Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% ok. 4-5 łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół(...)wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Tuż po upieczeniu biszkopt przekładamy do formy keksowej
Słodka Stronacukru brązowego lub białego (kryształ) Na samym początku nasz serek wykładamy do dużej miski, dodajemy do niego cukier - kryształ i miksujemy na wolnych obrotach aż stworzą jednolitą masę, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder przesiany wraz z mąką. Tu akurat przesianie ich razem pozwala szybciej i wygodniej połączyć to później z resztą produktów. Jajka wbijamy do osobnej miski
Kuba Gotujebył strzał w dziesiątkę! Zresztą co ja będę Wam opowiadała, spróbujcie sami! Sernik z bakaliami Składniki: 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 250 g mascarpone około 300 g suszonych owoców: jabłka, śliwki kalifornijskie, gruszki, morele, daktyle (u mnie mieszanka owoce suszone firmy Helio ) 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 5 białek 5 łyżek cukru pudru(...)mnie firmy Helio ) Wymiary formy 25 cm x 25 cm. W misce ucieramy twaróg z żółtkami. Dodajemy do niego miękkie masło i przesiewamy mąkę. Ucieramy. Do masy twarogowej dodajemy serek mascarpone i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy białka, kiedy ubijemy je na sztywno dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie łączymy białka z twarogiem
PatiGotujemlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem miętowy: 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 30 g świeżej mięty (zwykle wystarcza 1 duża doniczka) 2 łyżeczki miętowych kropli* * Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny aromat(...)minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić babeczki na kratce. Wykonanie kremu: Listki mięty wrzucić do blendera, dodać trochę śmietany i zmiksować by powstała gładka, jednolita masa. Pozostałą śmietanę i serek mascarpone lekko ubić, dodać zmiksowaną miętę i cukier puder. Ubić masę na sztywno. Schłodzić powstały krem w lodówce przez około 30 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego
maniapieczeniaciasto? Jedliście już kiedyś? Czas wykonania: 1 h 20 min (+ 6 h oczekiwań) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 20 cm x 20 cm) Składniki: Masa jasna: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 120 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (3 szklanki) Masa ciemna: 150 ml śmietany kremówki(...)posypania) Przygotowanie: Masa jasna: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem. Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać pszenicę i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić. Formą (wymiary 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem
KuchniaWeDwoje.plwprost uwielbiam za ich aromat! Cieszcie oko i łapcie za przepis! Składniki spód 100 g ciasteczek Oreo 2 łyżki oliwy pomarańczowej (lub zwykłej) masa serowa 500 g twarogu tłustego 250 g twarogu półtłustego 200 g serka mascarpone 3 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżeczki olejku pomarańczowego ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 szklanka cukru 4 jajka 1 żóltko creme(...)blenderze, rozdrabniamy na piasek. Dodajemy oliwę, mieszamy. Taką mieszanką wylepiamy spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę schładzamy przez 15 min w lodówce. masa serowa : twaróg mielimy, miksujemy z serkiem mascarpone oraz cukrem, dodajemy po jajku, na końcu żółtko. Wlewamy sok z cytryny i olejek. Wydrążamy ziarenka z laski wanilii. Miksujemy delikatnie. Masę przekładamy na schłodzony spóde ciasteczkowy
Raj dla Podniebieniaciastek usunąć krem i odłożyć go na później (do masy śmietanowej). Markizy zmiksować w misie blendera na "piasek". Dodać masło i zmiksować ponownie. Masę przełożyć do tortownicy i i docisnąć mocno dłonią. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Wykonanie masy serowej: Do dużej miski włożyć twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksować. Dodać białka(...)ciastek usunąć krem i odłożyć go na później (do masy śmietanowej). Markizy zmiksować 8s. obr. 8. Dodać masło i zmiksować 20s. obr. 4. Masę przełożyć do tortownicy i i docisnąć mocno dłonią. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Wykonanie masy serowej: Do naczynia miksującego włożyć twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksować
Mania Wypiekaniaśrednicy 7 cm) Babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki 75 g cukru 125 g zimnego masła 16 g cukru waniliowego 1 duże jajko Masa serowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 220 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki ciepłej wody Wierzch: masa kajmakowa (wykorzystałam kajmak solony ze słoika) 5 dag orzechów włoskich 5 dag orzechów nerkowca(...)łyżkach letniej wody. Jeśli pozostaną grudki, wstaw szklankę do rondelka z ciepłą wodą i wymieszaj. Serek mascarpone i serek homogenizowany przełóż do misy miksera, ubijaj przez 2 minuty mikserem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i jeszcze ubijaj przez kilkanaście sekund, by wmieszała się w masę. Ostudzone babeczki wypełniaj masą serową (pozostaw trochę miejsca jeszcze na kajmak i orzechy). Kiedy babeczki będą
Moje Qulinariakrem śmietanowy: 500 gram mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy, aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie za długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Składamy tort: Blaty biszkoptu nasączamy, tym razem
Życie zaczyna się w kuchnipyszne ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!. Składniki na dużą blachę 40x25 cm. Na spód potrzebujemy ok. 4 paczek herbatników. Biała masa: - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 1/2 litra śmietany kremówki 30% - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia(...)gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubijamy, dodajemy serek mascarpone, wanilię i cukier, gdy wszystko jest połączone wlewamy wystudzoną żelatynę i ponownie miksujemy. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód układamy warstwę herbatników, następnie na herbatniki wykładamy połowę masy śmietankowej, na masę wylewamy tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wykładamy druga połowę białej
Apetyczna babeczkaskładniki* podlużne biszkopty (najlepiej typu wloskiego)masa truskawkowa* 500 ml zmiksowanych truskawek* 250 g serka mascarpone* 200 ml śmietany kremówki* 8 łyżeczek zelatyny* 6 łyzek cukrusos truskawkowy* 250 ml zmiksowanych truskawek* 2 łyżki cukru* 1 lyżka mąki ziemniaczanejgalaretka truskawkowa* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny* 250 ml zmiksowanych truskawek* 2 lyżki cukruSposób wykonaniaTortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami. (można również(...)miksowaniem.Namoczone 8 łyżeczek żelatyny rozpuscić w kąpieli wodnej.Do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać z żelatyną, wlać do reszty truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać do truskawek serek mascarpone i lekko ubić, aby masa dobrze się połączyła.Ubić kremówkę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą truskawkową.½ masy wlać do tortownicy, wyrownać i wstawić do zamrażarki na 10 minut.Po
Mix smakułyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - syrop z kwiatów czarnego bzu (link) do nasączania biszkoptów Masa do przełożenia tortu: - 2 opakowania serków mascarpone - 2 opakowania śmietanki 30% - 3 łyżki białego cukru Dodatkowo do przełożenia: - dżem z czerwonej porzeczki (link) Masa do posmarowania tortu na wierzchu i do dekoracji(...)głowę w całość i układam na tortownicy bądź na jakiejś innej ozdobnej desce, na jakiej tort będzie prezentowany i podawany. Przygotowuję masę do przełożenia - miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się gęsta, dodaję serek. Łączę całość przez chwilę, uważając, żeby masa nie zrobiła się za gęsta i brzydko ścięta. Masa szybko jest gotowa. Przekładam tort
Wielopokoleniowobananowy – Domowe Torty Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera- do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. W osobnym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy naszą masę z bananów i serka mascarpone, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Deser
Domowe Tortypierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na krem kajmakowy: 100 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 3 łyżki kremu masy kajmakowej z puszki (około 1/2 puszki) Składniki na krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W dużej misce żółtka ubić mikserem. Dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawać cukier, a pod koniec również odrobinę mleka. Kiedy powstanie gęsta masa dodać resztę mleka i olej. Zmiksować. Do powstałej masy dodawać po łyżce zmieszane suche składniki. Miksować aż składniki dobrze się połączą. Dodać gruszki, szybko wymieszać i całość przelać
Trzeci talerzMoooocno czekoladowy tort z masą na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :) Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :" Ulubione przepisy ") Ciasto czekoladowe: 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)łyżki mleka 50 g ciemnego kakao 60 ml mocnej kawy 5 jajek 250 g brązowego cukru Krem: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady ok. 350-400 g malin Ponadto: 1 szklanka mocnej herbaty z łyżeczką cukru ok. 30 g mlecznej czekolady W małym rondelku o grubym dnie
Simply Food