przesiewać po trochu i od razu mieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 -200 stopni) przez ok. 40 minut. Masa czekoladowa 500g serka mascarpone, 250 ml śmietanki 30 %, 50-100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka żelatyny lub agar agar Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dodać serek i ubijać. Potem dodać starta na tarce(...)żelatynę. Ostudzić. Dodać alkohol. Poncz do nasączenia biszkoptu: ½ szkl. przygotowanej kawy, amaretto, 1 łyżka ksylitolu Ciasto czekoladowo-kawowe – sposób przełożenia Na blaszce położyć biszkopt, nasączyć ponczem. Wyłożyć masę i wygładzić. Można zrobić widelcem wzorek. Na wierch wylać tężejącą galaretkę kawową. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego Agar agar kupisz tu: Artykuł Ciasto czekoladowo-kawowe pochodzi z serwisu Strefa
Strefa Zdrowego Żywieniaserkiem mascarpone. Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 9 łyżek kakao - 30g masła Składniki na masę: - 2 żółtka - 5 łyżek cukru - 5 łyżek soku z winogron - 150 g serka mascarpone - 200 ml śmietany kremówki - fix do śmietany W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka(...)uważać żeby nie zrobiła nam się jajecznica. Do jajek dodajemy sok z winogron, ja ten sok dodałam razem z miąższem. Potem dodajemy śmietanę i serek mascarpone. Na końcu dodajemy cukier i fix do śmietany. Masę schładzamy w lodówce. Z gotowego biszkoptu wycinamy dwa kółka. Miskę wykładamy folią aluminiową i układamy jeden biszkopt pokrojony w trójkąty. Biszkopt możemy nasączyć sokiem
Kuchenne Wariacjecukru trzcinowego 165g cukru białego 125ml oleju rzepakowego 4 jajka 280g mąki tortowej 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masa jagodowa: 250ml słodkiej śmietanki 30% 2 opakowania mrożonych jagód leśnych ½ szklanki cukru kryształu 2 galaretki o smaku owoców leśnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60 ml mleka
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczny i puszysty orzechowy tort z masą na bazie serka mascarpone z jogurtem greckim oraz zmielonymi wafelkami Lusette . Właśnie te wafelki nadają kremowi delikatną kawową nutę. Tort nie jest tłusty ani przesłodzony, wszystkie smaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych(...)orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone 400 g gęstego jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny po 1 wafelku Lusette o smaku cappucino i czekoladowym NA POLEWĘ: 1/4 kostki dobrej margaryny 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy zbożowej typu
Pani na deserczekolady mlecznej, ja użyłam serka mascarpone bo pozostał mi jeszcze z przygotowania innego ciasta, ale jeśli nie macie mascarpone to możecie rozpuścić czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Ciasto bounty Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 500 ml mleka 1/3 szklanki(...)cukru 3 łyżki mleczka kokosowego opakowanie cukru wanilinowego 200 g masła 300 g wiórków kokosowych 1 opakowanie budyniu waniliowego Masa z mascarpone i nutelli: 125 ml serka mascarpone 1-2 łyżki nutelli Dodatkowo: wiórki kokosowe do ozdoby Przygotowywania rozpoczynamy od biszkoptu . Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE
PatiGotujesoli 2 łyżki wody różanej 1 łyżka zalewy z ananasa łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki pasty waniliowej II. Masa: 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1/3 łyżeczki pasty waniliowej + Odrobina marchewki, startej na małych oczkach i marchewki z lukru plastycznego . Sposób przygotowania: W dużej misce(...)minut, aby zaczęło pracować. Pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka (40-50 minut). Studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białe czekolady. W misce umieszczamy mascarpone, zimną śmietankę i pastę waniliową. Miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Umieszczamy w lodówce pod przykryciem na ok. 30 minut. Ostudzone ciasto przekrawamy
DominikaDolcipokazania środka, ale gwarantuję, że jest pyszny. Nie jest za bardzo słodki (jeśli wolicie bardzo słodkie torty to proponuję dodać więcej cukru do masy), środek to masa ze śmietany kremówki i serka mascarpone i druga z dodatkiem gorzkiej czekolady i wiśnie. Dodatkowo blaty nasączone są syropem z wiśni. Jest rewelacyjny, aż bym zjadła :-). Inspirację znalazłam tutaj - klik , pozmieniałam tylko(...)się rozpuściła. Studzimy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i ubijamy mikserem. Ja ubijałam około 5 minut. Składniki masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 36% 500 g serka mascarpone 4 -5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 400 g wiśni z kompotu + do dekoracji około 1/2 szklanki kompotu 150 g gorzkiej czekolady do dekoracji
kruche babeczkismaku słodko-kwaśnym i bardzo przyjemny zapach. Dlatego właśnie postanowiłam wykorzystać je do mojego sernika. Składniki na spód: - 130g herbatników- 70g masła Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową)- 400g jogurtu greckiego- 500g serka mascarpone- 200g creme fraiche (30%)- szklanka drobnego cukru- 5 jaj- 2 budynie waniliowe bez cukru- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii- szczypta soli waniliowej Dodatkowo(...)130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Składniki łączymy, przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki (do czasu, aż zrobimy masę serową. Do miski przekładamy jogurt, serki mascarpone, śmietanę creme fraiche. Składniki miksujemy na wolnych obrotach robota. Po chwili zwiększamy obroty, dodajemy budynie oraz szczyptę soli waniliowej. W następnej kolejności wsypujemy stopniowo cukier. Kolejno
mojewypiekiinietylkowybredne podniebienie, bo jest po prostu przepyszny ! A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (36%) 100 g cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych(...)ostygnięciu przekrajamy na 3 równe blaty ciasta. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie powoli dodajemy po jednym opakowaniu serka serka mascarpone (dodajemy delikatnie po to, by nie zważyć śmietany i aby nie zrobiły się grudki). Całość miksować do połączenia składników, ale też nie za długo bo zrobi się masło :). Poncz
Gotuj z Mąkązagotowanej wody z cukrem i masłem, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Postawić z powrotem na palniku i nie zaprzestając mieszania zagotować ( masa zgęstnieje jak budyń ). Jeszcze gorącą masę cytrynową wyłożyć równo na kruchy spód. Na masie ułożyć herbatniki. Odstawić do przestudzenia. Krem kokosowy: Puszkę z mlekiem kokosowym delikatnie wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem, otworzyć, wylać zgromadzoną(...)bardzo zgęstniała, należy ponownie lekko ją podgrzać, aby odzyskała płynną konsystencję. Tak zahartowaną żelatynę wlewać do śmietany cały czas miksując. Ubitą kremówkę dodać do zmiksowanej masy ze śmietanki kokosowej i serka mascarpone, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Krem kokosowy wyłożyć na warstwę z herbatników, wyrównać. Wstawić do lodówki na klika godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu i stężeniu wierzch
Opowieści z piekarnikaspód: 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym 50 g gorzkiej czekolady (połamanej) 50-60 g masła (w temperaturze pokojowej) Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 1 puszka dulce de leche lub gotowej masy kajmakowej (ok. 400 g) 70 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) 3 Snickersy (po 60 g każdy) 300 g śmietany kremówki 36% Zaczynamy(...)wyjmowanym dnem. Wysmarować ją masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy (fot.1) . Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia. Serek Mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową płynnej masy kajmakowej (lub dulce de leche) do uzyskania pełnej gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i nadal miksować do połączenia składników. 2 batoniki Snickers posiekać na drobniutkie
Świat Ciastaciasta ścinamy wierzch na ok. 2 cm wysokości. Wydrążamy delikatnie miąższ, tak aby pozostał ok. 1,5 cm brzeg ciasta i spód. Wydrążone ciasto kruszymy. składniki na masę: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2/3 łyżki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 70 g czekolady deserowej 3 banany sok z cytryny wykonanie: Czekoladę siekamy
Domowy Smak Jedzeniacukru trzcinowego ½ łyżeczki olejku migdałowego 3 łyżki oleju 18 g wody spód 60 g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 1 jajko masa serowa 500 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 120 g śmietanki 36% 4 jajka 5 – 6 łyżek cukru pudru pasta pistacjowa wierzch 60 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)zmiksować tylko do połączenia się składników. 8. Masę przełożyć na podpieczony spód czekoladowy. Piec w 150 C przez 45 – 50 min. Wierzch : 9. Serek mascarpone wymieszać łyżką ze śmietanką i cukrem pudrem. 10. Masę wyłożyć na sernik 10 – 12 min przed końcem pieczenia. 11. Przestudzony sernik udekorować posiekanymi pistacjami i ziarenkami granatu. 12. Smacznego! Artykuł Sernik pistacjowy pochodzi
Raj dla Podniebieniapiekłam przez 25-35 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem stopień upieczenia. Po wystudzeniu ciasto przecięłam na dwa blaty i jak zobaczycie na zdjęciu poniżej upiłam ciasto advocatem :) Masa z czerwoną porzeczką: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% około 2-4 łyżek cukru pudru (dodajemy go do smaku) 1 słoiczek domowego dżemu z czerwonej porzeczki Wykonanie: Ja taką masę(...)miksuję z jednej misce, dodaję dżem porzeczkowy, miksuję, odstawiam. W drugiej miksuję samą śmietanę kremówkę, pod koniec dodaję cukier puder i po łyżce serka mascarpone z dżemem. Miksuję z pełną uwagą, aby nie przebić kremówki. Masę wstawiam do lodówki. DODATKOWO: Advocaat Dalkowski Cytrynki z wanilią Mandarynka z Hibiskusem Limonki w syropie Wiśnie kandyzowane Tak więc upojone alkoholem blaty czekoladowe przełożyłam
Blondynka Gotujedlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tortJ Jest intensywnie czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo naprawdę warto.Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty Składniki: Ciasto: 200 g gorzkiej czekolady(...)dark muscovado lub trzcinowego 80 ml maślanki 3 jajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki wiórków kokosowych Składniki na masę: 350 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: 200 g czekolady 2 łyżki mleka Przygotowanie
Mania Gotowania