masa makowa - 2519 przepisów (strona:57/168)

ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 117

kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy robienia po swojemu i na przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się(...)oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne.  Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania - potrzeba tych samych składników co do wykonania zwykłych drożdżówek z makiem lub serem, tylko inna jest forma składania ciasta

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 128

kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy robienia po swojemu i na przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się(...)oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne.  Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania - potrzeba tych samych składników co do wykonania zwykłych drożdżówek z makiem lub serem, tylko inna jest forma składania ciasta

Kuchnia MagdaLeny
Tartaletki makowo-serowe 134

Oprószone cukrem pudrem urzekają swoim wyglądem i smakiem.   Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko  1 cukier wanilinowy Masa makowa:     około 500 g gotowej masy z puszki Masa serowa: 500 g sera białego z wiaderka 1 jajko 50 g cukru pudru Ciasto(...)posypany mąką blat,  rozwałkowujemy i wyklejamy foremki do tartaletek.   Zapiekamy spody przez około 10-15 minut  w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: Miksujemy wszystkie składniki masy serowej.  Do niej dodajemy masę makową i mieszamy. Wykończenie: Na podpieczone spody tartaletek  nakładamy masę makowo-serową. Wierzch dekorujemy pozostałym ciastem,  wycinając foremkami gwiazdki, listki, serduszka.   Pieczemy

Pyszności Słodkości
Sernik bez sera z warstwą makową 162

się nim zachwycił, a to na prawdę dużo! :)Składniki:Warstwa Śmietanowa900 ml śmietany 18%szklanka cukrubudyń waniliowycukier waniliowy 3 łyżki4 białka3 żółtkaWarstwa makowa:400 g masy makowej + dwa białkaKruche ciasto:400 g mąki150 g cukru3 łyżeczki przyprawy piernikowejłyżeczka cynamonu100 g masłajajkożółtkołyżka śmietany1,5 łyżki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem(...)czasie ciasto (4/5 ciasta) rozwałkowujemy i wypełniamy spód kwadratowej formy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut.Po upieczeniu na spód nakładamy masę makową  wymieszaną z dwoma ubitymi białkami i wyrównujemy.Do wysokiej miski wbijamy żółtka mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy, pod koniec dodając budyń

Słodkie Przyjemności
kruche babeczki z masą makową 158

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350 g masy makowej cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez(...)której będziemy je wkładać, tak aby brzeg był podwinięty do góry na ściankach) i wkładamy do natłuszczonej foremki np. na muffinki. Do każdej babeczki nakładamy po ok. 1 łyżeczce masy makowej. Na wierzchu kładziemy gwiazdkę, delikatnie dociskami do masy. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15-20min., do zrumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach do wystudzenia, a następnie

Domowy Smak Jedzenia
NIEBIAŃSKA STRUCLA MAKOWA 181

całej pomarańczy( dużej) 60 ml.ciepłej wody 2 jajka  1 łyżka czubata nieroztopionego masła 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Masa makowa: ******************************* 20 dag.maku niebieskiego 10 dag.masła 1 op.migdałów zmielonych 1 jajko 1 czubata łyżka cukru Aromat rumowy Po 1 łyżce rodzynek i skórki pomarańczowej Sok z 1 cytryny(...)głęboko dołek,wlać utarte jajka,zaczyn,starta skórkę z pomarańczy,dorzucić masło i wlać śmietanę.Zagnieść  elastyczne ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Masa makowa-mak przepłukać na sicie,zalać go wrzącym mlekiem,i gotować na malutkim ogniu ok.15 minut.Mak odcedzić,ostudzić,zmielić trzykrotnie na najdrobniejszym sitku.Białka oddzielić od żółtek.Masło

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik z kulkami makowymi 152

szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 1 budyń śmietankowy 4 żółtka 2 jajka sok wyciśnięty z 1 cytryny Kulki makowe: 1 puszka gotowej masy makowej ok 12 łyżek kaszy manny Wierzch ciasta: 4 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru       *** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek *** *** Dodajemy roztopione masło lub margarynę(...)mieszamy *** *** Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26x26cm ). Całość wkładamy do lodówki *** *** Masę makową mieszamy z kaszą manną *** *** Z gotowej masy formujemy około 25 kulek i układamy je w odstępach na spodzie z ciasteczek *** *** Przygotowujemy masę serową. Jajka, żółtka i cukier miksujemy na jasną, puszystą masę *** *** Dodajemy pozostałe składniki masy serowej i mieszamy

Blog z Apetytem
Masa makowa 183

Najlepsza masa jaką kiedykolwiek jadłam z dużą ilością bakalii. Polecam zrobienie swojej masy makowej bo jest znacznie lepsza od tej kupnej i przede wszystkim wiemy co w niej tak naprawdę się znajduje. Ostateczny smak masy możemy modyfikować poprzez dodanie bądź odjęcie niektórych bakalii czy dodatków. Ja w tym roku pomieszałam mak biały (pozostałość po rogalach Marcińskich) z makiem niebieskim. Serdecznie(...)daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej

Krakowskie smaki Ani
DOMOWA MASA MAKOWA 178

Dziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :)  Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia(...)przysporzy Wam żadnych trudności, a z podanej ilości składników wychodzi jej naprawdę sporo! Wszelkie istotne uwagi dotyczące masy makowej zawarłam pod przepisem, także warto doczytać do końca :) Taką masę możecie spokojnie przechowywać przez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka japońska 113

Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się(...)cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku. • Wymieszać powstałą masęmasą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

To co kocham
Prosty makowiec na kruchym cieście 113

składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml ) 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 kostki margaryny lub ok 188 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 puszka masy makowej u mnie 850 gram 1 jajko 4 białka 4 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta : Żółtka ucieramy z cukrem. Do miski przesypujemy(...)lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. do miski przekładamy masę makową z puszki, wbijamy do niej jedno jajko i dokładnie mieszamy do połączenia się składników, gotową masę rozprowadzamy równomiernie po kruchym cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (góra

Blog kulinarny S9.PL
MAKOWIEC JAPOŃSKI 147

oddzielamy od białek. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, następnie masę makową, jabłka, orzechy, mannę, proszek do pieczenia oraz syrop. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wykładamy pergaminem, cienko rozwałkowujemy ciasto, nakłuwamy widelcem, nalewamy masę makowo-jabłkową. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta

słodki bratek
Szybka domowa masa makowa – bez mielenia 148

jestem fanką gotowy mas makowych. Niesamowicie trudno jest znaleźć taką, która ma w miarę rozsądny skład. Najczęściej na pierwszym miejscu jest cukier i wszędzie przewija się cała masa podejrzanych dodatków. Najlepsza jest taka własnoręczna, zrobiona od podstaw…no właśnie, w sumie ni musi być całkiem Read More Artykuł Szybka domowa masa makowa – bez mielenia pochodzi

Flymetothespoon
ciasto makowo drożdżowe 161

składniki na masę makową: 500 g maku 100 g masła 2 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: bakalie, aromat migdałowy wykonanie: Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Odsączamy z wody i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę. Masło roztapiamy i wlewamy do zmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy(...)soli, dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajka, żółtka oraz rozczyn, wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Rozprowadzamy masę równomiernie i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, smarujemy białkiem, wykładamy drugą część maku i przykrywamy rozwałkowaną trzecią częścią ciasta. Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowa rolada makowo-kakaowa 123

szklanki (60 ml) mleka 2 łyżki (24 g) drobnego cukru do wypieków 2 żółtka 1 łyżka rumu 1 torebeczka (8 g) suchych drożdży szczypta soli Masa: 6 łyżek (180 g-200 g) gotowej masy makowej z bakaliami 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao 2 łyżki (50 g) miodu 2 białka 2 łyżki rumu Lukier: 7 łyżek (70 g) cukru pudru(...)około 1h) w ciepłe miejsce. 5) Przygotować masę. Do miski dodać masę makową, kakao, miód oraz rum i dokładnie wymieszać. Na koniec białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do masy. 6) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm formując prostokąt, nałożyć masę makowo-kakaową zostawiając 2 cm wolnego miejsca od brzegu. 7) Zwinąć roladę, końce

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania