łyżka przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia Masa jasna: 2 jajka 5 łyżek cukru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu Masa ciemna: 250 g serka mascarpone 2 łyżki nutelli Wymiary formy to 33×24 cm. Masło roztapiamy w rondelku z cukrem. Dodajemy do nich mleko i kakao. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia
PatiGotujeKrem: 150 g serka mascarpone 150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha) 3 łyżki ksylitolu 2 listki żelatyny 1 łyżeczka mąki kokosowej świeże owoce (maliny, jeżyny) Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodawać stopniowo kremowy serek, ciągle ucierając i mąkę kokosową. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, podgrzewając w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem i odstawić
FitKotostudzenia. Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam 30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki o smaku kawowym) Mascarpone przełożyć do miski, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać
KUCHARNIAciasteczek amaretti – trochę zostanie (można podgryźć podczas robienia), ale na pewno wystarczy. Składniki (na spód): 60 gramów masła 82% 1 szklanka pokruszonych ciasteczek amaretti Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Dodatkowo: 2 łyżki stołowe likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Garniec MagalieWykonanie Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy
Mój Smakwody mineralnej - 3 szklanki mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 4 łyżki oleju rzepakowego Masa z mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - esencja waniliowa i rumowa (do smaku) Dodatkowo: - świeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot(...)bieżącą wodą. Serek przekładamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz obie esencje (do smaku). Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kładziemy łyżkę masy serowej na naleśnik, układamy połówki umytych i osuszonych malin. Naleśniki składamy – kształt do wyboru – można zrolować, złożyć w chusteczkę, kopertę…. Podajemy przybrane owocami, miętą i oprószone cukrem pudrem. Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami
mojewypiekiinietylkowody mineralnej - 3 szklanki mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 4 łyżki oleju rzepakowego Masa z mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - esencja waniliowa i rumowa (do smaku) Dodatkowo: - świeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot(...)bieżącą wodą. Serek przekładamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz obie esencje (do smaku). Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kładziemy łyżkę masy serowej na naleśnik, układamy połówki umytych i osuszonych malin. Naleśniki składamy – kształt do wyboru – można zrolować, złożyć w chusteczkę, kopertę…. Podajemy przybrane owocami, miętą i oprószone cukrem pudrem. Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami
mojewypiekiinietylkoLeśne, bo z jagodami? Przecież nie muszą być z jagodami. Jeśli nie macie jagód użyjcie innych owoców. Kremowe mini serniczki, o ta nazwa będzie idealna, dodatek serka mascarpone mocno podbił walory smakowe. Nadały masie bardzo kremowej konsystencji. Ciasteczkowo orzechowy spód, kremowa masa serowa i jagody zatopione w galaretce, dały świetne połączenie smakowe. Pamiętacie post Tysięczny Facebookowy(...)DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody kilka garstek leśnych jagód, z racji pory roku użyłam mrożonych Wykonanie: Ser biały, serek mascarpone, cukier puder, syrop limonkowy z miętową i śmietanę kremówkę zmiksowałam razem na kremową masę. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, do miseczki dodałam dwie łyżki masy serowej, aby zahartować żelatynę, następnie całą zawartość miseczki wlałam do masy
Blondynka Gotujejajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wody 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 350 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru + 2 galaretki cytrynowe 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 5 długich bananów sok z 1 cytryny 75 g gorzkiej czekolady Jajka
Domowa cukiernia Ewyimprowizacja do popołudniowej kawy! Foremka 24x30 cm Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie fixu do śmietany 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej o smaku czekoladowym 1 galaretka cytrynowa 500 ml wrzątku(...)minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia. Złożenie ciasta: W blaszce układamy wystudzony biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku czekoladowym. Następnie wykładamy połowę śmietany, wciskamy okrągłe biszkopciki i przykrywamy je resztą śmietany
VioletoweKucharzenieciasto. :) Masa śmietankowa: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki (30-36%) 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy ziarenka z laski wanilii i cukier puder. Ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość. Gotowe! Masę możemy przełożyć do szprycy lub wyłożyć szpatułką
Cooking Monsterzatracić... (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki na spód: 150 g herbatników użyłam Petit Beurre 80 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka cynamonu Masa serowa: 600 g twarogu (użyłam „Mój ulubiony”) 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 3 jajka 140 g cukru 30 g (2 kopiate łyżki) mleka w proszku (nie granulowane) Mleczny lukier cytrynowy: 1 szklanka(...)średn. 24 cm) wylepiłam utworzoną masą miasteczkową. Uklepałam powierzchnię i wstawiłam do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C Do misy przełożyłam twaróg i serek mascarpone, wsypałam cukier i mleko w proszku. Utarłam mikserem na gładką masę. Do masy wbijałam kolejno jajka. Każde następne wbiłam, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Na koniec dodałam puree z dyni. Krótko wymieszałam, tylko
Kuchnia u Krysipostaci galaretki i truskawek. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia a do tego prezentuje się znakomicie. Idealny nie tylko na upalne dni. Składniki na masę serową (forma 20-22 cm): 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie w wersji dla gości 80 g erytrolu ) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii(...)galaretka na bazie kompotu truskawkowego opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol , erytrytol, stewia 400 ml wody Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone,śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy. Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik. Do masy serowej dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować. Do wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym tortownicę
Ola la LCHFpiekarnika, zdjąć fasolę i papier. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Odstawić ciasto żeby całkowicie ostygło. Masa – śmietanę ubić na sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią
Kuchnia Pokoleń