znów do tego przyznać, wróciło moje uzależnienie od maku! (dokładnie jak w zeszłym roku) Jestem makoholiczką! ;p Składniki (porcja): 50g zmielonych na mąkę płatków owsianych 1 jajko 3 łyżki masy makowej 1,5 szklanki mleka (plus 2 łyżki do klusek) opcjonalnie można dosłodzić mleko miodem szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę (z płatków), jajko, masę makową, 2 łyżki mleka dokładnie mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:) Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego); 20 dkg cukru pudru; 6 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka mąki pszennej; kilka kropli olejku migdałowego; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno(...)proszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek. Składniki na masę serową: 60 dkg sera białego (zmielonego); 15 dkg masła; 6 jajek; 10 dkg cukru pudru; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; kilka kropli olejku waniliowego; rodzynki; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem
In my kitchenMakowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty(...)drobne kawałki - jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odcisnąć z soku - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - żółtka oddzielić od białek - do masy maślanej dodawać stopniowo żółtka, po każdym miksując masę do wrobienia się żółtka - dodać skórkę pomarańczową, kaszę mannę, zmielony mak oraz sodę oczyszczoną, składniki dobrze
Smakołyki Berenikiobieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą. Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia(...)Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min. Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca
Ciasteczkowy Potwórdrożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. A i oto przepisy:"Zawijaniec Makowy""Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Składniki:Ciasto drożdżowe:5 szklanek mąki1/3 szklanka cukru2 jajkażółtko120 g margarynyodrobina kurkumyok.60 g drożdżykubek mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)łyżka cynamonu3(...)wyrośnięcia, na jakąś godzinkę, półtorej.Kiedy nasze ciasto podrośnie to dzielimy go na 3 części. Jedną odkładamy."Zawijaniec Makowy" Dwie rozwałkujemy i nakładamy na każdą porcje masy makowej. Następnie z obydwóch strona zaczynamy ścisło zawijać, tak aby oba zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do spodu i ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika
Moje pyszne gotowanieprosto z lodówki! Składniki: Spód: herbatniki 200 g 100 g masła dwie łyżki wody Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego u mnie z wiaderka 150 g cukru 5 dużych jaj 100 g masła jedno opakowanie standardowego budyniu waniliowego Dodatkowo: 200 g masy makowej 1 łyżka mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 100 ml mleka 200 g gotowej masy krówkowej(...)twarogu ,a potem kolejno budyń w proszku i pozostałe roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj . Masę serową podziel na 4 równe części najlepiej w miskach. Do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem, do drugiej zmiksowana masę kajmakową, do trzeciej masę makową wymieszaną z łyżką mąki, do czwartej 100 g twarogu. Wszystkie masy delikatnie wymieszaj. Na schłodzony spod
Z Kuchni Do KuchniBardzo lubimy makowiec na blaszce, musi być dużo maku, bakalii i oczywiście nie może się rozpadać ilekroć wbija się w niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też(...)którym sama powiem -pyszny! Pozbierałam przepisy od kilka osób wzięłam z nich co najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec. Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik
Kuchnia Beatyładnych strucli makowych to ten przepis będzie dla Was idealny. Z każdym dniem makowiec jest smaczniejszy. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makowiec na krucho-drożdżowym cieście Składniki Składniki na masę makową: 0,5 kg suchego maku (polskiego) 60 g masła 2 jajka ¾ szklanki cukru 0,5 szklanki miodu (jasnego) 100 g rodzynek 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g orzechów(...)trzy równe części. Blachę o wymiarach 25 X 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość blaszki i wkładamy na spód, na to wykładamy połowę masy makowej, którą przykrywamy kolejnym rozwałkowanym plackiem. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy ją ostatnim rozwałkowanym plackiem. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C (funkcja pieczenia góra-dół
To co lubię - gotuję i polecamszklanki mąki szklanka cukru 5 łyżek oleju (oryginalnie - roztopionego masła) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka jogurtu lub kefiru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki masy makowej 3 łyżki miodu Rozgrzej piekrnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 10-12 papilotkami. Składniki suche: mąkę proszek do pieczenia, sól, cukier wymieszaj w dużej misce. W drugiej, mniejszej(...)roztrzep widelcem składniki płynne: jajka, jogurt, olej, miód, masę makową i wanilię. Składniki płynne wlej do suchych i delikatnie, ale szybko, wymieszaj łyżką. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i pieczemy przez 20 minut - powinny być złotawo-brazowe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the housemasy i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem. Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez
Kuchnia Pokoleńprzez około 20 minut. Powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się. Upieczone i lekko przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem. Masa makowa do drożdżówek Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już do tej wygody i olbrzymiej oszczędności czasu, wiec
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: Biszkopt makowy z bakaliami: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g rodzynek sułtańskich 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek migdałowy Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowych 0,5 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250g margaryny 1 olejek spirytusowy śmietankowy Frużelina z żurawiny(...)kawałki czekolady deserowej w kształcie prostokątów Przygotowanie: Biszkopt - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia, następnie dodajemy masę makową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Na koniec dodać sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto
Ciastka - domowe słodkościszukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej masy makowej polecam
Moja Delicjażółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, przepisy na wykorzystanie nadmiaru białek znajdziesz TUTAJ ), ~30g świeżych drożdży ~30g miękkiego masła ~70g cukru ~szczypta soli, ~250-300g domowej masy makowej Robimy zaczyn - drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy łyżkę cukru i mąki, a następnie zalewamy całość małą ilością mleka w "letniej" temperaturze (tylko aby ledwo przykryć składniki). Przykrywamy wierzch miski ściereczką(...)okrąg wielkości foremki, w której będzie pieczona strucla (u mnie tortownica o średnicy 22 cm). Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozsmarować na nim 1/3 części masy makowej. Podobnie rozwałkować kolejną część ciasta, przykryć nią spód posmarowany masą i ponownie rozsmarować 1/3 masy. W taki sam sposób rozwałkować i ułożyć dwie pozostałe porcje ciasta (czwartej częsci nie smarujemy
chili & sugar