masa makowa - 2519 przepisów (strona:55/168)

Strudel makowy z kruszonką 159

suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa makowa: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód, całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. Kruszonka(...)Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą makową, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy

Wanilia i Kardamon
makowiec na kruchym cieście 153

Prosty przepis na pyszny makowiec na kruchym cieście. Łatwy w przygotowaniu zwłaszcza, jeśli użyjecie gotowej masy makowej. Przyznaję, że chętnie korzystam z takiej opcji, choć pewnie dla bardziej konserwatywnych gospodyń jest to nie do pomyślenia ;-) Ciasto jest smaczne, odpowiednio wilgotne, z dużą ilością bakalii. Wszystko to sprawia, że świetnie wpisuje się w zestaw tradycyjnych wypieków na Wigilię i Boże Narodzenie(...)pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany   1 puszka masy makowej (850 g)   1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa )   2 płaskie łyżki tartej bułki 3 białka wykonanie: Składniki

babka w formie
rogaliki półfrancuskie z makiem i moje kuchenne znaleziska 149

Robiłam ostatnio porządki w swoich zapasach kuchennym i odkryłam jeszcze jedną puszę z masą makową, Chyba uchowała się jeszcze z świąt. W końcu jak to mówią bycie bałaganiarzem ma swoje zalety, zawsze można znaleźć coś ciekawego.Co prawda staram się trzymać porządek zwłaszcza w rzeczach kuchennych ale różnie mi to wychodzi, przyznaję się. Wracając jednak do tematu odnalezionej puszki makowej postanowiłam(...)polecam wszystkim:) Składniki: 25 g drożdży świeżych jajko 125 g masła 500 g mąki pszennej (ja dodałam pełnoziarnistą dlatego rogaliki mają taki kolor) łyżeczka soli 300 ml mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie:  Drożdże kruszymy do miski  i łączymy z lekko podgrzanym mlekiem. W drugim naczyniu  łączymy mąkę z solą. Do pierwszej miski z drożdżami

ciastkarnia na kruchym spodzie
Puszyste ślimaczki z makiem 149

fareast-language:EN-US;} Znalazłam ten przepis w jednym z numerów gazety TINA.   W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki   wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto(...)szklanki mąki 15 g suszonych drożdży 4 łyżki cukru 2/3 szklanki mleka 1/3 kostki masła lub margaryny 1 torebka cukru waniliowego 1 jajko Nadzienie: 250 g gotowej masy makowej Dodatkowo rozmącone jajko do posmarowania Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko i wymieszać. Mleko z margaryną powinno być lekko ciepłe. Do mleka margaryny dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec na cieście drożdżowym 173

Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.  Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki(...)jajko L 3/4 szklanki cukru 150g masła 1 łyżka cukru wa niliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 900g masy makowej w puszce 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić.  2. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko

Szefowa kuchni
Drożdżówka z makiem 169

jego ulubionej drożdżówy ). Rzeczywiście, nie upiekłam mu dokładnie tego co chciał, ale wykorzystałam ten patent na „szarpane” ciasto, a że sprzątałam w spiżarni to znalazłam jeszcze puszkę masy makowej, wiec spełniłam w połowie jego życzenie, przecież lepsze to niż nic, co nie ? Składniki na dużą prostokątną blachę lub 2 średniej wielkości keksówki: wykorzystałam swój sprawdzony przepis na ciasto(...)mąki pszennej 150 g oleju roślinnego 150-200 g cukru szczypta soli 500 ml mleka sojowego 2 opakowania po 6-7 g suszonych drożdży puszka około 800 g gotowej masy makowej Przygotowanie: wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj całe mleko (powinno być ciepłe, minimum temp. pokojowa) Dodaj olej roślinny i zagnieć ciasto (pomiętol tak z 10 minut) Gotowe

greenscarf
makowiec zawijany 905

letnie mleko. Całość siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkowujemy na 2 osobne prostokąty (ok. 30×25 cm). Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę(...)luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 15 g masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka wykonanie: Mak zalewamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernikomakowiec 91

folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Jeżeli nie używamy sera z wiaderka, należy go trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka oddzielić od białek. Ser, cukier, żółtka, masło i budyń waniliowy utrzeć na jednolitą, kremową masę. Delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywno białka. Masa makowa: Mak zalać mlekiem, chwilę gotować(...)białka. Wykonanie Ciasto wyjąc z lodówki, 2 / 3 rozwałkować i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta także rozwałkować i pokroić na paski. Wylać masę serową, na nią masę makową, ułożyć paski ciasta. Sernikomakowiec wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sernikomakowiec pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kruche rogaliki z masą makową 176

Kruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła(...)łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru (50 g) szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto

Ugotować
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 102

przepis , wprowadziłam tylko małe zmiany, m.in. mocno okroiłam słodycz (i tak były słodkie), dałam też dużo mniej biszkoptów, w związku z tym zmniejszyłam też ilość jajek. Masa wyszła idealna 😋 Zarówno masę makową jak i ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Z chłodnym ciastem łatwiej się pracuje... No i nie trzeba wszystkiego robić na raz, rozłożone(...)lodówce przez 30-45 minut.  Ja swoje ciasto przykryłam i odstawiłam po ostatnim wałkowaniu i składaniu do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjęłam ciasto i masę makową z lodówki bezpośrednio przed przygotowywaniem rogali. Ciasto podzieliłam sobie na 4 równe części, łatwiej było mi je rozwałkować. Każdą część podzieliłam następnie na 6 trójkątów. Na podstawie każdego

Smaczne Zdrowe
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1184

Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć u ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody. Masa makowa: Jeśli kupimy mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić.  Masło roztopić i dodać miód, cukier, ekstrakt/ cukier waniliowy, mak, bakalie(...)przestudzonego maku. Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy) . Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając 2 cm margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, podwinąć boki, a następnie zawinąć niezbyt ciasno w papier do pieczenia (trzeba zostawić ok. 1 cm luzu). Włożyć do blaszek

Domowa Cookierenka Agi
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 571

Jeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka(...)fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie). W środku ponacinać otwory wzdłuż obu boków, tak jak na zdjęciu poniżej (fot.2). Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4).Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu

Świat Ciasta
Makowiec zawijany 238

się idealnie podczas nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Przepis znalazłam na stronie Słodkie Fantazje , a makowczyk od razu podbił moje serce <3 Tym słodkim akcentem zapraszam do przygotowań! :) Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 750 ml wrzątku 100 g rodzynek 25 ml rumu 4 łyżki miodu 150 g cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g drobno posiekanych migdałów(...)szklanki cukru pudru 5 łyżek wrzątku 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy Dodatkowo: 1 białko, ubite CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem (woda całkowicie musi pokryć mak) i odstawiamy aby zmiękł na około 40 minut. Po tym czasie mak dokładnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce

My Culinary Art
Wieniec drożdżowy z makiem 115

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 50g + 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 25g świeżych drożdży 250ml mleka 100g masła 1 jajko 1 żółtko ok. 400g masy makowej z bakaliami (domowej roboty lub gotowej z puszki) 1 łyżka kaszy manny Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Sposób przygotowania: 80g masła przełożyłam do rondelka i roztopiłam. Odstawiłam(...)około godzinę do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30x50cm i grubości ok. 0,5cm. Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową. Masę oprószyłam kaszą manną. Ciasto zwinęłam w roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałą roladę/rulon przeniosłam na blachę z wyposażenia wyłożoną papierem do pieczenia i na blaszce przekroiłam ją wzdłuż

Waniliowe Improwizacje
Rogale świętomarcińskie 157

masła (nie zamieniać) – osobno 300 g masła (należy je zmrozić!!!) Składniki lukier: – 350-400g cukru pudru – kilka łyżek wody – 200g posiekanych migdałów Wykonanie masa makowa: Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 30 minut, zostawić do ostudzenia, albo nawet na całą noc (w wodzie, w której się gotował). Odsedzić mak na drobnym sitku(...)Wykonanie rogali: Rozwałkowane na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta ciasto dzielimy na trójkąty o podstawie 10-12 cm – powinny być długie. Nakładamy na nie naszą masę makową (hojnie), ale nie do samego czubka. Podstawę trójkąta nacinamy na środku na długość 2-3 cm – to pozwoli nam przy zawijaniu rogali uzyskać ładny kształt z uszami. Zawijamy rogale

Pociąg Do Kuchni
Rogale marcińskie 160

masła (nie zamieniać) – osobno 300 g masła (należy je zmrozić!!!) Składniki lukier: – 350-400g cukru pudru – kilka łyżek wody – 200g posiekanych migdałów Wykonanie masa makowa: Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 30 minut, zostawić do ostudzenia, albo nawet na całą noc (w wodzie, w której się gotował). Odsedzić mak na drobnym sitku(...)Wykonanie rogali: Rozwałkowane na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta ciasto dzielimy na trójkąty o podstawie 10-12 cm – powinny być długie. Nakładamy na nie naszą masę makową (hojnie), ale nie do samego czubka. Podstawę trójkąta nacinamy na środku na długość 2-3 cm – to pozwoli nam przy zawijaniu rogali uzyskać ładny kształt z uszami. Zawijamy rogale

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania