Rurki lub ptysie, eklerki . Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła - 4 jaja - szczypta soli Składniki na masę: - 250 ml mocno schłodzonej śmietany 36% (u mnie double cream) - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką(...)czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru. Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Gdy ciastka wystygną ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna sztywnieć zminiejszamy obroty robota, dodajemy cukier puder, następnie serek mascarpone. Gotową masą napełniamy od spodu, przy użyciu strzykawki cukierniczej z długą końcówką ostudzone ciastka. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. „Z podstawowego ciasta ptysiowego można stworzyć mnóstwo klasycznych deserów o bardzo
mojewypiekiinietylkocukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce ok 40 min w 180stC. Masa: 1 serek mascarpone nutella Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą
Niespełnione zdolności kulinarnenajlepiej 90% kakao 80 g masła 80 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 800 g mąki pszennej tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 200 g gotowej masy krówkowej 250 g serka mascarpone Warstwa malinowa: 400 g malin 1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych 150 ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić(...)jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić. Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego
Czerwień i błękitsuchych wafli - tym razem z masą krówkowo-orzechową. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z lodówki. Przepis dodaję do akcji Jak ugryźć wafla . Składniki: 1 opakowanie masy krówkowej (tj. kajmaku) 100 g serka mascarpone kilka łyżek masła orzechowego 4 okrągłe wafle Masę krówkową przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek mascarpone i za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Wafle przekładać
Ugotowaćjajka pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g marchewki * odmierzamy szklaną o pojemności 250 ml Na masę: 250 g serka mascarpone 125 g serka Philadelphia Light 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g cukru pudru (5-6 łyżek) Do dekoracji: 100 g zielonych wiórków kokosowych (przepis tutaj ) kilka czekoladowych jajeczek(...)średnicy 22 cm) . 8. Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka). 9. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekroić na 2 blaty. Masa: 10. W misie miksera utrzeć serek mascarpone i Philadelphia. Ciągle miksując dodać ekstrakt z wanilii i stopniowo dosypywać cukier puder. 11. Masę podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Większą porcją przekładamy
Domowa Cookierenka Agibatonikami: 750g serka mascarpone 150 ml śmietanki kremowej 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 batony lion masa śmietanowa: 500 g śmietany kremowej 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix 2 batony lion Sposób wykonania: Dno blaszki o wymiarach 24x33 wykładamy herbatnikami, smarujemy masą krówkową, przykrywamy warstwą herbatników. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Batony siekamy
Darcia w kuchnizmrożony”. Efekt końcowy może zapowiadać, że przygotowanie zajmie duuuużo czasu. A tu miła niespodzianka i zaskoczenie. Samo przygotowanie, to nie dłużej, jak 20 minut. Składniki: - 3 jajka- 250g mascarpone- 250 ml fresh double cream- 1/3 szklanki drobnego cukru- 1 łyżka cukru pudru- ziarenka z 1 laski wanilii- skórka otarta z cytryny- 100 g dobrej czekolady- 80 g uprażonych płatków(...)następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru – dodałam do masy jajecznej i wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę, którą dodałam do masy wraz
mojewypiekiinietylkopieczenia, 3/4 szklanki startej marchewki, 50g orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika(...)Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy
Tradycyjna kuchnia Kasiblenderem, następnie dodajemy masło, cukier oraz mak gotujemy masę ok 10-15 minut. Ugotowaną masę zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej masy dodajemy serek mascarpone łączymy delikatnie. Tortownicę 24 cm. wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem alkoholu, wykładamy dno tortownic. Na biszkopty wykładamy masę makową, przykrywamy następną partią biszkoptów ( nie moczymy
kgwjanczewotrzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę śmietankowo-kokosową 500 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 5 wafelków Princessa kokosowa (można kupić jeden więcej do dekoracji) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być(...)ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt zostawić do ostudzenia. Masa śmietankowo-kokosowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Wafelki pokroić na małe kawałki. Nieco śmietany odłożyć do wyrównania góry ciasta, do pozostałej wsypać wafelki i wymieszać
Passions hobbies lifedrobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu (10%) - 3 łyżki oleju (o neutralnym smaku) - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki masy cytrynowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki cytrynowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Składniki masy wiśniowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru(...)rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy do rozpuszczenia galaretek wiśniowych. Gdy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne ubijamy mocno schłodzoną śmietanę (robimy masę cytrynową) z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone – mieszamy łyżką. Kolejno – wlewamy tężejące, ale płynne galaretki cytrynowe – mieszamy. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Pierwszą (która będzie stanowić spód) nasączamy sokiem jabłkowym i smarujemy
mojewypiekiinietylkoprzepłacać za ciasto w kawiarni. Torcik makowy składał się z biszkoptu mocno wilgotnego z makiem, masy z galaretki z pomarańczy, ale takiej prawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone i bitej śmietany, i grubej warstwy polewy czekoladowej. Ciasto odwtorzyłam w domu i wyszło pyszne! Polecam Wam! Przepis na tort makowy z pomarańczą, jak w Costa Coffee(...)dodaj mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko i delikatnie rózgą wprowadzaj do masy, dodawaj na przemiennie mak i mąkę i wprowadzaj do masy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika temp. 170-180 stopni C, grzanie dół i góra. Pieczemy przez 35 do 40 minut. Studzimy całkowicie. Masa: - 1 opakowanie serka mascarpone - 500 ml śmietany 36% - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki
SMYKWKUCHNIwczesniej kładziemy pergamin. Nie smarujemy brzegów! Pieczemy ok 30 min w 160* do tzw. suchego patyczka. Przekroić go 2 razy tak aby wyszły 3 blaty. Masa Truskawkowa: 250 g serka mascarpone 0,5l śmietany 30% 70 dag truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny lub 1 galaretka truskawkowa Zelatynę wsypać do małego garnuszka(...)wymieszać z serkiem mascarpone(dobrze aby serek miał temp. pokojową), dodać oba cukry. Śmietanę ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy na gazie (UWAGA nie może się zagotować) delikatnie chłodzimy (nie może być ciepła), jeśli to galaretka to fajnie jak zacznie tężeć. Śmietanę Dodajemy ją do serka z musem truskawkowym i delikanie mieszamy. Na koniec kawałki truskawek. Masę dzielimy na 2 części
Moje Słodkie Piekiełkobędzie smakował każdemu. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 7 jajek, 0,5 szkl mąki ziemniaczanej, ¾ szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, Masa: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 0,4 kg wiśni z kompotu lub mrożonych, Czekoladowa koronka: 2 gorzkie czekolady, Wykonanie(...)proszkiem do pieczenia i kakaem do miski . W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Jak już je ubijemy dodajemy partiami cukier i żółtka. Nadal ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę. Delikatnie miksujemy. Wymieszaną masę przekładamy do formy o średnicy 26 cm. Pieczemy w temperaturze 160C przez ok. 30-40 minut. Jak już biszkopt wystygnie przekrajamy
Passion of Cookingjeszcze chwilę wszystko miksujemy. W pucharkach, szklanych miseczkach lub szklankach układamy poszczegółne warstwy deseru. Na dnie po kilka sztuk połamanych biszkoptów, następnie na ciastkach umieszczamy część pokrojonych truskawek, masę z serka mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzch owoców, czynność tę powtarzamy do wyczerpania się składników w zależności od wysokości szklanek lub pucharków. Gotowy deser przechowujemy w lodówce
Smakowite Dania