 55 g brązowego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy Dodatkowo: truskawki galaretka truskawkowa
Rusty Forkskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka 150 g cukru 1 laska wanilii 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego kakao do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Napar z kawy mieszamy z likierem kawowym. 250 ml piwa wlewamy(...)dodajemy żółtka. Całość umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i miksujemy na puszystą, jasną masę a następnie odstawiamy do wystudzenia. W następnym naczyniu miksujemy serek mascarpone ze zredukowanym piwem, pozostały piwem oraz masą jajeczną. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i mieszamy. W 6 szklaneczkach rozkładamy połamane biszkopty, polewamy je naparem kawowy. Układamy warstwę bananów, pokrojonych w plastry
Domowy Smak Jedzenianiesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii - 2 jajka - 250 gramów serka mascarpone - 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie Przygotowanie masy serowej: Pistacje miksujemy na mąkę i jeszcze chwilę, aż zacznie się zbijać w grudki, jednak uważamy, żeby nie oddzielił się od nich tłuszcz. Dodajemy(...)mleko. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksujemy do otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany kremówki
Życie zamknięte w smakunadzieję, że z każdym następnym będzie już tylko lepiej :) Składniki: Czekoladowy spód: 3/4 paczki ciastek typu pryncypałki (ja użyłam biedronkowych) 2/5 kostki masła Masa serowo-kremowa: 500g twarogu 375g serka mascarpone 4 jajka 50 ml śmietany 30% 1 budyń o smaku malinowym 1 cukier wanilinowy 1/2 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny (około pół koszyczka) Sposób przygotowania: Ciasteczka(...)wierzch się nie przypalił). Studzimy. Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku, aby uzyskać mus bez ziarenek. Twaróg i serek mascarpone krótko miksujemy, dodajemy budyń malinowy, mąkę i cukier wanilinowy i ucieramy na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy powoli cukier i dodajemy po 1 jajku. Na koniec ostrożnie wlewamy śmietanę i 1 łyżkę musu malinowego - ponownie
Kolorowy Przepisownik