sezamu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej masa: 2 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru 150 g masła puszka masy makowej puszka ananasów 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicy. Dodajemy sodę i sezam. W stożku robimy dziurę i wlewamy do środka śmietanę i jajka. Na wierzch(...)cukrem na miały puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Galaretkę również zalewamy zgodnie z instrukcją i pozostawiamy w lodówce aż zacznie tężeć. Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową a na wierzch masę budyniową. Następnie wysypujemy kawałki ananasa i zalewamy wszystko lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemasła 60 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku 400 ml mleka 100 g miodu 100 g cukru 100 g mieszanki orzechów i rodzynek 3 białka lukier 200 g cukru pudru 30 ml ciepłej(...)minut. Rodzynki moczymy we wrzątku 15 minut. Odcedzamy i posypujemy mąką. Orzechy mielimy. Gdy mak napęcznieje dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej. mieszamy. Wykładamy gotową masę na ciasto. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy na maku. Całość pieczemy najpierw 30 minut w 180 stopniach, następnie 15 minut w 170 stopniach. Studzimy
Ciasta z tradycjamiSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, masa makowa 30 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mandarynki - ile potrzeba, jabłka - ile potrzeba, śmietana kremówka(...)cukier puder 1 łyżka , skórka pomarańczowa kandyzowana - ile potrzeba z tej ilości wyszło 18 babeczek jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam do innego ciasta), przesianą mąkę z proszkiem i mikserem zmiksować na ciasto bez grudek mandarynkipodzielić na cząstki, jabłka ze skórką pokroić na na grubsze
W Mojej Kuchni LubięŻółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony ser, roztopione i ostudzone masło lub margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz ubitą pianę z białek, wszystko lekko wymieszać, wylać na masę makową i wyrównać. Składniki na masę orzechową: 4 jajka; 100 g orzechów włoskich; 2 łyżki mąki pszennej; 5 łyżek cukru pudru; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę, dodać(...)delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 1 słoik prażonych jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących
In my kitchendzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam(...)wracam do swoich rozważań nad kawą i moim bombowym ciachem. Składniki:Rolada: (można użyć gotową)3 jajkapół szklanki mąkipół szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniamasa makowa, dżemem lub konfituramasa:500ml śmietany kremówki 30%2 galaretki owocowe2 łyżeczki cukru pudruowoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę
ciastkarnia na kruchym spodzieuprzejmości marki Helio, oraz Stovit. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kuleczki: Puszka masy makowej z bakaliami Helio Około 6 łyżek kaszy manny Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka) 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka śmietany 30% 1/2 szklanki oleju(...)dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Kuleczki: Masę makową mieszamy z kaszą manną. Z gotowej masy formujemy 20 kulek. W razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem, które nakłuwamy widelcem
Podróż w kulinariajakie jadłam. Mokry, aromatyczny, a do tego pachnący nutą czekolady. Ma jeszcze jedną zaletę, a nawet dwie! Robi się łatwo i szybko. Polecam! Co nam trzeba? 850 g masy makowej- czyli puszka gotowej masy 100 g tartych migdałów 150g bakalii ( u mnie głównie orzechy i migdały) 6 jajek 100ml śmietany 36% 300 g mlecznej czekolady polewa: 100ml śmietany(...)deserowej czekolady na wierzch: płatki migdałowe i posypka z czekolady Robimy! Masę makową miksujemy ze zmielonymi migdałami. Następnie dajemy po kolei- pojedynczo jajka i miksujemy. Dopiero jak jedno zmiksujemy, dajemy kolejne! Ciągle miksując dajemy nasze bakalie, a na koniec dajemy śmietankę oraz posiekaną czekoladą. Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy około 45 minut. Makowiec będzie mokry, ciężki i przepyszny. Polewa
LatosiowydomKolejne pyszne, bardzo pyszne ciasto:) Delikatne, ucierane, z cytrynowym aromatem; z warstwą masy makowej i jeszcze na dodatek śliwkami! Dość proste w przygotowaniu, ładnie się kroi, świetnie wygląda. Bardzo polecam. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g cukru 180 g margaryny 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe(...)gotowej masy makowej 3 jaj 3 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli esencji migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem
6niebozwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Najwygodniej postawić na ogniu większy garnek z wrzątkiem, a w nim garnek z masą makową (w tym wypadku masa na pewno się nie przypali).Do gorącej masy dodać pokrojone bakalie i wymieszać, nadal podgrzewać.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z masą
Mix smakuurodzinowe ciasto.Mąż twierdzi,że z dnia na dzień jest coraz smaczniejsze. Składniki: 125 g miękkiego masła 4 jajka 375 g cukru 250 g gotowej masy makowej 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 600 g wiśni 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie(...)starta z 1 cytryny 3 jajka rozbić,żółtka oddzielić od białek.Białka schłodzić.125 g masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec
Niespełnione zdolności kulinarnemakowo-jabłkowa kasza jaglana* zalana jogurtem naturalnym z miodem* ze startym jabłkiem i masą makową, startą skórką pomarańczową Najlepsze grudki masy makowej A jutro spotykam się z koleżanka z obozu
More food, love and dreamsjutrzejszy dzień to mam dla Was super ciacho. Strucla makowa ale wzbogacona dużą ilością orzechów i suszonych daktyli. Wiem, że znajdą się tacy co skrytykują dodanie gotowej masy makowej ale ja jej używam. A z masą makową jak i z innymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco polo : " nikt nie słucha a każdy ją śpiewa
Ewa w kuchniwiększych rogalików. Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko) 100 g margaryny (bez mleka)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Składniki na masę makową: 8 łyżek maku 2 łyżki miodu 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka) ok. 15 orzechów laskowych Opcjonalnie do ozdoby: lukier (3 łyżki cukru pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy(...)pół. Rozwałkowujemy obie części na okrągłe placki. Każdy z nich kroimy po przekątnej na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta smarujemy lekko białkiem, a następnie nakładamy na nie masę makową (końcówka powinna zostać bez masy, by łatwiej się zawijało). Ciasto zawijamy w rulon zaczynając od szerokiego końca. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Dieta bez mlekapieczenia. Stawiamy na mały ogień i chwilkę gotujemy. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do wystudzonej masy i mieszamy do połączenia. składniki na masę makową: 250 g maku 120 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyża masła 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy, do smaku wykonanie(...)wody i mielimy. Do zmielonego maku dodajemy masło, miód, żółtka, cukier, olejek i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy makowej i mieszamy. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 300 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaDodatek alkoholu można pominąć, jeśli deser będą jadły dzieci. Składniki: – 250 g makaronu wstążki z mąki durum – 1 puszka brzoskwiń Sos makowo-waniliowy – 2 szklanki mleka – 2 łyżki masy makowej gotowej – 1 laska wanilii – 2 łyżki cukru – po 1 czubatej łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej – skórka(...)cytryny – 2 łyżki brandy Wykonanie: Sos makowo-waniliowy – W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki. – Do pozostałego mleka dodać cukier, masę makową, startą skórkę z cytryny i ziarenka wanilii. Ja rozcinam wzdłuż laskę wanilii, nożem zeskrobuję ziarenka i dodaję skórkę do gotowania mleka. – Z zagotowanego mleka
To co kocham