pieczenia.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około 150 g rodzynek Kresto,około 150 g orzechów laskowych Kresto(...)pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone,- masę makową,- połowę masy serowej,- pierniczki,- reszta masy serowej.Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa gotowa lub: 500 g niebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli(...)więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C Kategoria: Ciasta , Ciasto drożdżowe , Sezon
kuchcikowniałyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa gotowa lub:500 g niebieskiego makukostka margaryny lub masła100 g miodu100 g cukru100 g orzechów włoskich50 g migdałów150 g rodzynek100 g daktyli100 g fig suszonychcukier wanilinowyMak opłukujemy i wkładamy(...)więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni.Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. CFiled under: Ciasta, Ciasto drożdżowe, Sezon
kuchcikowniaSkładniki na blaszkę 35*30 cm kostka margaryny puszka masy makowej 5 soczystych jabłek 7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy(...)cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temp
ciastkarnia na kruchym spodzieŚwięta Bożego Narodzenia, jest jednak na tyle smaczne, że nadaje się także na wiele innych okazji. Spód nie jest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:) Ciasto: 500g mąki pszennej, 200g masła, 200g cukru, jajko(...)dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka z cytryny, 50g orzechów włoskich (użyłam Kresto
Z miłości do słodkościjuż postawi się takie ciacho na stole to zawsze wzbudza on niesłychane emocje i każdy jest ciekaw jak smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko(...)Dodać zmielony mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać bakalie wymieszać W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę
Kubki smakukruche. 4. Sekret udanego makowca strucla makowa nie straci kształtu, gdy upieczemy ją w papierze do pieczenia lub folii aluminiowej makowiec będzie bardziej wilgotny, jeśli do masy makowej dodamy dwie łyżki startego na tarce jabłka aby strucla nie łamała się przy zwijaniu należy do ciasta dodać 2 - 3 łyżki oleju robiąc struclę drożdżową z makiem można dodać(...)masy makowej nieco ciasta. Masa nie będzie oddzielać się od ciasta, a przy okazji trochę "urośnie" aby ciasto w strucli makowej nie odchodziło od maku należy przed pieczeniem owinąć je w papier do pieczenia. Zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu, a w konsekwencji opadnięcia ciasta drożdżowego. Poza tym nasz wypiek nie będzie miał dziur. 5. jak obrać i uprażyć orzechy laskowe
Ciastka - domowe słodkościprzeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 350g masy makowej z puszki 250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: białko do posmarowania rogalików cukier puder(...)średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtko i mieszamy tworząc jednolitą masę *** *** Na każdym trójkącie ciasta układamy łyżeczkę twarogu oraz łyżeczkę masy makowej. Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym
Blog z Apetytemłyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa masa makowa w puszcze - 1 jajo - garść suszonych żurawin - 2 garście posiekanych orzechów - garść rodzynek - zapach pomarańczowy Mieszamy wszystko razem i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne
SMYKWKUCHNImąki 5 żółtek 1 jajko 300 gram margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 2 1/2 szklanki maku 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao cynamon 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy Masa(...)nich 15 min w temperaturze 200'C. Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam. Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady. Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto
Ciasteczkowy Potwórprzyznaję, że warto go było zrobić, bo przede wszystkim był pyszny, delikatny, wilgotny, a masa serowo – karmelowa to mój ulubiony smak w deserach. Tort nawet szybko się robi a smakuje... wybornie (tortownica średnicy 24 cm) Składnik na biszkopt makowy: 200 g zmielonego maku 6 jajek 120 g cukru 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej(...)masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, kaszę manną, proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie za pomocą łyżki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę makową przelałam do tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam
Kuchnia u Krysipucharków pokruszyć na spód pierniki. Wyłożyć po dwie, trzy kopiate łyżeczki masy makowej. Następnie na masę pokruszyć korzenne herbatniki. Na sam koniec wyłożyć pozostałą masę, wyrównując brzegi. Deser udekorować kropelkami czekoladowymi lub startą czekoladą oraz otartą skórką z pomarańczy.Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Artykuł Deser makowo-piernikowy z konfiturą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniazagniatamy ciasto. Przekładamy równomiernie do foremki (ok. 21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w ok.180 st. C. składniki na warstwę makową: ok. 470 g gotowej masy makowej 1 białko 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią wykonanie: Jajko, białko oraz cukier z wanilią miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do masy makowej i mieszamy do połączenia. Gotową
Domowy Smak Jedzeniawykonaniu i długo zachowują świeżość. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając(...)wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 12 części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła (mają być wielkości naleśników) *** *** Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy po około 2 łyżki masy makowej *** *** Ciasto z masą rolujemy jak naleśniki *** *** Rulonik składamy na pół i sklejamy końce *** *** Ciasto nacinamy z grubszej strony – głęboko ale nie do końca *** *** Wywijamy rozcięte części na boki
Blog z Apetytem