masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:13/248)

Ciasto Michałek 273

czemu nie jest ono za słodkie. Polecam!     Składniki: CIASTO: 1 szklanka cukru 6 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 500g serka mascarpone 300ml śmietanki 30% 30dkg cukierków Michałki 4 łyżki cukru pudru słoiczek powideł śliwkowych (250 – 300g) 100g orzechów laskowych       *** Przygotowujemy ciasto: białka ubijamy na sztywną(...)wysokości ok. 40cm, aby uniknąć opadnięcia ciasta *** *** Po wystudzeniu ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami *** *** Wszystkie składniki na masę powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy w mikserze na sztywno i stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy na sztywno, ale nie za długo aby krem się nie zważył *** *** Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach

Blog z Apetytem
Mini deserki z masą kajmakową i białą czekoladą  2174

szybki deser z masą kajmakową w roli głównej. Inspiracją do powstania deserków była życzliwość marki Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 50 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g masy krówkowej Helio 350 g śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy, po czym dodajemy 100 g masy krówkowej oraz wlewamy przestudzoną

Podróż w kulinaria
Tort z likierem Baileys 217

kremem z żółtek. Do masy powstałej z ubitych żółtek i likieru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem(...)wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : Do serka mascarpone dodajemy likier i dokładnie mieszamy mikserem, do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder wymieszany ze smietan fix’em oraz masę z serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej

Domowe Torty
Tiramisu 158

Tiramisu to bardzo popularny włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w kawie z odrobiną amaretto, przełożonych masą z serka mascarpone, cukru oraz żółtek. Deser po przygotowaniu powinien schładzać się przez kilka godzin, ale gdy spróbujecie tej pysznej serowej masy, to nie wiem czy tyle wytrzymacie :) Ciekawostką dotyczącą tego włoskiego specjału, o której powinniście wiedzieć jest(...)nazwą „Tyraj-Misiu” ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru ok. 200 gram podłużnych biszkoptów (1 opakowanie) 1,5 szklanki mocnej kawy 4 łyżki amaretto (ewentualnie 3 łyżki wódki + łyżeczka migdałowego ekstraktu) kakao Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem ubijamy przez kilka minut w mikserze na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, nie przerywając mieszania

MyCookBook.pl
Lody porzeczkowe z mascarpone 185

ubijamy na niskich obrotach, aż ubita śmietana połączy się z serkiem. I wersja - lody na patyku   Do pojemniczków (używam takich ) nalewamy na przemian (wg uznania) masę z serkiem mascarpone i mus porzeczkowy. Można też zrobić trzeci kolor, czyli połączyć mus z masą, wyjdzie wtedy przyjemny róż :) Po nałożeniu ostatniej warstwy, do każdego pojemnika wkładamy drewniane patyczki. I pozostawiamy

bistro mama
Tort czekoladowy z wiśniami 200

średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu(...)nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy, aby lekko przestygła. Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Śmietankę ubijamy z pozostałymi 3 łyżkami cukru. Do ubitej śmietanki

W kuchni Katie
Sernik z malinami na serku mascarpone 120

cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów 90 g masła 15 g żelatyny + 60 ml wody 500 g serka mascarpone 100 g cukru 400 ml śmietanki(...)przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy

Marder&Marder Manufacture
Sernik z musem malinowym-pycha 114

pozbyć się pestek jest dość czasochłonne.  Skala smaku 10/10 nie dość, że smakuje to jeszcze się prezentuje. Ja zrobiłam z podwójnej porcji na blachę, a w masie 500g serka mascarpone nie podwajałam, byłoby to samobójstwo kaloryczne;) Składniki: Na spód 65 g gorzkiej czekolady ( roztopionej ) 65 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 1 jajko 40 g mąki Sernik(...)wysmarować spód, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową. W blenderze umieścić wszystkie składniki spodu i zmiksować do powstania gładkiej masy. Wlać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 8 minut, aż na wierzchu powstanie skórka. Ser, serek mascarpone cukier puder i ekstrakt z wanilii utrzeć dokładnie mikserem na niskich obrotach. Dodać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec

