łyżki brązowego cukru ok 5 łodyg rabarbaru Przygotowanie: 1. Żółtka oddzielamy od białek, zachowujemy jednak tylko jedno białko. Dwa żółtka ucieramy z cukrem na kremową, gęstą masę, następnie mieszamy z serkiem mascarpone, żeby powstał lekki krem 2. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z kremem, masę wstawiamy do lodówki 3. Rabarbar obieramy, kroimy na 2 cm kawałki
Słodki Kompromismąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu Składniki na masę mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: czarna porzeczka lub jagody CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy
My Culinary Artodstawić do ostudzenia. Galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, masa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone, cały czas ubijając. Podczas mieszania wlać sok z cytryny i gęstniejącą galaretkę cytrynową. Wlać masę do pucharków. Zostawić miejsce na galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki(...)puder, nałożyć motylek, obroty 4, czas 8 minut zgarnąć wszystko ze ścianek za pomocą kopystki podczas mieszania, obroty 4, czas 4 minuty, dodawać po łyżce serka mascarpone, sok z cytryny i galaretkę cytrynową wlać masę do pucharków, wstawić do lodówki do zesztywnienia wlać zieloną galaretkę agrestową na górę. Dziękuję siostrzyczka
Kuchnia Pokoleńczekolady 1 kinder niespodzianka 1 Kinder czekolada 1 opakowanie cukierków Schokobons 1 Kinder Bueno Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zagęstnik i cukier puder. Dodać serek mascarpone, zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kakao, delikatnie połączyć. Masą przełożyć blaty ciasta, wierzch również, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością gorącego mleka
Domowa cukiernia Ewyoddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 170 st. C przez(...)mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek
Domowy Smak Jedzeniaochłodzeniu. Nie czekajcie więc do lata - w końcu na lody zawsze jest dobry czas... Lody krówkowe na maślance Składniki: (na 1,1 l lodów) 375 g masy krówkowej 150 g serka mascarpone 500 g ylette (maślanki) Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Schłodzić do temperatury lodówkowej, a następnie przelać do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją. Gotowe lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika i ostudzić ciasto. Przygotowanie kruchego spodu w Thermomix wszystkie składniki wrzucić do thermomix, wyrobić ciasto czas 1 minuta, interwał piec jak wyżej Wykonanie masy serowej – twaróg zmielić trzykrotnie. Do zmielonego twarogu dodać serek mascarpone, cukier i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Podczas ubijania dodać po jednym żółtku co jakiś czas. Następnie dodać proszek budyniowy i ponownie dokładnie wymieszać(...)godzinę. Zostawić ciasto w piekarniku aż całkowicie ostygnie. Wykonanie masy serowej w thermomix, nie może być z całej porcji. Chyba że zrobicie na dwa razy masę serową. do naczynia miksującego dodać twaróg, serek mascarpone,cukier, żółtka, wymieszać czas 1 minuta, obroty 6 dodać proszek budyniowy, za pomocą kopystki zdjąć twaróg z boków naczynia, wymieszać 30 sekund, obroty 6 wyjąć masę
Kuchnia Pokoleńgorącej puszki bo jest możliwość,że eksploduję.Dla ułatwienia można użyć gotowej masy kajmakowej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową. KREM POMARAŃCZOWY 150 g żółtek 500 g serka mascarpone 75 g cukru 5 g żelatyny otarta skórka z jednej pomarańczy Metalową miskę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą(metalowa miska nie może dotykać(...)długo aż masa przekroczy 60 ºC . Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody ,dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej,ponieważ może się zważyć przy mieszaniu z ciepłą masą jajeczną).Dodajemy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy,mieszamy.Masę jajeczną
Anielskie wypiekikruche ciasto: 300 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 150 g masła schłodzonego 4 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii 1 jajko Składniki na masę: 1 opakowanie serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią, lub 3 łyżeczki cukru pudru i miąższ z laski wanilii Składniki owocowe: 300 g truskawek garść czerwonej porzeczki garść(...)malin Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wymieszany z miąższem wanilii oraz masło. Urobić ciasto, które powinno mieć konsystencję kruszonki, dodać jajko. Urabiać jeszcze 5 minut na gładką masę. Naczynie do tarty wysmarować masłem i wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce ok 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kruche ciasto piec ok 30 minut, do lekkiego zarumienienia
Trufelkowobiałek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 2-3 łyżki serka mascarpone mała garść świeżych malin Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć(...)tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Różowe makaroniki nie powinny właściwie ani trochę zrumienić się
CiastkozercyBardzo lubię ciasta czekoladowe, a to jest wyjątkowo pyszne dzięki masie kajmakowej. Nie jest aż tak bardzo słodkie jak wskazuje nazwa, ale idealne do dobrej kawy. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem 250 g serka mascarpone 150 g masy kajmakowej 2-3 łyżki ubitej śmietany kremówki 36% Wykończenie około 250 ml śmietany kremówki 36% kilka łyżeczek cukru pudru do smaku kakao(opcjonalnie) Sposób wykonania: Biszkopt: Oddzielamy żółtka
Smaki Nataliiwielkanocny Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta cukru, jajko, zimne masło (1/3 kostki 200g), łyżeczka zimnej wody Masa orzechowa: opakowanie serka mascarpone, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka cukru pudru 3 łyżki powideł śliwkowych Do ozdoby: jajeczka czekoladowe w słodkich skorupkach, bukszpan Przepis 1 Wyrabiamy ze sobą składniki na ciasto(...)około 30 minut do zrumienienia. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. 3 W międzyczasie przygotowujemy krem - mascarpone rozcieramy mikserem, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe i cukier puder. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników. 4 Na ostudzony spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę orzechową. 5 Całość ozdabiamy jajeczkami i bukszpanem. 6 Ostawiamy na jakiś czas, aby powidła wsiąknęły
Kuchnia Bazyliigorzkiej czekolady 150g masła 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 jajka 180g jasnego brązowego cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100ml mleka Masa serowa: 250g serka mascarpone 250g gotowego sera na sernik 100g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć pasty waniliowej) 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 300g truskawek(...)przełożyć masło, połamaną czekoladę i postawić na małym gazie, podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kawą i przesiać kakao, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 2. Do masy czekoladowej dodać jajka i wymieszać mikserem. Dodać cukier, mleko i mąkę, wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto czekoladowe przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 23x23cm, wyrównać. Masa serowa
Mała CukierenkaSernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 2 słoiczki(...)worek foliowy do pieczenia indyka), gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i wstawiamy do szczelnej blaszki (do której potem wlejemy wodę). Pora zabrać się za masę serową. Twaróg miksujemy z serkami (mascarpone i kremowym light) do uzyskania gładkiej masy (użyłam blendera). Zmiksowany twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy śmietanę i budynie – miksujemy na najniższych obrotach. Kolejno (cały czas miksując
mojewypiekiinietylkocukru * 2 łyżki wody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Skworcu) * 2 łyżeczki cukru waniliowego (Skworcu) Dodatkowo: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 200 g serka mascarpone * cukier puder (ilość według upodobania) * puszka masy krówkowej o smaku kajmaku (Helio) * 100 g orzechów włoskich (Helio) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania(...)należy skroić lekko wierzch. Na wystudzony biszkopt rozsmarować równo masę krówkową. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Ubita śmietanę położyć na masie krówkowej. Na koniec na całość posypać drobniej posiekane orzechy włoskie. Ciasto schłodzić w lodówce
Zrób to smacznie