Kluski z makiem to bardzo popularny deser, który podajemy na Wigilię. Przepis jest bardzo prosty a domowe kluseczki wychodzą mięciutkie i pyszne. Do tego masa makowa i gotowe. - pyszne danie wigilijne - prosty i szybki sposób na kluski - szykowane z najlepszą masą makową
AniaGotuje.plodstawić do wystygnięcia. Zemleć 2 razy przez maszynkę na bardzo drobnych oczkach. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie wymieszać. W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje. Biszkopt przekroić na pół, na 1 placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem. Przygotować polewę: Margarynę, cukier, wodę i kakao
Darcia w kuchniCiasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie waniliowe(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 żółtka 25 dag masła puszka brzoskwiń w syropie 50g płatków migdałowych do posypania Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć do tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Czerwień i błękitJabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego garść rodzynek (opcjonalnie) Warstwa j abłkow(...)duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Masa Makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotow ujemy i odstawi amy do ostygnięcia. Odl ewamy wodę i dwukrotnie mieli my . Następnie łączy my z rozbełtanymi
Słodka Stronaupieczeniu. składniki na masę orzechową: 300 g masła 150-200 g orzechów mielonych 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej wody cukier puder do smaku dodatkowo: 1puszka masy makowej 1 puszka brzoskwiń (odsączone i pokrojone w kostkę) 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (rozpuszczone w 700 ml ciepłej wody i odstawianej do lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady(...)wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu z makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Polewamy polewą czekoladową. Zapisz
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj w sobotnie przedpołudnie ciasto makowe. Znika w oczach. Robiłam po raz pierwszy. Przepis , gdzieś z internetu, jednak warte polecenia. Szybkie i smaczne. Czego potrzebujemy: 500g-gotowa masa makowa lub wykonana samodzielnie 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny ok 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Cukier(...)ucieramy z margaryną, dodajemy po jednym jajku i trochę połączonej mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy wszystko na pulchną masę. Na spód prostokątnej formy wylewamy część ciasta. Wykładamy masę makową i na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok 50 min w 180 C SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła(...)wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia i przenieść na blachę do pieczenia. Całość pokryć masą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesię zjechała i coś słodkiego by posmakowała. Drożdżowe zawijaki makowe, na taką okazję będą wyjątkowe. Może wydawać się, że dużo składników i czasu ich przygotowanie zajmuje, jednak taka ilość i prostota przygotowania zapewniam, zaskakuje. Składniki na ciasto praktycznie jest miksowane, tylko pod koniec ręcznie jest zagniatane. Masa makowa jest już gotowa, więc tylko trzeba ją na cieście(...)Składniki: ciasto: 100 g masła, 30 g świeżych drożdży, 400 ml mleka, 3 jajka, 60 g cukru pudru, ok. 900 g mąki - typ 480, szczypta soli, ponadto: 850 g masy makowej z bakaliami, 1 duża puszka Bakalland, jajko do posmarowania, mąka do podsypania, cukier puder. Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się rozpuści. Do przestudzonego
Moniki Smakołykiwłoskie: 100 g skórka pomarańczowa: 3 łyżki miód mleko masło: 1 łyżka MAKIEŁKI Z MAKARONEM Wykonanie: 1. Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem. Zostawiamy na ok 1 godzinę. 2. Do masy makowej dodajemy pokrojone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i masło(...)Gotujemy razem ok 5 minut, pilnując, aby masa się nie przypaliła. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodajemy miód do smaku. Potrawa powinna być słodka, ale nie mdła. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, aby makaron pokrył się równomiernie masą makową. Smacznego! Artykuł MAKIEŁKI Z MAKARONEM pochodzi
Kuchnia Na Wypasiemąki kokosowej - 1 łyżka mąki kukurydzianej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 jajka - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 2- 3 łyżki jogurtu greckiego - 2 – 3 łyżki masy makowej gotowej lub domowej Wykonanie Jajka miksujemy z jogurtem oraz miodem/ksylitolem. Dodajemy ser i miksujemy aż masa stanie się gładka. Dodajemy wszystkie rodzaje mąki, sodę oczyszczoną oraz budyń(...)przygotowaną masę przelewamy do foremek babeczek (około ¾ wysokości foremki). Na wierzch układamy po łyżeczce masy makowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Babeczki można udekorować w dowolny sposób. Najlepiej przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu. Smacznego
Health-Fit-Lifeprzepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam tartę pół na pół z kajmakiem, każdy znajdzie kawałek dla siebie. Zrobiłam ją a'la mazurek!Składniki:puszka masy makowej Bakallandmorele suszone Bakallandżurawina suszona Bakallandmigdały Bakallandpiana z 3 jajekpól puszki masy kajmakowejspód:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli(...)ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę, z odłożonego ciasta zrobić kwiatuszki wyłożyć na połówce ciasta, oraz przedzielić ciasto
Z Majeczką w kuchniKiedy nie jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce. Do masy makowej dodajemy wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło,jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masymakowej. Mieszamy delikatnie pianę(...)piekarniku nagrzanym na 180 stopni Po wyciągnięciu z pieca dekorujemy tartę prostym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy. Odstawiamy na kratkę do przestudzenia. Artykuł Tarta makowa pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEgłównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania. I choć wiele osób czasem krępuje(...)masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie miksujemy. Bakalie parzymy wrzątkiem, po czym studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na patelni i obieramy z łusek. Do masy makowej rzucamy bakalie, po czym dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z makiem, najlepiej drewnianą łyżką
Sajkofanka smakumakowe, makowce z pianką, ale żaden nie przypadł nam do gustu tak jak ten. Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście(...)mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę makową: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów Mak opłukać na sicie
Kulinarne Inspiracjewcale taka nie jest. Przekonajcie się sami :) Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 500 g mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko 300 g masy makowej np. z tego przepisu jajko do posmarowania Lukier: 2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól(...)elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm. Masę makową podzielić na 3 części. Na dużej blaszce piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia. Na nim układać kolejno rozwałkowane ciasto, smarować 1/3 masy. Ostatnią warstwą jest ciasto. Brzegi lekko docisnąć
Smakołyki Asi