masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:14/248)

Zdrowa, dietetyczna wersja sernika czekoladowego z masłem orzechowym. 158

oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy 4 łyżki stewii pół szklanki kakao 3 jajka 200ml jogurtu naturalnego Składniki na masę sernikową: 400g serka mascarpone 2 jajka(...)pęczak ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem kurkumy. Odstaw do ostygnięcia. Do kaszy dodaj jajka, jogurt naturalny oraz stewię. Całość zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj z kakaem. Wyłóż do foremki wysmarowanej olejem. Serek mascarpone wymieszaj mikserem razem z jajkami, stewią, masłem orzechowym oraz jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną masę sernikową wylej na czekoladowy spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika

wysmienity
Sernik na zimno z malinami i kolorową pianką 172

małych odstępach czasowych – mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już tylko kopystką. – reszta jak wyżej Masa serowa – serek mascarpone i waniliowy, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy wymieszać na gładką masę. Żelatynę wsypać do kubka zalać odrobiną soku malinowego i zostawić na chwilkę, aż napęcznieje. Zagotować pozostały(...)żeby nie były całe. To spowoduje, że aromat malin rozejdzie się po całej masie. Wylać tak przygotowaną masę na dół biszkoptu i przykryć drugim biszkoptem. Całość lekko przydusić. Wstawić do lodówki. Thermomix masa serowa – serki, cukier puder, jogurt, cukier waniliowy wrzucić do naczynia miksującego, założyć motylek, ubijać 1 minutę obroty 3 – żelatynę zalać odrobiną soku, zostawić, aż napęcznieje

Kuchnia Pokoleń
Ciasto “Wiśnia z makiem” 350

wanilinowego -3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: -500g serka mascarpone -250 ml śmietanki 30% -2 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: -250 g serka mascarpone -200 g kremu czekoladowego typu Nutella Poncz: -50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: -1,5 szklanki drylowanych wiśni z kompotu -1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g(...)suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. --> Krem śmietankowy: --> Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy serki mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywny krem. --> Masa czekoladowa: --> Mascarpone należy wyjąć wcześniej, aby uzyskało temp. pokojową, ponieważ zimne może się zwarzyć po wymieszaniu z nutellą. Mascarpone i Nutellę mieszamy w misce do powstania jednolitej

Marta Gotuje
Krem z likierem Baileys 295

serka mascarpone pół szklanki likieru szklanka cukru pudru Przygowowanie kremu : Do serka mascarpone dodajemy likier i dokładnie mieszamy mikserem, do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz masę z serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gotowy krem

Domowe Torty
Rolada kokosowa z galaretką 158

Rolada kokosowa z galaretką Składniki : Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta Masa serowa  serka mascarpone - 250 g  śmietanki kremówki 30% - 350 ml   wiórki kokosowe - 90 g cukier puder - 3 łyżki żelatyna - 1 łyżka woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa - 1 opak Przygotowanie: Biszkopt(...)ciasto, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać.  Wsypać trochę wiórków kokosowych, resztę zostawić na posypkę na wierzch rolady., wymieszać.  Ubijając wlewać do kremu rozpuszczoną

Kuchnia Danusi
Ciasto czekoladowe z malinami 164

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa czekoladowa: 250g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 150 g czekolady gorzkiej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru(...)przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt nasączamy likierem amaretto rozrobionym z wodą. masa czekoladowa:  Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksujemy

Bon appetit mon amie
Ciasto Banuti - bananowe z nutellą 187

serka mascarpone Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g kremu Nutella 1 opakowanie maślanych herbatników kakaowych  mleko do namoczenia herbatników 6 dużych bananów Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać(...)Odstawić do przestudzenia. Przestudzony biszkopt delikatnie posmarować kremem Nutella. Banany przekroić wzdłuż i pookładać na biszkopcie.  Krem: Serek mascarpone połączyć z kremem Nutella. Śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na banany, odłozyć w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić we wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier

My sweet a life
Tort Tiramisu 183

studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy 2 razy, tak by powstały 3 równe blaty.   Nasączenie blatów: 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) 80 ml likieru kawowego   Składniki [MASA]: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru   Wykonanie [MASA]: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone i szybko wymieszać

psgotujemy
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone 490

cytryny Masa truskawkowa: 250g mrożonych truskawek 1/2 szklanki cukru kryształu 1 galaretka truskawkowa Masa pomarańczowa: 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru kryształu 2 galaretki pomarańczowe Masa mascarpone: 1 duża śmietana 30% (330g) 2 serki mascarpone (500g) 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 limonki Dekoracja: 1 banan 2 kiwi 2 mandarynki 2 świeże truskawki 1 galaretka cytrynowa kolorowe perełki cukrowe Sposób(...)cukru. Do gotujących się pomarańczy dosypujemy dwie pomarańczowe galaretki. Miksujemy i pozostawiamy do stężenia.  3. Masa mascarpone: Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu. 4. Przełożenie tortu: Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy płat skrapiamy lekko cytryną- wykładamy

