pieca) Teraz przejdźmy do kremu nr I i kremu nr II Składniki: 1/3 tabliczki białej czekolady 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady 30 g masła 1/2 l kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 serek duży Monte dodatkowo: 200 g orzechów (MIX - migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca i włoskie) garść rodzynek namoczonych w Whisky płatki migdałów Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuścić białą(...)masło i wymieszać na gładką masę. Ostudzić. W misce ubić na sztywno kremówkę, dodać przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksując na średnich obrotach, po chwili dodać stopniowo serek mascarpone i miksować. 1/3 masy wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Przykryć drugą częścią. Do kremu dodać serek Monte i zmiksować. Połowę masy wyłożyć na nasz torcik, posypać garścią posiekanych orzechów i przykryć
Trufelkowozasypujemy fasolą, aby je nieco obciążyć. Pieczemy przez ok. 15 min, następnie usuwamy obciążenie i papier i dopiekamy do zarumienienia. Upieczone ciasto studzimy. Składniki na masę: 300 g śmietanki 30% 200 g serka mascarpone biała czekolada - 100 g maliny - ok. 400 g Wykonanie masy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy dobrze schodzoną śmietankę, do powstania bitej śmietany. Następnie(...)przygotowanej bitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz serek mascarpone i szybko łączymy wszystko, aby powstała jednolita masa. Gotową masę wykładamy na upieczony spód do tarty. Na koniec układamy na masie maliny oraz gotową tartę odstawiamy do lodówki, na co najmniej 6 h, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy cieszyć się wspaniałą, letnią tartą z malinami
psgotujemyCiasto: 3 jajka ½ szklanki oleju roślinnego KUJAWSKI ¼ szklanki wody ½ szklanki cukru+3 łyżki 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto(...)szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki
Wanilia i Kardamonwysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka przełóż owoce i dodaj trochę wody (ok. ½ szklanki). Postaw(...)galaretki, wymieszaj, zmiksuj na gładko i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno z serkiem mascarpone (dosłódź jeśli uważasz za stosowne). Do ubitej masy powoli wlewaj tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę i miksuj na najniższych obrotach miksera. Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij, a następnie dodaj cukier puder, mascarpone
Kulinarna (nie)codziennośćwysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka przełóż owoce i dodaj trochę wody (ok. ½ szklanki). Postaw(...)galaretki, wymieszaj, zmiksuj na gładko i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno z serkiem mascarpone (dosłódź jeśli uważasz za stosowne). Do ubitej masy powoli wlewaj tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę i miksuj na najniższych obrotach miksera. Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij, a następnie dodaj cukier puder, mascarpone
Kulinarna (nie)codziennośćjajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl olej - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost sok z cytryny - 4 łyżeczki cukier puder - 170 g Dodatkowo brzoskwinie - 1 puszka masa(...)stop, tzw do suchego patyczka. Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać. Masa maślana : Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka. Poncz
Kuchnia Danusidomowe przyjęcia, świąteczny stół lub spotkania w gronie znajomych. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g krakersów puszka masy kajmakowej 330 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu masa orzechowa 300 g prażonych orzechów ziemnych bez soli 120 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4 łyżki miodu polewa(...)serowa Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciastka i dokładnie ją rozprowadzamy a na niej układamy kolejną warstwę krakersów. masa orzechowa W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, miód oraz
