szklanki cukru - 1/3 szklanki jogurtu bananowego - 1/3 szklanki oleju - 1 banan - 1/2 szklanki wody mineralnej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody Prymat - 1/2 łyżeczki soli Masa: - 200g serka mascarpone - skórka starta z 1 pomarańczy - 50ml likieru curacao - 200g śmietanki 30% - kilka kandyzowanych wiśni Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy olej, jogurt, wodę mineralną
Kuchenne Wariacjezastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Przygotowanie masy serowej: Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru, po czym gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy
Podróż w kulinariaPyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy
Kolorowy Przepisownikłyżka miodu szklanka śmietany 30% cukier puder do posłodzenia śmietany prażone pestki słonecznika, płatki migdałów wiórki kokosowe Wykonanie: *Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków *Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi pestkami
Z Majeczką w kuchniSzybki torcik bez pieczenia to najlepszy deser na lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki(...)masłem, tak by pozostały wyraźnie duże grudki orzechów dno foremki o przekroju 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać przygotowaną masę orzechową, równomiernie rozdzielić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Rozłożyć na przygotowanym spodzie owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie :)Zapraszam Was dzisiaj na pyszny włoski deser Tiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia wprost rozpływa się w ustach :)Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej(...)Kakao gorzkie HolenderskieWykonanie :Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .Następnie wlać likier i wymieszać.Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko
Sama słodycz i szczypta chiliczekoladowej. Następnie dodajemy do śmietany mascarpone, ubijamy parę sekund i dodajemy do przestudzonej czekolady. 100 g pozostałej czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę (5 łyżek) Mieszamy. Masę czekoladową łączymy z wiśniami i wylewamy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem biszkoptu, na który wykładamy cześć masy czekoladowa z serka mascarpone. Przykrywamy górnym biszkoptem. Pozostałą
Przysmaki Karolkikoniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną i tortową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać. Krem truskawkowy*: 700 gram truskawek świeżych bądź mrożonych 750 gram serka mascarpone 2/3 szklanki cukru(...)było grudek) i następnie przelać do garnka. Dokładnie wymieszać i podgrzewać, (cały czas mieszając) do momentu aż uzyskamy konsystencję żelu, wystudzić. Chłodną frużelinę wymieszać za pomocą miksera z serkiem. Podane proporcję wystarczą na blaszkę o wymiarach: 31/19
Krakowskie smaki Anipiach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 20 dag malin 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka(...)przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy. Różowa masa: 25 dag serka mascarpone 20 dag malin 3-4 łyżek gorącego mleka 1 łyżeczka żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy
Apetyczna babeczkajajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe 1/2 dżemu truskawkowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą(...)dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany miksując wszystko na jednolitą masę
Passions hobbies lifesztywno. Dodajemy ser mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy. Na małej blaszce (moja ma wym. ok 23x23cm) układamy biszkopty najpierw zamoczone w mleku. Na biszkopty wykładamy masę z serkiem mascarpone, wygładzamy i układamy kolejną warstwę biszkoptów. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Deser odkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ulubionymi owocami. Deser Rajska Chmurka Artykuł Deser Rajska Chmurka
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1 awokado 2 łyżki kakao 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Wykonanie: Awokado myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je do wysokiego naczynia (pestkę odrzucamy) Dodajemy kakao i dwie łyżki cukru. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę i przekładamy na dno pucharków. Truskawki myjemy i obieramy(...)wielkiej ilości wody i dodajemy pod koniec ubijania do śmietany, podobnie jak cukier. Bitą śmietanę dzielimy na dwie części do pierwszej dodajemy mus truskawkowy i serek mascarpone. Gotową masę truskawkową układamy w pucharkach. Na wierzch szprycą wyciskamy pozostałą bitą śmietanę, którą wcześniej odłożyliśmy i dekorujemy ją truskawkami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepszennej - 25g mąki ziemniaczanej - 130g cukru trzcinowego - 90g jogurtu - 1/4 szklanki oliwy - sok z jednej dużej limonki - skórka starta z 2 limonek - ½ szklanki sprita - 1 proszku do pieczenia Masa: - 250g serka mascarpone - kilkanaście listków mięty - 25ml likieru miętowego - 25ml białego rumu - 100g śmietanki 30% Do miski wrzucamy mąki, cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Później dodajemy oliwę, startą skórkę(...)limonek, wyciśnięty sok, sprite oraz jogurt. Wszystko mieszamy i następnie wypełniamy naszym ciastem papilotki do wysokości 2/3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Masa: zaczynamy od ubicia śmietanki, następnie dodajemy serek, posiekane listki mięty, rum i likier. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką i wystygną nakładamy
Kuchenne Wariacjesztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier (~1/3 szkl.), cukier waniliowy. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno żółtka, wymieszać. Wyłączyć mikser. Dosypywać mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić(...)pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić. Krem 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 200 g masy kajmakowej (ok. połowa puszki) 1 nakrętka wódki Serek mascarpone wymieszać mikserem z masą kajmakową (najlepiej próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy za stosowne) i wódką. Kremówkę ubić w oddzielnym naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem
coolinarnastrefa.blogspot.combędzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca. Składniki: BEZA: 7 białek 350 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny MASA: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni(...)czekamy aż piekarnik ostygnie, a następnie wyciągamy bezę. MASA: (ubijamy ją przed podaniem lub ubitą wcześniej ale przechowaną w lodówce) Do miksera wrzucamy serek mascarpone, dodajemy cukier waniliowy i śmietanę i ubijamy na sztywną masę. Następnie krem przekładamy na wierzch bezy i posypujemy owocami i gotowe
Gotuj z Mąką