mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: śliwki ,tyle ,ile lubicie ,około 400 g masa makowa Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku ,razem z cukrem i solą i odstawić na 15 minut ,aż zaczną pracować . Następnie dodać mąkę ,jajko i letnie masło i wyrabiać ciasto(...)przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 cm na 40 cm i pokroić go wzdłuż na 3 równe paski .Każdy posmarować masą makową i zwijać w rulon .Wszystkie trzy ruloniki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w formie ślimaka.W małe odstępy w zrolowanym cieście wciskamy delikatnie połówki śliwek . Ciasto odstawiamy
Ladylaura.robota kuchennego, który ma opcję wyrabiania ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 60 min. do wyrośnięcia, dodatkowo: ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami Helio lukier (ja lukier robię na oko do miseczki wsypuję cukier puder, wlewam stopniowo sok z cytryny lub wodę i mieszam, w zależności jakiej konsystencji chcę mieć(...)wody a jeśli chcę gęściejszy to dodaje cukier puder) wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5mm. Wykładamy równomiernie masę makową, pozostawiając przy każdej krawędzi ok. 2 cm wolnego ciasta aby lepiej się skleiło. Zwijamy w roladę. Przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i przecinamy przez środek
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 250 gram mąki pszennej 13 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 2 jajka 50 ml. letniego mleka 60 gram masła szczypta soli Dodatkowo: puszka gotowej masy makowej Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy ze śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże ze śmietaną oraz pozostałe składniki. Zagniatamy(...)masło, wyrabiamy do momentu aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy
Bajeczna Kuchniamąki 200 g masła 100 g cukru 3 żółtka na bezę: 4 białka szklanka cukru 100 g kokosu 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli dodatkowo: puszka masy makowej (ok. 800g) puszka moreli (ok. 400g) Piekarnik nagrzać do 180*C Składniki kruszonki wymieszać i palcami rozdrobnić w misce (nie zagniatać). Blaszkę do pieczenia wyłożyć wysoko papierem. Na dnie rozłożyć(...)minut). W tym czasie przygotować bezę kokosową: białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier. Na końcu wmieszać kokos i skrobię. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na niej rozłożyć piane kokosową i pokrojone morele. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabakaliami! moja mama podała swoją wersję z domowym pszennym makaronem, natomiast ja przygotowałam wersję z lanymi żytnimi kluskami BOMBA <3 Składniki (1 porcja): 4 łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób(...)ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około 2 minuty od wypłynięcia klusek odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajek · 1 ½ szk. cukru · 2 ½ szk. mleka · 850 g masy makowej w puszce Sposób przygotowania: 1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia(...)cukru, dodać letnie mleko, rozpuszczoną margarynę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiając ciasto wsypujemy stopniowo mąkę. 3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z sześciu białek, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry. 4. Piec w rozgrzanym piekarniku około
Kulinarna Chwilazakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód 1 łyżka masła Wykonanie: Zagotuj mleko, zalej(...)niej partiami kluski, gdy wypłyną na powierzchnię wybierz je z garnka łyżką cedzakową. Kluski układaj w misce, dodaj odrobinę masła, aby się nie posklejały. Wymieszaj kluski z masą makową, podawaj. Wesołych Świąt
Garniec MagalieCiasto drożdżowe: 200 ml mleka, 25g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru kryształu, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g masła, 2,5 szklanki mąki, szczypta soli, Dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej z bakaliami HELIO , 50g orzechów włoskich, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut(...)oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowuję masę makową. Ciasto zawijam 2x. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroję na ok. 10cm kawałki. Ostrym nożem nacinam na brzegu. Z pozostałym ciastem robię to samo co z pierwszą częścią
Tradycyjna kuchnia Kasiużyłam płatków migdałowych). Po 15 minutach odcedź mak i przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową. Wyjdzie Ci taki oto pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię, tylko szklane półki w lodówce(...)formowaniem rogalików. Ciasto podziel na części dla wygody. Tylko żey do głowy ci nie przyszło zagniatać ciasta!!! Rozwałkuj cienko (5 mm) ciasto i na około 12 długich trójkątów, Posmaruj masą makową (łyżka na każdy) Uformuj rogaliki (zawijając ciągnij za dłuższe końce, jakbyś ciągnęła za uszy, wtedy wyjdzie ładny półksiężyc) Pozostaw na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Piecz
greenscarfforemka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na masę makową: 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 20 dag bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą(...)proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec w 180*C przez około godzinę. Ostudzony polać polewą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMąka pszenna – 3 szkl Mleko ciepłe -1 szkl Drożdże – 2,5 dag Jajko – 1 szt Cukier -6 łyżek Masło rozpuszczone – 10 dag Sól- 1 szczypta Białko – 1 szt masa makowa – puszka cukier puder Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość. Następnie(...)pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki szklanką. Masę makową układamy na krążkach, delikatnie dociskając. Następnie składamy na pół i sklejamy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC. Podczas pieczenia smarujemy roztrzepanym
Camilla w kuchniprostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii olejek migdałowy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem. Schłodzone masło(...)sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę
Ciasteczkowy Potwórciasto:500 g mąki250 g mleka70 g masła70 g cukruszczypta soli1 łyżka cukru waniliowego1 paczuszka suchych drożdży lub 40 g świeżych2 żółtka L1 białko do posmarowania ciastaSkładniki na masę makową:320-350 g maku2 białka40 g masła200-220 g miodu120 g rodzynek50 g smażonej skórki pomarańczowej50 g migdałów2 łyżki amaretto lub rumu100-120 g mlekaWykonanie:°Mleko razem z masłem podgrzać(...)maku.Umyte rodzynki odsączyć na sitku,a migdały obrać ze skórki.Połączyć z makiem.Dodać skórkę pomarańczowa i amaretto.Ubić na sztywno pianę z dwóch białek i wymieszać z masą makową,tuż przed wyłożeniem na rozwałkowane ciasto.°Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski , powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dniki: 1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej 5 żółtek 3/4 kostki drożdży (70 g) 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny puszka masy makowej Wykonanie: Mąki mieszamy, wbijamy żółtka do dołeczka w mące, przygotowujemy rozczyn - 3 łyżki mąki z drożdżami, 1 łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka mieszamy do konsystencji gęstej(...)misce pod ściereczką do wyrośnięcia. Masa podwoi objętość, wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, kroimy na pasy o szer. 11 cm, na jednym boku paska nakładamy masę makową, zwijamy w rulon, szew ma być pod spodem. W ten sposób postępujemy z całym ciastem, następnie powstałe w ten sposób rulony kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i odstawiamy
kgwjanczewoprzygotowaną masę ostudzić, - następnie dodać do niej pokruszone biszkopty i jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie: - 300 g masła schłodzić w zamrażalce, - w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła(...)części; każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Z a pomocą noża wyciąć wydłużone trójkąty. N a każdy kawałek ciasta nałożyć sporą łyżkę masy makowej; lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa). Przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i poczekać, aż lekko podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogale piec
Ugotować