Smakowite Daniadość drogie to warto z nich zrobić lekki sernik na zimno. Będziecie zachwyceni. Zróbcie coś dobrego :) SERNIK TRUSKAWKOWY Składniki: spód: 200 g herbatników 80 g margaryny Palma masa serowa: 500 g serka mascarpone 250 g sera białego 200 ml śmietany 30% 3/4 szkl cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl ciepłej wody mus truskawkowy: 450 g truskawek(...)podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. masa serowa: Galaretkę rozrabiamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. W oddzielnym naczyniu miksujemy serki mascarpone z białym serem przeciśniętym przez praskę oraz cukrem. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką. Masę dzielimy na 2 równe części. Jedną odstawiamy do lodówki. Do drugiej dodajemy
Bon appetit mon amiekarmelowej plus 250 gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Wykonanie (masa karmelowa): Cukier brązowy podgrzewamy(...)gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy szczyptę soli. Tak przygotowaną polewę dzielimy na dwie części. Jedną wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. Drugą wykorzystujemy do masy karmelowej. Wykonanie (masa karmelowa): Łączymy połowę przestudzonej polewy karmelowej z serkiem mascarpone i połową zmielonych orzeszków. Wstawiamy do lodówki. Wykończenie: Upieczone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Smarujemy 2/3 masy karmelowej na ciasto. Nakładamy drugi blat. Smarujemy
Pyza i Surówkakryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki konfitury z pigwy (sprawdzą się też powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy, z róży...) Masa serowa: 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru (tu najlepiej biały, brązowy zmieni kolor masy) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: owoce (u mnie jeżyny) Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondelka
Kolorowy Przepisownikforemce, masa jest puszysta ale dobrze dzieli się na porcje. Można zrobić też mini serniczki i masę przełożyć do szklaneczek. Uzyskamy wtedy już gotowe pojedyńcze porcje, które można jeszcze dodatkowo przybrać bitą śmietaną i owocami. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej(...)sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Następnie połączyć zawartość obu misek i zmiksować wszystko na jednolitą masę, odstawić. Żelatynę rozpuścić w mleku i odstawić do wystudzenia. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno i również odstawić do wystudzenia. Do masy ze śmietanki i serków mascarpone dodać zimną żelatynę i zmiksować aż składniki się połączą. Żelatyna
Monia miesza i gotujeszklanka pokruszonych ciasteczek Digestive (ok. 100 g), 3 łyżki roztopionego masła, 150 g czekolady mlecznej, 250 ml śmietanki 30%, 500 g serka mascarpone, 6 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 puszka gotowej masy kajmakowej, 1 szklanka wiórków kokosowych, 50 g starkowanej mlecznej czekolady. Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi(...)pucharków po 2 łyżki masy czekoladowej. Wstawić do lodówki. Do dość dużej miski przełożyć 6 żółtek i 3 łyżki cukru pudru. Ubić kogel-mogel. Następnie do masy z żółtkami dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać mikserem do momentu, aż wszystko dobrze się połączy, a w masie nie będzie żadnych grudek. Wyjąć pucharki z lodówki i rozłożyć po około
Świat Domowej Kuchniespresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę
Ala piecze i gotujeśmietan fixy Sposób wykonania: Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder i śmietan fix. Do ubitej masy stopniowo dodałam serek mascarpone i na niewielkich obrotach połączyłam całość w krem. 1/3 kremu odłożyłam do miseczki , do reszty kremu dodałam połowę truskawek, delikatnie wymieszałam łyżką. Na spód bezowy wyłożyłam masę
Darcia w kuchniPyszny letni deser ,idealny do kawy w upalny dzień,szczególnie póki jeszcze mamy truskawki. robi się go bardzo szybko i bardzo prosto-polecam Składniki: Masa mascarpone: - 1 opakowanie serka mascarpone (250g), - 2 duże jajka - 3 łyżki cukru pudru, - łyżeczka cukru z wanilią, - łyżeczka esencji waniliowej, - 250g truskawek - biszkopty podłużne lub zwykłe okrągłe jak nie macie - filiżanka mocnej kawy (ostudzonej(...)łyżki rumu Białka ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i esencją. Do masy mascarpone (już bez użycia miksera) dodać białka i delikatnie wymieszać. Truskawki pokroić w plasterki. Biszkopty maczamy w kawie (połączonej z alkoholem) i wykładamy nimi dno pucharków. Następnie układamy plasterki truskawek. Na owoce wylewamy masę mascarpone.Następnie znów biszkopty,mascarpone
Swojskie jedzonko