Składniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 200 gram masa makowa, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 sztuk jabłka, 1 łyżeczka kardamon, 2 łyżki(...)cukier, 4 saszetki błonnik Jeliton, 250 ml śmietana kremówka, 2 łyżki cukier puder, 1/2 szklanki sok z buraków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikseremdodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto obrane jabłka szara reneta obrana ze skórkizetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem
W Mojej Kuchni Lubięśmietany 1 łyżka kakao Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika Skworcu Polewa; pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany 30% (lub mleka) 1 łyżka masła Masa makowa; 20 dag niebieskiego maku Skworcu ok 5 dag cukru trzcinowego Skworcu ( lub więcej(...)rodzynków Skworcu 5 dag orzechów włoskich lub nerkowych Skworcu 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżka masła Przygotowanie; Zaczynamy od masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem ,tak aby był pokryty i gotujemy około 20 min. Studzimy i odcedzamy na sitku. Następnie należy go dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa na najdrobniejszym
Radość kipiąca uśmiechem.omlet z białek z domową masą makową ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Przygotowania do Świąt pełną parą! Wczoraj piekłam drożdżową gwiazdę makową (wygląda cudnie! :), to właśnie z niej zostały mi białka dzięki którym jem dziś tego omleta) z domową masą makową, którą zrobiłam po raz pierwszy. Zgodnie z mamą stwierdziłyśmy, że jest o niebo lepsza od sklepowej! Pełnaaaa bakalii! Aż trudno
breakfast of dreamsskładniki: 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat) 300 g gotowej masy makowej 8 kandyzowanych żurawin 8 łyżeczek dżemu żurawinowego dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania cukier puder, do oprószenia wykonanie: Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto francuskie. Odstawiamy na chwilę aby „nabrało” temperatury temperatury pokojowej, wtedy nie skurczy się podczas pieczenia. Przy(...)pomocy noża kroimy na na 8 kwadratów. Na sam środek każdego wyciętego kawałka wykładamy po 1 łyżce masy makowej i po 1 łyżeczce dżemu żurawinowego. Przeciwległe rogi ciastek złączamy, sklejamy na środku. Na samym środku przyklejamy żurawinę. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniamiękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców), puszka gotowej masy makowej (850 g), opakowanie herbatników (można pominąć), Na krem: 250 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło(...)ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą masy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (do suchego patyczka).Wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową (gdyby była zbyt sucha można dodać do niej płynnego miodu) i równomiernie rozsmarować. Następnie ułożyć na niej herbatniki. Przygotować krem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puch. Dodać
Nie tylko w kuchniRobicie ze mną? Składniki: 25 dag mąki pszennej tortowej MŁYNOMAG 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 dag cukru 1/3 szklanki oleju 3 dag drożdży 2 żółtka pół puszki masy makowej Wykonanie: *Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy pół szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. * Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Kiedy podrośnie zaczyn dodajemy do żółtek. Stopniowo dodajemy tez olej(...)mąkę, miksujemy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby podrosło. Po tym czasie rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijemy ciasno roladę. Następnie kroimy ją w dość grube plastry, układamy w naczyniu do pieczenie/ blasze zostawiając niewielkie odstępy pomiędzy plastrami. Pieczemy ok 20 minut
Z Majeczką w kuchnisię nie przypalił, odstawić aż napęcznieje i wchłonie mleko. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak, olejek i zmiksować. Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować. Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blachę
Wasze Przepisybył tradycyjny tylko w innej formie. 75 dkg mąki 300 ml mleka 90 g cukru 2 jajka 10 dkg masła 1 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych masa makowa kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki. Mąkę wsypać(...)łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posypać kruszonką
Moje domowe kucharzenieSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa makowa 1/2 puszki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 5 minut - masa będzie grudkowata ale to mat być wsypać make z proszkiem(...)utrzeć ze 2 minuty na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować palmą i dać do blaszki połowę ciasta na ciasto rozsmarować połowę z puszki masy makowej, na mak dać resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystudzone - posypać pudrem cukrem ciasto jest wilgotne i smacznie makowe
W Mojej Kuchni Lubięodrobinę śmietany.Schłodzić ok pół godziny w lodówce.Po tym czasie odkrawać z ciasta niewielkie porcje , rozwałkować na kształt koła.Podzielić je na 8 trójkątów. Każdy z nich smarować masą makową i zawinąć rogaliki.Ułożone na blasze posmarować rozmąconym jajkiem.Piec ok 12-15 min. w 180'CSmacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaskładniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam(...)zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto, po czym zostawiam je do wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową
W kuchni Karmel-itkiJeśli chcecie, możecie upiec podwajając ilość składniki. Należy wtedy użyć tortownicy o średnicy 25-26 cm i nieco wydłużyć czas pieczenia. Ciasto: 425 g gotowej masy makowej z puszki 250 g obranych jabłek (ok. 2 jabłka) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 jajka(...)Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki naturalnego kakao Przygotowanie: Ciasto: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać je do masy makowej wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, aromatem, cynamonem, kaszą manną i żółtkami jaj. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy, najlepiej
Nastoletnie WypiekanieMakowe grzebienie w/g Siostry Anastazji Pyszne bułeczki z nadzieniem makowym. składniki na ciasto; 0,5 kg mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 szkl mleka , nie pełna 5 dag drożdży 150 g margaryny Gotowa masa makowa ( ja użyłam Bakalland ) Margarynę rozpuścić , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do letniego mleka pokruszyć(...)mleko z drożdżami , na koniec dodać roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Stolnice podsypać mąką , ciasto rozwałkować nie za grubo , na końcu ciasta nałożyć po długości masę makową , zwinąć na 3 w rulonik . Wycinać około 8 cm prostokąty , w każdym zrobić po 4 nacięcia ale nie do końca , lekko wywinąć w łuk . Piec w temp
Sama słodycz i szczypta chiliwycięte gwiazdki z kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego 2 szklanki wody 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka 2 białka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 50g masła(...)wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodając zmielony mak, stopione masło i kaszę manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Wszystkie białka (4szt) ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać. Wyłożyć na podpieczony kruchy spód i wyłożyć wiśnie wciskając je w masę. Ułożyć na wierzchu gwiazdki i wstawić do piekarnika
https:KKuchniaMniamświeżych drożdży 25 g roztopionego masła 1 całe jajko (małe) 2 żółtka 3 łyżki cukru Kruszonka: 50 g zimnego masła 40 g cukru 80 g mąki Dodatkowo: 450 g masy makowej (u mnie Helio ) 1 białko Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 3-4 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. W misce(...)najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek. Później ciasto dzielimy na 3 długie paski, każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy. Następnie zaplatamy warkocz i łączymy z obu stron końce. Warkocz smarujemy białkiem. Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki, którą później posypujemy warkocz. Ciasto przekładamy
PatiGotuje