masa makowa - 2519 przepisów (strona:57/168)

Biszkopt z Makiem (Makowiec na Biszkopcie) 221

małymi partiami dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 2 równe części. Masa makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagoto wujemy i odstawi(...)jemy mak , a na samym końcu drobno pokrojone bakalie. Got ujemy do momentu zgęstnienia (nie dłużej ponieważ może oddzielić się tłuszcz) i nadal gorącą masę od razu prze kładamy na dolny biszkopt. Gdy masa makowa odrobinę przestygnie przykrywamy górną częścią biszkoptu. Lukier: Uwaga: Mak jest d osyć słodki, dlatego osoby, które niezbyt przepadają za bardzo słodkimi ciastami powinny

Słodka Strona
Makowiec z bezą 370

pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych,1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa(...)zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.Piec około 40 minut  w temp. 180st. Beza: 4 białka,1/2 szklanki cukru.Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania

Z miłości do słodkości
Ślimak drożdżowy z makiem 185

wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY:   40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka(...)NADZIENIE:   1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g]  LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać

Grunt to przepis!
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 71

suchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu -1/2 dużego jabłka(...)mąki kukurydzianej -50g mąki orkiszowej -50g oleju kokosowego płynnego -30-40g ksylitolu lub cukru kokosowego -20-30g syropu ryżowego lub miodu -2 łyżki wody MASA MAKOWA 1. Mak wsypać do garnka i zalać mlekiem. Gotować do miękkości i wchłonięcia płynu (warto go mieszać). Zostawić pod przykryciem na kilka minut. 2. W tym czasie

Candy Pandas
Kluski z makiem 137

przedostatni przedświąteczny post. Dzisiaj mam dla Was coś co dla wielu jest tradycja a dla mnie kompletna nowością. Kluski z makiem. Mak a raczej masę makowa doskonale pamiętam z dzieciństwa. Co roku na wigilię u babci Hali, lądowała na stole miska z pachnącym, słodkim, bakaliowym makiem. Uwielbiałam to, że był tak gęsty. Potem babci coś się odmieniło(...)postanowiłam spróbować innego połączenia. Kluski niestety były dość przypadkowe, odkopałam paczkę w szafce, ale ich połączenie z makową masą własnej produkcji okazało się BOMBOWE! Kluski z makiem 500 g makaronu (u mnie rurki ze sklepu ale może być drobny domowy makaron) masa makowa: 400 g maku 10 łyżek cukru 70 g masła lub margaryny cukier z wanilią

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec / strucla z makiem. 271

przestudzone masło. Kiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Masa makowa:   800g maku ok 200 g  cukru 150-200 g rodzynek  6 łyżek miodu zapach migdałowy   2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki(...)końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy  na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca na brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca zawijamy pod spód. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć

Malinowe Pocałunki
Bułki drożdżowe makiem bogato nadziane 171

pożerania tych bułeczek jeszcze gorących :) Ach ten smak, warto było! Po ostatnim pieczeniu Ślimaka drożdżowego z makiem , zostało mi jeszcze dużo niewykorzystanej masy makowej . Postanowiłam spożytkować ją w bułeczkach solidnie makiem nadzianych - jeszcze mi się ta makowa przyjemność jakoś nie przejadła :) Bazą jest tu moja ulubiona receptura na ciasto drożdżowe - jeszcze mnie do tej pory nie zawiodła! Ciasto(...)DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] WIERZCH: 1 białko jaja - do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier trzcinowy - do posypania z wierzchu Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać

Grunt to przepis!
Makowe francuskie koperty. 126

Jakoś taki niedosyt w spożyciu maku we mnie zapanował, dlatego na dzisiejszy wieczór słodka przekąska z moim oryginalnym przepisem na masę makowąMasa makowa.200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu.150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła

BaRepas
Makowiec 172

chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g rodzynek(...)waniliowy, żółtka i ekstrakt.  Na koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok 50 minut. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 88

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę 🙂 Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło “piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu oka zjeżdża się(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać

Moja Delicja
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 170

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny   Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania   Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić

Moja Delicja
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 132

Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek był przepis znaleziony w Kwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się(...)ciepłego kefiru 380 g mąki tortowej 60 g cukru szczypta soli 2 jajka 150 g miękkiego masła Do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka Nadzienie: po 8 łyżeczek masy makowej, najlepiej domowej i powideł śliwkowych Pieczemy dynię i miksujemy ją na purée, odmierzamy potrzebną ilość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy po 1 łyżeczce

Dzieje kuchennej Wiewióry
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 101

kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy robienia po swojemu i na przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się(...)oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne.  Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania - potrzeba tych samych składników co do wykonania zwykłych drożdżówek z makiem lub serem, tylko inna jest forma składania ciasta

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 112

kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy robienia po swojemu i na przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się(...)oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne.  Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania - potrzeba tych samych składników co do wykonania zwykłych drożdżówek z makiem lub serem, tylko inna jest forma składania ciasta

Kuchnia MagdaLeny
Tartaletki makowo-serowe 126

Oprószone cukrem pudrem urzekają swoim wyglądem i smakiem.   Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko  1 cukier wanilinowy Masa makowa:     około 500 g gotowej masy z puszki Masa serowa: 500 g sera białego z wiaderka 1 jajko 50 g cukru pudru Ciasto(...)posypany mąką blat,  rozwałkowujemy i wyklejamy foremki do tartaletek.   Zapiekamy spody przez około 10-15 minut  w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: Miksujemy wszystkie składniki masy serowej.  Do niej dodajemy masę makową i mieszamy. Wykończenie: Na podpieczone spody tartaletek  nakładamy masę makowo-serową. Wierzch dekorujemy pozostałym ciastem,  wycinając foremkami gwiazdki, listki, serduszka.   Pieczemy

Pyszności Słodkości