Zaletą takich mas jest ich duża plastyczność, trwałość kształtów i brak efektu obsychania przy dłuższym oczekiwaniu w lodówce na właściwą chwilę. Tego rodzaju masy kojarzą się z tradycyjnymi tortami i choć są lubiane, to jednak budzą wyrzuty sumienia. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest połączeniu zalet obu wyżej wymienionych mas i uniknięcie większości ich wad poprzez przygotowanie masy z serkiem mascarpone(...)tego 600 g serka mascarpone i 400 g masła. Do ucieranego masła dodałam kilka łyżek cukru pudru, a dopiero potem stopniowo dodawałam mascarpone. Użyłam też 2 barwników w żelu – niebieskiego i zielony, oraz kilka ozdób typu płatki śniegu, drobniutkie białe i srebrne kuleczki (spódnica Elsy) oraz czerwone kulki (spódnica Anny). Przygotowałam jedną jasną masę i podzieliłam ją na części. Odłożyłam
Trzeci talerzciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone(...)Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna. Blaty nasączam kawą z likierem i przekładam masą serową. Wierzch również smaruję masą serową i oprószam kakao. Całość schładzam
Ciasteczkowy Potwórłyżce przestudzonej masy budyniowej. Herbatniki dosłownie chwilkę maczać w mleku i układać na dnie blaszki. Rozsmarować masę budyniową i przykryć kolejną warstwą namoczonych ciastek. Posmarować masą krówkową. Masa mascarpone: 250g serka mascarpone, 150g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym . Serek mascarpone dokładnie zmiksować z masą krówkową. Masę równomiernie rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników. Polewa
Z miłości do słodkościgotującą się wodą). Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej śmietany z czekoladą dodajemy śmietanę w proszku i ubijamy na gładką masę. składniki na masę z serkiem mascarpone: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo(...)ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzeniakogo: dla zastanawiających się nad wielkanocna dekoracją stołu dla szukających pomysłu jak wykorzystać pianki mini marshmallows dla chcących zrobić niespodziankę dzieciakom Składniki na masę: 125g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) Składniki na dekorację: marcepan (ok. 150g) pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g białe perełki kostka gorzkiej(...)czekoladowy pisak Do przygotowania owieczek potrzebujemy najpierw upiec babeczki, które następnie będziemy dekorować. Przepisy do wyboru tutaj , choć ja w szczególności polecam: waniliowe i z colą . Wykonanie masy: Serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką i cukrem waniliowym na gęsty, jednolity krem. Włożyć do lodówki. Wykonanie dekoracji: Pianki pokroić na małe kawałki. Jeśli mamy pianki mini marshmallows wystarczy przeciąć
Mania Wypiekaniacukru kryształu* 2 łyżki mleka* 2 łyżki płynnego miodu* 100 g masła* 200 g płatków migdałowychmasa z serka mascarpone* 1 mała cytryna* 3 łyżeczki żelatyny* 250 g serka Mascarpone* 50 g cukru pudru* 300 ml śmietany kremówki* 1 puszka mandarynek w syropieSposób wykonaniabiszkopt niskiOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca(...)blaty.masa migdałowaCukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.Nieco przestudzoną masę rozsmarować na niskim biszkopcie, przykryć jednym blatem i pozostawić do wystudzenia.masa z serka mascarponeŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Ser Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.Następnie ubić śmietanę
Mix smakupozostać tylko podstawa- 1/3 grubości biszkoptu). Odkrojoną część biszkoptu skruszamy do miski. Na ułożony na paterze biszkopt, ponownie zakładamy obręcz tortownicy, po czym nasączamy podstawę naszego tortu. MASA BAJADERKOWA: Serek mascarpone, przekładamy do odpowiedniego naczynia i przez chwilę miksujemy za pomocą miksera, aby nabrał pulchności. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski. Miskę ustawiamy(...)małe kawałki. Na małe cząstki kroimy rownież nasz wafelek oraz galaretkę. Pokrojoną galaretkę i słodycze wrzucamy do miski z pokruszonym biszkoptem. Dokładnie wszystko mieszamy. Do suchych składników masy bajaderkowej, dodajemy serek mascarpone oraz roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie- ręcznie mieszamy. Masę bajaderkową wykładamy na ułożony na paterze biszkopt. Delikatnie dociskamy masę dłonią- aby utworzyła ona zwartą całość. POLEWA: Wszystkie składniki polewy
Domowe Tortyserka mascarpone 250 g dżemu pomarańczowego skórka starta z jednej pomarańczy + wyciśnięty z niej sok cukier puder do smaku 4 g żelatyny pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 250 ml śmietanki 30 - 36% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek(...)małym ogniu ( nie zagotowujemy! - straci właściwości żelujące ). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 - 2 łyżki masy pomarańczowej, dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z resztą masy. Miksujemy przez chwilkę na małych obrotach. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy, aby lekko przestygła. Serek mascarpone miksujemy z rozpuszczoną czekoladą do połączenia składników. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami
W kuchni Katiełyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyż eczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa advocatowa: 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki advocata bita śmietana: 500 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy(...)potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa: Serek mascarpone miksujemy z masą krówkową i dodajemy advocata. Odstawiamy do lodówki do momentu wystudzenia biszkoptu. bita śmietana: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Biszkopt przekładamy masą advocatową
Bon appetit mon amieSernik jagodowy Składniki: Masa sernikowa sernik na zimno w proszku - 1 opak mleko - 0,5 l jagody - 1 szkl Masa z serkiem mascarpone śmietana 36 % - 1 szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania(...)wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkoptami Sernik w proszku wysypać do miski, dodać mleko, miksować kilka minut. Następnie dodać jagody, zmiksować. Wyłożyć masę jagodową na biszkopty, włożyć do lodówki. Masa z serkiem mascarpone Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, śmietan fix, zmiksować. Masę z serkiem wyłożyć na masę jagodową, posypać masę jagodami. Galaretki truskawkowe rozpuścić
Kuchnia Danusisię nimi objadać - bez umiaru! To ich jedyna wada - raczej nie nadają się dla osób liczących kalorie, bo naprawdę łatwo zgubić w tym rachubę... 2 wafle tortowe Masa I: 200g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru Masa II: 100g zagęszczonego mleka w tubce (użyłam kakaowego) Polewa: 100g czekolady (użyłam z bakaliami oraz z drobnymi orzechami(...)migdałów (bez łupinek) 30g krakersów solonych lub zwykłych herbatników Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ciastka pokruszyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z serkiem mascarpone. Masę wstawić do lodówki. W tym czasie roztopić czekoladę (dodając śmietankę). Polewę dosyć szybko (aby nie zastygła) rozsmarować na waflu i posypać migdałami oraz krakersami. Drugi wafel posmarować mlekiem
Di gotujeokazja żeby upiec coś wyjątkowego, bo na co dzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze roku bo korzystamy z truskawek mrożonych. Jest trochę pracochłonny, ale naprawdę wart jest tej pracy. Taki powiew lata(...)masę. Następnie do ubitej śmietany dodajemy porcjami większą część musu truskawkowego. Delikatnie mieszamy łyżką. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie masę śmietanową łączymy z masą serową. Delikatnie wszystko mieszamy. Poncz: Sok z cytryny wyciskamy i łączymy z wodą. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się, aby były
Kuchnia MagdaLenyrazu po przygotowaniu. Do podstawowej wersji banoffee dodawana jest tylko śmietana, ja jednak, aby ciasto dłużej zachowało formę, połączyłam ją z serkiem mascarpone. Co więcej, zamiast kakao, do posypania wierzchu użyłam gorzkiej czekolady, która fajnie przełamała w masie krówkowej słodki smak karmelu. Jeśli dodajemy kakao to, należy nim ciasto posypać tuż przed podaniem, inaczej wierzch stanie się nieco wilgotny(...)karmel ułożyć pokrojone w plasterki banany, które wcześniej skropić sokiem z limonki, aby nie były ciemne. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodając stopniowo serek mascarpone. Masę ze śmietany i serka wyłożyć na banany. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekolady lub tuż przed podaniem oprószyć naturalnym kakao. Przed podaniem schłodzić przez godzinę. Zobacz również: ciasto
Kuchcik gotujekolejny rok byliście ze mną. Zapraszam ponownie. TORTY BEZOWY z MASĄ CYTRYNOWĄ Składniki: beza: 6 białek 300 g cukru 2 łyżeczki soku cytrynowego masa: 250 g serka mascarpone 150 g śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodajemy cukier a na końcu sok cytrynowy. Białka powinny być sztywne i lśniące(...)stopni i suszymy ją w tej temperaturze 40 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W taki sam sposób pieczemy drugi blat z pozostałej połowy białek. masa: Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną dodając na końcu sok z cytryny. Ja nie słodzę masy ponieważ bezy są bardzo słodkie, a taka kwaśna masa świetnie równoważy ten smak. Upieczone
Bon appetit mon amieSkładniki (forma o średnicy 16 cm) Biszkopt - 4 białka - 2 łyżki miodu lub innego słodzidła - 100 g wiórek kokosowych Masa - opakowanie (250 g) serka mascarpone - 1-2 łyżki miodu - 1 łyżka wiórek kokosowych Dodatkowo - pół wafelka Princessa kokosowa lub 1 łyżka wiórek kokosowych Wykonanie Spód Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy miód i chwilę miksujmy. Wsypujemy(...)biszkopt dzielimy na pół. Masa Serek mascarpone miksujemy z miodem. Pod koniec dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. 2/3 masy wykładamy na jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy brzegi i wierzch ciasta. Następnie wierzch posypujemy posiekanym wafelkiem lub wiórkami kokosowymi. Ciasto zawiera dość sporo tłuszczu dlatego serek mascarpone można zastąpić innym serem lub gęstym greckim
Health-Fit-Life