masa makowa - 2519 przepisów (strona:73/168)

Sernik z makiem na kruchym spodzie 174

wyłożyć na dno blachy o średnicy 38x26 cm.Wstawić do piekarnika i piec ok.20 min w 200 º C. Wyjąć i odstawić.W międzyczasie przygotować mak i ser. Masa makowa: 400 g mielonego maku  2 szklanki mleka 2 białka 50 g masła 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 300 g bakalii (orzechy,rodzynki itp) op.cukru wanilinowego(...)pieluszce tetrowej.Masło wrzucić do sporego garnka i rozpuścić ,dodać resztę składników oprócz białek i podgrzać cały czas mieszając.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z masą makową.Mak wyłożyć na podpieczone ciasto. Sernik: 1 kg twarogu (u mnie w wiaderku) szklanka cukru pudru 4 jajka  3/4 szklanki mleka w proszku cukier waniliowy sok z połowy

Anielskie wypieki
Rozwiązanie zagadki 133

przedstawionych we wczorajszym poście. Jak wiecie jutro obchodzimy święto Odzyskania Niepodległości, ale jednocześnie jest to dzień świętego Marcina, które od dziecka kojarzy nam się z pysznymi rogalami z masą makową. Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu.Dodam jeszcze, że jest to przepis(...)szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej.Składniki: 1 kg mąki 200g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500g margaryny szkl. mleka 2 jajka masa makowa lub marmolada Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. 200g drożdży rozdrabniamy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski i mieszamy razem z cukrem. Odstawiamy

cookpl
Ekspresowe rogaliki drożdżowe z makiem 199

margaryny do pieczenia (polecam jednak masło, ale zwiększa znacznie koszt), 4 żółtka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki śmietany ( użyłam gęstej kwaśnej), 20 dag drożdży, Na nadzienie: 1 puszka gotowej masy makowej, Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każdą część ciasta wałkujemy(...)okręgi o średnicy ok. 30 cm i grubości 3-4 mm. Dzielimy je na 8 równych części "sposobem pizzy". Na każdym trójkącie ( na jego szerszym końcu) kładziemy łyżeczkę masy makowej.  Rogaliki zwijamy dość luźno, aby nie popękały podczas pieczenia. Układamy na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 10 - 15 min w temperaturze

Nie tylko w kuchni
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 135

kutia ma także nowy wymiar, bo zamiast jednolitej brei zrobiłam zgrabne kulki. Kulki można podawać na ciepło lub na zimno. Składniki: • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 5 łyżek masy makowej gotowej • 2 łyżki miodu • 1 szklanka różnych posiekanych bakalii – morela, orzechy włoskie, suszona gruszka, płatki migdałowe, rodzynki Wykonanie: • Ugotować kaszę jaglaną na sypko z dodatkiem szczypty(...)soli. • Wymieszać ciepłą, odcedzoną kaszę z masą makową, miodem, rodzynkami, płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami włoskimi, suszonymi morelami i gruszkami. • Zwilżonymi dłońmi formować kule, trochę większe niż orzech włoski. • Każdą kulę udekorować bakaliami wg uznania.{jcomments

To co kocham
Babka drożdżowa z masą makową 668

Babka drożdżowa z masą makową to po prostu rolada makowa (makowiec), ale w takiej formie prezentuje się bardzo ciekawie. Przy okazji nie ma obawy, że zbytnio “rozleje się” na boki, bo forma trzyma kształt podczas pieczenia. Do pieczenia używam… Artykuł Babka drożdżowa z masą makową

Kolorowy Przepisownik
Świąteczny makowiec drożdżowy 274

Makowiec kojarzy mi się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak miałam chęć na coś drożdżowego, więc skoro i gotowa masa makowa była w domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec(...)kolejne. Zapraszam po przepis! Składniki :Ciasto :* 0,5 kg mąki pszennej* łyżka cukru waniliowego * pół kostki świeżych drożdży * łyżka cukru * 2 żółtka* 3/4 szklanki ciepłego mlekaNadzienie :* masa makowa z bakaliami Helio * białko jajka do posmarowania makowców * lukier do ozdoby makowców * skórka pomarańczowa Helio do ozdoby makowców  Przygotowanie :Drożdże zasypać łyżką

