Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, masa makowa 30 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mandarynki - ile potrzeba, jabłka - ile potrzeba, śmietana kremówka(...)cukier puder 1 łyżka , skórka pomarańczowa kandyzowana - ile potrzeba z tej ilości wyszło 18 babeczek jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam do innego ciasta), przesianą mąkę z proszkiem i mikserem zmiksować na ciasto bez grudek mandarynkipodzielić na cząstki, jabłka ze skórką pokroić na na grubsze
W Mojej Kuchni LubięŻółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony ser, roztopione i ostudzone masło lub margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz ubitą pianę z białek, wszystko lekko wymieszać, wylać na masę makową i wyrównać. Składniki na masę orzechową: 4 jajka; 100 g orzechów włoskich; 2 łyżki mąki pszennej; 5 łyżek cukru pudru; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę, dodać(...)delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 1 słoik prażonych jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących
In my kitchendzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam(...)wracam do swoich rozważań nad kawą i moim bombowym ciachem. Składniki:Rolada: (można użyć gotową)3 jajkapół szklanki mąkipół szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniamasa makowa, dżemem lub konfituramasa:500ml śmietany kremówki 30%2 galaretki owocowe2 łyżeczki cukru pudruowoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę
ciastkarnia na kruchym spodzieuprzejmości marki Helio, oraz Stovit. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kuleczki: Puszka masy makowej z bakaliami Helio Około 6 łyżek kaszy manny Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka) 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka śmietany 30% 1/2 szklanki oleju(...)dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Kuleczki: Masę makową mieszamy z kaszą manną. Z gotowej masy formujemy 20 kulek. W razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem, które nakłuwamy widelcem
Podróż w kulinariajakie jadłam. Mokry, aromatyczny, a do tego pachnący nutą czekolady. Ma jeszcze jedną zaletę, a nawet dwie! Robi się łatwo i szybko. Polecam! Co nam trzeba? 850 g masy makowej- czyli puszka gotowej masy 100 g tartych migdałów 150g bakalii ( u mnie głównie orzechy i migdały) 6 jajek 100ml śmietany 36% 300 g mlecznej czekolady polewa: 100ml śmietany(...)deserowej czekolady na wierzch: płatki migdałowe i posypka z czekolady Robimy! Masę makową miksujemy ze zmielonymi migdałami. Następnie dajemy po kolei- pojedynczo jajka i miksujemy. Dopiero jak jedno zmiksujemy, dajemy kolejne! Ciągle miksując dajemy nasze bakalie, a na koniec dajemy śmietankę oraz posiekaną czekoladą. Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy około 45 minut. Makowiec będzie mokry, ciężki i przepyszny. Polewa
Latosiowydomzwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Najwygodniej postawić na ogniu większy garnek z wrzątkiem, a w nim garnek z masą makową (w tym wypadku masa na pewno się nie przypali).Do gorącej masy dodać pokrojone bakalie i wymieszać, nadal podgrzewać.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z masą
Mix smakuurodzinowe ciasto.Mąż twierdzi,że z dnia na dzień jest coraz smaczniejsze. Składniki: 125 g miękkiego masła 4 jajka 375 g cukru 250 g gotowej masy makowej 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 600 g wiśni 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie(...)starta z 1 cytryny 3 jajka rozbić,żółtka oddzielić od białek.Białka schłodzić.125 g masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec
Niespełnione zdolności kulinarnemakowo-jabłkowa kasza jaglana* zalana jogurtem naturalnym z miodem* ze startym jabłkiem i masą makową, startą skórką pomarańczową Najlepsze grudki masy makowej A jutro spotykam się z koleżanka z obozu
More food, love and dreamsjutrzejszy dzień to mam dla Was super ciacho. Strucla makowa ale wzbogacona dużą ilością orzechów i suszonych daktyli. Wiem, że znajdą się tacy co skrytykują dodanie gotowej masy makowej ale ja jej używam. A z masą makową jak i z innymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco polo : " nikt nie słucha a każdy ją śpiewa
Ewa w kuchniwiększych rogalików. Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko) 100 g margaryny (bez mleka)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Składniki na masę makową: 8 łyżek maku 2 łyżki miodu 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka) ok. 15 orzechów laskowych Opcjonalnie do ozdoby: lukier (3 łyżki cukru pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy(...)pół. Rozwałkowujemy obie części na okrągłe placki. Każdy z nich kroimy po przekątnej na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta smarujemy lekko białkiem, a następnie nakładamy na nie masę makową (końcówka powinna zostać bez masy, by łatwiej się zawijało). Ciasto zawijamy w rulon zaczynając od szerokiego końca. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Dieta bez mlekapieczenia. Stawiamy na mały ogień i chwilkę gotujemy. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do wystudzonej masy i mieszamy do połączenia. składniki na masę makową: 250 g maku 120 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyża masła 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy, do smaku wykonanie(...)wody i mielimy. Do zmielonego maku dodajemy masło, miód, żółtka, cukier, olejek i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy makowej i mieszamy. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 300 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaDodatek alkoholu można pominąć, jeśli deser będą jadły dzieci. Składniki: – 250 g makaronu wstążki z mąki durum – 1 puszka brzoskwiń Sos makowo-waniliowy – 2 szklanki mleka – 2 łyżki masy makowej gotowej – 1 laska wanilii – 2 łyżki cukru – po 1 czubatej łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej – skórka(...)cytryny – 2 łyżki brandy Wykonanie: Sos makowo-waniliowy – W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki. – Do pozostałego mleka dodać cukier, masę makową, startą skórkę z cytryny i ziarenka wanilii. Ja rozcinam wzdłuż laskę wanilii, nożem zeskrobuję ziarenka i dodaję skórkę do gotowania mleka. – Z zagotowanego mleka
To co kochamProsty pomysł na ciasteczka z makiem i orzechami z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1płat ciasta francuskiego350g masy makowej z bakaliami100g orzechów włoskich1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej1 jajko PRZYGOTOWANIERozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roladę rozmąconym jajkiem i kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjesolidny kawał makowca i w końcu moja zachcianka została spełniona 😊 Składniki: kruchy spód|: mąka pszenna 200 g, margaryna 125 g, cukier puder 4 łyżki, jajko 1 szt, masa makowa: mak 600 g, jajka 5 szt, masło 200 g, cukier 250 g, jabłka 500 g, rodzynki 50 g, orzechy włoskie 50 g, kasza manna 70 g, olejek migdałowy(...)ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem
kulinarne odsłony patipodczas pieczenia warto dodać 2 jajka na 1 puszkę takiej masy. Niemniej jednak polecam przygotować ją własnoręcznie. SEROMAKOWIEC (blacha 25 x 30 cm) Składniki kruchego ciasta 160 g zimnego masła (lub margaryny) 2,25 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko rozm. M Składniki masy makowej 2 szklanki niebieskiego maku 1 szklanka cukru 2 łyżki masła(...)Białka ubijam na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka ucieram z cukrem na jasną masę. Dodaję masło i miksuję razem. Wrzucam biały ser oraz proszek budyniowy i miksuję. Ubite białka delikatnie łączę z resztą masy sernikowej, najlepiej za pomocą łyżki. Wykładam na warstwę makową i wstawiam do piekarnika. Piekę około 50-60 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch
W kuchni Karmel-itki