Kubki smaku
Tort bezowy dacquase 180

włoskich 10 daktyli Orzechy i daktyle posiekać na mniejsze kawałki. do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie wymieszać (śmietanę dodając do serka, nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany

Motylkowa Kuchnia
Mini tiramisu 266

jest zawsze ten sam… niepowtarzalny. U mnie, wersja mini tiramisu – na poprawę humoru… i nie tylko. Inspiracją na masę był przepis Asi  z Kwestii Smaku.             Składniki:  - ciasteczka amaretti- 4 żółtka- 4 łyżki drobnego cukru- ziarenka z ½ laski wanilii- 250g zimnego serka mascarpone- kawa (u mnie nescafe Azera)- wino Marsala (Amaretto,rum…)- kakao i cappuccino z Brendy do oprószenia  (może być(...)najwyższych obrotach przez 8 minut, na gładką i puszysta masę. Zimny serek mascarpone przekładamy do drugiego pojemnika i ubijamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Ubite jajka dodajemy do mascarpone. Chwilę miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasteczka krótko zanurzamy w kawie z alkoholem, oprószamy kakao, nakładamy masę, ponownie oprószamy kakao z dodatkiem cappuccino. Przykrywamy drugim ciasteczkiem (również namoczonym

mojewypiekiinietylko
Ciasto krówka bez pieczenia z galaretką kawową 245

porcji: 10 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasto krówka: (na formę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm) 400 g masy krówkowej (kajmak) 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 250 g herbatników kakaowych Galaretka kawowa: 250 ml zaparzonej kawy naturalnej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka wiśniowa Polewa: 100 g czekolady deserowej(...)miodu naturalnego 50 g dowolnych orzeszków (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto krówkę bez pieczenia z galaretką kawową? Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce serek mascarpone i masę krówkową. Miksować tylko do połączenia się składników, powoli dodając rozpuszczoną i zimną żelatynę. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i gdy napęcznieje delikatnie podgrzać, aby się rozpuściła

Kuchcik gotuje
Tort brzdąc z rybią łuską 145

sztywno  (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy błonnik kakaowy lub kakao i mieszamy. Przekładamy tort i pokrywamy górę i boki.  Wykonanie masy dekoracyjnej : Ubijamy śmietanę ( dobrze schłodzona ) z cukrem brzozowy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładką masę .  Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej

Różowa kuchnia
Tiramisu 147

sztywno mikserem lub trzepaczką. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia, ubijając od czasu do czasu, aby górna warstwa nie zastygła. Do przestudzonej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą.w odpowiednim wielkością do moczenia biszkoptów naczyniu, połączyć kawę z rumem. Moczyć kolejno

Stare Gary
Jeżynowe Tiramisu 146

całość idealnie uzupełniają ciasteczka Oreo o lekkim słonawym smaku .....idealny na letnie upały. Składniki na 6 dużych pucharków : - 500 g serka mascarpone - 500 g jeżyn ( połowa może być mrożona ) - 250 g ciasteczek Oreo - 80 g cukru pudru do masy serowej ( jak lubimy słodsze smaki można dodać więcej) - 1 łyżka cukru do frużeliny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 4 jajka (osobno żółtka(...)białek i ubić je na parze ( w garnku zagotować wodę i ustawić na nim miseczkę z żółtkami) , ubijać na jasną masę , dodać cukier puder nadal ubijając , zdjąć z garnka i wystudzić masę ,do ostudzonej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać ,już nie ucierać żeby serek nie zrobił się za rzadki , w drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć

Wypieki Rene
Zakazany czekoladowiec na "drugie" urodziny Gizmo 156

stopniowo dodałam białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st.W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam w lodówce. Jeśli po upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze. O to właśnie chodziło! Im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy środek wypełnić serową masą

bastalena