Kuchnia w czekoladzie
Niezła beza malinowa 183

krem: 125 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce w całości aby móc je wykorzystać w zimę) aby krem był zwarty  można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wodzy  ( ja nie użyłam żelatyny i masa jest bardziej płynna(...)temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h.  Krem: Do miksera włóż maliny i zblęduj je na gładką masę, dodaj serek mascarpone i mieszaj razem, dodaj cukier i śmietanę wszystko razem mieszaj przez 1-2 minuty masa wtedy zgęstnieje. Aby masa była gęsta do dekoracji dodaj

Niezły Młynek
Tort orzechowo - malinowy 168

mascarpone 1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich tak aby były wyczuwalne kruszynki Kilka kropli olejku rumowego Przygotowanie: Śmietankę kremówkę podgrzać w garneczku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Nie należy zagotować śmietany. Gdy odstawimy garneczek dodać do masy mleko w proszku, dokładnie wymieszać i schłodzić masę. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Po wystudzeniu zmiksować masę(...)puszysto dodając pod koniec serek mascarpone oraz posiekane orzeszki, wymieszać dokładnie łyżką. Masa śmietanowa - malinowa 500ml śmietany kremówki 36% 300g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżych malin 1 fix do śmietany Przygotowanie: Śmietankę ubić z cukrami pod koniec dodać porcjami serek mascarpone oraz fix. Do całości wmieszać mikserem świeże maliny. Wkładka malinowa 450g

W garach u Gosi
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 176

cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 gram sera mascarpone Wykonanie: Biszkopt makowy Masło z miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto(...)Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą masę, następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki dokładnie łączymy ze sobą składniki aby się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy likier, następnie masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi

kgwjanczewo
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 159

Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 25 dag serka mascarpone 2 szklanki wiśni z syropu 4 łyżki cukru pudru Krem czekoladowy: 400 ml śmietany kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu  z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe trufle tarta czekolada Sposób przygotowania tortu: Biszkopt: najlepiej jest(...)razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować do gęstego kremu. Krem czekoladowy: Najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Śmietanę podgrzać, zestawić z ognia, dodać połamane na kawałki czekolady: mleczną i gorzką, po dwóch minutach wymieszać do uzyskania gęstej jednolitej czekoladowej masy. Schłodzoną wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia do masy dodać serek mascarpone i zmiksować

Wanilia i Kardamon
Krówkowe szaleństwo - bezy, masa krówkowa i bita śmietana 182

bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone bezy - mieszamy całość łyżką.  Masa śmietanowa: 250g serka mascarpone 330ml śmietany 30% 2 śmietan fix Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz śmietan fix.  Masę śmietanową wykładamy na masę bezową, dekorujemy startą czekoladą

My World by Dagmara Rek
Krówkowe szaleństwo - pyszne ciasto z kawałkami bezów 82

bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone bezy - mieszamy całość łyżką.  Masa śmietanowa: 250g serka mascarpone 330ml śmietany 30% 2 śmietan fix Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz śmietan fix.  Masę śmietanową wykładamy na masę bezową, dekorujemy startą czekoladą

My World by Dagmara Rek
Profiterolki 162

Rurki lub ptysie, eklerki . Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła - 4 jaja - szczypta soli Składniki na masę: - 250 ml mocno schłodzonej śmietany 36% (u mnie double cream) - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką(...)czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru. Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Gdy ciastka wystygną ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna sztywnieć zminiejszamy obroty robota, dodajemy cukier puder, następnie serek mascarpone. Gotową masą napełniamy od spodu, przy użyciu strzykawki cukierniczej z długą końcówką ostudzone ciastka. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. „Z podstawowego ciasta ptysiowego można stworzyć mnóstwo klasycznych deserów o bardzo

mojewypiekiinietylko
CIASTO CZEKOLADOWE 113

cukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce ok 40 min w 180stC.   Masa:   1 serek mascarpone nutella Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą

Niespełnione zdolności kulinarne
Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy 145

najlepiej 90% kakao 80 g masła 80 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 800 g mąki pszennej tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 200 g gotowej masy krówkowej 250 g serka mascarpone Warstwa malinowa: 400 g malin 1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych 150 ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić(...)jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.  Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego

Czerwień i błękit