kulinarnych, na które uczęszczała jako młoda mężatka. Te półfrancuskie ciasteczka są bardzo eleganckie i apetyczne, jak typowa Włoszka z Neapolu. Nowoczesnym akcentem jest użycie masy z serka mascarpone, która dodaje im szyku i smaku. Naprawdę wyjatkowe, idealne na zbliżające się ostatki. Ten stary zeszyt jeszcze nieraz Was zaskoczy – ja dziwię się(...)każdym razem, gdy go przeglądam. Składniki: Ciasto • 60 dkg mąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% • 4 żółtka • 1 białko do smarowania Masa • 250 g serka mascarpone • 250 ml 30% śmietanki • 3 łyżki cukru pudru • 1 mały śmietan-fix • kakao do posypania Wykonanie: • Mąkę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić
To co kochamPyszny słodki mini torcik czekoladowy z masą śmietanową z serka mascarpone. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji : 8-12 kawałków (forma o średnicy 16 cm) Składniki: Biszkopt(...)jajka ½ szklanki mąki pszennej (tortowej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 100 g cukru (½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 % 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 6 kostek czekolady mlecznej 6 kostek czekolady gorzkiej 4 sztuki dekoracji
KuchniaWeDwoje.plBiałka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do ubitych białek, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Całość dodajemy do masy z żółtek. Gotową masę wykładamy do tortownicy o śr. ok. 26 cm, posmarowanej masłem i posypanej mąką(...)obrotach miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mleko oraz cukier i serek mascarpone. Do masy powoli wsypujemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Na koniec łączymy wszystkie składniki z wcześniej ubitą śmietanką. Wykładamy masę na jedną warstwę tortu. Nadzienie z Ferrero Rocher Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone dodajemy pokruszone praliny Ferrero. Następnie przekładamy przestygniętą czekoladę do masy
Pyszny DuetPyszne, lekkie ciasto kakaowe z powidłem śliwkowym, masą na bazie serka mascarpone i śmietany z czekoladkami Michałki. Na to polewa z gorzkiej czekolady i na niej orzeszki ziemne bez soli. Co Wy na to ? Nam smakowało bardzo, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) blaszka 24x34 cm Ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego 140 g mąki tortowej(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa michałkowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% około 20 - 25 dkg czekoladek Michałki Dodatkowo: 250 g powidła śliwkowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 30 g masła 4 łyżki mleka 2% orzeszki ziemne nie solone do dekoracji Ciasto: 1. Białka oddzielamy od żółtek, dajemy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie
kruche babeczkiżeby zamrozić, trochę zostało i tak na szybko z tego co miałam w domu zrobiliśmy to ciacho. Na dole biszkopt z czterech jajek, następnie dżem z owoców leśnych, masa z serków mascarpone i śmietanki 30% i w tym borówki, potem ciasta petitki, kolejna porcja masy, ciastka i wierzch to cienka warstewka masy i borówki. Ciasto pyszne, polecam i miłego piątku(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Składniki masa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: borówka amerykańska (około 700 g) ciastka petitki borówka amerykańska słoiczek dżemu z owoców leśnych 1. Do misy miksera dajemy
kruche babeczkidodatkiem winogron. Składniki: Spód: 2 jaja 1,5 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 250g (1 opakowanie) serka mascarpone 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody 2 łyżki ksylitolu Wierzch: winogrona 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody Sposób przygotowania: Spód: Jaja ucieramy(...)masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Serek mascarpone miksujemy z ksylitolem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masa bardzo szybko tężeję, więc od razu nakładamy na ostudzony spód. Na masę układamy umyte i oczyszczone winogrona. Wierzch
Truskawkowa Fiestaprzestygły. Muffinki wyłożyć z formy i ozdobić. Ja roztopiłam kilka krówek i polałam muffinki, posypałam posiekanymi migdałami. Składniki na krem: 1 puszka masy krówkowej (około 560g); 500 g serka mascarpone; Wykonanie: Masę krówkową (o temperaturze pokojowej) zmiksować z serkiem mascarpone na jednolity krem. Gotowym kremem udekorować muffiny. Odstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia
In my kitchenbiszkopty, lub upiec biszkopt z 3 jaj. Przepis ze strony Gotuję, bo lubię . Polecam! Banoffee Składniki na formę 24 x 28cm: Na spód: opakowanie podłużnych biszkoptów Na masę kajmakową: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki kajmaku z puszki Na masę śmietanową: 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Na poncz: pół szklanki(...)biszkopty nasączamy przygotowanym ponczem (woda zmieszana z cukrem i sokiem z cytryny). Banany kroimy na grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i układamy ciasno na biszkoptach. Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę (nie ubitą!) umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego, puszystego kremu. Do kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał
Smak mojej kuchniAromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową złagodzony serkiem mascarpone z dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach. składniki (na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa(...)Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić do lodówki. Masa kokosowa Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać po łyżce likier kokosowy, na końcu dodać przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę
RAROSSAczęści biszkoptu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką, natychmiast położyć drugą warstwę biszkoptu. Odstawić do lodówki. Masa serowa – żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Żelatynę wsypać do filiżanki i zalać zimną wodą tyle tylko żeby można było żelatynę rozmieszać. Żelatyna po dodaniu zimnej wody musi(...)napęcznieć. Tak przygotowaną żelatynę zalać 1/4 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Letnią żelatynę dodać do masy mascarpone i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę na sztywną masę i dodać do serka mascarpone. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na drugą warstwę biszkoptu i znowu wstawić do lodówki. Thermomix – przygotować żelatynę jak wyżej – nałożyć motylek, wlać śmietanę, czas
Kuchnia Pokoleńletnie orzeźwienie polecam, deserek serowo jagodowy z dekoracją czekoladową od firmy - Słodki Świat Deser jagodowy z serkiem mascarpone Składniki: na masę jagodową śmietana 36 % - 125 ml cukier - 1 łyżka serek mascarpone - 125 g jagody - 0,5 szkl na masę serową śmietana 36 % - 125 ml serek mascarpone - 125 g cukier puder - 1 łyżka dodatkowo galaretka truskawkowa - 1 opak woda gotowana(...)wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Jagody umyć, osączyć na sicie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, zmiksować. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać jagody, zmiksować. Na dno pucharków wsypać po jednej łyżeczce jagód. Jagody przykryć masą serową, zmiksowaną z jagodami, część masy odłożyć
Kuchnia Danusitruskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa: – 400g śmietany kremówki – 250g serka mascarpone – skórka z cytryny – 3 łyżeczki cukru pudru – 600g truskawek Dodatkowo do dekoracji: - czekolada - bita śmietana - truskawki Białka ubijamy z solą waniliową. Pod koniec ubijania(...)zamrażarki na kilka godzin. Wyjmujemy deser mrożony. Podajemy ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Rolada bezowa z truskawkami – na dwa sposoby – na upały… i nie tylko. Połączenie bezy, masy z serka mascarpone i truskawek zawsze się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada
mojewypiekiinietylkośmietany 30 % 1 serek mascarpone 2 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie Śmietanę ubijam na sztywną masę dodaje serek mascarpone i wszystko razem mieszam . Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję delikatnie ciasto a resztę dodaje do masy śmietanowej i wykładam na ciasto na które wcześniej wysmarowałam czekoladą i zwijam delikatnie ,zdobię
Mój Smakmasy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast dokładnie pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę
kolorowotorcikowołyżka, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 łyżeczka esencji waniliowej masa pomarańczowa: 200g serka mascarpone, 2 łyżki śmietanki kremówki, 1 łyżeczka olejku pomarańczowego, 2 łyżki soku z pomarańczy, skórka otarta z połowy pomarańczy, 4 łyżki masy kajmakowej masa czekoladowa : 150g serka mascarpone, 4 łyżki śmietanki kremówki, 4 łyżki masy kajmakowej, 4 łyżki kakao dodatki: herbata do naponczowania biszkoptowych blatów(...)esencję i przesiać mąki. Na tym etapie masę delikatnie przemieszać drewnianą łopatką lub użyć najniższych obrotów miksera. Ciasto przelać do tortownicy (ja użyłam małej, 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w 18-70-180C. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. masa pomarańczowa: w rondelku zmiksować serek ze śmietanką, dodać kajmak, olejek pomarańczowy i świeżo
Raj dla Podniebienia