masa makowa - 2519 przepisów (strona:53/168)

Makiełki, czyli wigilijne kluski z makiem 240

własnie ona nadaje charakter temu daniu. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle proporcjom podawanym w różnych miejscach. Stwórzcie takie proporcje z takich składników, które Wam będą smakowały najbardziej. Składniki masy makowej: 1 szklanka maku 1 szklanka ulubionych bakalii - orzechów, migdałów, rodzynek itp. 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrusowej 4-8 łyżek miodu - według smaku 3 łyżki masła ok. 2 szklanki mleka(...)brandy. Dla dzieci - oczywiście - bez alkoholu. Masę można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Ugotować makaron i wymieszać go z dowolną ilością masy makowej. Podawać na zimno lub na gorąco. Czy w Waszych domach jada się makiełki? A może kluski z makiem lub makówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczny makowiec / Christmas poppy seed cake 117

down for recipe in English. Składniki: (blaszka o wymiarach 21/25 cm.) Ciasto: 250 g. mąki pszennej 200 g. masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 300 g. mielonego maku 2 jajka 60 g. miękkiego masła 80 g. cukru pudru 3 łyżki miodu 60 g. rodzynek 100 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką. Wlej ostudzone masło i połącz z ciastem. Przełóż je na blaszkę (21/25 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Masa makowa:  Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj żółtka i ponownie zmiksuj. Dołóż mak, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, miód i aromat. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno

Delicious Place
Kruche ślimaczki z makiem 95

mąki 125 g masła 70 g cukru 1 szczypta soli 2 żółtka 3 - 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opak. cukru wanilinowego (16 g)  Masa makowa: 300 g maku 200 g cukru 50 g miodu 30 g masła 2 białka 2 łyżki bułki tartej 50 g orzechów włoskich (posiekanych) 3 krople(...)smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, dodać białka, bułkę tartą, orzechy i aromat, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma warstwami folii spożywczej, na grubość 4-5 mm (fot.1) , posmarować masą makową  (fot.2) , zwinąć całość w roladę  (fot.3) , owinąć folią spożywczą i wstawić na około 1 godzinę

Świat Ciasta
Masa makowa z mielonego maku 137

Dziś przychodzę do Was z przepisem na masę makową, która jest świetną alternatywą dostępnych w sklepach "gotowców" z kilkunastoprocentową zawartością maku wewnątrz ;) Swoją drogą ciekawa jestem czy zwracacie na to uwagę jakich produktów używacie? Ja się staram, ale nie raz idę na łatwiznę, zwłaszcza jak muszę mieć coś na już... Jednak masę makową, taką "po mojemu", bez jajek(...)włoskich 50g rodzynek 50g prażonych płatków migdałów 100g odsączonej z syropu skórki pomarańczowej 70g masła Dodatkowo: Ok 60ml rumu Kilka kropel olejku migdałowego Sposób przygotowania: W wieczór poprzedzający przygotowanie masy makowej, zalewamy rodzynki rumem i pozostawiamy pod przykryciem. Jeśli mamy mało czasu- zróbmy to przynajmniej 2 godziny wcześniej! Niech się napiją ;) Mleko gotujemy i wrzącym zalewamy mak. Mieszamy i pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Dwukolorowa strucla świąteczna 164

dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z kakao,oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE(...)dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około

Wanilia i Kardamon
Odrywane drożdżówki z makiem 223

też dostosowuję do naszych upodobań lub pór roku. Latem zdecydowanie królują drożdżówki z owocami, zaś jesienią i zimą np. z serem czy z makiem. Tym razem skorzystałam z gotowej masy makowej, bo w tym przypadku się sprawdza i jest świetnym ułatwieniem:)  Składniki:   375g mąki pszennej tortowej,  30g świeżych drożdży,  1/2 szklanki mleka,  50g cukru, jajko(...)łyżeczki cukru waniliowego,  szczypta soli,  75g stopionego masła,  300g masy makowej (użyłam Helcom). Wykonanie Mleko lekko podgrzać, dodać po łyżce mąki i cukru oraz wkruszyć świeże drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko. Dodać zaczyn. Wymieszać

Z miłości do słodkości
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 360

moje zadanie, więc jest zawijaniec. Pełen masy makowej i bakalii... Czasami zdarza mu się miejscami popękać od nadmiaru maku, ale to rzadkość i nie wpływa na smak. A ten jest (nieskromnie mówiąc/pisząc) doskonały. Z podanego przepisu można upiec jeden duży makowiec (wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia) lub 2 mniejsze. Często roladę makową zaleca się przełożyć do pieczenia(...)świeżych drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki mleka 1 łyżka mąki Ciasto 2 szklanki mąki (320 g) 50 g cukru trzcinowego 4 żółtka 80 g roztopionego i ostudzonego masła Masa makowa 350 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu

Pełny talerz
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 258

łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone 200 g śmietanki 30 % 1-2 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy dodatkowo olej do smażenia 1. Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut. 2. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia(...)Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. 4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. 5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. 6. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. 7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami. Smacznego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji 182

kruchym cieście, z bakaliami i domową masą makową. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, z drobnymi zmianami. Zapraszam 😊  Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, masa makowa: mak suchy 2 szklanki, jajka 5 szt, cukier puder(...)podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce. Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta . Upiec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45-50 min.  Polewa: Czekoladę połamać do garnka, dodać mleko i nastawić na palnik

kulinarne odsłony pati
Bułeczki makowe z nutką lawendy. 163

bułeczki drożdżowe i upiekłam takie grzebyki z masą makową i lukrem z nutką lawendy którą otrzymałam od firmy Eco Blik.  Bułeczki wyszły pyszne :) Zapraszam :)     Składniki : 1/2 kg mąki 3 jajka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 50 g drożdży 1/4 l mleka 100 g masła Gotowa masa makowa lukier : 3/4 szklanki cukru pudru(...)wlać roztopioną margarynę , zagnieść ciasto , nie może się kleić do rąk . Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia , musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół , rozwałkować , posmarować połową masy makowej i zwinąć jak roladę , dobrze zlepiając spód. Odcinać około 10 cm kawałki robiąc w nich delikatne nacięcia tak jak w grzebieniu . Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę , posmarować

Sama słodycz i szczypta chili
kruchy makowiec zawijany 133

długości 21 cm.  Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 2 szklanki maku 4-5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę(...)czekolady deserowej 3 łyżki mleka ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki z makiem i rumem 228

wszystko byle jak połączyć, czyli....muffinki. Każdy lubi, każdy zrobi, nawet dziecko sobie poradzi. Można dodać co się lubi i za każdym razem mamy inny wypiek. Ja dodałam masę makową i polałam rumowym lukrem. Taki przedsmak właściwego smaku zbliżających się Świąt:) Składniki na 24 sztuki: SUCHE: 2 szklanki mąki  pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki(...)cukru MOKRE: 2 jajka szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 30 ml rumu + ok. połowa puszki gotowej masy makowej Lukier: 3 łyżki cukru pudru + 2 łyżki rumu ( rozetrzeć na gładki i lśniący lukier- w razie potrzeby dodać cukier lub rum) Piekarnik rozgrzać do 180 st. C ( termoobieg 160 st). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Suche składniki połączyć w jednej

Maślane ciasteczko
Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 182

ciasto: 1 kg mąki tortowej 400 ml ciepłego mleka 100 g cukru 150 g masła 2 jajka 3 żółtka szczypta soli dodatkowo: 300 g zamrożonego masła Składniki na masę makową: 500 g białego maku 150 g biszkoptów 200 g cukru pudru 2 batoniki marcepanowe 100 g rodzynek namoczonych w rumie 200 g mieszanki orzechów 3 jajka dodatkowo: 50 ml mleka(...)batoniki marcepanowe, orzechy i rodzynki. Wszystko wymieszać ręcznie z dodatkiem jajek, zblendowanych biszkoptów i cukru pudru. Masę również schłodzić całą noc w lodówce. Wykonanie rogali: Godzinę przed przygotowaniem rogali, masę makową i ciasto wyjąć z lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą wałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Z prostokąta wyciąć trójkąty

Trufelkowo
Rolada makowa 206

daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej. Składniki ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej  180 ml letniego mleka 150 gramów roztopionego i przestudzonego masła 6 żółtek 45 gramów świeżych drożdży  6 łyżek cukru(...)podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 lub 3 części i z każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta. Na każdy prostokąt nałożyć masę makową, zostawiając jednak trochę wolnego miejsca po bokach ciasta i zwinąć je w roladę. Boki ciasta podłożyć pod spód. Gotową roladę makową owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia (pozostawiając jednak trochę wolnego

Krakowskie smaki Ani
Makowiec zawijany 659

cukrem na jasną kremową masę. Następnie do żółtek dodać mąkę, rozczyn, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto (robotem kuchennym wyrabiałam przez koło 6-7 minut). 3. Roztopić masło i stopniowo dodawać je do ciasta, wgnieść je w ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut), ma podwoić objętość. Masa makowa:4. Mak opłukać(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 29cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową i zwinąć go w roladę. Zawinięte makowce włożyć do blaszek (żeby koniec ciasta był pod makowcem) i wstawić je do nagrzanego piekarnika.   9. Piec w temperaturze 170oC

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania