masa makowa - 2519 przepisów (strona:72/168)

makowiec japoński z kremem 366

Wyszło duże, podzielne ciasto. Można je dłużej przechowywać w lodówce, dzięki czemu starczyło nam na kilka dni do kawy.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g masy makowej 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki  na masę(...)minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać masę makową, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie).  Podzielić na dwie części. Każdą osobno piec na papierze do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowy makowiec 136

mleko. Gotową masę studzimy.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli zmielony mak, rozpuszczoną czekoladę i utrzeć na jednolitą masę.W drugiej misce ubić pianę z 10 białek. Do masy makowej dodać pianę i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. W przepisie nie ma mąki i to nie jest błąd ;):)Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową - piec około

Lawendowe Niebo
Makowiec drożdżowy 236

jajka2 żółtka2 łyżki gęstej śmietanyszczypta soliMasa makowa:1/2 kg maku12 dag margaryny30 dag cukru2 jajka2 żółtkazapach migdałowy+piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4)Sposób przygotowania:1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść ciasto i podzielić

Kuchnia domowa Ani
Tradycyjny Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) 375

dość duże makowce): 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Masa makowa: ok. 100-150 g bakalii 200 g maku 2 łyżki miodu ok. 1/2 szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta  Lukier: szklanka cukru(...)najlepiej to zrobić np. na papierze do pieczenia, dzięki temu będzie nam łatwiej zwinąć roladę). Całą powierzchnie ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem (np. za pomocą silikonowego pędzla cukierniczego) i wykładamy masę makową pozostawiając ok. 1-2 cm marginesy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, boki zawijamy po spód. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.  Lukier: Gdy makowce ostygną przygotowujemy

Słodka Strona
Drożdżówki z makiem 171

Pulchne bułeczki ze słodkim makowym nadzieniem oprószone cukrem pudrem. Identyczne kupić można w pobliskiej piekarni w moim mieście. Tak jak w przypadku Grzebieni z marmoladą , te drożdżówki to również smaki mojego dzieciństwa! Największa frajda?? Odrywanie poszczególnych warstw, pod którymi kryje się duuużo nadzienia ;). Polecam!     Składniki: (na 12 sztuk)   Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 duże jajko(...)Dodać pozostałe składniki nadzienia, pomijając białko jajka. Wszystko  dokładnie wymieszać łyżką. W razie potrzeby dosłodzić masę. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je do masy makowej. Masa powinna konsystencją przypominać "papkę". Nie może być zbyt sucha ani zbyt wodnista.   Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt (można lekko podsypywać ciasto, wałek

Nastoletnie Wypiekanie
Makowiec 159

cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia po wymieszaniu jajek i mąki dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto i na ok 30 minut wkładamy do lodówki. w międzyczasie przygotowujemy mak- masę makową łączymy z jajkiem i namoczonymi w rumie- najlepiej dzień wcześniej bakaliami. Kwadratową formę do pieczenia ciasta smarujemy masłem i obsypujemy mąką, na spód wykładamy3/4 ciasta, na ciasto masę makową

Luźna Kuchnia
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 96

dekoracją w świątecznym klimacie. Z ciasta kruchego najpierw wycięłam gwiazdki, a później pozostałą częścią wylepiłam spód. Makowiec z jabłkami wychodzi pyszny – jest jak masa makowa. Ze słodkimi bakaliami i orzechami – dla mnie makowiec japoński na kruchym spodzie to ideał Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy(...)Spód do makowca i dekoracja: 200 g mąki orkiszowej razowej 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 40 g masła Masa makowa: 200 g suchego maku zmielonego 250 ml wody lub mleka 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 4 jajka 30 g masła klarowanego 2 opakowania budyniu jaglanego waniliowego

Fitkot
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 241

nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja ma 35,5 na 23,5 cm) i pieczemy w 180 st. na złoty kolor (ok 10 minut). Pozostałe 4 części rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy, a następnie układamy obok siebie w tej samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku(...)makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła, 1 i 1/2 szklanki mleka

Cynamonowe szczęście
Makowiec zawijany 144

Dzisiaj przepis znaleziony niedawno w gazetce Lewiatana i wypróbowany. Nie polecam masy makowej Helcom (takiej granatowej), bo moim zdaniem strasznie słaba (zresztą 20% maku..), ale tacie smakuje :/ Składniki (na 2 strucle): 500 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 125 g margaryny 250 ml mleka 150 cukru pudru 3 żółtka szczypta soli białko do posmarowania ciasta z wierzchu opakowanie masy(...)makowej (ok. 900g)  Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę, lekko podgrzane mleko i drożdżowy zaczyn. Wymieszać delikatnie. Podgrzać margarynę. Już ostudzoną dodawać porcjami do ciasta. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką - do wyrośnięcia

W kuchni bez szafek
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 185

domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta.Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki ziemniaczanejniepełne pół szklanki cukru (lub mniej)2 krople aromatu migdałowegokonfitura pomarańczowalikier pomarańczowy (opcjonalnie)lukierMakowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób(...)wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i ponczujemy likierem pomarańczowym (lub mlekiem). Następnie każdy krążek (od wewnętrznej strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej.Masa Makowa:Mak zalać wrzącą wodą

Słodka Strona
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów 343

Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem, wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej(...)jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam, że dużo lepiej zrobić domową masę makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej a część sobie zamrozić.Mielenie maku to najmniej przyjemna część całego przepisu, ale jeśli dobrze poszukacie to może znajdziecie

Smaczna Pyza
ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM 104

ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 50g drożdży 6 łyżek cukru 180ml ciepłego mleka 150g roztopionego masła 6 żółtek 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu Składniki na masę makową: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich 6 białek Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru(...)przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć 1/2 masy makowej. Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut

Słodki Zakątek
Kutia w babeczkach 174

godziny. Zdejmij z ognia i odstaw na kolejne pół godziny. Na suchej patelni lekko zrumień płatki migdałów i połamane lub posiekane orzechy włoskie. Do garnka z ciepłą kaszą włóż masę makową, dodaj miód i wymieszaj do rozpuszczenia miodu. Wsyp orzechy i żurawinę, jeszcze raz wymieszaj. Kutie ostudź i przełóż na spody z kruchego ciasta tuz przed podaniem. Składniki pół puszki(...)gotowej masy makowej niepełna szklanka suchej kaszy jęczmiennej pęczak 1 szklanka wody garść suszonej żurawiny 50 g płatków migdałów (opcjonalnie) 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 2 łyżki miodu   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
rogale marcińskie 150

poprzednio i wkładamy do lodówki na ok. 30 min., czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem schładzamy w lodówce przez 30 min. składniki na masę makową: 200 g białego maku 90 g cukru pudru 100 g migdałów 80g orzechów włoskich 4 biszkopciki okrągłe (pokruszone) 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)mieszamy cukier puder + ciepła woda, mieszamy na lukier migdały, posiekane Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości ok. 1/2 cm i wycinamy z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę makową. Podstawy trójkąta zawijamy na ok. 2 cm, nacinamy na środku na ok. 2 cm i zawijamy rogala. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 310

wyciśniętego soku z pomarańczy + 2 łyżki wódki Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 20 g masła, miękkiego Wykonanie: Blaty makowe: Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. przy pomocy czystej ściereczki lub gazy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.  Wszystkie(...)ekstrakt/aromat migdałowy oraz zmielony mak i zmiksować wszystko razem do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie ( aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza ) wmieszać ją do masy makowej. Masę przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 35 - 40 minut w temperaturze 175 °C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić. Krem ajerkoniakowy z mandarynkami: W naczyniu umieścić

Opowieści z piekarnika