Magiczne Życie Marty
Makowiec zawijany 322

masła 6 żółtek  21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (u mnie wódka) 1 łyżeczka zapachu waniliowego 1 puszka gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe(...)miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około

kulinarnyswiatdomi
Drożdżowa gwiazda z makiem 172

bloga Grunt To Przepis Składniki: 500g mąki pszennej 2 jajka + 1 do smarowania 180ml letniego mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1/3 kostki świeżych drożdży 300 g masy makowej Masło z mlekiem lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). Dodać drożdże, łyżeczkę i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. minut. W oddzielnym naczyniu ubić(...)równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na równe okręgi. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm brzeg bez nadzienia . Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły . Ciasto pokroić

W kuchni bez szafek
Prosty makowiec + film 200

stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 margaryny do pieczenia lub masła 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 szklanka cukru kryształu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy(...)proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę makową i starannie ją rozprowadzamy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy zimnym mlekiem dokładnie je miksując. Na warstwę maku wlewamy drugą część ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 137

Niestety dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia.  Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zygzakowata babka makowa 200

Święta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi.  Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki(...)dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy wsmarowywanej i obsypanej bułką tarta.Układając roladki, lekko

Niezły Młynek
Jak przygotować kutię? 168

śmietankę. Kutia nie wymaga użycia dedykowanych elementów wyposażenia kuchni – potrzebny będzie tylko garnek do zagotowania składników oraz maszynka do mielenia maku (w sprzedaży dostępna jest też już gotowa masa makowa). Wigilijny deser serwowany jest zazwyczaj na półmiskach(...)można je kupić m.in. w https://zasmakujradosci.pl/zastawa-stolowa ) lub w miseczkach czy w salaterkach. Przepis na wigilijną kutię Składniki i ich proporcje: szklanka pszenicy, szklanka maku lub małe opakowanie masy makowej, 5 łyżek słodkiej śmietanki, szklanka miodu, pół szklanki rodzynek, łyżka skórki pomarańczowej, ¾ szklanki różnego rodzaju orzechów (w tym migdałów). Sposób przygotowania: Dzień wcześniej trzeba namoczyć pszenicę. Przed gotowaniem odsączyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogaliki z masą makową 176

Zrobiłam ostatnio całą miskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać

Słodkie inspiracje
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 158

odstawiamy na 60 minut.       Nadzienie. Mleko zagotowujemy z masłem, miodem, cukrem, dodajemy mak i smażymy 10 minut. Rodzynki sparzamy, odsączamy na sicie. Do masy makowej dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i aromat, mieszamy. Studzimy. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy.      Ciasto dzielimy na 3 części, każdą(...)nich zagniatamy by pozbawić je pęcherzyków powietrza, a następnie wałkujemy na cienki placek ( maksymalnie 5 mm). Na cieście rozkładamy 1/3 masy makowej zostawiając około 2-3 cm od brzegu, zwijamy jak roladę, zaś końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Każdą struclę dwukrotnie zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy

Rozpustne gotowanie
Makowiec bez zawijania (bez jabłek) 65

maku. No takie wyzwania to ja lubię Więc dzielnie udałam się do kuchni i przystąpiłam do dzieła. Powstał makowiec bez zawijania i jeszcze bez kilku innych „bez…”. Składniki na masę makową: 400 g maku ½ kostki masła 3 żółtka 5 białek ½ szklaki cukru (szklanka o pojemności 200 ml) 1 łyżka miodu 3 czubate łyżki powideł bakalie Mak zaparzam i mielę(...)pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Wyciągam ciasto z piekarnika i od razu wykładam na nie przygotowaną masę makową. Wstawiam do piekarnika na kolejne 35-40 minut. Po upieczeniu czekam aż wystygnie, a następnie przygotowuję polewę. Składniki na polewę z czekolady: 100 g śmietanki 30% 100 g czekolady

Słodki sentyment